Tinerețe fără bătrînețe?

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
E cool să postești jpeg

În discursuri publice, pe rețelele sociale, la nivel teoretic, discriminarea persoanelor vîrstnice este, bineînțeles, blamată. În teorie, condamnăm orice formă de abuz îndreptată înspre seniori, însă dacă scrijelim puțin această pojghiță subțire de „noblețe” afișată, practica ne arată o cu totul altă realitate.

Potrivit unui recent raport al ONU, la nivel global, 1 din 6 persoane cu vîrsta de peste 60 de ani suferă abuzuri în comunitate în fiecare an, cifrele acestor abuzuri în instituții fiind și mai mari. Cu toate acestea, abuzul asupra persoanelor în vîrstă rămîne o prioritate globală scăzută – atît în ochii guvernanților, cît și în ceea ce privește societatea în ansamblu. 

„Asta se întîmplă pentru că persoanele în vîrstă sînt cele care fac cel mai puțin zgomot. Și abuzurile asupra lor sînt banalizate, pentru că atît populația, cît și mass-media – mai mult sau mai puțin conștient – nu prea iau în considerare acest subiect”, a declarat, pentru Le Point, sociologul Serge Guérin, directorul științific al Pôle Santé de l’Inseec, într-un interviu acordat pe 15 iunie, ziua mondială a antidiscriminării persoanelor în vîrstă. 

Potrivit sociologului, „bătrînețea nu este în imaginarul colectiv – cum este cazul tinereții – un subiect de viitor, deci o prioritate. Cu toate acestea, realitatea e chiar pe dos: căci bătrînețea este, fără îndoială, viitorul nostru, al tuturor, și mă refer acum la sensul literal al termenului! Pe lîngă dezbaterea importantă de a fi morali și etici în ceea ce privește acest subiect, există o necesitate urgentă de a regîndi funcționarea actuală a diverselor servicii publice destinate persoanelor în vîrstă”.

Oamenii de o „anumită” vîrstă sînt, practic, ignorați de societate – dacă ne gîndim doar la faptul că seniorii nu mai sînt eligibili nici pentru împrumuturile la bancă, deși sînt solvabili, și nici nu mai prezintă atractivitate pentru angajatori. Deși vîrsta de pensionare a crescut, mai peste tot în lume, din cauza natalității scăzute, un șomer trecut de 50 de ani își poate găsi cu greu un loc de muncă, chiar dacă are competențe și experiență mult mai vaste decît un tînăr absolvent. Dacă pentru același post se vor prezenta un tînăr și un bătrîn, tînărul va fi preferat. Pe de o parte, asigurările de călătorie le sînt refuzate persoanelor în vîrstă, pe de alta, cresc cotizațiile pentru asigurările auto și cele de sănătate.

În Germania, potrivit comisarului federal Antidiscriminare, Ferda Ataman, discriminarea în funcție de vîrstă este unul dintre „cele mai subestimate fenomene de discriminare”. „Conform studiilor, la fel de mulți oameni se confruntă cu discriminarea în funcție de vîrstă ca și oamenii care acuză discriminarea rasială. Acest lucru ar trebui să ne dea de gîndit asupra faptului că despre discriminarea în funcție de vîrstă vorbim mult mai puțin.” Potrivit lui Ataman, Comisariatul Federal Antidiscriminare primește din ce în ce mai multe rapoarte asupra cazurilor persoanelor trecute de 50 de ani care și-au pierdut locul de muncă și care sînt ignorate de potențiali angajatori. „Sînt persoane care depun sute de aplicații, însă nu sînt invitate nici măcar o singură dată la un interviu, deși sînt înalt calificate. Mai primim și semnalări ale unor cazuri în care, deși angajate, persoanele în vîrstă nu mai primesc nici o pregătire suplimentară la locul de muncă, pentru că angajatorii spun că nu mai merită deranjul.”

Discriminarea bătrîneții

Termenul ageism a fost menționată pentru prima dată de Robert N. Butler, psihiatru și gerontolog american, în cartea sa Why Survive? Being Old in America, publicată în 1975. Este vorba despre o serie de studii care denunță discriminarea pe care Butler a observat-o, de-a lungul timpului, în legătură cu pacienții săi în vîrstă. Psihiatrul definește ageismul ca fiind „un proces de stereotipizare sistematică și discriminare împotriva oamenilor pentru că sînt bătrîni, la fel cum se întîmplă în cazuri de rasism sau sexism, unde o persoană este judecată pe criterii precum culoarea pielii sau sex”.

