August negru

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© adevarul.ro
© adevarul.ro

Sînt atît de multe poveștile incompetenței în România, și la toate nivelurile societății, încît aceasta a primit și un nume: „Dorel”. Există povești, de la cele benigne, despre meseriașul care strică mai mult decît repară, la cele maligne, cînd lucrul de mîntuială este făcut de funcționari publici, precum polițiști, primari sau angajați ai sistemului public de sănătate. Atunci incompetența nu mai este Dorel, o bagatelă iritantă, ci devine o defectuoasă îndeplinire a îndatoririlor profesionale, care cauzează accidente și morți.

Unele dintre aceste povești sînt de-a dreptul halucinante, frizînd absurdul, precum cazul recent de la Tîrgu Mureș. O femeie de 35 de ani a ajuns la spital, acuzînd dureri severe abdominale. După o consultație sumară, doctorii i-au pus rapid diagnosticul de „hernie intestinală” și au programat-o de urgență pentru operație de hernie. Abia în timpul operației, aceștia și-au dat seama că, de fapt, femeia era însărcinată în luna a noua, iar durerile abdominale erau durerile facerii. Printr-un miracol, totul s-a terminat cu bine pentru mamă și pentru bebeluș.

Însă forța miracolelor nu este suficientă pentru a ne proteja de toată constelația accidentelor provocate de neglijența, nepăsarea, indolența oamenilor.

Metehnele societății în care trăim, o kakistocrație în care pilele și șpaga sînt valori, hrănesc din belșug balaurul incompetenței, care nu mai are de mult doar șapte capete. Iar ultima lună de vară ne-a demonstrat-o pe deplin.

Competenți la incompetență

Pe 17 august, Alexandra Ivanov a fost internată, de urgență, la Maternitatea din Botoșani. Era însărcinată în luna a treia și, observînd că a început să sîngereze, a sunat la 112. Ambulanța a sosit în doar cîteva minute și tînăra a fost dusă la spital. Aici a fost supusă unui set de analize și a fost diagnosticată cu „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”. După diagnostic, însă, a fost pur și simplu abandonată. După șapte ore, tînăra a murit. Avea 25 de ani și mai avea trei copii.

Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o declarație dură, acuzînd personalul Maternității din Botoșani de lipsă de responsabilitate: „Dacă ai un pacient care are nişte probleme şi pe care trebuie să-l monitorizezi, atunci nu cred că te mai numeşti medic dacă tu mergi să te culci liniştit, ştiind că există un pacient care are nevoie de ajutorul tău. (…) E vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională, toate aceste elemente care ţin de profesia medicală”.

Însă, după cîteva zile, ministrul a mai îmblînzit tonul, afirmînd, într-un interviu pentru Antena 3, că medicii nu pot fi suspendați, din cauză că sistemul sanitar din România suferă și așa de un deficit de personal, adăugînd, mai degrabă retoric: „Trebuie să găsim o metodă prin care să îi determinăm pe acești medici să își facă corect meseria”.

Pe 19 august, un șofer drogat, Vlad Pascu, un tînăr de 19 ani, a provocat un accident mortal în stațiunea 2 Mai. Înainte de accident, Pascu fusese oprit de două ori de echipajele de poliție. O dată cineva le semnalase că tînărul conducea haotic prin stațiune. Deși, la unul dintre controale, polițiștii descoperiseră droguri în mașină, l-au lăsat să plece. După cîteva ore, Pascu avea să intre cu mașina într-un grup de tineri, omorînd doi dintre ei, o tînără de 20 de ani și un tînăr de 21.

„Am luat act cu profundă tristeţe de accidentul produs la 2 Mai de un adolescent aflat sub influenţa unor substanţe interzise. Sunt profund îndurerat de tragedia familiilor îndoliate şi transmit personal sincere condoleanţe” – a declarat ulterior Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. În afara faptului că „adolescentul” avea 19 ani, acea declarație a ministrului a pus accentul pe traficul de droguri și pe consumul drogurilor în rîndul tinerilor, nu pe proasta gestionare a situației din partea polițiștilor de trafic.

Pe 26 august, la o stație de alimentare cu gaz lichid din Crevedia s-au produs explozii majore, în urma cărora două persoane au murit și alte 58 au fost rănite.

„Incendiul a izbucnit în momentul în care se transfera gaz de la o autocisternă la alta”, a declarat în ziua următoare procurorul general Alex Florența, într-o conferință de presă. „Un incendiu a izbucnit sub una dintre cisterne. O țigară poate să fi fost aruncată neglijent acolo”, a adăugat Florența.

Ulterior s-a aflat că, de fapt, stația nu avea autorizație de funcționare.

Neglijența în serviciu

Președintele României a numit, pe Facebook, explozia de la Crevedia o „tragedie”. Miniștrii Internelor și Sănătății au deplîns și ei victimele de la 2 Mai și Botoșani.

Însă ce facem cînd tragediile puteau fi evitate, căci nu au fost provocate de mînia zeilor, ci de indolența umană?

