Ideologizarea corporalității

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
E cool să postești jpeg

De curînd, în SUA, în New York, s-a votat o lege potrivit căreia persoanele obeze sînt desemnate „grup protejat”. Primarul orașului, Eric Adams, a semnat astfel actul prin care se interzice orice formă de discriminare pe baza greutății corporale a unei persoane, a înălțimii, rasei, sexului, vîrstei, religiei și orientării sexuale, și se va aplica în cazul angajării, închirierii sau cumpărării de locuință și accesului la spațiile publice.

Primarul Eric Adams, care a publicat o carte în 2020 despre cum a pierdut aproape 16 kilograme, ținînd o dietă pe bază de plante, a declarat că noua lege va face locurile de muncă mai incluzive și că oamenii care aplică pentru un loc de muncă nu ar trebui tratați în mod diferit, din cauză că sînt supraponderali. „Știința a arătat că tipul de corp pe care o persoană îl are nu este un indiciu al stării de sănătate” – a declarat acesta.

Însă, în același timp, există din ce în ce mai multe semnale de alarmă privind creșterea numărului de persoane supraponderale. Potrivit unui studiu al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), excesul de greutate va ucide peste 90 de milioane de oameni în țările dezvoltate și emergente în următoarele trei decenii.

Același studiu relevă și alte consecințe ale obezității, în special în ceea ce-i privește pe copii. Pe lîngă problemele de sănătate, copiii supraponderali sînt mai predispuși să aibă probleme de învățare la școală și să obțină note mai slabe în comparație cu copiii cu greutate normală. De asemenea, există mai multe cazuri de absenteism și abandon școlar în rîndurile copiilor supraponderali – cauzele ținînd, în mare parte, de hărțuirea din partea colegilor.

Oamenii supraponderali sînt, într-adevăr, supuși în societatea de azi multor judecăți și ironii. Însă nu a fost mereu așa. Odinioară, kilogramele în plus erau semn de bunăstare, sănătate și frumusețe – de unde și expresia „Gras și frumos”. De-a lungul timpului, silueta a fost supusă modei vremurilor. De la figurile rubensiene la siluetele 90-60-90, apoi la Heroin chic – acel stil al modei anilor ’90 care impunea siluetele fără formă și aproape scheletice. În urma unor decese ale manechinelor, provocate de anorexie, în lumea modei s-a impus o limită de greutate, siluetele slabe fiind ostracizate – și, încet, moda s-a schimbat, de la veșminte mulate ajungîndu-se la tendințele de azi ale hainelor XXL, care sînt și un manifest al egalității între sexe sau, mai nou, o ștergere a diferențelor de gen.

Revenind însă la obezitate, pe de o parte, corectitudinea politică își face simțită prezența, din ce în ce mai ferm, fie prin legi antidiscriminare, fie prin tot felul de discursuri motivaționale de tipul „Iubește-te așa cum ești”, existînd chiar ezitări în a mai folosi cuvinte precum „obez” sau chiar „gras” și preferîndu-se înlocuirea lor cu substantive mai drăgălașe precum „plinuț”. Pe de altă parte, însă, este această protejare benefică?

Ideea că „nu ar trebui să ne pese cum arătăm” nu este ea interpretată în mod greșit? Protejînd antidiscriminarea la nivel pishic, nu cumva se încurajează un stil de viață nesănătos, la nivel fizic?

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.