August negru

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© adevarul.ro
© adevarul.ro

Sînt atît de multe poveștile incompetenței în România, și la toate nivelurile societății, încît aceasta a primit și un nume: „Dorel”. Există povești, de la cele benigne, despre meseriașul care strică mai mult decît repară, la cele maligne, cînd lucrul de mîntuială este făcut de funcționari publici, precum polițiști, primari sau angajați ai sistemului public de sănătate. Atunci incompetența nu mai este Dorel, o bagatelă iritantă, ci devine o defectuoasă îndeplinire a îndatoririlor profesionale, care cauzează accidente și morți.

Unele dintre aceste povești sînt de-a dreptul halucinante, frizînd absurdul, precum cazul recent de la Tîrgu Mureș. O femeie de 35 de ani a ajuns la spital, acuzînd dureri severe abdominale. După o consultație sumară, doctorii i-au pus rapid diagnosticul de „hernie intestinală” și au programat-o de urgență pentru operație de hernie. Abia în timpul operației, aceștia și-au dat seama că, de fapt, femeia era însărcinată în luna a noua, iar durerile abdominale erau durerile facerii. Printr-un miracol, totul s-a terminat cu bine pentru mamă și pentru bebeluș.

Însă forța miracolelor nu este suficientă pentru a ne proteja de toată constelația accidentelor provocate de neglijența, nepăsarea, indolența oamenilor.

Metehnele societății în care trăim, o kakistocrație în care pilele și șpaga sînt valori, hrănesc din belșug balaurul incompetenței, care nu mai are de mult doar șapte capete. Iar ultima lună de vară ne-a demonstrat-o pe deplin.

Competenți la incompetență

Pe 17 august, Alexandra Ivanov a fost internată, de urgență, la Maternitatea din Botoșani. Era însărcinată în luna a treia și, observînd că a început să sîngereze, a sunat la 112. Ambulanța a sosit în doar cîteva minute și tînăra a fost dusă la spital. Aici a fost supusă unui set de analize și a fost diagnosticată cu „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”. După diagnostic, însă, a fost pur și simplu abandonată. După șapte ore, tînăra a murit. Avea 25 de ani și mai avea trei copii.

Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o declarație dură, acuzînd personalul Maternității din Botoșani de lipsă de responsabilitate: „Dacă ai un pacient care are nişte probleme şi pe care trebuie să-l monitorizezi, atunci nu cred că te mai numeşti medic dacă tu mergi să te culci liniştit, ştiind că există un pacient care are nevoie de ajutorul tău. (…) E vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională, toate aceste elemente care ţin de profesia medicală”.

Însă, după cîteva zile, ministrul a mai îmblînzit tonul, afirmînd, într-un interviu pentru Antena 3, că medicii nu pot fi suspendați, din cauză că sistemul sanitar din România suferă și așa de un deficit de personal, adăugînd, mai degrabă retoric: „Trebuie să găsim o metodă prin care să îi determinăm pe acești medici să își facă corect meseria”.

Pe 19 august, un șofer drogat, Vlad Pascu, un tînăr de 19 ani, a provocat un accident mortal în stațiunea 2 Mai. Înainte de accident, Pascu fusese oprit de două ori de echipajele de poliție. O dată cineva le semnalase că tînărul conducea haotic prin stațiune. Deși, la unul dintre controale, polițiștii descoperiseră droguri în mașină, l-au lăsat să plece. După cîteva ore, Pascu avea să intre cu mașina într-un grup de tineri, omorînd doi dintre ei, o tînără de 20 de ani și un tînăr de 21.

„Am luat act cu profundă tristeţe de accidentul produs la 2 Mai de un adolescent aflat sub influenţa unor substanţe interzise. Sunt profund îndurerat de tragedia familiilor îndoliate şi transmit personal sincere condoleanţe” – a declarat ulterior Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. În afara faptului că „adolescentul” avea 19 ani, acea declarație a ministrului a pus accentul pe traficul de droguri și pe consumul drogurilor în rîndul tinerilor, nu pe proasta gestionare a situației din partea polițiștilor de trafic.

Pe 26 august, la o stație de alimentare cu gaz lichid din Crevedia s-au produs explozii majore, în urma cărora două persoane au murit și alte 58 au fost rănite.

„Incendiul a izbucnit în momentul în care se transfera gaz de la o autocisternă la alta”, a declarat în ziua următoare procurorul general Alex Florența, într-o conferință de presă. „Un incendiu a izbucnit sub una dintre cisterne. O țigară poate să fi fost aruncată neglijent acolo”, a adăugat Florența.

