Eutanasia, o moarte demnă?

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Dezbaterea asupra eutanasiei este una aprinsă: pe de o parte e considerată a fi dreptul omului la o moarte demnă, pe de alta, o crimă. Recent, în Franța, președintele Emmanuel Macron a anunțat un proiect de lege care va aborda această problema delicată.

Potrivit unui sondaj Cluster17 pentru Le Point, 83% din francezi s-au declarat în favoarea eutanasiei. Însă între 3 și 4% au susținut că dacă o asemenea lege va fi promulgată, vor protesta vehement pentru împiedicarea acesteia.

Jonathan Denis, președintele Association pour le droit de mourir dans la dignité (ADMD), a declarat pentru Le Point:„Vom fi martorii unei radicalizări a oponenților, care profită de orice ezitări la vîrful statului pentru a se mobiliza împotriva proiectului de lege”. În ciuda datelor sondajelor, Denis avertizează asupra unei intensificări a discursurilor împotriva eutanasiei și sinuciderii asistate.

Dezbaterea despre eutanasie este una aprinsă și în alte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul căreia există legi foarte variate, de la autorizarea totală pînă la incriminarea acesteia în orice context.

Astfel, în Olanda și în Belgia, eutanasia activă este legală de mai bine de douăzeci de ani.

Olanda este prima țară din lume care a legalizat eutanasia. Legea, adoptată în 2001, stabilește condiții clare pentru ca actul efectuat de medic să fie legal. Pacientul trebuie să facă el însuși cererea și să o concretizeze în scris. Apoi trebuie să existe dovezi, confirmate de o comisie de doctori, care să ateste faptul că suferă de o boală incurabilă și degenerativă.

Anul acesta, în aprilie, Olanda a mai făcut un nou pas privind eutanasia: legalizarea acesteia în cazul copiilor sub 12 ani care suferă de boli incurabile care duc la moarte iminentă.

Belgia a ajuns să reglementeze practica eutanasiei printr-o lege care a intrat în vigoare la 22 septembrie 2002. În mod unic, din 2014, legea belgiană permite și eutanasierea minorilor aflați într-o situație medicală fără speranță. Pentru adulți, precum și pentru minori, medicul trebuie să se asigure că pacientul are capacitatea de a discerne atunci cînd face cererea și că suferă de o patologie gravă și incurabilă.

În Luxemburg, eutanasia este autorizată din 2009. Însă aceasta este permisă doar pentru adulții aflați într-o situație medicală fără speranță.

Spania a devenit, în 2021, a șasea țară din lume care a legalizat eutanasia. Pacientul trebuie să fie major, să aibă cetățenie spaniolă sau să aibă reședința în Spania de mai mult de 12 luni și trebuie să sufere de o boală gravă și incurabilă.

În Portugalia, legea de dezincriminare a eutanasiei active a fost promulgată de președintele Marcelo Rebelo de Sousa pe 16 mai 2023. Parlamentul, cu majoritate socialistă, a votat de patru ori în favoarea acestei legislații, parlamentarii fiind nevoiți să depășească mai multe drepturi de veto din partea șefului statului, un catolic conservator și practicant, precum și rezervele Curții Constituționale, care au indicat în special „imprecizii” în text. Totuși, legea ar putea intra în vigoare din luna octombrie, permițînd eutanasia atunci cînd „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza incapacității fizice a pacientului”.

În Austria, de la 1 ianuarie 2022, sinuciderea asistată a fost dezincriminată. Aceasta se limitează la persoanele grav bolnave și în stadiu terminal, minorii fiind excluși din reglementări. Noua lege a fost aprobată de Parlament în decembrie 2021, la un an după ce Curtea Constituțională a cerut Guvernului să revizuiască legislația care a pedepsit moartea asistată cu o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

În Germania, în februarie 2020, Tribunalul de la Karlsruhe a anulat interdicția de sinucidere asistată adoptată de Bundestag în 2015 și a clarificat că oamenii au dreptul de a muri independent, sau cu ajutorul unor terți. Eutanasia activă rămîne însă interzisă și urmărită penal în temeiul articolului 216 din Codul Penal german.

În Italia, Curtea Constituțională a deschis posibilitatea de a solicita sinuciderea asistată medical în 2019. Sînt necesare cîteva condiții: persoana care o solicită trebuie să fie pe deplin conștientă, să sufere de o patologie ireversibilă care îi provoacă suferințe fizice sau psihice grave și trebuie să facă dovada că supraviețuiește doar datorită unui tratament auxiliar de susținere a vieții. 

Eutanasia activă este considerată încă infracțiune.

În Danemarca, eutanasia activă și sinuciderea asistată sînt condamnate. Totuși, mai multe texte de lege menționează eutanasia fără a o denumi, cu scopul de a limita tratamentul. Astfel, un medic se poate abține de la tratarea unui pacient a cărui moarte este inevitabilă. Un pacient poate redacta și un testament deschis în timpul vieții, prin care să își exprime refuzul oricărui tratament medical în anumite circumstanțe.

În Finlanda, o inițiativă a cetățenilor care vizează autorizarea eutanasiei a fost respinsă de Parlament în mai 2018. A fost înființat un grup de lucru cu scopul de a căuta îngrijiri paliative de mai bună calitate. Suedia și Estonia au o poziție similară și permit retragerea tratamentului de susținere a vieții, cum ar fi oprirea unui ventilator sau întreruperea alimentării, atunci cînd pacientul o solicită. Același lucru e valabil și în Croația, unde eutanasia pasivă este permisă dacă este efectuată prin netratarea, oprirea dispozitivului medical sau oprirea terapiei.

În Grecia, disponibilitatea pacientului de a refuza și de a întrerupe tratamentul în orice moment este pe deplin recunoscută. Legea tolerează eutanasia pasivă care presupune consimțămîntul pacientului și apariția fizică a morții ca o certitudine. Situație similară în Ungaria, unde legea recunoaște în prezent doar eutanasia pasivă. Pacienții au dreptul de a refuza tratamentul atunci cînd boala va duce la deces pe termen scurt. Cu toate acestea, o comisie medicală trebuie să se pronunțe asupra admisibilității cererii.

Slovacia permite, de asemenea, eutanasia pasivă, cu condiția ca pacientul să-și fi dat consimțămîntul în mod voluntar și să facă dovada unei informări depline. Legislație similară există și în Slovenia, unde pacientul are dreptul de a face tot posibilul pentru a elimina sau atenua durerea și alte suferințe legate de boala sa.

(surse: www.touteleurope.eu)

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.