August negru

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© adevarul.ro
© adevarul.ro

Sînt atît de multe poveștile incompetenței în România, și la toate nivelurile societății, încît aceasta a primit și un nume: „Dorel”. Există povești, de la cele benigne, despre meseriașul care strică mai mult decît repară, la cele maligne, cînd lucrul de mîntuială este făcut de funcționari publici, precum polițiști, primari sau angajați ai sistemului public de sănătate. Atunci incompetența nu mai este Dorel, o bagatelă iritantă, ci devine o defectuoasă îndeplinire a îndatoririlor profesionale, care cauzează accidente și morți.

Unele dintre aceste povești sînt de-a dreptul halucinante, frizînd absurdul, precum cazul recent de la Tîrgu Mureș. O femeie de 35 de ani a ajuns la spital, acuzînd dureri severe abdominale. După o consultație sumară, doctorii i-au pus rapid diagnosticul de „hernie intestinală” și au programat-o de urgență pentru operație de hernie. Abia în timpul operației, aceștia și-au dat seama că, de fapt, femeia era însărcinată în luna a noua, iar durerile abdominale erau durerile facerii. Printr-un miracol, totul s-a terminat cu bine pentru mamă și pentru bebeluș.

Însă forța miracolelor nu este suficientă pentru a ne proteja de toată constelația accidentelor provocate de neglijența, nepăsarea, indolența oamenilor.

Metehnele societății în care trăim, o kakistocrație în care pilele și șpaga sînt valori, hrănesc din belșug balaurul incompetenței, care nu mai are de mult doar șapte capete. Iar ultima lună de vară ne-a demonstrat-o pe deplin.

Competenți la incompetență

Pe 17 august, Alexandra Ivanov a fost internată, de urgență, la Maternitatea din Botoșani. Era însărcinată în luna a treia și, observînd că a început să sîngereze, a sunat la 112. Ambulanța a sosit în doar cîteva minute și tînăra a fost dusă la spital. Aici a fost supusă unui set de analize și a fost diagnosticată cu „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”. După diagnostic, însă, a fost pur și simplu abandonată. După șapte ore, tînăra a murit. Avea 25 de ani și mai avea trei copii.

Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o declarație dură, acuzînd personalul Maternității din Botoșani de lipsă de responsabilitate: „Dacă ai un pacient care are nişte probleme şi pe care trebuie să-l monitorizezi, atunci nu cred că te mai numeşti medic dacă tu mergi să te culci liniştit, ştiind că există un pacient care are nevoie de ajutorul tău. (…) E vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională, toate aceste elemente care ţin de profesia medicală”.

Însă, după cîteva zile, ministrul a mai îmblînzit tonul, afirmînd, într-un interviu pentru Antena 3, că medicii nu pot fi suspendați, din cauză că sistemul sanitar din România suferă și așa de un deficit de personal, adăugînd, mai degrabă retoric: „Trebuie să găsim o metodă prin care să îi determinăm pe acești medici să își facă corect meseria”.

Pe 19 august, un șofer drogat, Vlad Pascu, un tînăr de 19 ani, a provocat un accident mortal în stațiunea 2 Mai. Înainte de accident, Pascu fusese oprit de două ori de echipajele de poliție. O dată cineva le semnalase că tînărul conducea haotic prin stațiune. Deși, la unul dintre controale, polițiștii descoperiseră droguri în mașină, l-au lăsat să plece. După cîteva ore, Pascu avea să intre cu mașina într-un grup de tineri, omorînd doi dintre ei, o tînără de 20 de ani și un tînăr de 21.

„Am luat act cu profundă tristeţe de accidentul produs la 2 Mai de un adolescent aflat sub influenţa unor substanţe interzise. Sunt profund îndurerat de tragedia familiilor îndoliate şi transmit personal sincere condoleanţe” – a declarat ulterior Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. În afara faptului că „adolescentul” avea 19 ani, acea declarație a ministrului a pus accentul pe traficul de droguri și pe consumul drogurilor în rîndul tinerilor, nu pe proasta gestionare a situației din partea polițiștilor de trafic.

Pe 26 august, la o stație de alimentare cu gaz lichid din Crevedia s-au produs explozii majore, în urma cărora două persoane au murit și alte 58 au fost rănite.

„Incendiul a izbucnit în momentul în care se transfera gaz de la o autocisternă la alta”, a declarat în ziua următoare procurorul general Alex Florența, într-o conferință de presă. „Un incendiu a izbucnit sub una dintre cisterne. O țigară poate să fi fost aruncată neglijent acolo”, a adăugat Florența.

Ulterior s-a aflat că, de fapt, stația nu avea autorizație de funcționare.

Neglijența în serviciu

Președintele României a numit, pe Facebook, explozia de la Crevedia o „tragedie”. Miniștrii Internelor și Sănătății au deplîns și ei victimele de la 2 Mai și Botoșani.

Însă ce facem cînd tragediile puteau fi evitate, căci nu au fost provocate de mînia zeilor, ci de indolența umană?

