Autenticitatea, între parfum și mujdei

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

„Autentic” a fost recent desemnat de dicționarul Merriam-Webster cuvîntul anului 2023. Potrivit redactorului-șef, Peter Sokolowski, popularitatea cuvîntului a explodat în acest an, pe măsură ce Inteligența Artificială a cîștigat teren. Totuși, a adăugat acesta, deși autenticitatea este, în mod evident, o calitate de dorit, ea nu e un concept atît de ușor de definit.

Probabil una dintre cele mai bune „încercări” de a defini autenticitatea îi aparține lui Gilles Lipovetsky, filosof și sociolog francez, profesor la Universitatea Stendhal, din Grenoble. În cea mai recentă carte a sa, Le Sacre de l’authenticité, apărută în 2021 la editura Gallimard, Gilles Lipovetsky face o istorie antropologică a conceptului, conchizînd că pentru societatea de astăzi acesta a devenit aproape un fetiș. Căci azi totul trebuie să fie autentic, de la ingredientele pastei de dinți și aroma cafelei pînă la comportamentul pe care îl abordăm în public. Nevoia de autenticitate nu este însă o idee nouă. La nivelul societății s-a impus, potrivit sociologului, încă din anii 1970, cu o „puternică forță de transformare antropologică”.

Imperativul de a fi neapărat autentic a perturbat relația dintre indivizi. Genul, sexualitatea, familia, munca, arta, politica și religia, toate au fost trecute prin filtrul autenticității. S-a remodelat, practic, modul de a fi și de a trăi în societate, dînd naștere unei noi etape în civilizația indivizilor: hipermodernitatea statului social democrat-individualist.

Începînd cu anii 2000, ideea de autenticitate a atins apogeul influenței sociale. Azi nu mai este vorba doar despre a fi onest cu tine însuți la un nivel psihologic, ci trebuie să îți afișezi, chiar și ostentativ, această autenticitate, folosind toate mijloacele: alegeri culinare, vestimentare, felul cum alegi să-ți decorezi casa. 

„Astăzi, toate instituțiile majore, familia, școala, afacerile, mass-media, publicitatea, marketingul, au recuperat și integrat idealul autenticității: exprimarea liberă, dezvoltarea personală, managementul autenticității, tele-realitatea. Toată lumea revendică idealul de a fi tu însuți, autenticitatea devenind un principiu masiv consensual în Occident”, a declarat, recent, într-un interviu pentru Le Point, Gilles Lipovetsky.

„Fii tu însuți” a devenit astfel mai mult decît un slogan motivațional, s-a transformat într-un drept individual revendicat de un număr tot mai mare de oameni, din toate categoriile sociale: femei, tineri, seniori, LGBT și chiar consumatori.

Potrivit sociologului francez, etica autenticității s-a născut în secolul al XVIII-lea, susținînd idealul de a trăi în conformitate cu particularitatea noastră individuală. Însă acest ideal s-a schimbat de-a lungul timpului, afirmă Gilles Lipovetsky, adăugînd că au existat trei etape majore care i-au marcat istoria și care l-au modificat.

„Prima etapă este dominată de lupta împotriva ipocriziei și a pasiunilor artificiale ale vieții sociale. De la Rousseau, cei mai mari gînditori (Emerson, Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, Sartre) exaltă o viață personală eliberată de conformism și de tirania opiniei. Susținut de elite intelectuale și de artiști, acest moment este de tip moral și «eroic». Este vorba de a te smulge (...) de înstrăinarea cotidianului pentru a realiza sinele autentic, o viață etică mai înaltă, mai demnă. 

A doua etapă, în anii ’60, a fost condusă de o anumită grupă de vîrstă, tinerii, care au transformat acest ideal etic într-o mișcare socială și libertariană, într-o utopie politică, într-o experiență comunitară. Dar sub cultura comunității a existat o cerere din ce în ce mai mare de a fi cu adevărat autentic, dovadă fiind «provocarea» zilelor din Mai ’68, precum și îndemnurile pentru eliberarea dorinței și o viață fără piedici. Acesta este momentul protestului, transpolitic, antiinstituțional. 

Ultima etapă, a noastră, este una post-moralistă și consumeristă: nu mai este vorba de a te smulge cu curaj și hotărâre din confortul lumii în vederea ridicării morale, ci de a fi fericit și de a «înflori». Mai mult, nu ne mai dorim doar să ne supunem propriei legi în alegerile fundamentale ale existenței, ci și să mîncăm, să cumpărăm, să trăim, să călătorim, să comunicăm, să muncim într-un mod «adevărat» și personal. Iar această nevoie de autenticitate se manifestă în viața de zi cu zi.”

