Lenea digitală

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
E cool să postești jpeg

„Cel mai probabil scenariu al sfîrșitului lumii nu are legătură cu schimbările climatice” – a conchis o recentă analiză a Institutului Forecasting Research. 

Potrivit analizei, realizată de un grup de oameni de știință și experți în diferite domenii, în topul celor cinci pericole care ar amenința omenirea, schimbările climatice s-ar afla pe ultimul loc, devansate fiind de un posibil război nuclear și de pandemii, naturale sau provocate de om. Pe primul loc, cea mai mare calamitate de care ar trebui să ne temem este Inteligența Artificială și tehnologiile digitale derivate. 

În opinia cercetătorilor, care au realizat această analiză, în următoarele cîteva decenii, nimic nu amenință civilizația noastră la fel de mult cum o fac mașinile inteligente și programele software, din cauza capacității acestora de a se „întoarce împotriva creatorilor lor”.

„Tehnologia care facilitează Inteligența Artificială poate fi o armă folosită cu rele intenții, care s-ar răspîndi în întreaga lume și n-ar mai putea fi oprită, ceea ce o plasează pe primul loc, fiind cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea omenirii“, conchide studiul. 

Chiar dacă analiza celor de la Institutul Forecasting Research se bazează mai degrabă pe proiecții și scenarii, totuși, ideea că tehnologiile care ne ușurează viața ne și slăbesc este subiectul mai multor cercetări științifice.

Potrivit unei cercetări arheologice realizate acum cîțiva ani de Universitatea Cambrigde, de-a lungul timpului, corpurile umane au devenit mult mai fragile, odată cu invențiile care înlocuit activitățile fizice.

De pildă, analizînd oasele picioarelor umane de la începutul agriculturii în Europa Centrală, cercetătorii au conchis că, în timp, oasele noastre au suferit o scădere a „mobilității și densității”, în special în rîndul bărbaților.

„Este posibil ca aceste evoluții să fi adus schimbări în diviziunea muncii în funcție de sex și organizarea socio-economică, pe măsură ce bărbații și femeile au început să se specializeze în anumite sarcini și activități – cum ar fi prelucrarea metalelor, olăritul, producția de culturi, îngrijirea și creșterea animalelor”, a afirmat Alison Macintosh, de la Departamentul de Arheologie și Antropologie al Universității Cambridge, cea care a condus studiul, adăugînd că, de-a lungul timpului, structura oasele picioarelor umane s-a schimbat din cauza activității fizice mult mai puțin intense.

Schimbările corporale cauzate de invenții care au ușurat activitatea fizică au fost însă echilibrate de dezvoltarea intelectului. Deși, în mod evident, rezistența fizică a oamenilor a scăzut în epoca modernă, față de a celor care vînau și se apărau de pericolele naturale, capacitatea mentală de a găsi soluții contra acestor pericole a crescut – un proces dezvoltat însă în mii de ani.

Procesul slăbirii capacităților fizice s-a accelerat odată cu apariția tehnologiilor digitale – după cum a afirmat dr. Gavin Sandercock, expert în fitness pentru copii la Universitatea Essex. Doctorul a comparat capacitățile fizice ale unui un grup de 315 copii, cu vîrsta de 10 ani, din Essex, măsurate în 2008, cu cele ale unui grup de 309 copii, de aceeași vîrstă, ale căror măsurători au fost făcute în urmă cu zece ani. 

„Numărul de abdomene pe care le pot face copiii a scăzut cu 27,1% între 1998 și 2008, forța brațului a scăzut cu 26% și puterea de prindere cu 7%. În timp ce unul din 20 de copii în 1998 nu și-a putut ține propria greutate atunci cînd era atârnat de barele de perete, unul din 10 nu a putut face acest lucru în 2008.”

Intervievat de The Guardian, dr. Sandercock a comentat că această scădere a forței fizice este cauzată de schimbările obiceiurilor în rîndul copiilor, predispuși în zilele noastre la sedentarism. Problema apare însă atunci cînd sedentarismul este combinat cu consumul în exces al tehnologiilor digitale, un obicei care își pune amprenta și asupra slăbirii psihicului uman. 