Ulterior s-a aflat că, de fapt, stația nu avea autorizație de funcționare.

Neglijența în serviciu

Președintele României a numit, pe Facebook, explozia de la Crevedia o „tragedie”. Miniștrii Internelor și Sănătății au deplîns și ei victimele de la 2 Mai și Botoșani.

Însă ce facem cînd tragediile puteau fi evitate, căci nu au fost provocate de mînia zeilor, ci de indolența umană?

În cazul Alexandrei Ivanov, după diagnostic, potrivit unor documente obținute în exclusivitate de Defapt.ro, tînăra „a primit în spital doar ser fiziologic, No-Spa și Algocalmin, deși sîngera masiv și fătul murise”.

Ancheta Defapt.ro dezvăluie și alte neregulile care au dus la moartea tinerei. „Medicii au lăsat-o pe tînăra gravidă în agonie și durere aproape șapte ore, timp în care aceasta cerea cu disperare ajutorul pentru a fi salvată. De la ora 00,45 pînă la 07,35 nu i s-a mai făcut nici o procedură de îngrijire”, notează jurnaliștii.

În plus, potrivit Defapt.ro, deși asistentul de pe ambulanță menționase în fișa de caz detalii esențiale, ca de pildă faptul că pacienta suferea de „grețuri și vărsături de aproximativ o zi. Pacienta se prezintă în urgență pentru sîngerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare, paloare, apărute de aproximativ 30 de minute”, observațiile asistentului nu au fost preluate în Foaia de Observație Clinică Generală”.

În plus, potrivit jurnaliștilor, „«La internare pacienta avea TA (tensiunea arterială) 102/61 mmHg și puls 100 b/minut», au menționat medicii de la Spitalul Botoșani. Specialiștii consultați de către Defapt.ro susțin că cei doi indicatori, tensiunea și pulsul, trebuia să le atragă atenția medicilor pentru că arătau riscul unui accident vascular”.

În cazul accidentului mortal provocat de Vlad Pascu, acesta fusese oprit de două ori înainte de patrulele de poliție. Potrivit g4media, prima oară fusese oprit cu cinci ore înainte de a fi produs accidentul, pentru un control de rutină, apoi cu două ore înainte, în urma unui apel la 112 care semnala faptul că acesta conducea haotic prin stațiune.

„Vlad Pascu, tînărul acuzat că a ucis două persoane la 2 Mai în timp ce conducea drogat, a mai fost oprit de polițiști de două ori înainte de a produce accidentul mortal, dar a fost lăsat să plece de fiecare dată, pentru că poliția din localitate nu i-a făcut și testul pentru droguri, ci doar pentru alcool.”

În ceea ce privește explozia de la Crevedia, ulterior s-a aflat că stația de gaz nu avea autorizație de funcționare și, deși existaseră plîngeri ale locuitorilor zonei, care reclamau miros de gaz puternic, autoritățile nu au intervenit.

Pe de o parte, Florin Petre, primarul PSD din Crevedia, a susținut că nu știa că firma de GPL funcționa în continuare și că oamenii care stăteau lîngă depozit nu au făcut nici o sesizare scrisă la primărie.

Pe de alta, potrivit ISU Dîmbovița, care în urma controalelor retrăsese în 2020 autorizaţia de securitate la incendiu, mai multe instituții fuseseră informate: Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Consiliul Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria Crevedia.

Florin Petre, primarul PSD din Crevedia, a indicat însă că vinovat e patronul firmei: Ionuț Doldurea, fiul lui Ion Doldurea, primarul PSD al Caracalului. În ceea ce privește afacerile clanului Doldurea, Defapt.ro a publicat o amplă investigație.

„Afacerile cu gaz lichefiat ale familiei Doldurea se întind în tot sud-vestul României. Frații Ionuț Daniel Doldurea și Cristian Marian Doldurea, fiii primarului din Caracal, dețin și firma Dolchimex, care are alte șapte puncte de lucru în județele Olt, Dolj, Caraș-Severin, Teleorman și Argeș. Societatea a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de 15,44 milioane de lei și un profit de peste 3,78 milioane de lei. Prin intermediul Dolchimex, frații Doldurea dețin 33,34% din Ade Gas Oil Company, cel mai mare distribuitor de gaz petrolier lichefiat din sud-vestul României. Restul părților sociale de la Ade Gas Oil Company sînt deținute în mod egal de alte două societăți: Azalis SRL și Eurogenetic SRL. Prima este controlată de afaceristul Cristi Berceanu, iar cealaltă, de Ionuț Cosmin Crețan. Cel din urmă, prin firma Eurogenetic, deține mai multe benzinării și stații GPL în sudul țării.”

