Eutanasia, o moarte demnă?

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Dezbaterea asupra eutanasiei este una aprinsă: pe de o parte e considerată a fi dreptul omului la o moarte demnă, pe de alta, o crimă. Recent, în Franța, președintele Emmanuel Macron a anunțat un proiect de lege care va aborda această problema delicată.

Potrivit unui sondaj Cluster17 pentru Le Point, 83% din francezi s-au declarat în favoarea eutanasiei. Însă între 3 și 4% au susținut că dacă o asemenea lege va fi promulgată, vor protesta vehement pentru împiedicarea acesteia.

Jonathan Denis, președintele Association pour le droit de mourir dans la dignité (ADMD), a declarat pentru Le Point:„Vom fi martorii unei radicalizări a oponenților, care profită de orice ezitări la vîrful statului pentru a se mobiliza împotriva proiectului de lege”. În ciuda datelor sondajelor, Denis avertizează asupra unei intensificări a discursurilor împotriva eutanasiei și sinuciderii asistate.

Dezbaterea despre eutanasie este una aprinsă și în alte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul căreia există legi foarte variate, de la autorizarea totală pînă la incriminarea acesteia în orice context.

Astfel, în Olanda și în Belgia, eutanasia activă este legală de mai bine de douăzeci de ani.

Olanda este prima țară din lume care a legalizat eutanasia. Legea, adoptată în 2001, stabilește condiții clare pentru ca actul efectuat de medic să fie legal. Pacientul trebuie să facă el însuși cererea și să o concretizeze în scris. Apoi trebuie să existe dovezi, confirmate de o comisie de doctori, care să ateste faptul că suferă de o boală incurabilă și degenerativă.

Anul acesta, în aprilie, Olanda a mai făcut un nou pas privind eutanasia: legalizarea acesteia în cazul copiilor sub 12 ani care suferă de boli incurabile care duc la moarte iminentă.

Belgia a ajuns să reglementeze practica eutanasiei printr-o lege care a intrat în vigoare la 22 septembrie 2002. În mod unic, din 2014, legea belgiană permite și eutanasierea minorilor aflați într-o situație medicală fără speranță. Pentru adulți, precum și pentru minori, medicul trebuie să se asigure că pacientul are capacitatea de a discerne atunci cînd face cererea și că suferă de o patologie gravă și incurabilă.

În Luxemburg, eutanasia este autorizată din 2009. Însă aceasta este permisă doar pentru adulții aflați într-o situație medicală fără speranță.

Spania a devenit, în 2021, a șasea țară din lume care a legalizat eutanasia. Pacientul trebuie să fie major, să aibă cetățenie spaniolă sau să aibă reședința în Spania de mai mult de 12 luni și trebuie să sufere de o boală gravă și incurabilă.

În Portugalia, legea de dezincriminare a eutanasiei active a fost promulgată de președintele Marcelo Rebelo de Sousa pe 16 mai 2023. Parlamentul, cu majoritate socialistă, a votat de patru ori în favoarea acestei legislații, parlamentarii fiind nevoiți să depășească mai multe drepturi de veto din partea șefului statului, un catolic conservator și practicant, precum și rezervele Curții Constituționale, care au indicat în special „imprecizii” în text. Totuși, legea ar putea intra în vigoare din luna octombrie, permițînd eutanasia atunci cînd „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza incapacității fizice a pacientului”.

În Austria, de la 1 ianuarie 2022, sinuciderea asistată a fost dezincriminată. Aceasta se limitează la persoanele grav bolnave și în stadiu terminal, minorii fiind excluși din reglementări. Noua lege a fost aprobată de Parlament în decembrie 2021, la un an după ce Curtea Constituțională a cerut Guvernului să revizuiască legislația care a pedepsit moartea asistată cu o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

În Germania, în februarie 2020, Tribunalul de la Karlsruhe a anulat interdicția de sinucidere asistată adoptată de Bundestag în 2015 și a clarificat că oamenii au dreptul de a muri independent, sau cu ajutorul unor terți. Eutanasia activă rămîne însă interzisă și urmărită penal în temeiul articolului 216 din Codul Penal german.

În Italia, Curtea Constituțională a deschis posibilitatea de a solicita sinuciderea asistată medical în 2019. Sînt necesare cîteva condiții: persoana care o solicită trebuie să fie pe deplin conștientă, să sufere de o patologie ireversibilă care îi provoacă suferințe fizice sau psihice grave și trebuie să facă dovada că supraviețuiește doar datorită unui tratament auxiliar de susținere a vieții. 

Eutanasia activă este considerată încă infracțiune.

În Danemarca, eutanasia activă și sinuciderea asistată sînt condamnate. Totuși, mai multe texte de lege menționează eutanasia fără a o denumi, cu scopul de a limita tratamentul. Astfel, un medic se poate abține de la tratarea unui pacient a cărui moarte este inevitabilă. Un pacient poate redacta și un testament deschis în timpul vieții, prin care să își exprime refuzul oricărui tratament medical în anumite circumstanțe.

În Finlanda, o inițiativă a cetățenilor care vizează autorizarea eutanasiei a fost respinsă de Parlament în mai 2018. A fost înființat un grup de lucru cu scopul de a căuta îngrijiri paliative de mai bună calitate. Suedia și Estonia au o poziție similară și permit retragerea tratamentului de susținere a vieții, cum ar fi oprirea unui ventilator sau întreruperea alimentării, atunci cînd pacientul o solicită. Același lucru e valabil și în Croația, unde eutanasia pasivă este permisă dacă este efectuată prin netratarea, oprirea dispozitivului medical sau oprirea terapiei.

În Grecia, disponibilitatea pacientului de a refuza și de a întrerupe tratamentul în orice moment este pe deplin recunoscută. Legea tolerează eutanasia pasivă care presupune consimțămîntul pacientului și apariția fizică a morții ca o certitudine. Situație similară în Ungaria, unde legea recunoaște în prezent doar eutanasia pasivă. Pacienții au dreptul de a refuza tratamentul atunci cînd boala va duce la deces pe termen scurt. Cu toate acestea, o comisie medicală trebuie să se pronunțe asupra admisibilității cererii.

Slovacia permite, de asemenea, eutanasia pasivă, cu condiția ca pacientul să-și fi dat consimțămîntul în mod voluntar și să facă dovada unei informări depline. Legislație similară există și în Slovenia, unde pacientul are dreptul de a face tot posibilul pentru a elimina sau atenua durerea și alte suferințe legate de boala sa.

(surse: www.touteleurope.eu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.