Noua cenzură

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Tendința de a elimina anumite cărți, de a le modifica, mutilîndu-le, astfel încît să se încadreze unor viziuni ideologice, crește alarmant în societățile democratice, iar libertatea literaturii este din ce în ce mai mult supusă cenzurii – este concluzia American Library Association (Asociația Americană a Bibliotecilor din SUA).

Pe de o parte, susțin reprezentanții ALA, corectitudinea politică de stînga militează pentru eliminarea sau rescrierea unor cărți considerate a fi jignitoare, pe de alta, cercurile conservatoare creștine și evanghelice de dreapta se tem că anumite subiecte ale unor cărți, printre care și opere clasice, ar putea perverti mințile copiilor. 

SUA

Numărul cererilor de cenzură în biblioteci aproape s-a dublat în SUA, iar numărul cărților afectate a crescut și el cu o treime. Potrivit unui comunicat de presă, emis pe 22 iulie, de Asociația Americană a Bibliotecilor din SUA, anul acesta cererile de cenzură vizează un număr record de cărți: 2.571.

Prin comparație, anul trecut au existat 1.269 astfel de cereri, aproape dublu față de nivelul din 2021, cînd au existat 729 de solicitări pentru „a preveni împrumutul sau pentru a elimina anumite cărți”.

Cum se explică această creștere? Potrivit ALA, proliferarea solicitărilor este cauzată de înființarea a tot mai multe grupări organizate de cenzură (formate din activiști, sensitivity readers, dar și părinți).

„O carte considerată a fi problematică pentru un copil este imediat însoțită de cererea de a o elimina definitiv din colecția unei biblioteci, astfel încît nimeni altcineva să nu o mai poată citi. Aceste cereri vin, în mod covîrșitor, din partea unor grupuri de cenzură organizate care vizează ședințele consiliilor bibliotecilor locale, făcînd lobby pentru eliminarea unor liste lungi de cărți, liste pe care le distribuie mai apoi și pe rețelele sociale”, a declarat Deborah Caldwell-Stone, directoarea Biroului pentru Libertate Intelectuală al ALA.

Stone a mai adăugat însă că fiecare încercare de a interzice o carte de către unul dintre aceste grupuri reprezintă un atac direct asupra dreptului protejat constituțional al fiecărei persoane de a alege liber ce cărți vrea să citească și ce idei să exploreze. „Alegerea lecturii trebuie lăsată la latitudinea cititorului sau, dacă vorbim despre copii, la latitudinea părinților. Însă această alegere nu poate aparține miliției cărților.”

În ceea ce privește lecturile pentru copii, potrivit președintelui ALA, Lessa Kanani’opua Pelayo-Lozada, în mod normal, bibliotecarii profesioniști discută cu părinții propunînd cele mai potrivite lecturi pentru nevoile și vîrsta copiilor. Însă, în prezent, mulți bibliotecari au ajuns să se confrunte cu amenințări, acuzați fiind că ar fi recomandat cărți care fie obstrucționau ideologia corectitudinii politice, fie lezau moralitatea creștină. Au existat cazuri în care bibliotecarii au fost amenințați cu urmărirea penală și pierderea locului de muncă, însă și amenințări la adresa siguranței personale.

„ALA a început să documenteze cererile de cenzură a cărților (...) deoarece dorim să aruncăm o lumină asupra amenințării cenzurii cu care se confruntă cititorii și comunitățile întregi. Cărțile luate în vizor de cenzori bruiază misiunea de bază a bibliotecilor: aceea de a oferi acces la informații.”

„Vestea tristă că un alt record de cenzură a cărților a fost doborît înseamnă că mai mulți copii vor fi privați de cărți care le-ar îmbunătăți și îmbogăți viața”, a declarat și Christopher Finan, directorul executiv al Coaliției Naționale Împotriva Cenzurii.

Suprimarea cărților din cauza mesajului lor este un gest antidemocratic, dăunător și un pas periculos spre autocrație, a declarat Mary Rasenberger, președinte executiv al Authors Guild Foundation: „Le recomandăm celor care iau măsuri împotriva cărților în școli și biblioteci să ia în considerare semnificațiile Primului Amendament, înainte de a păși pe acest teren periculos, care va permite oricărei persoane să interzică copiilor altora accesul la cărțile pe care le consideră dezagreabile în nume personal și în mod subiectiv”.

Ca reacție la această din ce în ce mai puternică miliție a cărților a apărut Banned Books Club (Clubul Cărților Interzise), o inițiativă a Bibliotecii Publice Digitale din America (DPLA) care are ca scop „combaterea cenzurii înfloritoare a cărților în școli”, o inițiativă recent lăudată și sprijinită de fostul președinte al SUA Barack Obama.

