Autenticitatea, între parfum și mujdei

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

„Autentic” a fost recent desemnat de dicționarul Merriam-Webster cuvîntul anului 2023. Potrivit redactorului-șef, Peter Sokolowski, popularitatea cuvîntului a explodat în acest an, pe măsură ce Inteligența Artificială a cîștigat teren. Totuși, a adăugat acesta, deși autenticitatea este, în mod evident, o calitate de dorit, ea nu e un concept atît de ușor de definit.

Probabil una dintre cele mai bune „încercări” de a defini autenticitatea îi aparține lui Gilles Lipovetsky, filosof și sociolog francez, profesor la Universitatea Stendhal, din Grenoble. În cea mai recentă carte a sa, Le Sacre de l’authenticité, apărută în 2021 la editura Gallimard, Gilles Lipovetsky face o istorie antropologică a conceptului, conchizînd că pentru societatea de astăzi acesta a devenit aproape un fetiș. Căci azi totul trebuie să fie autentic, de la ingredientele pastei de dinți și aroma cafelei pînă la comportamentul pe care îl abordăm în public. Nevoia de autenticitate nu este însă o idee nouă. La nivelul societății s-a impus, potrivit sociologului, încă din anii 1970, cu o „puternică forță de transformare antropologică”.

Imperativul de a fi neapărat autentic a perturbat relația dintre indivizi. Genul, sexualitatea, familia, munca, arta, politica și religia, toate au fost trecute prin filtrul autenticității. S-a remodelat, practic, modul de a fi și de a trăi în societate, dînd naștere unei noi etape în civilizația indivizilor: hipermodernitatea statului social democrat-individualist.

Începînd cu anii 2000, ideea de autenticitate a atins apogeul influenței sociale. Azi nu mai este vorba doar despre a fi onest cu tine însuți la un nivel psihologic, ci trebuie să îți afișezi, chiar și ostentativ, această autenticitate, folosind toate mijloacele: alegeri culinare, vestimentare, felul cum alegi să-ți decorezi casa. 

„Astăzi, toate instituțiile majore, familia, școala, afacerile, mass-media, publicitatea, marketingul, au recuperat și integrat idealul autenticității: exprimarea liberă, dezvoltarea personală, managementul autenticității, tele-realitatea. Toată lumea revendică idealul de a fi tu însuți, autenticitatea devenind un principiu masiv consensual în Occident”, a declarat, recent, într-un interviu pentru Le Point, Gilles Lipovetsky.

„Fii tu însuți” a devenit astfel mai mult decît un slogan motivațional, s-a transformat într-un drept individual revendicat de un număr tot mai mare de oameni, din toate categoriile sociale: femei, tineri, seniori, LGBT și chiar consumatori.

Potrivit sociologului francez, etica autenticității s-a născut în secolul al XVIII-lea, susținînd idealul de a trăi în conformitate cu particularitatea noastră individuală. Însă acest ideal s-a schimbat de-a lungul timpului, afirmă Gilles Lipovetsky, adăugînd că au existat trei etape majore care i-au marcat istoria și care l-au modificat.

„Prima etapă este dominată de lupta împotriva ipocriziei și a pasiunilor artificiale ale vieții sociale. De la Rousseau, cei mai mari gînditori (Emerson, Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, Sartre) exaltă o viață personală eliberată de conformism și de tirania opiniei. Susținut de elite intelectuale și de artiști, acest moment este de tip moral și «eroic». Este vorba de a te smulge (...) de înstrăinarea cotidianului pentru a realiza sinele autentic, o viață etică mai înaltă, mai demnă. 

A doua etapă, în anii ’60, a fost condusă de o anumită grupă de vîrstă, tinerii, care au transformat acest ideal etic într-o mișcare socială și libertariană, într-o utopie politică, într-o experiență comunitară. Dar sub cultura comunității a existat o cerere din ce în ce mai mare de a fi cu adevărat autentic, dovadă fiind «provocarea» zilelor din Mai ’68, precum și îndemnurile pentru eliberarea dorinței și o viață fără piedici. Acesta este momentul protestului, transpolitic, antiinstituțional. 

