Lenea digitală

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
E cool să postești jpeg

„Cel mai probabil scenariu al sfîrșitului lumii nu are legătură cu schimbările climatice” – a conchis o recentă analiză a Institutului Forecasting Research. 

Potrivit analizei, realizată de un grup de oameni de știință și experți în diferite domenii, în topul celor cinci pericole care ar amenința omenirea, schimbările climatice s-ar afla pe ultimul loc, devansate fiind de un posibil război nuclear și de pandemii, naturale sau provocate de om. Pe primul loc, cea mai mare calamitate de care ar trebui să ne temem este Inteligența Artificială și tehnologiile digitale derivate. 

În opinia cercetătorilor, care au realizat această analiză, în următoarele cîteva decenii, nimic nu amenință civilizația noastră la fel de mult cum o fac mașinile inteligente și programele software, din cauza capacității acestora de a se „întoarce împotriva creatorilor lor”.

„Tehnologia care facilitează Inteligența Artificială poate fi o armă folosită cu rele intenții, care s-ar răspîndi în întreaga lume și n-ar mai putea fi oprită, ceea ce o plasează pe primul loc, fiind cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea omenirii“, conchide studiul. 

Chiar dacă analiza celor de la Institutul Forecasting Research se bazează mai degrabă pe proiecții și scenarii, totuși, ideea că tehnologiile care ne ușurează viața ne și slăbesc este subiectul mai multor cercetări științifice.

Potrivit unei cercetări arheologice realizate acum cîțiva ani de Universitatea Cambrigde, de-a lungul timpului, corpurile umane au devenit mult mai fragile, odată cu invențiile care înlocuit activitățile fizice.

De pildă, analizînd oasele picioarelor umane de la începutul agriculturii în Europa Centrală, cercetătorii au conchis că, în timp, oasele noastre au suferit o scădere a „mobilității și densității”, în special în rîndul bărbaților.

„Este posibil ca aceste evoluții să fi adus schimbări în diviziunea muncii în funcție de sex și organizarea socio-economică, pe măsură ce bărbații și femeile au început să se specializeze în anumite sarcini și activități – cum ar fi prelucrarea metalelor, olăritul, producția de culturi, îngrijirea și creșterea animalelor”, a afirmat Alison Macintosh, de la Departamentul de Arheologie și Antropologie al Universității Cambridge, cea care a condus studiul, adăugînd că, de-a lungul timpului, structura oasele picioarelor umane s-a schimbat din cauza activității fizice mult mai puțin intense.

Schimbările corporale cauzate de invenții care au ușurat activitatea fizică au fost însă echilibrate de dezvoltarea intelectului. Deși, în mod evident, rezistența fizică a oamenilor a scăzut în epoca modernă, față de a celor care vînau și se apărau de pericolele naturale, capacitatea mentală de a găsi soluții contra acestor pericole a crescut – un proces dezvoltat însă în mii de ani.

Procesul slăbirii capacităților fizice s-a accelerat odată cu apariția tehnologiilor digitale – după cum a afirmat dr. Gavin Sandercock, expert în fitness pentru copii la Universitatea Essex. Doctorul a comparat capacitățile fizice ale unui un grup de 315 copii, cu vîrsta de 10 ani, din Essex, măsurate în 2008, cu cele ale unui grup de 309 copii, de aceeași vîrstă, ale căror măsurători au fost făcute în urmă cu zece ani. 

„Numărul de abdomene pe care le pot face copiii a scăzut cu 27,1% între 1998 și 2008, forța brațului a scăzut cu 26% și puterea de prindere cu 7%. În timp ce unul din 20 de copii în 1998 nu și-a putut ține propria greutate atunci cînd era atârnat de barele de perete, unul din 10 nu a putut face acest lucru în 2008.”

Intervievat de The Guardian, dr. Sandercock a comentat că această scădere a forței fizice este cauzată de schimbările obiceiurilor în rîndul copiilor, predispuși în zilele noastre la sedentarism. Problema apare însă atunci cînd sedentarismul este combinat cu consumul în exces al tehnologiilor digitale, un obicei care își pune amprenta și asupra slăbirii psihicului uman. 