Potrivit unui alt studiu, publicat în revista PLOS ONE, intitulat „The Impact of Digital Technology on Psychological Well Being: A View from the Perspective of Positive Psychology” („Impactul tehnologiei digitale asupra bunăstării psihologice: o viziune din perspectiva psihologiei pozitive“), digitalizarea a avut un impact negativ și asupra creierului. 

Cei doi cercetători, Alejandro Lleras, profesor de psihologie la Universitatea din Illinois, și Atsunori Ariga, profesor la Universitatea Chuo, din Tokyo, au constatat că utilizarea tehnologiei digitale poate avea un impact negativ asupra funcționării cognitive, inclusiv asupra atenției, memoriei și creativității, remarcînd, de asemenea, că utilizarea excesivă a tehnologiei digitale poate duce la probleme emoționale, cum ar fi depresia și anxietatea.

Totuși, afirmă cercetătorii, acestea sînt cauzele unei proaste gestionări a tehnologiilor digitale, pe care oamenii s-au obișnuit să le folosească mai ales în zona de „distracție”, ignorînd atuurile educaționale. 

Întrebat dacă tehnologiile digitale ne prostesc, Guillaume Dumas, profesor la Departamentul de Psihiatrie și Dependență de la Universitatea din Montréal, a afirmat într-un interviu că nu poți tranșa această problemă în alb și negru, iar un răspuns trebuie nuanțat, profesorul dînd drept exemplu videoconferințele. 

„Nu aruncați copilul odată cu apa din căldare. Aceste tehnologii au fost totuși foarte benefice și ne-am dat seama în timpul pandemiei cît de multe avantaje prezintă.” Însă există o preocupare reală legată de abilitățile sociale ale tinerilor dependenți de aceste moduri de comunicare exclusiv online, ale căror efecte nu vor fi cunoscute în anii următori. „Este necesar să fim vigilenți. Pentru copiii mici care își dezvoltă abilitățile de cunoaștere socială, modul de videoconferință ar putea să nu fie neapărat cel mai bun”, a declarat acesta, citat de site-ul canadian La Presse

Dumas atrage atenția asupra ușurinței cu care elevii au acum acces la răspunsuri. „Acum pot rezolva exercițiile care le sînt date cu ChatGPT sau alte forme ale Inteligenței Artificiale, într-un mod mai rapid, ignorînd însă faptul că, din cauza acestei facilități, ei nu învață exercițiul. Elevii tind să fie rapid mulțumiți de rezultatul astfel obținut și scurtcircuitează învăţarea și formarea mecanismelor gîndirii critice, luînd răspunsurile de-a gata, nemaiobosindu-se să le filtreze.”

În ceea ce privește scăderea IQ-ului omenirii, invocată din 2018 de un studiu norvegian, care leagă această scădere de dezvoltarea tehnologiilor digitale, Nawal Abboub, doctor în științe cognitive de la Universitatea Paris Cité și autor al cărții La puissance des bébés, publicată în septembrie anul trecut, susține că asemenea teorii nu sînt neapărat în alb și negru și că multe depind de unghiurile din care privim problema. „Meta-analize și compilații de studii ne-au arătat că atunci cînd ne uităm la IQ-ul mediu la nivel global nu vedem o scădere, ci o creștere, deși o creștere cu o rată mai lentă. […] Este mai degrabă un lucru bun: înseamnă că oamenii au acces la un nivel superior de educație.”

Abboub susține că testele de IQ nu au evoluat suficient în pas cu vremurile, astfel încît să reflecte realitatea societății. „Testăm lucruri asupra cărora copiii nu mai sînt instruiți. Dacă testele urmează grila de odinioară, vom avea o scădere, dar aceasta nu este legată de faptul că inteligența scade. Realitatea, evenimentele și informațiile sînt cele care se schimbă.”

Dovezi științifice care să lege tehnologia digitală de declinul abilităților noastre intelectuale nu există, după cum afirmă și Tony Chemero, profesor la departamentele de Filozofie și Psihologie de la Universitatea din Cincinnati. În ceea ce privește studiile și cercetările care invocă o atrofiere a capacităților intelectuale cauzată de folosirea inadecvată a tehnologiilor digitale, acesta a amintit că toate tehnologiile au stîrnit temeri atunci cînd au apărut pentru prima dată, temeri care s-au dovedit a fi în mare parte nefondate.

