Apocalipsa creației

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Recent, prestigiosul premiu literar Akutagawa (echivalentul în Japonia al premiului Goncourt din Franța) a fost acordat scriitoarei Rie Kudan. Însă dezvăluirile acesteia, despre felul cum și-a scris romanul, au declanșat controverse internaționale, realimentînd atît temerile artiștilor, cît și dezbaterile privind folosirea Inteligenței Artificiale.

În timpul conferinței de presă, care a urmat decernării premiului, Rie Kudan a declarat că și-a scris romanul cu ajutorul ChatGPT. Totuși, premiul nu i-a fost retras. Scriitoarea nu a avut nici un moment de remușcare, ci chiar s-a declarat mîndră de această găselniță. Și mulți au aplaudat-o.

Etica Inteligenței Artificiale

Totuși, ideea că un premiu literar a fost cîștigat cu ajutorul Inteligenței Artificiale a provocat confuzie în lumea culturii, readucînd în discuție îngrijorările privind etica acestei tehnologii.

„Inteligența Artificială, precum bomba atomică, pune la îndoială limitele etice ale dorințelor noastre de cunoaștere științifică”, a afirmat, într-un articol pentru Le Point, expertul în strategie digitală Morgane Soulier. Aceasta a făcut o paralelă cu Robert Oppenheimer, pentru care curiozitatea știițifică și dorința de a explora necunoscutul au dus la dezvoltarea bombei atomice. 

În mod similar, susține autoarea, Inteligența Artificială a devenit azi motorul care animă cercetătorii. „Ideea de a crea mașini care pot gîndi, învăța și evolua autonom a fost mult timp un vis al oamenilor de știință. Aceste progrese promit beneficii imense, de la medicina personalizată pînă la automatizarea sarcinilor de rutină.”

Însă, la fel cum Robert Oppenheimer s-a confruntat cu consecințelor terifiante ale descoperirilor sale – crearea unei arme care a provocat moartea a sute de mii de oameni și a schimbat peisajul geopolitic global –, nu doar criticii, ci și pionierii înșiși ai Inteligenței Artificiale au avertizat, în repetate rînduri, despre implicațiile potențial periculoase ale descoperirilor în acest domeniu. 

În luna mai 2023, Geoffrey Hinton, considerat unul dintre părinții cercetării AI și a rețelelor neuronale, a părăsit Google. Acesta și-a manifestat public îngrijorarea cu privire la viitoarele versiuni ale AI, sugerînd că acestea ar putea reprezenta un „risc pentru umanitate”.

Revoltele artiștilor

Pînă să devină un real risc pentru umanitate, dezvoltarea Inteligenței Artificiale a creat deja panică în multe domenii pe care ar putea, teoretic, să le domine. Unii dintre cei mai vizați au fost artiștii. Au avut loc mai multe luări de poziții, au fost emise scrisori deschise, dar s-au manifestat și revolte concretizate în procese. 

La sfîrșitul anului trecut, mai mulți scriitori și artiști, printre care George R.R. Martin, Jodi Picoult și John Grisham, s-au alăturat unui proces colectiv împotriva OpenAI, compania din spatele ChatGPT. Aceștia au acuzat compania că programe ale Inteligenței Artificiale au folosit lucrări protejate prin drepturi de autor ca să-și antreneze și să-și alimenteze cu informații sistemele.

Peste 10.000 de autori, printre care James Patterson, Roxane Gay și Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer liderilor din industria AI să obțină consimțămîntul autorilor atunci cînd le folosesc munca pentru a instrui modele de limbaj mari – și să-i compenseze în mod echitabil atunci cînd o fac.

Confruntați cu exploatarea datelor de către anumiți dezvoltatori de Inteligență Artificială, s-a ajuns chiar ca, în prezent, artiștii să-și „saboteze” deliberat lucrările. (O fac, bineînțeles, tot cu ajutorul tehnologiei.) Este vorba de Glaze, un program special dezvoltat în acest scop de către Universitatea din Chicago. Programul adaugă diferite capcane în lucrările artiștilor, care derutează Inteligența Artificială, atunci cînd reutilizează munca artiștilor.

