Prietenii falși

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
E cool să postești jpeg

Nu încetează să mă uluiască găselnițele romglezei. Nu e vorba despre neologisme, despre termeni care nu există în limba română, drept care trebuie importați ca atare, și nici măcar despre acele cuvinte care au pătruns deja în vocabularul curent, precum job sau sale, ci despre reale mutilări ale ambelor limbi care duc înspre un soi de limbaj struțo-cămilă.

Bunăoară, zilele trecute, într-o stație de metrou, am surprins discuția dintre doi tineri, din care am dedus că „a asuma” este folosit pe post de „a presupune” (din englezescul assumption), iar cuvîntul „garanție” era înlocuit cu „riabilitate” (din englezescul reliability).

Bineînțeles, pe măsură ce limba engleză a devenit omniprezentă, importul de cuvinte este inevitabil, anglicismele fiind folosite peste tot în lume (un fenomen global comparabil cu franțuzismele de odinioară), trezind la răstimpuri fie îngrijorări la nivel lingvistic, fie patimi politice. Pe de o parte, cei care critică contaminarea lingvistică sînt acuzați a fi puriști care cer loialitate față de limba maternă. Pe de alta, este invocată o deficiență intelectuală a celor care măcelăresc cu seninătate vocabularul, dovedind că, de fapt, nu cunosc temeinic nici engleza, nici limba maternă. În acest context au existat și există inițiative de a legifera „puritatea” limbii materne și propuneri academice de a limita excesul de anglicisme.

Legile limbii

Anul acesta, la sfîrșitul lunii aprilie, în Italia, Fabio Rampelli, vicepreședintele Camerei Deputaților și membru al partidului de extremă dreapta Fratelli d’Italia, a depus un proiect de lege, susținut de premierul Giorgia Meloni, care propune reducerea utilizării limbii engleze în societate, per ansamblu. Potrivit textului proiectului, „limba engleză înjosește și omoară limba italiană”, drept care inițiatorii propun eliminarea oricărui cuvînt de origine străină din toate documentele și comunicările oficiale. Legea ar deveni obligatorie în toate instituțiile, chiar și în cele care au de-a face cu străini care nu vorbesc limba italiană, iar încălcarea acesteia, dacă ar fi adoptată, ar putea sancționa „infractorii” cu amenzi cuprinse între 5.000 și 100.000 de euro.

Deși legea se referă la importul cuvintelor din toate limbile, engleza este vizată în mod explicit, deoarece, potrivit inițiatorilor, „anglomania are repercusiuni asupra întregii societăți”.

Potrivit agenției de presă Agenzia Italia, Fabio Rampelli a invocat, în susținerea acestei legi, cîteva cifre: din anul 2000, numărul anglicismelor a crescut cu 773% în limba italiană. Astfel, dicționarul de referință Treccani enumeră aproape 9.000 din 800.000 de cuvinte.

Un număr „colosal”, după cum a declarat, pentru Le Point, Bernard Cerquiglini, eminent lingvist și consilier științific al dicționarului Le Petit Larousse.

„În ziare, dezbateri politice, în relațiile interumane... Engleza este peste tot în Italia astăzi” – a afirmat specialistul, povestind, pe jumătate amuzat, pe jumătate îngrijorat, cum într-o seară, la un restaurant din Alpii italieni, i s-a spus: „Siamo full!”.

Prin comparație cu Italia, în Franța, 150 de cuvinte noi intră în Petit Larousse în fiecare an și, dintre acestea, doar 15% sînt de proveniență străină – în mare parte anglo-americane. O cifră care se menține la cote stabile în ultimii douăzeci și cinci de ani. „Nu putem vorbi de o invazie aici, așa cum se întîmplă în Italia!” – a mai declarat Bernard Cerquiglini.

Însă în Franța există o lege care impune utilizarea limbii materne în publicațiile oficiale ale Guvernului, în reclame, la locul de muncă, în contracte comerciale și în toate școlile finanțate de stat – Legea Toubon. Deși legea Toubon, adoptată în 1994 (ironizată drept legea All Good), nu se referă la comunicațiile private și necomerciale, la cărți, filme, discursuri publice și alte forme de comunicare care nu constituie activitate comercială, ea impune utilizarea limbii franceze în toate programele audiovizuale difuzate.