„Prima tehnologie umană a fost limbajul, iar Socrate se temea că scrisul va șterge memoria. Ceea ce nu s-a întîmplat, pentru că ceea ce îi caracterizează pe oameni e că știu ce se facă pentru a se adapta la diferite situații. Se pot întîmpla dezastre, dar ne-am descurca, pentru că sîntem foarte buni la asta.” De altfel, profesorul a susținut că ființa umană este extrem de flexibilă și, în cazul în care am rămîne fără Internet, ne-am descurca, în virtutea capacității umane de adaptabilitate. 

Optimismul și pesimismul legate de dezvoltarea tehnologiilor digitale sînt în prezent la nivel teoretic. Pe de o parte, Internetul și chiar rețelele sociale ne pot îmbunătăți viața, dacă știm (și vrem) să le folosim în această direcție, pe de alta, cînd preferăm lenea digitală, ne expunem pericolului anihilării gîndirii și unei accentuate atrofieri a creierului.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Vacanta concediu familie FOTO Shutterstock jpg
Agenții de turism: Oamenii nu mai au bani. Se mai scumpesc vacanțele, dar cu o cifră, nu ca în 2021-2023
Previziunile pentru sezonul turistic din 2025 nu sunt prea optimiste nici la nivel naţional, unde se va resimţi reducerea cuantumului pentru voucherele de vacanţă, şi nici în ceea ce priveşte plecările în afara ţării din cauza situaţiei internaţionale, susţine preşedintele ANAT.
Regele Charles în România  foto   GettyImages jpg
Regele Charles și-a anulat vacanța în România din cauza problemelor de sănătate. „Așteaptă cu nerăbdare să o viziteze”
Regele Charles al III-lea a anulat două vacanțe în străinătate, din cauza problemelor de sănătate, după ce a fost internat de urgență la spital. Acesta urma să vină în România.
Marina Almășan, sursă de inspiratie pentru bucătari jpg
Ce decizie a luat Marina Almășan, după ce Mihaela Tatu și Antena 1 ar fi copiat emisiunea ei „Rivalii”: „Mintea mea are...”
La începutul acestei luni, Marina Almășan a luat foc după difuzarea primei ediții a emisiunii „În direct cu România”, moderată la Antena 1 de Mihaela Tatu, acuzându-i pe cei de la Antena 1 că ar fi copiat emisiunea ei „Rivalii”, difuzată până de curând la TVR. Mihaela Tatu a respins acuzațiile de f
prysmian1 jpeg
Un lider global își mută producția în România. Este cel mai important producător mondial din acest sector
Cel mai mare producător de cabluri pentru energie și telecomunicații din lume urmează să își mute producția în țara noastră. În acest moment, compania deja deține o fabrică la Slatina și dorește să își transfere producția din Marea Britanie în România.
fotbal-poarta-publimedia-shutterstock
Meci de fotbal, transformat în ring de box. O fotbalistă de 14 ani, bătută de mama unui băiat din echipa adversă
O fată de 14 ani a fost bătută de mama unui fotbalist din echipa adversă, la un meci care a avut loc în comuna Nuşfalău, a anunţat IPJ Sălaj.
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Athos Salomé jpg
Athos Salome, supranumit „Nostradamus în viață”, previziuni șocante. Ce schimbări se vor produce la nivel mondial
Athos Salome, excentricul clarvăzător supranumit „Nostradamus în viață” de presa internațională, care a anticipat cu exactitate pandemia de COVID-19, moartea reginei Elisabeta a II-a și căderea globală a sistemelor Microsoft, face profeții uluitoare despre viitorul lui Donald Trump și dominația tehn
Mamă săracă cu trei copii   GettyImages jpeg
Sănătatea femeii în România: o istorie a controlului, rușinii și supraviețuirii
De la mitul „isteriei“ feminine la reglementarea alăptării, de la promovarea unei igiene „naționale“ la interzicerea avortului, statul a modelat și controlat corpul femeii în funcție de nevoile momentului: igienizare, demografie sau industrializare.
italia jaf san vincenzo tw6 png
Italia: Atac în stil mafiot asupra unei dube cu valori. Un comando jefuieşte două vehicule blindate și fuge cu 4 milioane de euro
Jaf în stil mafiot, în Italia. Sunt căutați bandiții care au atacat două vehicule de transport de fonduri aparținând companiei Btv-Battistolli Group, pe drumul național Aurelia, în comuna San Vincenzo, în provincia Livorno.