Apocalipsa creației

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Recent, prestigiosul premiu literar Akutagawa (echivalentul în Japonia al premiului Goncourt din Franța) a fost acordat scriitoarei Rie Kudan. Însă dezvăluirile acesteia, despre felul cum și-a scris romanul, au declanșat controverse internaționale, realimentînd atît temerile artiștilor, cît și dezbaterile privind folosirea Inteligenței Artificiale.

În timpul conferinței de presă, care a urmat decernării premiului, Rie Kudan a declarat că și-a scris romanul cu ajutorul ChatGPT. Totuși, premiul nu i-a fost retras. Scriitoarea nu a avut nici un moment de remușcare, ci chiar s-a declarat mîndră de această găselniță. Și mulți au aplaudat-o.

Etica Inteligenței Artificiale

Totuși, ideea că un premiu literar a fost cîștigat cu ajutorul Inteligenței Artificiale a provocat confuzie în lumea culturii, readucînd în discuție îngrijorările privind etica acestei tehnologii.

„Inteligența Artificială, precum bomba atomică, pune la îndoială limitele etice ale dorințelor noastre de cunoaștere științifică”, a afirmat, într-un articol pentru Le Point, expertul în strategie digitală Morgane Soulier. Aceasta a făcut o paralelă cu Robert Oppenheimer, pentru care curiozitatea știițifică și dorința de a explora necunoscutul au dus la dezvoltarea bombei atomice. 

În mod similar, susține autoarea, Inteligența Artificială a devenit azi motorul care animă cercetătorii. „Ideea de a crea mașini care pot gîndi, învăța și evolua autonom a fost mult timp un vis al oamenilor de știință. Aceste progrese promit beneficii imense, de la medicina personalizată pînă la automatizarea sarcinilor de rutină.”

Însă, la fel cum Robert Oppenheimer s-a confruntat cu consecințelor terifiante ale descoperirilor sale – crearea unei arme care a provocat moartea a sute de mii de oameni și a schimbat peisajul geopolitic global –, nu doar criticii, ci și pionierii înșiși ai Inteligenței Artificiale au avertizat, în repetate rînduri, despre implicațiile potențial periculoase ale descoperirilor în acest domeniu. 

În luna mai 2023, Geoffrey Hinton, considerat unul dintre părinții cercetării AI și a rețelelor neuronale, a părăsit Google. Acesta și-a manifestat public îngrijorarea cu privire la viitoarele versiuni ale AI, sugerînd că acestea ar putea reprezenta un „risc pentru umanitate”.

Revoltele artiștilor

Pînă să devină un real risc pentru umanitate, dezvoltarea Inteligenței Artificiale a creat deja panică în multe domenii pe care ar putea, teoretic, să le domine. Unii dintre cei mai vizați au fost artiștii. Au avut loc mai multe luări de poziții, au fost emise scrisori deschise, dar s-au manifestat și revolte concretizate în procese. 

La sfîrșitul anului trecut, mai mulți scriitori și artiști, printre care George R.R. Martin, Jodi Picoult și John Grisham, s-au alăturat unui proces colectiv împotriva OpenAI, compania din spatele ChatGPT. Aceștia au acuzat compania că programe ale Inteligenței Artificiale au folosit lucrări protejate prin drepturi de autor ca să-și antreneze și să-și alimenteze cu informații sistemele.

Peste 10.000 de autori, printre care James Patterson, Roxane Gay și Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer liderilor din industria AI să obțină consimțămîntul autorilor atunci cînd le folosesc munca pentru a instrui modele de limbaj mari – și să-i compenseze în mod echitabil atunci cînd o fac.

Confruntați cu exploatarea datelor de către anumiți dezvoltatori de Inteligență Artificială, s-a ajuns chiar ca, în prezent, artiștii să-și „saboteze” deliberat lucrările. (O fac, bineînțeles, tot cu ajutorul tehnologiei.) Este vorba de Glaze, un program special dezvoltat în acest scop de către Universitatea din Chicago. Programul adaugă diferite capcane în lucrările artiștilor, care derutează Inteligența Artificială, atunci cînd reutilizează munca artiștilor.

Cum mai multe software ale Inteligenței Artificiale fac posibilă crearea de imagini inspirate de stilul cuiva, chiar dacă artistul nu și-a dat niciodată acordul și nu va beneficia financiar de pe urma acestui lucru, din ce în ce mai mulți artiști apelează la acest program.

Paloma McClain, o ilustratoare americană, a declarat, pentru Le Figaro, că, deși nu este un artist cunoscut, o deranjează ideea că munca sa e folosită pentru a antrena un model al Inteligenței Artificiale. Pentru a remedia situația, și-a rulat lucrările prin software-ul Glaze, un program care adaugă pixeli la ilustrațiile ei, invizibili pentru ochiul uman, dar care perturbă activitatea IA. După această prelucrare, imaginile create sînt estompate, fețele devin neclare și nu se mai pot compara cu originalele. 

„Încercăm să oferim instrumente tehnologice pentru a proteja creatorii umani de abuzul de modele AI generative”, spune Ben Zhao, cercetător la Universitatea din Chicago, a cărui echipă a creat Glaze.

