Apocalipsa creației

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Recent, prestigiosul premiu literar Akutagawa (echivalentul în Japonia al premiului Goncourt din Franța) a fost acordat scriitoarei Rie Kudan. Însă dezvăluirile acesteia, despre felul cum și-a scris romanul, au declanșat controverse internaționale, realimentînd atît temerile artiștilor, cît și dezbaterile privind folosirea Inteligenței Artificiale.

În timpul conferinței de presă, care a urmat decernării premiului, Rie Kudan a declarat că și-a scris romanul cu ajutorul ChatGPT. Totuși, premiul nu i-a fost retras. Scriitoarea nu a avut nici un moment de remușcare, ci chiar s-a declarat mîndră de această găselniță. Și mulți au aplaudat-o.

Etica Inteligenței Artificiale

Totuși, ideea că un premiu literar a fost cîștigat cu ajutorul Inteligenței Artificiale a provocat confuzie în lumea culturii, readucînd în discuție îngrijorările privind etica acestei tehnologii.

„Inteligența Artificială, precum bomba atomică, pune la îndoială limitele etice ale dorințelor noastre de cunoaștere științifică”, a afirmat, într-un articol pentru Le Point, expertul în strategie digitală Morgane Soulier. Aceasta a făcut o paralelă cu Robert Oppenheimer, pentru care curiozitatea știițifică și dorința de a explora necunoscutul au dus la dezvoltarea bombei atomice. 

În mod similar, susține autoarea, Inteligența Artificială a devenit azi motorul care animă cercetătorii. „Ideea de a crea mașini care pot gîndi, învăța și evolua autonom a fost mult timp un vis al oamenilor de știință. Aceste progrese promit beneficii imense, de la medicina personalizată pînă la automatizarea sarcinilor de rutină.”

Însă, la fel cum Robert Oppenheimer s-a confruntat cu consecințelor terifiante ale descoperirilor sale – crearea unei arme care a provocat moartea a sute de mii de oameni și a schimbat peisajul geopolitic global –, nu doar criticii, ci și pionierii înșiși ai Inteligenței Artificiale au avertizat, în repetate rînduri, despre implicațiile potențial periculoase ale descoperirilor în acest domeniu. 

În luna mai 2023, Geoffrey Hinton, considerat unul dintre părinții cercetării AI și a rețelelor neuronale, a părăsit Google. Acesta și-a manifestat public îngrijorarea cu privire la viitoarele versiuni ale AI, sugerînd că acestea ar putea reprezenta un „risc pentru umanitate”.

Revoltele artiștilor

Pînă să devină un real risc pentru umanitate, dezvoltarea Inteligenței Artificiale a creat deja panică în multe domenii pe care ar putea, teoretic, să le domine. Unii dintre cei mai vizați au fost artiștii. Au avut loc mai multe luări de poziții, au fost emise scrisori deschise, dar s-au manifestat și revolte concretizate în procese. 

La sfîrșitul anului trecut, mai mulți scriitori și artiști, printre care George R.R. Martin, Jodi Picoult și John Grisham, s-au alăturat unui proces colectiv împotriva OpenAI, compania din spatele ChatGPT. Aceștia au acuzat compania că programe ale Inteligenței Artificiale au folosit lucrări protejate prin drepturi de autor ca să-și antreneze și să-și alimenteze cu informații sistemele.

Peste 10.000 de autori, printre care James Patterson, Roxane Gay și Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer liderilor din industria AI să obțină consimțămîntul autorilor atunci cînd le folosesc munca pentru a instrui modele de limbaj mari – și să-i compenseze în mod echitabil atunci cînd o fac.

Confruntați cu exploatarea datelor de către anumiți dezvoltatori de Inteligență Artificială, s-a ajuns chiar ca, în prezent, artiștii să-și „saboteze” deliberat lucrările. (O fac, bineînțeles, tot cu ajutorul tehnologiei.) Este vorba de Glaze, un program special dezvoltat în acest scop de către Universitatea din Chicago. Programul adaugă diferite capcane în lucrările artiștilor, care derutează Inteligența Artificială, atunci cînd reutilizează munca artiștilor.

Cum mai multe software ale Inteligenței Artificiale fac posibilă crearea de imagini inspirate de stilul cuiva, chiar dacă artistul nu și-a dat niciodată acordul și nu va beneficia financiar de pe urma acestui lucru, din ce în ce mai mulți artiști apelează la acest program.

Paloma McClain, o ilustratoare americană, a declarat, pentru Le Figaro, că, deși nu este un artist cunoscut, o deranjează ideea că munca sa e folosită pentru a antrena un model al Inteligenței Artificiale. Pentru a remedia situația, și-a rulat lucrările prin software-ul Glaze, un program care adaugă pixeli la ilustrațiile ei, invizibili pentru ochiul uman, dar care perturbă activitatea IA. După această prelucrare, imaginile create sînt estompate, fețele devin neclare și nu se mai pot compara cu originalele. 

