August negru

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© adevarul.ro
© adevarul.ro

Sînt atît de multe poveștile incompetenței în România, și la toate nivelurile societății, încît aceasta a primit și un nume: „Dorel”. Există povești, de la cele benigne, despre meseriașul care strică mai mult decît repară, la cele maligne, cînd lucrul de mîntuială este făcut de funcționari publici, precum polițiști, primari sau angajați ai sistemului public de sănătate. Atunci incompetența nu mai este Dorel, o bagatelă iritantă, ci devine o defectuoasă îndeplinire a îndatoririlor profesionale, care cauzează accidente și morți.

Unele dintre aceste povești sînt de-a dreptul halucinante, frizînd absurdul, precum cazul recent de la Tîrgu Mureș. O femeie de 35 de ani a ajuns la spital, acuzînd dureri severe abdominale. După o consultație sumară, doctorii i-au pus rapid diagnosticul de „hernie intestinală” și au programat-o de urgență pentru operație de hernie. Abia în timpul operației, aceștia și-au dat seama că, de fapt, femeia era însărcinată în luna a noua, iar durerile abdominale erau durerile facerii. Printr-un miracol, totul s-a terminat cu bine pentru mamă și pentru bebeluș.

Însă forța miracolelor nu este suficientă pentru a ne proteja de toată constelația accidentelor provocate de neglijența, nepăsarea, indolența oamenilor.

Metehnele societății în care trăim, o kakistocrație în care pilele și șpaga sînt valori, hrănesc din belșug balaurul incompetenței, care nu mai are de mult doar șapte capete. Iar ultima lună de vară ne-a demonstrat-o pe deplin.

Competenți la incompetență

Pe 17 august, Alexandra Ivanov a fost internată, de urgență, la Maternitatea din Botoșani. Era însărcinată în luna a treia și, observînd că a început să sîngereze, a sunat la 112. Ambulanța a sosit în doar cîteva minute și tînăra a fost dusă la spital. Aici a fost supusă unui set de analize și a fost diagnosticată cu „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”. După diagnostic, însă, a fost pur și simplu abandonată. După șapte ore, tînăra a murit. Avea 25 de ani și mai avea trei copii.

Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o declarație dură, acuzînd personalul Maternității din Botoșani de lipsă de responsabilitate: „Dacă ai un pacient care are nişte probleme şi pe care trebuie să-l monitorizezi, atunci nu cred că te mai numeşti medic dacă tu mergi să te culci liniştit, ştiind că există un pacient care are nevoie de ajutorul tău. (…) E vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională, toate aceste elemente care ţin de profesia medicală”.

Însă, după cîteva zile, ministrul a mai îmblînzit tonul, afirmînd, într-un interviu pentru Antena 3, că medicii nu pot fi suspendați, din cauză că sistemul sanitar din România suferă și așa de un deficit de personal, adăugînd, mai degrabă retoric: „Trebuie să găsim o metodă prin care să îi determinăm pe acești medici să își facă corect meseria”.

Pe 19 august, un șofer drogat, Vlad Pascu, un tînăr de 19 ani, a provocat un accident mortal în stațiunea 2 Mai. Înainte de accident, Pascu fusese oprit de două ori de echipajele de poliție. O dată cineva le semnalase că tînărul conducea haotic prin stațiune. Deși, la unul dintre controale, polițiștii descoperiseră droguri în mașină, l-au lăsat să plece. După cîteva ore, Pascu avea să intre cu mașina într-un grup de tineri, omorînd doi dintre ei, o tînără de 20 de ani și un tînăr de 21.

„Am luat act cu profundă tristeţe de accidentul produs la 2 Mai de un adolescent aflat sub influenţa unor substanţe interzise. Sunt profund îndurerat de tragedia familiilor îndoliate şi transmit personal sincere condoleanţe” – a declarat ulterior Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. În afara faptului că „adolescentul” avea 19 ani, acea declarație a ministrului a pus accentul pe traficul de droguri și pe consumul drogurilor în rîndul tinerilor, nu pe proasta gestionare a situației din partea polițiștilor de trafic.

Pe 26 august, la o stație de alimentare cu gaz lichid din Crevedia s-au produs explozii majore, în urma cărora două persoane au murit și alte 58 au fost rănite.

„Incendiul a izbucnit în momentul în care se transfera gaz de la o autocisternă la alta”, a declarat în ziua următoare procurorul general Alex Florența, într-o conferință de presă. „Un incendiu a izbucnit sub una dintre cisterne. O țigară poate să fi fost aruncată neglijent acolo”, a adăugat Florența.

Ulterior s-a aflat că, de fapt, stația nu avea autorizație de funcționare.