Ultima etapă, a noastră, este una post-moralistă și consumeristă: nu mai este vorba de a te smulge cu curaj și hotărâre din confortul lumii în vederea ridicării morale, ci de a fi fericit și de a «înflori». Mai mult, nu ne mai dorim doar să ne supunem propriei legi în alegerile fundamentale ale existenței, ci și să mîncăm, să cumpărăm, să trăim, să călătorim, să comunicăm, să muncim într-un mod «adevărat» și personal. Iar această nevoie de autenticitate se manifestă în viața de zi cu zi.”

Cu alte cuvinte, dacă în alte vremuri, autenticitatea se manifesta la un nivel aspirațional, astăzi ea a devenit mult mai pragmatică. 

De pildă, în domeniul parenting-ului. Noile metodele de educație mizează din ce în ce mai mult pe o relaxare a rolului părintelui în construirea personalității copilului. Adepții acestor metode pornesc de la convingerea că un copil se naște deja cu o personalitate, pe care educația „învechită” nu face decît să o inhibe. Cu alte cuvinte, trebuie să-l lăsăm să se dezvolte în mod „autentic”.

Epoca noastră se remarcă nu doar prin instituționalizarea ideologiei autenticității, ci și prin exploatarea economică a acesteia, argumenta Gilles Lipovetsky. 

Domeniul publicitar este, într-adevăr, ancorat în ideea de a vinde „autenticitatea”. Doar la o simplă căutare pe Internet, găsești asocieri ale autenticității cu aproape orice fel de produs, de la parfum autentic la mujdei autentic. Or, dacă în cazul parfumului, eticheta de autenticitate garantează calitatea, nu poți să nu te întrebi: de ce ai face un mujdei fals?

Nevoia de autenticitate a devenit acută și pentru că e văzută ca un soi de antidot la fenomenul fake news, care a explodat odată cu perioada pandemiei. Știrile false pot manipula, ne pot ghida pe piste greșite și ne pot determina să luăm decizii contrare interesului nostru. 

Peste această frică de a fi manipulat de fake news a apărut și ChatGPT-ul cu întregul alai de frici. În educație s-a ridicat imediat îngrijorarea privind creșterea numărului de plagiate, greu de identificat odată ce folosești Inteligența Artificială pentru a-ți scrie o lucrare.

Recent, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Națională din Australia (ANU) a avut o concluzie surprinzătoare: fețele generate de Inteligența Artificială par mai realiste decît cele ale oamenilor reali. După ce au arătat diferite imagini unui grup de oameni, cercetătorii au observat că majoritatea dintre ei au confundat fețele generate artificial cu cele ale oamenilor. Cauza a fost că fețele compuse de Inteligența Artificială tind să fie mai disproporționate, iar oamenii au luat acest fapt ca pe un semn al umanității, după cum a declarat profesoara Amy Dawel, autoarea studiului. „Această tendință îngrijorătoare ar putea duce la proliferarea dezinformării credibile și la dezvoltarea unor tehnici de furt de identitate din ce în ce mai eficiente”, a adăugat aceasta.

Căutarea autenticității în spațiul public a dezvoltat și o nevoie internă a oamenilor de a se simți autentici. Ce înseamnă, însă, a fi tu însuți, avînd în vedere că personalitatea oamenilor se construiește în mod social? Împrumutăm, imităm, ne lăsăm contaminați în alegeri și în gîndire. De unde știm că sîntem exact cine credem că sîntem?

Oliver Schultheiss, profesor de psihologie la Universitatea Friedrich-Albert Erlangen, a explicat de ce răspunsurile la aceste întrebări sînt destul de greu de înțeles: „De obicei observăm doar efectul a ceea ce ne definește pe plan intern. Pentru că afectele sînt clare pentru noi. Însă ce a condus exact la declanșarea lor nu ne este întotdeauna clar”, a declarat acesta pentru postul de radio german SWR.