În cazul Alexandrei Ivanov, după diagnostic, potrivit unor documente obținute în exclusivitate de Defapt.ro, tînăra „a primit în spital doar ser fiziologic, No-Spa și Algocalmin, deși sîngera masiv și fătul murise”.

Ancheta Defapt.ro dezvăluie și alte neregulile care au dus la moartea tinerei. „Medicii au lăsat-o pe tînăra gravidă în agonie și durere aproape șapte ore, timp în care aceasta cerea cu disperare ajutorul pentru a fi salvată. De la ora 00,45 pînă la 07,35 nu i s-a mai făcut nici o procedură de îngrijire”, notează jurnaliștii.

În plus, potrivit Defapt.ro, deși asistentul de pe ambulanță menționase în fișa de caz detalii esențiale, ca de pildă faptul că pacienta suferea de „grețuri și vărsături de aproximativ o zi. Pacienta se prezintă în urgență pentru sîngerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare, paloare, apărute de aproximativ 30 de minute”, observațiile asistentului nu au fost preluate în Foaia de Observație Clinică Generală”.

În plus, potrivit jurnaliștilor, „«La internare pacienta avea TA (tensiunea arterială) 102/61 mmHg și puls 100 b/minut», au menționat medicii de la Spitalul Botoșani. Specialiștii consultați de către Defapt.ro susțin că cei doi indicatori, tensiunea și pulsul, trebuia să le atragă atenția medicilor pentru că arătau riscul unui accident vascular”.

În cazul accidentului mortal provocat de Vlad Pascu, acesta fusese oprit de două ori înainte de patrulele de poliție. Potrivit g4media, prima oară fusese oprit cu cinci ore înainte de a fi produs accidentul, pentru un control de rutină, apoi cu două ore înainte, în urma unui apel la 112 care semnala faptul că acesta conducea haotic prin stațiune.

„Vlad Pascu, tînărul acuzat că a ucis două persoane la 2 Mai în timp ce conducea drogat, a mai fost oprit de polițiști de două ori înainte de a produce accidentul mortal, dar a fost lăsat să plece de fiecare dată, pentru că poliția din localitate nu i-a făcut și testul pentru droguri, ci doar pentru alcool.”

În ceea ce privește explozia de la Crevedia, ulterior s-a aflat că stația de gaz nu avea autorizație de funcționare și, deși existaseră plîngeri ale locuitorilor zonei, care reclamau miros de gaz puternic, autoritățile nu au intervenit.

Pe de o parte, Florin Petre, primarul PSD din Crevedia, a susținut că nu știa că firma de GPL funcționa în continuare și că oamenii care stăteau lîngă depozit nu au făcut nici o sesizare scrisă la primărie.

Pe de alta, potrivit ISU Dîmbovița, care în urma controalelor retrăsese în 2020 autorizaţia de securitate la incendiu, mai multe instituții fuseseră informate: Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Consiliul Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria Crevedia.

Florin Petre, primarul PSD din Crevedia, a indicat însă că vinovat e patronul firmei: Ionuț Doldurea, fiul lui Ion Doldurea, primarul PSD al Caracalului. În ceea ce privește afacerile clanului Doldurea, Defapt.ro a publicat o amplă investigație.

„Afacerile cu gaz lichefiat ale familiei Doldurea se întind în tot sud-vestul României. Frații Ionuț Daniel Doldurea și Cristian Marian Doldurea, fiii primarului din Caracal, dețin și firma Dolchimex, care are alte șapte puncte de lucru în județele Olt, Dolj, Caraș-Severin, Teleorman și Argeș. Societatea a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de 15,44 milioane de lei și un profit de peste 3,78 milioane de lei. Prin intermediul Dolchimex, frații Doldurea dețin 33,34% din Ade Gas Oil Company, cel mai mare distribuitor de gaz petrolier lichefiat din sud-vestul României. Restul părților sociale de la Ade Gas Oil Company sînt deținute în mod egal de alte două societăți: Azalis SRL și Eurogenetic SRL. Prima este controlată de afaceristul Cristi Berceanu, iar cealaltă, de Ionuț Cosmin Crețan. Cel din urmă, prin firma Eurogenetic, deține mai multe benzinării și stații GPL în sudul țării.”

Bineînțeles, trebuie așteptate rezultatele anchetelor. Însă, pentru ca cireașa să troneze pe tortul erorilor, la debutul investigațiilor în cazul exploziilor de la Crevedia, Alex Florența, procurorul general al României, a afirmat că firma Flagas, cea care deținea stația GPL, are 25 de puncte de lucru în toată țara. Potrivit investigațiilor Defapt.ro, aceasta are 27.

„Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că firma Flagas, controlată de milionarul Ionuț Daniel Doldurea, are 27 de puncte de lucru declarate, plus sediul social din Caracal și sediul secundar din Botoșani. La adresa sediului social se face comerț cu ridicata al combustibililor, iar la cel secundar, comerț cu amănuntul al carburanților.”

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.