Neglijența în serviciu

Președintele României a numit, pe Facebook, explozia de la Crevedia o „tragedie”. Miniștrii Internelor și Sănătății au deplîns și ei victimele de la 2 Mai și Botoșani.

Însă ce facem cînd tragediile puteau fi evitate, căci nu au fost provocate de mînia zeilor, ci de indolența umană?

În cazul Alexandrei Ivanov, după diagnostic, potrivit unor documente obținute în exclusivitate de Defapt.ro, tînăra „a primit în spital doar ser fiziologic, No-Spa și Algocalmin, deși sîngera masiv și fătul murise”.

Ancheta Defapt.ro dezvăluie și alte neregulile care au dus la moartea tinerei. „Medicii au lăsat-o pe tînăra gravidă în agonie și durere aproape șapte ore, timp în care aceasta cerea cu disperare ajutorul pentru a fi salvată. De la ora 00,45 pînă la 07,35 nu i s-a mai făcut nici o procedură de îngrijire”, notează jurnaliștii.

În plus, potrivit Defapt.ro, deși asistentul de pe ambulanță menționase în fișa de caz detalii esențiale, ca de pildă faptul că pacienta suferea de „grețuri și vărsături de aproximativ o zi. Pacienta se prezintă în urgență pentru sîngerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare, paloare, apărute de aproximativ 30 de minute”, observațiile asistentului nu au fost preluate în Foaia de Observație Clinică Generală”.

În plus, potrivit jurnaliștilor, „«La internare pacienta avea TA (tensiunea arterială) 102/61 mmHg și puls 100 b/minut», au menționat medicii de la Spitalul Botoșani. Specialiștii consultați de către Defapt.ro susțin că cei doi indicatori, tensiunea și pulsul, trebuia să le atragă atenția medicilor pentru că arătau riscul unui accident vascular”.

În cazul accidentului mortal provocat de Vlad Pascu, acesta fusese oprit de două ori înainte de patrulele de poliție. Potrivit g4media, prima oară fusese oprit cu cinci ore înainte de a fi produs accidentul, pentru un control de rutină, apoi cu două ore înainte, în urma unui apel la 112 care semnala faptul că acesta conducea haotic prin stațiune.

„Vlad Pascu, tînărul acuzat că a ucis două persoane la 2 Mai în timp ce conducea drogat, a mai fost oprit de polițiști de două ori înainte de a produce accidentul mortal, dar a fost lăsat să plece de fiecare dată, pentru că poliția din localitate nu i-a făcut și testul pentru droguri, ci doar pentru alcool.”

În ceea ce privește explozia de la Crevedia, ulterior s-a aflat că stația de gaz nu avea autorizație de funcționare și, deși existaseră plîngeri ale locuitorilor zonei, care reclamau miros de gaz puternic, autoritățile nu au intervenit.

Pe de o parte, Florin Petre, primarul PSD din Crevedia, a susținut că nu știa că firma de GPL funcționa în continuare și că oamenii care stăteau lîngă depozit nu au făcut nici o sesizare scrisă la primărie.

Pe de alta, potrivit ISU Dîmbovița, care în urma controalelor retrăsese în 2020 autorizaţia de securitate la incendiu, mai multe instituții fuseseră informate: Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Consiliul Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria Crevedia.

Florin Petre, primarul PSD din Crevedia, a indicat însă că vinovat e patronul firmei: Ionuț Doldurea, fiul lui Ion Doldurea, primarul PSD al Caracalului. În ceea ce privește afacerile clanului Doldurea, Defapt.ro a publicat o amplă investigație.

„Afacerile cu gaz lichefiat ale familiei Doldurea se întind în tot sud-vestul României. Frații Ionuț Daniel Doldurea și Cristian Marian Doldurea, fiii primarului din Caracal, dețin și firma Dolchimex, care are alte șapte puncte de lucru în județele Olt, Dolj, Caraș-Severin, Teleorman și Argeș. Societatea a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de 15,44 milioane de lei și un profit de peste 3,78 milioane de lei. Prin intermediul Dolchimex, frații Doldurea dețin 33,34% din Ade Gas Oil Company, cel mai mare distribuitor de gaz petrolier lichefiat din sud-vestul României. Restul părților sociale de la Ade Gas Oil Company sînt deținute în mod egal de alte două societăți: Azalis SRL și Eurogenetic SRL. Prima este controlată de afaceristul Cristi Berceanu, iar cealaltă, de Ionuț Cosmin Crețan. Cel din urmă, prin firma Eurogenetic, deține mai multe benzinării și stații GPL în sudul țării.”

Bineînțeles, trebuie așteptate rezultatele anchetelor. Însă, pentru ca cireașa să troneze pe tortul erorilor, la debutul investigațiilor în cazul exploziilor de la Crevedia, Alex Florența, procurorul general al României, a afirmat că firma Flagas, cea care deținea stația GPL, are 25 de puncte de lucru în toată țara. Potrivit investigațiilor Defapt.ro, aceasta are 27.

„Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că firma Flagas, controlată de milionarul Ionuț Daniel Doldurea, are 27 de puncte de lucru declarate, plus sediul social din Caracal și sediul secundar din Botoșani. La adresa sediului social se face comerț cu ridicata al combustibililor, iar la cel secundar, comerț cu amănuntul al carburanților.”

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Liderii „Coaliției voluntarilor” s au întâlnit la Kiev FOTO EPA EFE jpg
Liderii țărilor europene reuniți la Kiev au discutat cu Trump despre un armistițiu de 30 de zile în Ucraina. Reacția Kremlinului
Ucraina şi aliaţii săi europeni propun Rusiei instaurarea unui armistiţiu "complet şi necondiţionat" de 30 de zile începând de luni, a anunţat şeful diplomaţiei ucrainene, informează AFP şi Reuters.
emisiunea mireasa instagram jpg
Schimbare de ultimă oră la „Mireasa” de la Antena 1. Multora nu le va conveni: „Producătorii au ales calea facilă”
Surpriză neașteptată! Robert, concurentul care a format un cuplu cu Liliana în emisiunea „Mireasa”, revine.
CTP, foto Facebook jpg
CTP: „Românii românoși votează într-un glas cu Budapesta, românii maghiari votează cu Bucureștiul”
CTP a apreciat drept „extraordinară” atitudinea UDMR și a președintelui formațiunii, Kelemen Hunor, care a subliniat sâmbătă că „Simion nu este nici suveranist, nici creștin”, după ce premierul maghiar Viktor Orban l-a lăudat pe George Simion pentru discursul „suveranist” și „pro-creștin”.
Traian Băsescu FOTO Inquam Photos / Elena Covalenco
Mesajul lui Traian Băsescu pentru diaspora: „Şi românii rămaşi acasă vor să trăiască la fel ca cei aflaţi în Occident. Dar nu în altă ţară”
Traian Băsescu le transmite românilor din diaspora cǎ cei care au rămas acasă vor sǎ trăiască la fel ca în Occident, însǎ "au acceptat să fie plătiţi cu salarii mici, au plătit taxe la stat, au plătit costul material şi social al tranziţiei, au plătit costul integrării în NATO şi UE".
San Boldo, Foto Shutterstock  jpg
Drumul care sfidează legile fizicii. Are tuneluri în spirală și curbe amețitoare. Unde se află această capodoperă arhitecturală: „Transfăgărășanul e o glumă pe lângă asta”
Lumea este plină de locuri superbe, iar unul dintre ele se află chiar în inima Alpilor italieni. Aici, un drum de munte spectaculos este o adevărată capodoperă arhitecturală, care impresionează atât prin aspectul său unic, cât și prin povestea din spatele construcției.
nor toxic de clor în Catalonia Foto The Tradesman   X jpg
Un nor toxic de clor a blocat în case peste 160.000 de persoane din Catalonia
Peste 160.000 de persoane care locuiesc în cinci localităţi din regiunea spaniolă Catalonia au fost avertizate sâmbătă de autorităţi să nu îşi părăsească locuinţele din cauza unui nor toxic de clor.
George Simion interviu Jack Posobiect foto X jpg
Simion, interviu pentru Jack Posobiec: „Dan, o marionetă globalistă susținută de Macron și von der Leyen”. A mulțumit SUA pentru menținerea vizelor / Reacția lui Nicușor Dan
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a acordat un interviu de peste o oră lui Jack Posobiec, jurnalist american, cunoscut drept conspiraționist și susținător al lui Donald Trump.
Moscova a declarat un armistițiu unilateral între 8 și 10 mai FOTO Profimedia jpg
Cum au boicotat ucrainenii din teritoriile ocupate evenimentele de Ziua Victoriei: „Nu ne-am predat”
„Când copilul meu aude despre 9 mai, aproape că țipă, și eu la fel”, a declarat pentru Kyiv Independent un activist din grupul de rezistență civilă Panglica Galbenă din Ucraina, care locuiește în prezent în orașul Tokmak, regiunea Zaporijie, ocupat de Rusia.
Catrinel Dumitrescu, foto Facebook jpg
Actrița din România care ascunde o mare dramă. Soțul i-a murit în brațe pe scenă și de atunci nu s-a mai recăsătorit: „Nu am încercat să mă întorc la acele momente”
O actriță cunoscută de teatru și film din România a trăit o dramă care i-a marcat întreaga viață. Soțul ei, un mare actor al țării noastre, s-a stins chiar pe scenă, în timpul unei reprezentații, iar de atunci nu și-a mai refăcut viața.