Cu alte cuvinte, dacă în alte vremuri, autenticitatea se manifesta la un nivel aspirațional, astăzi ea a devenit mult mai pragmatică. 

De pildă, în domeniul parenting-ului. Noile metodele de educație mizează din ce în ce mai mult pe o relaxare a rolului părintelui în construirea personalității copilului. Adepții acestor metode pornesc de la convingerea că un copil se naște deja cu o personalitate, pe care educația „învechită” nu face decît să o inhibe. Cu alte cuvinte, trebuie să-l lăsăm să se dezvolte în mod „autentic”.

Epoca noastră se remarcă nu doar prin instituționalizarea ideologiei autenticității, ci și prin exploatarea economică a acesteia, argumenta Gilles Lipovetsky. 

Domeniul publicitar este, într-adevăr, ancorat în ideea de a vinde „autenticitatea”. Doar la o simplă căutare pe Internet, găsești asocieri ale autenticității cu aproape orice fel de produs, de la parfum autentic la mujdei autentic. Or, dacă în cazul parfumului, eticheta de autenticitate garantează calitatea, nu poți să nu te întrebi: de ce ai face un mujdei fals?

Nevoia de autenticitate a devenit acută și pentru că e văzută ca un soi de antidot la fenomenul fake news, care a explodat odată cu perioada pandemiei. Știrile false pot manipula, ne pot ghida pe piste greșite și ne pot determina să luăm decizii contrare interesului nostru. 

Peste această frică de a fi manipulat de fake news a apărut și ChatGPT-ul cu întregul alai de frici. În educație s-a ridicat imediat îngrijorarea privind creșterea numărului de plagiate, greu de identificat odată ce folosești Inteligența Artificială pentru a-ți scrie o lucrare.

Recent, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Națională din Australia (ANU) a avut o concluzie surprinzătoare: fețele generate de Inteligența Artificială par mai realiste decît cele ale oamenilor reali. După ce au arătat diferite imagini unui grup de oameni, cercetătorii au observat că majoritatea dintre ei au confundat fețele generate artificial cu cele ale oamenilor. Cauza a fost că fețele compuse de Inteligența Artificială tind să fie mai disproporționate, iar oamenii au luat acest fapt ca pe un semn al umanității, după cum a declarat profesoara Amy Dawel, autoarea studiului. „Această tendință îngrijorătoare ar putea duce la proliferarea dezinformării credibile și la dezvoltarea unor tehnici de furt de identitate din ce în ce mai eficiente”, a adăugat aceasta.

Căutarea autenticității în spațiul public a dezvoltat și o nevoie internă a oamenilor de a se simți autentici. Ce înseamnă, însă, a fi tu însuți, avînd în vedere că personalitatea oamenilor se construiește în mod social? Împrumutăm, imităm, ne lăsăm contaminați în alegeri și în gîndire. De unde știm că sîntem exact cine credem că sîntem?

Oliver Schultheiss, profesor de psihologie la Universitatea Friedrich-Albert Erlangen, a explicat de ce răspunsurile la aceste întrebări sînt destul de greu de înțeles: „De obicei observăm doar efectul a ceea ce ne definește pe plan intern. Pentru că afectele sînt clare pentru noi. Însă ce a condus exact la declanșarea lor nu ne este întotdeauna clar”, a declarat acesta pentru postul de radio german SWR.

„Oamenii urmăresc impulsuri intuitive și, de asemenea, își pot stabili obiective în mod conștient. Aceasta înseamnă că ei se mișcă între așa-numitele nevoi implicite inconștiente și motivele lor explicite urmărite conștient. În motivele explicite, o persoană combină valorile și scopurile pe care și le atribuie și cu care se identifică.”

Cu toate acestea, jumătate dintre oameni se judecă greșit, a afirmat Oliver Schultheiss, adăugînd că există numeroase studii care au confirmat acest lucru, demonstrînd că există adesea un decalaj mare între implicit și explicit. 

În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale: stabilitate emoțională, deschidere către experiențe noi, compatibilitate, conştiinciozitate, nivelul de extrovertire, care include sociabilitatea sau un anumit impuls pentru acțiune.