Potrivit unui alt studiu, publicat în revista PLOS ONE, intitulat „The Impact of Digital Technology on Psychological Well Being: A View from the Perspective of Positive Psychology” („Impactul tehnologiei digitale asupra bunăstării psihologice: o viziune din perspectiva psihologiei pozitive“), digitalizarea a avut un impact negativ și asupra creierului. 

Cei doi cercetători, Alejandro Lleras, profesor de psihologie la Universitatea din Illinois, și Atsunori Ariga, profesor la Universitatea Chuo, din Tokyo, au constatat că utilizarea tehnologiei digitale poate avea un impact negativ asupra funcționării cognitive, inclusiv asupra atenției, memoriei și creativității, remarcînd, de asemenea, că utilizarea excesivă a tehnologiei digitale poate duce la probleme emoționale, cum ar fi depresia și anxietatea.

Totuși, afirmă cercetătorii, acestea sînt cauzele unei proaste gestionări a tehnologiilor digitale, pe care oamenii s-au obișnuit să le folosească mai ales în zona de „distracție”, ignorînd atuurile educaționale. 

Întrebat dacă tehnologiile digitale ne prostesc, Guillaume Dumas, profesor la Departamentul de Psihiatrie și Dependență de la Universitatea din Montréal, a afirmat într-un interviu că nu poți tranșa această problemă în alb și negru, iar un răspuns trebuie nuanțat, profesorul dînd drept exemplu videoconferințele. 

„Nu aruncați copilul odată cu apa din căldare. Aceste tehnologii au fost totuși foarte benefice și ne-am dat seama în timpul pandemiei cît de multe avantaje prezintă.” Însă există o preocupare reală legată de abilitățile sociale ale tinerilor dependenți de aceste moduri de comunicare exclusiv online, ale căror efecte nu vor fi cunoscute în anii următori. „Este necesar să fim vigilenți. Pentru copiii mici care își dezvoltă abilitățile de cunoaștere socială, modul de videoconferință ar putea să nu fie neapărat cel mai bun”, a declarat acesta, citat de site-ul canadian La Presse

Dumas atrage atenția asupra ușurinței cu care elevii au acum acces la răspunsuri. „Acum pot rezolva exercițiile care le sînt date cu ChatGPT sau alte forme ale Inteligenței Artificiale, într-un mod mai rapid, ignorînd însă faptul că, din cauza acestei facilități, ei nu învață exercițiul. Elevii tind să fie rapid mulțumiți de rezultatul astfel obținut și scurtcircuitează învăţarea și formarea mecanismelor gîndirii critice, luînd răspunsurile de-a gata, nemaiobosindu-se să le filtreze.”

În ceea ce privește scăderea IQ-ului omenirii, invocată din 2018 de un studiu norvegian, care leagă această scădere de dezvoltarea tehnologiilor digitale, Nawal Abboub, doctor în științe cognitive de la Universitatea Paris Cité și autor al cărții La puissance des bébés, publicată în septembrie anul trecut, susține că asemenea teorii nu sînt neapărat în alb și negru și că multe depind de unghiurile din care privim problema. „Meta-analize și compilații de studii ne-au arătat că atunci cînd ne uităm la IQ-ul mediu la nivel global nu vedem o scădere, ci o creștere, deși o creștere cu o rată mai lentă. […] Este mai degrabă un lucru bun: înseamnă că oamenii au acces la un nivel superior de educație.”

Abboub susține că testele de IQ nu au evoluat suficient în pas cu vremurile, astfel încît să reflecte realitatea societății. „Testăm lucruri asupra cărora copiii nu mai sînt instruiți. Dacă testele urmează grila de odinioară, vom avea o scădere, dar aceasta nu este legată de faptul că inteligența scade. Realitatea, evenimentele și informațiile sînt cele care se schimbă.”

Dovezi științifice care să lege tehnologia digitală de declinul abilităților noastre intelectuale nu există, după cum afirmă și Tony Chemero, profesor la departamentele de Filozofie și Psihologie de la Universitatea din Cincinnati. În ceea ce privește studiile și cercetările care invocă o atrofiere a capacităților intelectuale cauzată de folosirea inadecvată a tehnologiilor digitale, acesta a amintit că toate tehnologiile au stîrnit temeri atunci cînd au apărut pentru prima dată, temeri care s-au dovedit a fi în mare parte nefondate.

