Ideologizarea corporalității

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
E cool să postești jpeg

De curînd, în SUA, în New York, s-a votat o lege potrivit căreia persoanele obeze sînt desemnate „grup protejat”. Primarul orașului, Eric Adams, a semnat astfel actul prin care se interzice orice formă de discriminare pe baza greutății corporale a unei persoane, a înălțimii, rasei, sexului, vîrstei, religiei și orientării sexuale, și se va aplica în cazul angajării, închirierii sau cumpărării de locuință și accesului la spațiile publice.

Primarul Eric Adams, care a publicat o carte în 2020 despre cum a pierdut aproape 16 kilograme, ținînd o dietă pe bază de plante, a declarat că noua lege va face locurile de muncă mai incluzive și că oamenii care aplică pentru un loc de muncă nu ar trebui tratați în mod diferit, din cauză că sînt supraponderali. „Știința a arătat că tipul de corp pe care o persoană îl are nu este un indiciu al stării de sănătate” – a declarat acesta.

Însă, în același timp, există din ce în ce mai multe semnale de alarmă privind creșterea numărului de persoane supraponderale. Potrivit unui studiu al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), excesul de greutate va ucide peste 90 de milioane de oameni în țările dezvoltate și emergente în următoarele trei decenii.

Același studiu relevă și alte consecințe ale obezității, în special în ceea ce-i privește pe copii. Pe lîngă problemele de sănătate, copiii supraponderali sînt mai predispuși să aibă probleme de învățare la școală și să obțină note mai slabe în comparație cu copiii cu greutate normală. De asemenea, există mai multe cazuri de absenteism și abandon școlar în rîndurile copiilor supraponderali – cauzele ținînd, în mare parte, de hărțuirea din partea colegilor.

Oamenii supraponderali sînt, într-adevăr, supuși în societatea de azi multor judecăți și ironii. Însă nu a fost mereu așa. Odinioară, kilogramele în plus erau semn de bunăstare, sănătate și frumusețe – de unde și expresia „Gras și frumos”. De-a lungul timpului, silueta a fost supusă modei vremurilor. De la figurile rubensiene la siluetele 90-60-90, apoi la Heroin chic – acel stil al modei anilor ’90 care impunea siluetele fără formă și aproape scheletice. În urma unor decese ale manechinelor, provocate de anorexie, în lumea modei s-a impus o limită de greutate, siluetele slabe fiind ostracizate – și, încet, moda s-a schimbat, de la veșminte mulate ajungîndu-se la tendințele de azi ale hainelor XXL, care sînt și un manifest al egalității între sexe sau, mai nou, o ștergere a diferențelor de gen.

Revenind însă la obezitate, pe de o parte, corectitudinea politică își face simțită prezența, din ce în ce mai ferm, fie prin legi antidiscriminare, fie prin tot felul de discursuri motivaționale de tipul „Iubește-te așa cum ești”, existînd chiar ezitări în a mai folosi cuvinte precum „obez” sau chiar „gras” și preferîndu-se înlocuirea lor cu substantive mai drăgălașe precum „plinuț”. Pe de altă parte, însă, este această protejare benefică?

Ideea că „nu ar trebui să ne pese cum arătăm” nu este ea interpretată în mod greșit? Protejînd antidiscriminarea la nivel pishic, nu cumva se încurajează un stil de viață nesănătos, la nivel fizic?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

lava cake cu ciocolata jpeg
Lava cake, rețeta care se prepară în maxim 30 de minute. Secretul pentru un desert delicios și rafinat. VIDEO
Lava cake, cunoscut și sub denumirea de moelleux au chocolat, este un desert apreciat pentru contrastul său între exteriorul ferm și interiorul cu ciocolată topită, care curge la tăiere. Deși pare un preparat sofisticat, rețeta este surprinzător de simplă și poate fi realizată acasă în 30 de minute.
foto lasconi jpg
PSD reacționează la acuzațiile lui Ponta, privind implicarea partidului în scandalul declanșat de Lasconi. „Este o minciună și o calomnie”
Partidul Social Democrat se dezice de afirmațiile lui Victor Ponta privind implicarea formațiunii în publicarea unor fotografii cu Elena Lasconi, calificând acuzațiile drept „minciuni și calomnii”.
1 jpg
IQOS marchează începutul sezonului estival prin parteneriatul cu Fratelli Group
Se dă startul verii pe Litoral alături de IQOS și Fratelli Beach & Club Mamaia. Știm toți că marea este destinația de început de sezon a românilor, iar distracția atinge cote maxime în cele mai populare locații din stațiune.
Radu Petrescu jpg
După Rapid - FCSB, Radu Petrescu e acuzat că a făcut praf și derbyul din Cipru: „Masacru deschis”
Giuleștenii au luat fost când au auzit cum a fost ”premiat” arbitrul.
Conclav Papal, foto Shutterstock jpg
Cum este verificată mâncarea cardinalilor în Conclavul pentru alegerea papei. Niciun mesaj nu are voie să pătrundă printre farfurii sau șervețele
În spatele ușilor închise din Vatican, unde urmează să fie ales noul papă, mâncarea este controlată cu strictețe. Niciun mesaj nu are voie să pătrundă printre farfurii, tacâmuri sau șervețele, iar fiecare detaliu din bucătărie este atent supravegheat.
Warren Buffett, foto Shutterstock jpg
Unul dintre cei mai bogați oameni din lume împărtășește „singura metodă ușoară prin care poți deveni cu 50% mai valoros decât ești acum”
Îți dorești să îți crești valoarea personală și profesională? Ce-ai spune dacă ai ține cont de sfaturile unuia dintre cei mai bogați oameni din lume? Warren Buffett îți dezvăluie cum poți deveni cu 50% mai valoros printr-o metodă foarte simplă!
Soldați ucraineni plasează o bombă pe o dronă Vampir FOTO Profimedia jpg
Ucraina își recompensează operatorii de drone pentru succese militare. Bonusuri inedite pentru cele mai reușite atacuri
Ucraina a lansat o platformă online prin care operatorii de drone pot să transforme succese documentate pe câmpul de luptă în puncte ce pot fi valorificate pentru achiziția de tehnologie militară, relatează presa ucraineană.
Perchezitii DIICOT Dâmbovița
Zece percheziţii efectuate în dosarul furtului unui milion de euro. Autoturisme și terenuri puse sub sechestru
Polițiștii din Suceava au efectuat zece percheziții domiciliare și au confiscat mașini de lux, într-un dosar privind furtul a peste un milion de euro dintr-o locuință din Milișăuți. Doi bărbați sunt deja în arest preventiv.
Elena Lasconi FOTO Inquam / Octav Ganea
Elena Lasconi, prima postare după scandalul fotografiilor. „Dacă aș fi intrat în combinațiile lor, astăzi aș fi fost președinta României”
Candidata USR la președinția României, Elena Lasconi, a făcut prima postare, după mai bine de 16 ore de la publicarea fotografiilor în care sugerează că Nicușor Dan și Victor Ponta s-ar fi întâlnit cu fostul șef SRI Florian Coldea.