„Iată cîteva cărți pe care le citesc în această vară”, a spus fostul președinte într-un tweet, enumerînd:

King: A Life, o nouă biografie a lui Martin Luther King Jr, semnată de Jonathan Eig, Birnam Wood, scrisă de Eleanor Catton, și The Wager, epopeea non-ficțiune a lui David Grann despre un naufragiu din secolul al XVIII-lea.

Totodată, vorbind despre cenzură, fostul președinte a numit interdicțiile asupra cărților o acțiune „profund greșită”, adăugînd: „Unele dintre cărțile care mi-au modelat viața – și viața multor altora – sînt contestate de oameni care, ideologic, nu sînt de acord cu anumite idei sau perspective”.

Europa

Europenii n-ar trebui să arunce cu pietre peste Ocean, pentru că cenzura literaturii prinde contur și pe continentul nostru, în virtutea corectitudinii politice, asezonată de cultura cancel.

În Germania, la finalul anului trecut, Karl May a fost ținta unei asemenea controverse, în centrul scandalului aflîndu-se editura Ravensburger, care a decis să retragă din librării cărțile din colecția „Karl May für Kids”. 

Editura și-a motivat decizia invocînd numeroasele mesaje pe care le-a primit, mesaje care acuzau scrierile lui Karl May de „discriminare”, „rasism” și „apropriere culturală”. Totodată, editura și-a pus și cenușă în cap, asigurîndu-și cititorii vehemenți că a decis să elimine cărțile respective din programul editorial, mulțumindu-le chiar acuzatorilor pentru „criticile constructive”, cerîndu-și scuze că le-a rănit sensibilitatea și declarînd că a angajat o echipă de sensitivity readers, pentru a evita asemenea derapaje în viitor.

În Franța, Bastien Vivès, un cunoscut autor de bandă desenată, a fost „anulat” în urma unei petiții semnate de 150.000 de persoane, alegîndu-se și cu o plîngere depusă la parchetul din Nanterre, de către Fondation pour l’Enfance. Artistul a fost acuzat că instigă la pornografie infantilă, din cauza unor albume apărute în 2011 și 2018. În urma scandalului, expoziția sa, din cadrul celui mai mare festival internațional de bandă desenată, Festival d’Angoulême, a fost anulată și o anchetă a fost deschisă.  

În Marea Britanie, în luna februarie a acestui an, The Daily Telegraph a dezvăluit că aproximativ 15 cărți al scriitorului Roald Dahl au fost modificate, în retipărirea lor din 2022, la editura Puffin Books. Pentru aceste modificări, editura a angajat o echipă de „cititori sensibili”.

Potrivit jurnaliștilor, în cărțile retipărite au fost eliminate toate referințele la greutatea personajelor, la înălțime, sănătate mintală, sex și culoare, și noi pasaje au fost adăugate de către editori, pentru a „minimiza posibila ofensă adusă standardelor impuse de corectitudinea politică”.

Dezvăluirile au dus la o reacție în lanț – de la declarații ale Reginei Camilla (care a apărut într-un interviu citind o carte de Roald Dahl și îndemnînd ca libertatea de exprimare să nu fie cenzurată) la Sir Salman Rushdie și la prim-ministrul Rishi Sunak, care și-a exprimat nemulțumirea față de deciziile editurii.

Tot în luna februarie a acestui an, în Olanda, unei companii de teatru i s-a interzis premiera spectacolului Așteptîndu-l pe Godot, de Samuel Beckett, pe motiv că audițiile pentru rolurile masculine nu au fost deschise și femeilor, ignorîndu-se clauza testamentului autorului potrivit căreia 

rolurile din piesă vor fi atribuite exclusiv bărbaților.

Interdicție, nu contradicție

Pe de o parte, se afirmă că în prezent subiectele sensibile s-au înmulțit. Rasism, homofobie, islamofobie, antisemitism, misoginism – teme care dau apă la moară activiștilor de a interpreta fiecare cuvînt într-o notă profund blasfemiatoare. 

Pe de altă parte, opiniile activiștilor sînt întreținute de un public din ce în ce mai numeros, care preferă, în loc să citească o carte, să dea like pe rețelele sociale acelei indignări care nu mai contrazice, ci interzice direct.

Astfel se creează o furtună de paranoia socială, care provoacă atît cenzura, cît și autocenzura. Căci în fața acestui tsunami, autorii și editorii devin temători, preferînd să nu înoate contra curentului, de frica de a nu se îneca. 

Însă, înotînd în direcția acestui curent nu riscăm oare să ne trezim cu rafturile bibliotecilor goale sau, cel mult, tapetate cu fițuici de propagandă? Nu sîntem amenințați cu suprimarea gîndirii critice, a observării nuanțelor și cu programarea ideologică a creierului? Citind numai ce este permis, nu vom fi condamnați la uniformizarea gîndirii și la susținerea unui sistem autocrat?

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.