„Încercăm să oferim instrumente tehnologice pentru a proteja creatorii umani de abuzul de modele AI generative”, spune Ben Zhao, cercetător la Universitatea din Chicago, a cărui echipă a creat Glaze.

Drepturile de autor ale ChatGPT sînt respectate

Revenind la cazul Rie Kudan, romanciera japoneză, în vîrstă de 33 de ani, care a primit recent prestigiosul premiu Akutagawa, aceasta a declarat în conferința de presă de după decernarea premiului, într-un mod cît se poate de dezinvolt: „În ceea ce privește acest roman, am folosit multă Inteligență Artificială generativă, precum ChatGPT. Aș spune că aproximativ 5% din acest roman sînt propoziții create de IA, pe care le-am folosit exact așa cum au fost livrate”.

Declarația nu a avut nici o nuanță de jenă, ci, dimpotrivă, autoarea a continuat: „Și în viitor plănuiesc să folosesc IA generativă de text, cît mai mult posibil, pentru a scrie romane”. Potrivit autoarei, Inteligența Artificială îi permite să-și „dezlănțuie” creativitatea.

Juriul, care a declarat că romanul este „atît de perfect, încît cu greu îi pot fi găsite defecte”, nu a vrut să comenteze în legătură cu declarațiile autoarei. Mai mult, un alt scriitor japonez, Keiichiro Hirano, i-a luat apărarea. Într-o postare pe rețeaua X, acesta a afirmat că nu vede nici o problemă în faptul că Rie Kudan a folosit Inteligența Artificială pentru a scrie un roman.  „Se pare că povestea conform căreia lucrarea premiată a lui Rie Kudan a fost scrisă folosind Inteligența Artificială generativă este greșit înțeleasă”, a susținut acesta. „Dacă o citiți, veți vedea că Inteligența Artificială generativă a fost menționată în lucrare, apare ca un personaj”, a adăugat Keiichiro Hirano, sugerînd că pasajele generate de Inteligența Artificială sînt atribuite în roman, respectînd „drepturile de autor” ale ChatGPT.

Un test ghiduș

La polul opus al acestei controverse privind utilizarea Inteligenței Artificiale în crearea artei se află un alt artist, un fotograf din Germania, Boris Eldagsen. Anul trecut, acesta s-a retras de la Sony World Photography Awards după ce a dezvăluit că lucrarea sa cîștigătoare la categoria „Fotografii creative” a fost creată folosind această tehnologie.

Lucrarea sa, „Pseudomnesia: The Electrician”, care reprezenta imaginea în alb și negru a două femei, din generații diferite, femeia mai în vîrstă părînd să se agațe de spatele celei tinere, fusese premiată. Însă, la scurt timp după aceea, artistul a dezvăluit că a folosit Inteligența Artificială în crearea acelei fotografii. Eldagsen a mărturisit că s-a „jucat” precum o „maimuță obraznică”, în încercarea de a deschide ochii oamenilor și de a provoca o dezbatere reală în privința imaginilor generate artificial.

„Vă mulțumesc pentru că mi-ați selectat fotografia și pentru că ați transformat acest moment într-un moment istoric, deoarece este prima imagine generată de Inteligența Artificială care a cîștigat într-o competiție internațională de fotografie. Cîți dintre voi v-ați dat seama sau ați bănuit că a fost o fotografie generată de IA? Nu-i așa că nu este chiar în regulă?”, a comentat acesta pe site-ul său. În declarațiile ulterioare, făcute pentru CNN, Eldagsen a adăugat că înscrierea fotografiei la prestigiosul concurs a fost un test. „Voiam să văd dacă oamenii se vor prinde. Nu am urmărit să cîștig concursul, ci doar să verific. Am fost precum un hacker care piratează un sistem, nu pentru a-l exploata, ci pentru a vedea dacă există puncte slabe.” 

Eldagsen a adăugat că testul a demonstrat că, cel puțin în domeniul său, lumea a fost luată prin surprindere de dezvoltarea tehnologiilor Inteligenței Artificiale. „Inteligența Artificială poate să creeze fotografii extraordinare și poate într-adevăr să transforme pe oricine care nu are nici o abilitate artistică sau expertiză într-un fotograf.” Iar acesta este faptul care îi angoasează pe mulți profesioniști, care se simt deja amenințați că își vor pierde locurile de muncă. 

De altfel, organizatorii Sony World Photography Awards au declarat că, în 2023, au avut cel mai mare număr de înscrieri din istoria de 16 ani a premiilor. Peste 415.000 de imagini au fost înscrise la concursurile din acest an, iar peste 180.000 dintre ele au fost atît de bune, încît au fost declarate ca fiind eligibile pentru categoriile profesionale.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.