Cum mai multe software ale Inteligenței Artificiale fac posibilă crearea de imagini inspirate de stilul cuiva, chiar dacă artistul nu și-a dat niciodată acordul și nu va beneficia financiar de pe urma acestui lucru, din ce în ce mai mulți artiști apelează la acest program.

Paloma McClain, o ilustratoare americană, a declarat, pentru Le Figaro, că, deși nu este un artist cunoscut, o deranjează ideea că munca sa e folosită pentru a antrena un model al Inteligenței Artificiale. Pentru a remedia situația, și-a rulat lucrările prin software-ul Glaze, un program care adaugă pixeli la ilustrațiile ei, invizibili pentru ochiul uman, dar care perturbă activitatea IA. După această prelucrare, imaginile create sînt estompate, fețele devin neclare și nu se mai pot compara cu originalele. 

„Încercăm să oferim instrumente tehnologice pentru a proteja creatorii umani de abuzul de modele AI generative”, spune Ben Zhao, cercetător la Universitatea din Chicago, a cărui echipă a creat Glaze.

Drepturile de autor ale ChatGPT sînt respectate

Revenind la cazul Rie Kudan, romanciera japoneză, în vîrstă de 33 de ani, care a primit recent prestigiosul premiu Akutagawa, aceasta a declarat în conferința de presă de după decernarea premiului, într-un mod cît se poate de dezinvolt: „În ceea ce privește acest roman, am folosit multă Inteligență Artificială generativă, precum ChatGPT. Aș spune că aproximativ 5% din acest roman sînt propoziții create de IA, pe care le-am folosit exact așa cum au fost livrate”.

Declarația nu a avut nici o nuanță de jenă, ci, dimpotrivă, autoarea a continuat: „Și în viitor plănuiesc să folosesc IA generativă de text, cît mai mult posibil, pentru a scrie romane”. Potrivit autoarei, Inteligența Artificială îi permite să-și „dezlănțuie” creativitatea.

Juriul, care a declarat că romanul este „atît de perfect, încît cu greu îi pot fi găsite defecte”, nu a vrut să comenteze în legătură cu declarațiile autoarei. Mai mult, un alt scriitor japonez, Keiichiro Hirano, i-a luat apărarea. Într-o postare pe rețeaua X, acesta a afirmat că nu vede nici o problemă în faptul că Rie Kudan a folosit Inteligența Artificială pentru a scrie un roman.  „Se pare că povestea conform căreia lucrarea premiată a lui Rie Kudan a fost scrisă folosind Inteligența Artificială generativă este greșit înțeleasă”, a susținut acesta. „Dacă o citiți, veți vedea că Inteligența Artificială generativă a fost menționată în lucrare, apare ca un personaj”, a adăugat Keiichiro Hirano, sugerînd că pasajele generate de Inteligența Artificială sînt atribuite în roman, respectînd „drepturile de autor” ale ChatGPT.

Un test ghiduș

La polul opus al acestei controverse privind utilizarea Inteligenței Artificiale în crearea artei se află un alt artist, un fotograf din Germania, Boris Eldagsen. Anul trecut, acesta s-a retras de la Sony World Photography Awards după ce a dezvăluit că lucrarea sa cîștigătoare la categoria „Fotografii creative” a fost creată folosind această tehnologie.

Lucrarea sa, „Pseudomnesia: The Electrician”, care reprezenta imaginea în alb și negru a două femei, din generații diferite, femeia mai în vîrstă părînd să se agațe de spatele celei tinere, fusese premiată. Însă, la scurt timp după aceea, artistul a dezvăluit că a folosit Inteligența Artificială în crearea acelei fotografii. Eldagsen a mărturisit că s-a „jucat” precum o „maimuță obraznică”, în încercarea de a deschide ochii oamenilor și de a provoca o dezbatere reală în privința imaginilor generate artificial.

„Vă mulțumesc pentru că mi-ați selectat fotografia și pentru că ați transformat acest moment într-un moment istoric, deoarece este prima imagine generată de Inteligența Artificială care a cîștigat într-o competiție internațională de fotografie. Cîți dintre voi v-ați dat seama sau ați bănuit că a fost o fotografie generată de IA? Nu-i așa că nu este chiar în regulă?”, a comentat acesta pe site-ul său. În declarațiile ulterioare, făcute pentru CNN, Eldagsen a adăugat că înscrierea fotografiei la prestigiosul concurs a fost un test. „Voiam să văd dacă oamenii se vor prinde. Nu am urmărit să cîștig concursul, ci doar să verific. Am fost precum un hacker care piratează un sistem, nu pentru a-l exploata, ci pentru a vedea dacă există puncte slabe.” 