În cazul Alexandrei Ivanov, după diagnostic, potrivit unor documente obținute în exclusivitate de Defapt.ro, tînăra „a primit în spital doar ser fiziologic, No-Spa și Algocalmin, deși sîngera masiv și fătul murise”.

Ancheta Defapt.ro dezvăluie și alte neregulile care au dus la moartea tinerei. „Medicii au lăsat-o pe tînăra gravidă în agonie și durere aproape șapte ore, timp în care aceasta cerea cu disperare ajutorul pentru a fi salvată. De la ora 00,45 pînă la 07,35 nu i s-a mai făcut nici o procedură de îngrijire”, notează jurnaliștii.

În plus, potrivit Defapt.ro, deși asistentul de pe ambulanță menționase în fișa de caz detalii esențiale, ca de pildă faptul că pacienta suferea de „grețuri și vărsături de aproximativ o zi. Pacienta se prezintă în urgență pentru sîngerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare, paloare, apărute de aproximativ 30 de minute”, observațiile asistentului nu au fost preluate în Foaia de Observație Clinică Generală”.

În plus, potrivit jurnaliștilor, „«La internare pacienta avea TA (tensiunea arterială) 102/61 mmHg și puls 100 b/minut», au menționat medicii de la Spitalul Botoșani. Specialiștii consultați de către Defapt.ro susțin că cei doi indicatori, tensiunea și pulsul, trebuia să le atragă atenția medicilor pentru că arătau riscul unui accident vascular”.

În cazul accidentului mortal provocat de Vlad Pascu, acesta fusese oprit de două ori înainte de patrulele de poliție. Potrivit g4media, prima oară fusese oprit cu cinci ore înainte de a fi produs accidentul, pentru un control de rutină, apoi cu două ore înainte, în urma unui apel la 112 care semnala faptul că acesta conducea haotic prin stațiune.

„Vlad Pascu, tînărul acuzat că a ucis două persoane la 2 Mai în timp ce conducea drogat, a mai fost oprit de polițiști de două ori înainte de a produce accidentul mortal, dar a fost lăsat să plece de fiecare dată, pentru că poliția din localitate nu i-a făcut și testul pentru droguri, ci doar pentru alcool.”

În ceea ce privește explozia de la Crevedia, ulterior s-a aflat că stația de gaz nu avea autorizație de funcționare și, deși existaseră plîngeri ale locuitorilor zonei, care reclamau miros de gaz puternic, autoritățile nu au intervenit.

Pe de o parte, Florin Petre, primarul PSD din Crevedia, a susținut că nu știa că firma de GPL funcționa în continuare și că oamenii care stăteau lîngă depozit nu au făcut nici o sesizare scrisă la primărie.

Pe de alta, potrivit ISU Dîmbovița, care în urma controalelor retrăsese în 2020 autorizaţia de securitate la incendiu, mai multe instituții fuseseră informate: Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Consiliul Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria Crevedia.

Florin Petre, primarul PSD din Crevedia, a indicat însă că vinovat e patronul firmei: Ionuț Doldurea, fiul lui Ion Doldurea, primarul PSD al Caracalului. În ceea ce privește afacerile clanului Doldurea, Defapt.ro a publicat o amplă investigație.

„Afacerile cu gaz lichefiat ale familiei Doldurea se întind în tot sud-vestul României. Frații Ionuț Daniel Doldurea și Cristian Marian Doldurea, fiii primarului din Caracal, dețin și firma Dolchimex, care are alte șapte puncte de lucru în județele Olt, Dolj, Caraș-Severin, Teleorman și Argeș. Societatea a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de 15,44 milioane de lei și un profit de peste 3,78 milioane de lei. Prin intermediul Dolchimex, frații Doldurea dețin 33,34% din Ade Gas Oil Company, cel mai mare distribuitor de gaz petrolier lichefiat din sud-vestul României. Restul părților sociale de la Ade Gas Oil Company sînt deținute în mod egal de alte două societăți: Azalis SRL și Eurogenetic SRL. Prima este controlată de afaceristul Cristi Berceanu, iar cealaltă, de Ionuț Cosmin Crețan. Cel din urmă, prin firma Eurogenetic, deține mai multe benzinării și stații GPL în sudul țării.”

Bineînțeles, trebuie așteptate rezultatele anchetelor. Însă, pentru ca cireașa să troneze pe tortul erorilor, la debutul investigațiilor în cazul exploziilor de la Crevedia, Alex Florența, procurorul general al României, a afirmat că firma Flagas, cea care deținea stația GPL, are 25 de puncte de lucru în toată țara. Potrivit investigațiilor Defapt.ro, aceasta are 27.

„Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că firma Flagas, controlată de milionarul Ionuț Daniel Doldurea, are 27 de puncte de lucru declarate, plus sediul social din Caracal și sediul secundar din Botoșani. La adresa sediului social se face comerț cu ridicata al combustibililor, iar la cel secundar, comerț cu amănuntul al carburanților.”

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.