Bineînțeles, trebuie așteptate rezultatele anchetelor. Însă, pentru ca cireașa să troneze pe tortul erorilor, la debutul investigațiilor în cazul exploziilor de la Crevedia, Alex Florența, procurorul general al României, a afirmat că firma Flagas, cea care deținea stația GPL, are 25 de puncte de lucru în toată țara. Potrivit investigațiilor Defapt.ro, aceasta are 27.

„Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că firma Flagas, controlată de milionarul Ionuț Daniel Doldurea, are 27 de puncte de lucru declarate, plus sediul social din Caracal și sediul secundar din Botoșani. La adresa sediului social se face comerț cu ridicata al combustibililor, iar la cel secundar, comerț cu amănuntul al carburanților.”

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

tocanita porc istock jpg
Rețeta tradițională pe care o știu toate gospodinele din Ardeal. Cum prepari cea mai bună tocăniță
Este o rețetă simplă, gustoasă, de care nu ne vom mai sătura! Tocănița ardelenească de porc este alegerea ideală pentru o masă alături de cei dragi, alături de un preparat delicios!
485963780 1206881650794074 1155384734060200551 n jpg
Desertul viral care a înnebunit lumea arabă. Jamila Cuisine: „Se numește crunchchoco și este incredibil de gustos”
Cel mai popular vlogger culinar din România, Jamila Cuisine, prezintă rețeta unui desert viral numit „Crunchchoco”, despre care spune că „a înnebunit lumea arabă”.
shutterstock 2598409661 jpg
„Așa e la femei”: rușine, ignoranță și discriminare în sistemul medical românesc
De la avortul legal, dar inaccesibil în spitalele publice, până la lipsa cronică a educației sexuale și la diagnosticele întârziate pentru boli specifice femeilor, sănătatea feminină rămâne un subiect incomod, ignorat sau tratat cu superioritate.
DONALD trump profimedia jpg
Trump amenință să atace Iranul. „Dacă nu ajung la un acord, vor urma bombardamente”
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și tarife secundare dacă Teheranul nu ajunge la un acord cu Washingtonul în privința programului său nuclear.
supa de oase ideala pentru colita ulcerativa logo jpg
Supa anti îmbătrânire. Ajută pielea să fie mai frumoasă. Așa vei avea un ten impecabil: „Efectele se văd”
În căutarea tinereții fără bătrânețe, uneori soluțiile cele mai simple se află chiar în bucătăria noastră. Și se pare că multe vedete au descoperit elixirul tinereții. Care este acesta? Ei bine... supa de oase! Acest preparat, numit și „aurul lichid al frumuseții”, are beneficii uimitoare pentru săn
moskva crucisator moscova
„Au înnebunit și au intrat în panică”. Ucrainenii au scufundat crucișătorul „Moscova” și a înfuriat administrația Biden
La 14 aprilie 2022, armata ucraineană a lovit puternic Flota Mării Negre a Rusiei, scufundând crucișătorul „Moscova”, simbol al puterii navale rusești. Această acțiune a generat o reacție negativă în Statele Unite.
cutremur pacific
Alertă de tsunami în Pacific, după ce un cutremur de magnitudinea 7 a lovit Insulele Tonga
Un seism de magnitudine 7 s-a produs duminică, 30 martie, în Oceanul Pacific, la est de Insulele Tonga, a informat Centrul german de cercetări Geofizice (GFZ). În urma cutremurului, Sistemul de avertizare de tsunami din Pacific a emis o alertă.
WhatsApp Image 2025 03 30 at 15 10 09 1e28ad30 jpg
Elena Lasconi, radicală cu Nicuşor Dan: „N-are nicio şansă să ajungă în turul doi”
Liderul USR, Elena Lasconi, susține că Nicușor Dan „n-are nicio șansă să ajungă în turul doi” iar sondajele care o plasează pe locurile inferioare „nu o descurajează”.
baza stanga 1 jpg
Pentru ea a venit deja vara! Kendall Jenner, apariție de infarct la piscină
Kendall Jenner (29 de ani) este pregătită pentru vară şi a împărtăşit pe Instagram o serie de fotografii provocatoare.