În timp, însă, grație corectitudinii politice, ageismul nu s-a mai referit doar la bătrîni, ci și la tineri – cei care au început să acuze, la rîndul lor, discriminarea pe criteriul vîrstei „prea fragede”.

Potrivit unui raport asupra discriminării pe criterii de vîrstă al OMS (Organizația Mondială a Sănătății), ageismul nu mai e doar apanajul bătrînilor. „Vîrsta este unul dintre primele lucruri pe care le observăm unii la alții. Vorbim despre discriminare pe criterii de vîrstă atunci cînd vîrsta este folosită pentru a clasifica și a împărți oamenii, în așa fel încît aceștia ajung să sufere din cauza prejudecăților și să fie dezavantajați din motive nedrepte. Acest fenomen reduce solidaritatea între generații.”

Totuși, realitatea este că bătrînii sînt cu mult mai discriminați decît tinerii. Deși în mai toate discursurile politice, ținute la răstimpuri și mai ales în campanii electorale, politicienii își arată solidaritatea față de „pensionari”, acestora le e asociată mai degrabă imaginea unor persoane „asistate”, dependente de ajutorul statului, cărora statul le face concesii în ciuda faptului că sînt „neproductive”.

Mentalitatea „neproductivității”, deci a „inutilității” persoanelor vîrstnice, este continuată la firul ierbii. Imaginea unui bătrîn în societatea de azi nu mai este asociată cu „înțelepciune” sau „experiență”, ci cu „incapacitate”. Nu le mai datorăm existența noastră, ci îi suportăm – cu greu, uneori cu un sentiment narcisiac de generozitate, dar cel mai adesea cu obidă. 

În România, discriminarea omniprezentă a bătrînilor duce, de cele mai multe ori, la o autodiscriminare. Odată ieșiți la pensie, cei mai mulți trăiesc un sentiment de autoexcludere din viața socială, autodevalorizîndu-se din cauza vîrstei. Evită să mai participe la anumite activități, să meargă în locuri publice (destinate „tinerilor”), autoizolîndu-se din cauza fricii de a fi considerați ridicoli, simțindu-se judecați pentru că nu stau „la locul lor”, adică în casă, în fața televizorului. (De cîte ori n-am auzit vorba aceea: „Te caută moartea pe-acasă și matale mergi cu tramvaiul”, spusă cu iritare din cauză că un om bătrîn se „plimbă” cu mijloacele de transport în comun, supraaglomerîndu-le?)

Potrivit unei cercetări a OMS, publicate în 2021 („Ageismul, o problemă globală”), din cauza percepției sociale asupra vîrstei înaintate, aceasta apare ca un handicap, care duce, de cele mai multe ori, la scăderea stimei de sine, avînd un impact major asupra sănătății fizice și psihologice a oamenilor. Autodevalorizarea asociată cu îmbătrînirea poate determina o persoană să-și neglijeze sănătatea, putînd contribui atît la degradarea fizică, cît și psihică.

„Discriminarea bătrînilor are consecințe grave și profunde asupra sănătății și bunăstării oamenilor. La adulții în etate, aceasta este asociată cu o sănătate fizică și mentală mai precară, din cauza izolării sociale tot mai mari, care duce la însingurare, cu o mai mare insecuritate financiară, o calitate mai scăzută a vieții și chiar moarte prematură.” Potrivit OMS, se estimează că 6,3 milioane de cazuri de depresie în întreaga lume sînt cauzate de discriminarea pe criterii de vîrstă.

Pe de altă parte, nu este doar o problemă de autoneglijare a sănătății, ci e vorba și de o discriminare din partea doctorilor și a personalului medical. 

Într-un studiu publicat în SUA, Ageism in breast cancer surgical options, un grup de doctori a atras atenția asupra pericolului stereotipurilor legate de bătrînețe în rîndul profesioniștilor din domeniul sănătății, care duc la accesul inegal la îngrijire în rîndul persoanelor în vîrstă. „De la o anumită vîrstă, pacienții primesc mai puține tratamente preventive decît restul populației (de exemplu, mai puțină solicitare pentru screening-uri și mai puține propuneri de reconstrucție a sînilor, în cazul unor operații oncologice, în comparație cu pacienții mai tineri. Unele simptome sînt banalizate din cauza vîrstei și tratate diferit față de alte grupe de vîrstă (de exemplu, depresia la vîrstnici este tratată mai puțin decît în cazurile persoanelor tinere, din cauza stereotipului «bătrînii sînt oricum deprimați».”