La aproape 30 de ani de la votarea acestei legi, inițiatorul, Jacques Toubon, fost ministru al Culturii, a declarat pentru Le Point: „Lupta contra anglicismelor nu e dusă de niște troglodiți”, avertizînd, din nou, asupra pericolului generalizării limbii engleze în Franța, un pericol semnalat și de un recent raport al Academiei Franceze.

„Acest lucru este problematic din trei puncte de vedere. În primul rînd, la nivel intelectual. Engleza este o limbă care comprimă, în timp ce franceza relaxează foarte mult expresiile. Germanii plasează verbele – și deci acțiunea – la sfîrșitul propozițiilor. În consecință, raționamentul nu este niciodată identic și rareori o traducerea poate fi perfectă. În al doilea rînd, există o problemă la nivel generațional. Există grupe de vîrstă care înțeleg engleza și altele care nu. În al treilea rînd, engleza creează o divizare socială. (...) Limbajul nu ar trebui să agraveze fractura socială (...). În Seine-Saint-Denis și Val-de-Marne, departamente de la periferia Parisului, se vorbește adesea o limbă franceză nouă, de neînțeles, cu cuvinte inventate.”

Dezbaterea lingvistică, mutată pe palier politic, a existat și în Germania, în urmă cu mai mulți ani.  În 2012, deputatul CDU a Bundestagului, Erika Steinbach, s-a pronunțat în favoarea „protejării legale” a limbii germane. Steinbach susținea că este ridicol ca un aparat de radio trebuie să fie „on” sau „off”, în loc de „pornit” sau „oprit”, vizînd ca, printr-o eventuală lege, produsele vîndute în Germania să fie etichetate în limba germană și la fel să se întîmple și în cazul indicatoarele din gări și aeroporturi. „În multe domenii ale vieții, engleza înlocuiește din ce în ce mai mult limba germană. Dar 30% din germani nu vorbesc deloc engleza. Le este doar rușine să recunoască, de teamă că vor fi excluși din această cauză.”

Cu toate acestea, Societatea pentru Limba Germană (GfdS) a respins prompt, la vremea respectivă, protecția legală pentru limba germană. „Reglementările corespunzătoare nu au avut nici un efect în Franța”, a declarat președintele Rudolf Hoberg pentru FOCUS Online. „Majoritatea francezilor spun computer și nu ordinateur. Poți spune și calculator, în germană, însă nu trebuie să stipulezi asta prin lege”, a spus profesorul, adăugînd că, de fapt, „acele anglicisme fără sens ar trebui contracarate prin educație, nu prin legi”.

Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Ce spun englezii despre englezisme?

Mulți folosesc anglicismele cu aceeași ușurință cu care afirmă că limba engleză este o limbă „ușoară”. Potrivit unei anecdote, Mark Twain afirmase că o persoană talentată poate învăța engleza în 30 de ore, franceza în 30 de zile, iar germana, cu mare greutate, în 30 de ani.

Este însă limba engleză chiar atît de facilă?

În primul rînd se uită deseori că engleza nu este o limbă fonetică – existînd diferențe uriașe între scris și pronunțat. În al doilea rînd, este presărată la tot pasul cu capcanele acelor false friends, cuvinte sau expresii care, deși pot avea forme similare cu cele din limba maternă a unei persoane, au înțeles diferit (de exemplu, magazine, în engleză, înseamnă revistă, nu magazin).

Însă, dacă anglicismele cotropesc limbile internaționale, provocînd fiori academici și revolte politice, cum văd englezii înșiși această modă?

„Înainte să iasă în oraș, o pariziancă fabuloasă se va răsfăța cu un brushing, adică va merge la coafor. În Moscova, cei care vor să intre într-un club de noapte sînt supuși unui feyskontrol (adică face control), care va permite intrarea doar oamenilor care arată bine. Iar acei berlinezi care pur și simplu nu pot accepta ca o petrecere să se termine o vor continua la eine Afterhour pînă la răsăritul soarelui. Aceste cuvinte – brushing, feyskontrol, Afterhour – sînt extrem de ciudate pentru urechile unui englez. Le recunoaștem, oarecum, însă noi nu le-am folosi niciodată – cel puțin nu în acele contexte. Sînt împrumutate din limba engleză, însă semnificațiile lor sînt cu totul noi și diferite; lingviştii le numesc pseudoanglicisme. Uneori sînt cuvinte englezești folosite pentru a desemna altceva, alteori sînt combinații pe care vorbitorii nativi le găsesc pur și simplu ciudate. Ocazional, au fost inventate, astfel încît să sune ca limba engleză, însă nu au nimic de-a face cu limba lui Shakespeare” – menționează un editorial BBC.