La nivel teoretic, aceste cinci mari trăsături se stabilesc în copilărie, însă Universitatea din California a constatat, pe parcursul mai multor studii, că ele se dezvoltă în special între 18 și 40 de ani. În această perioadă, oamenii se confruntă cu provocări necunoscute anterior, cu ipostaze inedite și, mai ales, cu nevoia de a lua decizii, care modelează sinele și provoacă noi și noi aspecte ale personalității.

Cu alte cuvinte, a fi autentic nu înseamnă o ancorare într-un mod static de a acționa în permanență la fel, ci mai mult o căutare, care dezvoltă autonomia personală. Și este, pînă la urmă, ceea ce ne aduce liniște și serenitate, nu angoase și încrîncenare. 

Potrivit unor studii ale Universității Harvard, cînd o persoană încearcă să joace un rol, să se prefacă pentru a-și atinge un scop sau a îndeplini așteptările cuiva, masca pe care și-o pune nu-i va aduce la final satisfacția reușitei, ci îi va mări sentimentele de teamă, stres și nesiguranță.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

razboi foto pixabay jpg
Dezastru strategic pentru România. Fără soluții în fața Rusiei, ne distanțăm rapid de cei ce ne-ar apăra. Expert: „Nu avem o directivă de planificare”
Analistul militar Hari Bucur Marcu critică activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe care îl vede incapabil să găsească soluții la provocările momentului. Într-o analiză pentru „Adevărul”, Hari Bucur Marcu remarcă faptul că ultima întâlnire a CSAT nu a adus niciun răspuns
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Alimentul surprinzător pe care ar trebui să-l consumăm zilnic. „Îmbunătățește digestia și ar trebui să fie obligatoriu”
Lumea nutriției devine tot mai atractivă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească stilul de viață prin alegeri alimentare corecte. Din acest motiv, mulți oameni apelează la sfaturile experților pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase.
motor pixabay jpg
La ce turaţie trebuie să menţii motorul la mașinile diesel. Toți șoferii trebuie să știe asta
Probabil că majoritatea șoferilor știu că maşinile care au motoare diesel trebuie să fie conduse diferit comparativ cu cele pe benzină. Evident, cea mai importantă diferenţă este dată de turaţia la care motorul trebuie menţinut pentru a nu fi uzat.
Profesorul de genetică David Sinclair cunoscut drept „gurul de la Harvard” Foto David Sinclair
Secretele longevității, dezvăluite de un expert Harvard: „Mi-am recăpătat creierul de la 20 de ani”
Modificarea tiparelor alimentare pe care le considerăm normale de mult timp poate avea un impact semnificativ asupra procesului de îmbătrânire.
istanbul pixabay jpg
Orașele spectaculoase care leagă două continente! Sunt destinația perfectă în această vară
De-a lungul lumii există nenumărate orașe de o frumusețe rară, pe care trebuie să o explorăm măcar o dată în viață. Însă, numai câteva dintre acestea ne permit să explorăm frumusețea a două continente diferite!
roman thailanda jpg
Paradisul bogaților. Locul „secret” unde românii cu bani își iau case la prețuri mici. „Dobânda la bancă e 0,92%”
Românii cu bani se adaptează prețurilor mari și caută destinații de vis unde casele și proprietățile imobiliare în general sunt mult mai ieftine ca la noi. Un cunoscut vlogger român arată un astfel de loc spre care se îndreaptă unii conaționali.
Captură video cu cei trei jurnalişti răpiţi în Irak jpeg
30 martie: 20 de ani de la difuzarea primelor imagini cu jurnaliștii români răpiți în Irak
Pe 30 martie 2005, televiziunea Al Jazeera a difuzat prima înregistrare cu jurnaliștii români răpiți în Irak. Fără cereri clare din partea răpitorilor, cazul a stârnit îngrijorare și a devenit unul dintre cele mai mediatizate evenimente privind siguranța presei în zone de conflict.
facultate istock jpg
Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale. Pe locul 1 este o specializare foarte căutată
Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.
Cetatea Zânelor  Foto cetateazânelor ro jpg
Misterele cetăților dacice din Ținutul Secuiesc. Locuri legendare răvășite de localnicii cuprinși de febra aurului
O mulțime de atracții turistice se regăsesc în regiunea etnografică Ținutul Secuiesc, cu orașe și comune locuite de etnici maghiari. Printre locurile istorice se numără și mai multe cetăți dacice. Două dintre ele au păstrat legende stranii, care au aprins imaginația căutătorilor de comori.