Drepturile de autor ale ChatGPT sînt respectate

Revenind la cazul Rie Kudan, romanciera japoneză, în vîrstă de 33 de ani, care a primit recent prestigiosul premiu Akutagawa, aceasta a declarat în conferința de presă de după decernarea premiului, într-un mod cît se poate de dezinvolt: „În ceea ce privește acest roman, am folosit multă Inteligență Artificială generativă, precum ChatGPT. Aș spune că aproximativ 5% din acest roman sînt propoziții create de IA, pe care le-am folosit exact așa cum au fost livrate”.

Declarația nu a avut nici o nuanță de jenă, ci, dimpotrivă, autoarea a continuat: „Și în viitor plănuiesc să folosesc IA generativă de text, cît mai mult posibil, pentru a scrie romane”. Potrivit autoarei, Inteligența Artificială îi permite să-și „dezlănțuie” creativitatea.

Juriul, care a declarat că romanul este „atît de perfect, încît cu greu îi pot fi găsite defecte”, nu a vrut să comenteze în legătură cu declarațiile autoarei. Mai mult, un alt scriitor japonez, Keiichiro Hirano, i-a luat apărarea. Într-o postare pe rețeaua X, acesta a afirmat că nu vede nici o problemă în faptul că Rie Kudan a folosit Inteligența Artificială pentru a scrie un roman.  „Se pare că povestea conform căreia lucrarea premiată a lui Rie Kudan a fost scrisă folosind Inteligența Artificială generativă este greșit înțeleasă”, a susținut acesta. „Dacă o citiți, veți vedea că Inteligența Artificială generativă a fost menționată în lucrare, apare ca un personaj”, a adăugat Keiichiro Hirano, sugerînd că pasajele generate de Inteligența Artificială sînt atribuite în roman, respectînd „drepturile de autor” ale ChatGPT.

Un test ghiduș

La polul opus al acestei controverse privind utilizarea Inteligenței Artificiale în crearea artei se află un alt artist, un fotograf din Germania, Boris Eldagsen. Anul trecut, acesta s-a retras de la Sony World Photography Awards după ce a dezvăluit că lucrarea sa cîștigătoare la categoria „Fotografii creative” a fost creată folosind această tehnologie.

Lucrarea sa, „Pseudomnesia: The Electrician”, care reprezenta imaginea în alb și negru a două femei, din generații diferite, femeia mai în vîrstă părînd să se agațe de spatele celei tinere, fusese premiată. Însă, la scurt timp după aceea, artistul a dezvăluit că a folosit Inteligența Artificială în crearea acelei fotografii. Eldagsen a mărturisit că s-a „jucat” precum o „maimuță obraznică”, în încercarea de a deschide ochii oamenilor și de a provoca o dezbatere reală în privința imaginilor generate artificial.

„Vă mulțumesc pentru că mi-ați selectat fotografia și pentru că ați transformat acest moment într-un moment istoric, deoarece este prima imagine generată de Inteligența Artificială care a cîștigat într-o competiție internațională de fotografie. Cîți dintre voi v-ați dat seama sau ați bănuit că a fost o fotografie generată de IA? Nu-i așa că nu este chiar în regulă?”, a comentat acesta pe site-ul său. În declarațiile ulterioare, făcute pentru CNN, Eldagsen a adăugat că înscrierea fotografiei la prestigiosul concurs a fost un test. „Voiam să văd dacă oamenii se vor prinde. Nu am urmărit să cîștig concursul, ci doar să verific. Am fost precum un hacker care piratează un sistem, nu pentru a-l exploata, ci pentru a vedea dacă există puncte slabe.” 

Eldagsen a adăugat că testul a demonstrat că, cel puțin în domeniul său, lumea a fost luată prin surprindere de dezvoltarea tehnologiilor Inteligenței Artificiale. „Inteligența Artificială poate să creeze fotografii extraordinare și poate într-adevăr să transforme pe oricine care nu are nici o abilitate artistică sau expertiză într-un fotograf.” Iar acesta este faptul care îi angoasează pe mulți profesioniști, care se simt deja amenințați că își vor pierde locurile de muncă. 

De altfel, organizatorii Sony World Photography Awards au declarat că, în 2023, au avut cel mai mare număr de înscrieri din istoria de 16 ani a premiilor. Peste 415.000 de imagini au fost înscrise la concursurile din acest an, iar peste 180.000 dintre ele au fost atît de bune, încît au fost declarate ca fiind eligibile pentru categoriile profesionale.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a piedut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.
avion f 16 ucrainean jpg
Rușii susțin că avioanele F 16 ucrainene operează de pe baze din țări membre NATO
Deși nu au fost confirmate oficial, informațiile venite dinspre surse pro-Kremlin sugerează că avioanele F-16 ale Ucrainei efectuează misiuni de luptă de pe o bază aeriană NATO din Polonia.
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock
România are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă va exista o criză peste Prut: „Vom fi alături de Chișinău”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că România este pregătită pentru iarnă şi are resursele de a sprijini Republica Moldova, care a intrat în stare de urgență în sectorul energetic.
nicu jpg
Tragedie în muzica românească! A murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK
Doliu imens în lumea artistică din România! Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, s-a stins din viață la doar 48 de ani.