Howard Moss, profesor de limba italiană la Universitatea din Swansea, care a studiat fenomenul  pseudoanglicismelor, a declarat pentru BBC că „deseori un termen din limba engleză pătrunde într-o limbă străină cu sensul de bază, însă, mai apoi, acest sens se modifică” – explicația fiind acel mecanism de false friends, care intră în funcțiune cînd nici una dintre limbi nu este stăpînită în mod optim.

În ceea ce privește folosirea acestor pseudoanglicisme, Oliver Baer, profesor al Asociației limbilor germanice, conchide că acestea sînt absolut îngrozitoare pentru un britanic: „Germanii folosesc expresia Oldtimer pentru a desemna o mașină veche. De-a dreptul oripilant. Oamenii nu înțeleg că britanicii folosesc Oldtimer în cu totul alt context”.

Departe de a fi mîndri că limba engleză cotropește celelalte limbi, britanicii înșiși sînt sceptici. Căci nu este nici un motiv de laudă cînd își văd limba mutilată.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

cartita istock jpg
IARMAROC la Sat 2024 Sursă Iarmaroc la sat
IARMAROC la Sat 2025. Festivalul din Cluj care aduce liniștea, muzica acustică și tradițiile aproape
IARMAROC la Sat 2025 aduce în această vară la Cluj, între 4-6 iulie, un festival autentic cu muzică acustică, meșteșuguri și ateliere pentru întreaga familie.
mihai apafi II foto wikipedia jpg
Principe al Transilvaniei la doar 13 ani. Povestea lui Mihai Apafi al II-lea
Fiu al lui Mihai Apafi I, unul dintre cei mai longevivi principi ai Transilvaniei, Mihai Apafi al II-lea a fost numit la rândul său principe, însă de facto a deținut funcția doar doi ani.
Bucuresti foto Denis Grigorescu jpg
Capitala României, lăudată de jurnaliștii din Marea Britanie: „Bucureștiul e ideal pentru un city break și foarte ieftin”
Jurnaliștii de la cotidianul britanic Metro au realizat recent un amplu reportaj de călătorie la București, lăudând capitala României pentru numeroasele atracții speciale, ca și pentru prețurile mici, subliniind că își merită pe deplin supranumele de „Micul Paris”.
supa galuste shutter jpeg
Un pumn de nuci Foto California walnuts jpg
Nucile, aliați neașteptați în lupta împotriva inflamației și cancerului de colon. Doza zilnică ce îți protejează inima și colonul
Un studiu recent arată cum nucile protejează inima și colonul, reducând inflamația și riscul de cancer colorectal. Află cum un obicei simplu poate îmbunătăți sănătatea ta.
palermo adobestock jpg
Orașul unde primăvara și vara sunt veșnice. La două ore de București, locul se mândrește cu zeci de palate, o plajă încântătoare, dar și o istorie fascinantă
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja înaintăm tot mai mult în luna mai, iar mulți dintre noi vom începe să ne gândim la vacanța de vară. Iar în acest an, acest oraș superb din Italia ne poate oferi o experiență de neuitat, pe care vom dori să o repetăm și în viitor!
casa avocat mihail pascanu foto sothebys romania jpeg
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
O casă superbă din centrul Capitalei și cu o poveste specială a fost scoasă la vânzare prin intermediul filialei din România a Sotheby's, cea mai cunoscută casă de licitaţii de pe planetă. Casa a aparținut unuia dintre cei mai mari avocați români, purtând semnătura arhitectului Radu Culcer.
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (6) jpg
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copăceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și explică de ce, paradoxal, candidatul mai agresiv este perceput de public ca fiind mai atractiv ca lider politic.