„Prima tehnologie umană a fost limbajul, iar Socrate se temea că scrisul va șterge memoria. Ceea ce nu s-a întîmplat, pentru că ceea ce îi caracterizează pe oameni e că știu ce se facă pentru a se adapta la diferite situații. Se pot întîmpla dezastre, dar ne-am descurca, pentru că sîntem foarte buni la asta.” De altfel, profesorul a susținut că ființa umană este extrem de flexibilă și, în cazul în care am rămîne fără Internet, ne-am descurca, în virtutea capacității umane de adaptabilitate. 

Optimismul și pesimismul legate de dezvoltarea tehnologiilor digitale sînt în prezent la nivel teoretic. Pe de o parte, Internetul și chiar rețelele sociale ne pot îmbunătăți viața, dacă știm (și vrem) să le folosim în această direcție, pe de alta, cînd preferăm lenea digitală, ne expunem pericolului anihilării gîndirii și unei accentuate atrofieri a creierului.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
România, în risc iminent de recesiune. Economist: „Evitați creditele bancare”
România este într-un risc iminent de recesiune, date fiind semnalele din piață la care se pot adăuga efectele potențialelor creșteri de taxe coroborate cu înghețarea salariilor.
casey colvin oreo captura video jpg
Emoționant! Și-a regăsit câinele, la cinci zile după ce incendiul din Los Angeles i-a distrus casa
Incendiul devastator din Pacific Palisades a distrus o mare parte din acest cartier bogat din vestul orașului Los Angeles, lăsând în urmă doar ruine. Cu toate acestea, nu a reușit să destrame legătura dintre un stăpân și câinele său, care s-au reunit în mod miraculos duminică.
Depresie jpg
Stigmatizați, marginalizați, abandonați. Românii cu tulburări psihice trăiesc iadul din cauza mentalității medievale a semenilor
Milioane de români sunt obligați să-și trăiască suferința în tăcere cu riscul stigmatului. Așa cum spun medicii, dar și oamenii simpli, a avea tulburări psihice este un adevărat coșmar la noi în țară pentru că încă există concepții medievale despre aceste boli iar pacienții sunt marginalizați.
suplimente cancer jpg
Chirurgul Alexandru Onofrei, despre tinerii diagnosticaţi cu diferite forme de cancer: „Din păcate, prognosticul este destul de rezervat”
Medicul Alexandru Onofrei, chirurg cu supraspecializare în chirurgie oncologică, a precizat motivul pentru care prognosticul este destul de rezervat în cazul tinerilor care sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer.
gatit salata istock jpg
Trei rețete sănătoase și rapide pentru o masă echilibrată în mijlocul săptămânii
Salată caldă cu linte și brânză de capră, bol marocan cu creveți sau pește „en papillote” – trei rețete simple și savuroase care îmbină gustul cu beneficii pentru sănătate, perfecte pentru o masă rapidă și delicioasă.
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
14 ianuarie: S-a născut diplomatul şi poetul paşoptist Dimitrie Bolintineanu. A murit sărac şi singur, după ce statul i-a executat bunurile
14 ianuarie 1819 se năştea unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai paşoptismului şi, în acelaţi timp, una dintre personalităţile române care au sfârşit în sărăcie lucie, abandonate de autorităţi. Tot într-o zi de 14 ianuarie s-au mai născut Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Socaciu.
locuinta moderna spatioasa si luminoasa jpg
Cum să dezinfectezi locuința după o răceală sau gripă. Așa omori definitiv bacteriile
Cum să dezinfectezi locuința după o răceală sau gripă
Ilie Bolojan FOTO facebook
Ilie Bolojan, despre criticii lui Iohannis din PNL: „E foarte simplu când cineva e la final de carieră să te apuci să dai în el”
Ilie Bolojan a afirmat că, de-a lungul anilor, Klaus Iohannis a mai avut critici în interiorul PNL, dar președintele liberalilor subliniază că aceia care l-au criticat atunci nu sunt cei care îl critică acum.
Domnitor Radu Serban foto Wikipedia png
Cum a ajuns un presupus descendent al lui Neagoe Basarab domnitor al Țării Românești și spaima oștilor maghiare
Domnitor al Țării Românești timp de peste 9 ani și unul dintre cei mai bogați oameni din epoca sa, Radu Șerban a avut o poveste de viață demnă de un film într-o perioadă cu numeroase tensiuni politice.