„Oamenii urmăresc impulsuri intuitive și, de asemenea, își pot stabili obiective în mod conștient. Aceasta înseamnă că ei se mișcă între așa-numitele nevoi implicite inconștiente și motivele lor explicite urmărite conștient. În motivele explicite, o persoană combină valorile și scopurile pe care și le atribuie și cu care se identifică.”

Cu toate acestea, jumătate dintre oameni se judecă greșit, a afirmat Oliver Schultheiss, adăugînd că există numeroase studii care au confirmat acest lucru, demonstrînd că există adesea un decalaj mare între implicit și explicit. 

În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale: stabilitate emoțională, deschidere către experiențe noi, compatibilitate, conştiinciozitate, nivelul de extrovertire, care include sociabilitatea sau un anumit impuls pentru acțiune.

La nivel teoretic, aceste cinci mari trăsături se stabilesc în copilărie, însă Universitatea din California a constatat, pe parcursul mai multor studii, că ele se dezvoltă în special între 18 și 40 de ani. În această perioadă, oamenii se confruntă cu provocări necunoscute anterior, cu ipostaze inedite și, mai ales, cu nevoia de a lua decizii, care modelează sinele și provoacă noi și noi aspecte ale personalității.

Cu alte cuvinte, a fi autentic nu înseamnă o ancorare într-un mod static de a acționa în permanență la fel, ci mai mult o căutare, care dezvoltă autonomia personală. Și este, pînă la urmă, ceea ce ne aduce liniște și serenitate, nu angoase și încrîncenare. 

Potrivit unor studii ale Universității Harvard, cînd o persoană încearcă să joace un rol, să se prefacă pentru a-și atinge un scop sau a îndeplini așteptările cuiva, masca pe care și-o pune nu-i va aduce la final satisfacția reușitei, ci îi va mări sentimentele de teamă, stres și nesiguranță.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

ciucă png
Nicolae Ciucă evită să vorbească despre maneaua dedicată lui de Dani Mocanu
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, spune că nu a văzut şi nici nu a ascultat maneau pe care i-a dedicat-o Dani Mocanu, pentru că nu a avut timp.
digitalizare-conexiune-internet Foto ACCENTURE
Europa între independența de Rusia și dependența de SUA
Toate războaiele s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina a generat acțiuni în care zeci de negocieri în anii de pace nu au avut nici un rezultat.
traian basescu
Băsescu, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: „Putin nu îmi dă impresia că are Alzheimer, știe că dacă lovește, va fi lovit”
Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține că Vladimir Putin este foarte conștient de faptul că, dacă va folosi arma nucleară, va fi la rândul său lovit.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Portret de candidat. Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă și fost membru AUR, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu Prigoană. Vedeta spune că ar fi primit ameninţări cu moartea
Adriana Bahmuţeanu a organizat miercuri, 20 noiembrie, un parastas pentru Silviu Prigoană, după ce acesta a fost înmormântat „în secret”, fără preot și slujbă, prezenții fiind doar cei patru fii ai săi, doi dintr-o căsătorie anterioară şi doi din mariajul cu vedeta TV.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă. Acolo exista zăpadă și 8 luni pe ani
În perioada regimului comunist, România a avut planuri ambițioase de a deveni gazda unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, o realizare care, însă, nu a fost niciodată concretizată.
image png
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Adriana Bahmuțeanu nu are deloc o relație apropiată cu Honorius și Silvius Prigoană, băieții fostului soț din primul său mariaj. Cu toate acestea, acum mai bine de un deceniu, Honorius era prezent în cadrul emisiunii „Confidențial” și vorbea despre relația lui cu Adriana Bahmuțeanu, pe vremuri soția
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
De unde vine expresia „țâță de mâță”? Când este folosită și care sunt semnificațiile ei
Expresia „țâță de mâță” este o expresie care desemnează ceva excepțional, deosebit. Poate fi folosită pentru a exprima admirația față de o persoană, un lucru sau un eveniment, având și o notă ușor ironică.
Alexandra Pacuraru jpg
Portret de candidat. Cine e Alexandra Păcuraru
Alexandra Păcuraru, fostă vedetă de televiziune și acum reprezentantă a Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.