Eldagsen a adăugat că testul a demonstrat că, cel puțin în domeniul său, lumea a fost luată prin surprindere de dezvoltarea tehnologiilor Inteligenței Artificiale. „Inteligența Artificială poate să creeze fotografii extraordinare și poate într-adevăr să transforme pe oricine care nu are nici o abilitate artistică sau expertiză într-un fotograf.” Iar acesta este faptul care îi angoasează pe mulți profesioniști, care se simt deja amenințați că își vor pierde locurile de muncă. 

De altfel, organizatorii Sony World Photography Awards au declarat că, în 2023, au avut cel mai mare număr de înscrieri din istoria de 16 ani a premiilor. Peste 415.000 de imagini au fost înscrise la concursurile din acest an, iar peste 180.000 dintre ele au fost atît de bune, încît au fost declarate ca fiind eligibile pentru categoriile profesionale.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Profesorul de genetică David Sinclair cunoscut drept „gurul de la Harvard” Foto David Sinclair
Secretele longevității, dezvăluite de un expert Harvard: „Mi-am recăpătat creierul de la 20 de ani”
Modificarea tiparelor alimentare pe care le considerăm normale de mult timp poate avea un impact semnificativ asupra procesului de îmbătrânire.
istanbul pixabay jpg
Orașele spectaculoase care leagă două continente! Sunt destinația perfectă în această vară
De-a lungul lumii există nenumărate orașe de o frumusețe rară, pe care trebuie să o explorăm măcar o dată în viață. Însă, numai câteva dintre acestea ne permit să explorăm frumusețea a două continente diferite!
roman thailanda jpg
Paradisul bogaților. Locul „secret” unde românii cu bani își iau case la prețuri mici. „Dobânda la bancă e 0,92%”
Românii cu bani se adaptează prețurilor mari și caută destinații de vis unde casele și proprietățile imobiliare în general sunt mult mai ieftine ca la noi. Un cunoscut vlogger român arată un astfel de loc spre care se îndreaptă unii conaționali.
Captură video cu cei trei jurnalişti răpiţi în Irak jpeg
30 martie: 20 de ani de la difuzarea primelor imagini cu jurnaliștii români răpiți în Irak
Pe 30 martie 2005, televiziunea Al Jazeera a difuzat prima înregistrare cu jurnaliștii români răpiți în Irak. Fără cereri clare din partea răpitorilor, cazul a stârnit îngrijorare și a devenit unul dintre cele mai mediatizate evenimente privind siguranța presei în zone de conflict.
facultate istock jpg
Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale. Pe locul 1 este o specializare foarte căutată
Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.
Cetatea Zânelor  Foto cetateazânelor ro jpg
Misterele cetăților dacice din Ținutul Secuiesc. Locuri legendare răvășite de localnicii cuprinși de febra aurului
O mulțime de atracții turistice se regăsesc în regiunea etnografică Ținutul Secuiesc, cu orașe și comune locuite de etnici maghiari. Printre locurile istorice se numără și mai multe cetăți dacice. Două dintre ele au păstrat legende stranii, care au aprins imaginația căutătorilor de comori.
Supa de varză sau supa arde grăsimi pentru o slăbire rapidă Taste Life
Supa ideală pentru slăbit. Contribuie la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul
Este o supă delicioasă, ușor de făcut și perfectă pentru dietă! Acest preparat nu are nevoie decât de câteva ingrediente simple, iar chiar și cei dintre noi fără prea mare experiență în bucătărie o vom putea pregăti rapid!
Alexandru mitrita foto facebook u craiova1 jpg
Fotografie făcută pe 17 iunie 2022 arată albia unui râu secat din Torino Italia FOTO Profimedia
România, printre țările cu un deficit îngrijorător de apă
Cu temperaturile crescând în fiecare an, problemele legate de exploatarea și deficitul de apă devin din ce în ce mai importante, cu atât mai mult cu cât secetele devin mai frecvente și pun o presiune tot mai mare asupra resurselor de apă.