Revenind la România, recentul scandal provocat de abuzurile săvîrșite în azilele din Voluntari nu implică doar matrapazlîcuri de ordin politic și financiar, ci și o puternică dezumanizare. Vorbim despre o voluptate de a face rău. Iar acest caz, un vîrf de aisberg, ar trebui să ne atragă în mod serios atenția, căci vorbim despre ceva mult mai profund – seva nepăsării societății care alimentează cercul vicios al mentalității pe care o avem față de bătrîni. Dacă vom trata acest subiect doar pe palier politic, vom vorbi doar despre un scandal, care se va stinge, probabil fără prea multe urmări, și despre perpetuarea unei mentalități la care vom fi supuși cu toții, mai devreme sau mai tîrziu.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

1280px Balchik Bulgaria aerial photo from the Black Sea jpg
Țara din Europa care se pregătește să treacă la moneda euro din această vară. E vizitată des de români
Țara din Europa care se pregătește să treacă la moneda euro. E vizitată des de români.
dureri de cap jpg
Un condiment simplu poate fi perfect împotriva migrenelor. Este un antiinflamator puternic
Din păcate, mulți dintre noi ne confruntăm cu migrene, poate chiar și în fiecare zi. Din fericire, anumite modificări minore în dieta noastră ne pot ajuta să scăpăm de această problemă persistentă, Iar un condiment anume poate fi foarte util împotriva migrenelor!
Antrenament cu rezerviștii din Prahova și Dâmbovița în cadrul exercițiului militar MOBEX PH DB 24, la poligonul Coada Izvorului, Prahova. FOTO Inquam Photos / George Călin
Coloane militare pe șoselele din România, în mai: Anunțul Ministerului Apărării Naționale
Aproximativ 4.000 de militari din 10 țări NATO participă, în perioada 5–23 mai, la exercițiul multinațional Dacian Spring 2025, desfășurat în mai multe zone din România.
Bursa de Valori  jpg
După rezultatul alegerilor, economia României se clatină! Bursele au dechis pe roșu, euro sare de 5 lei, investitorii fug, fondurile de pensii sub presiune
După rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, investitorii au reacționat dur: Bursa de Valori București a deschis pe roșu pentru a doua zi consecutiv, iar Ministerul Finanțelor a eșuat, ieri, să se împrumute de pe piața internă, respingând toate ofertele băncilor, considerate scumpe.
SUA au oprit temporar ajutorul pentru Ucraina în februarie FOTO Shutterstock jpg
De ce au oprit temporar SUA ajutorul militar pentru Ucraina. Dezvăluiri despre un ordin care a luat Casa Albă prin surprindere
Un ordin verbal al secretarului american al apărării, Pete Hegseth, de a opri transporturile de arme pregătite pentru Ucraina, a provocat confuzie printre oficiali și a luat Casa Albă prin surprindere, dezvăluie Reuters.
anamaria gavrila captura antena 3 CNN png
Anamaria Gavrilă a amenințat jurnaliștii: „Sunteţi o specie pe cale de dispariţie. Abia aştept să vă văd gone”
Președinta POT, Anamaria Gavrilă, i-a atacat verbal pe reprezentanții mass-media la nici două luni de la celebrul episod în care a reclamat la 112 că ar fi fost agresată de jurnaliști, în Parlament.
thylane blondeau instagram jpg
Cum arată acum „cea mai frumoasă fetiță din lume”! A devenit model
Ajunsă la 24 de ani, Thylane Blondeau arată foarte diferit față de fetița blondă cu ochi albaștri care a cucerit lumea în urmă cu peste două decenii. În prezent este brunetă și s-a transformat într-o tânără superbă.
Harta Orientul Mijlociu FOTO Shutterstock
Orientul Apropiat în căutarea statelor-națiune
Dacă Benjamin Netanyahu a venit în ajutorul druzilor sirieni, este și pentru că druzii din Israel sunt patrioți, adesea angajați în forțele de securitate, iar premierul trebuia să le arate recunoștința apărându-i pe verii lor de dincolo de graniță.
Anamaria Gavrila depunere candidatura bec INQUAM PHOTOS
Un deputat POT demisionează din partid, după mesajul primit de la Anamaria Gavrilă: „Mă ameninţă că o să intru cu capul în gard şi s-ar putea să rămân fără răsuflare”
Deputatul Dorin Popa a demisionat din Partidul Oamenilor Tineri și din grupul parlamentar, acuzând-o pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, că i-a trimis un mesaj de amenințare.