Emoții populare, cîștiguri electorale

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Deși scepticii încă le bombănesc și consideră că nu au nici o relevanță, rețelele sociale nu doar că au ocupat un loc proeminent în viața noastră de zi cu zi, ci influențează și politica la nivel înalt. 

Cum utilizatorii sînt îmbiați de fiecare dată să devină niște „gînditori”, în orice domeniu, fie social sau politic, căpătînd certitudinea că părerea lor, „care contează”, este, în fapt, o judecată de valoare, omul cetății trăiește astăzi, intens, în mediul online. Un mediu în care informațiile de-a valma obosesc rațiunea, iar emoția devine motorul de bază.

Această emoție, prost gestionată, generează scandalurile online, iar scandalurile online captează, din ce în ce mai mult, atenția politicienilor. Rețelele sociale au devenit astfel un barometru pentru politicienii care preiau dezbaterile aprinse din virtual, folosindu-le pentru propria popularitate. 

Teoretic, am putea vorbi despre democrație, vocea poporului – totuși, la nivel practic, cît de rațională este această democrație online?

Un sărut spaniol

Campionatul mondial de fotbal feminin ar fi trebuit să aducă Spaniei numai bucurie: pe 20 august, finala a fost cîștigată de jucătoarele iberice, echipa Spaniei realizînd astfel cea mai mare performanță din istoria fotbalului feminin spaniol. 

Însă bucuria nu a durat decît cîteva ore – în seara respectivă, jucătoarea Jenni Hermoso a postat pe Twitter o fotografie din cadrul ceremoniei de premiere, comentînd gestul lui Luis Rubiales, președintele Federației Spaniole, care o sărutase pe gură: „Dar nu mi-a plăcut deloc”. Deși, inițial, postarea jucătoarei a avut un ton de glumă, rotițele deja mult prea unse ale mașinăriei MeToo s-au pus în funcțiune. Gestul din postarea jucătoarei a fost interpretat ca un abuz, o hărțuire sexuală, drept urmare a urmat o cavalcadă de proteste, acuze la adresa lui Rubiales și compătimiri pentru Hermoso. În fața avalanșei de compătimiri, jucătoarea spaniolă a dat curs invitației la victimizare. 

„M-am simțit vulnerabilă și victimă a unei agresiuni, a unui act impulsiv și sexist, și fără nici un consimțămînt din partea mea”, a declarat ulterior Hermoso, într-o altă postare.

În ziua următoare, Rubiales și-a cerut scuze, afirmînd că sărutul respectiv fusese doar exprimarea bucuriei enorme și că, în nici un caz, nu a fost făcut cu rea intenție, ca o hărțuire. Însă explicațiile nu au mai contat. Toată societatea online îl acuzase și condamnase deja.

Politicienii nu au ratat momentul. Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a reacționat imediat, blamîndu-l pe Luis Rubiales și calificînd purtarea sa drept „inacceptabilă”, iar scuzele „inadecvate”.

A urmat Yolanda Díaz, prim-vicepreședintele interimar al Guvernului, care a cerut, fără prea multe discuții, demisia președintelui Federației Spaniole de Fotbal. „Guvernul trebuie să acționeze și să ia măsuri urgente: impunitatea pentru acțiunile șovine a luat sfîrșit. Rubiales nu poate continua pe această funcție.” Imediat, Ministerul Culturii și Sportului a solicitat Tribunalul Administrativ al Sportului o anchetă asupra lui Rubiales, vizînd demisia acestuia. 

Atacat din toate părțile, Rubiales a reacționat. A blamat isteria online provocată de acel sărut drept un „feminism fals”, a susținut că sărutul nu a fost o constrîngere, ci un gest „consensual” și a refuzat categoric să își dea demisia. 

Pe fir a intrat mai apoi și sindicatul fotbalistelor feminine, Futpro. Sindicaliștii au lansat un apel, tot pe rețelele sociale, pentru demisia președintelui. Futpro l-a acuzat pe Rubiales de minciună, susținînd cu Hermoso nu a consimțit nici o secundă la acel sărut. La cîteva ore după apelul sindicatului Futpro, Federația Spaniolă de Fotbal a emis un comunicat de presă, în care susține că jucătoarea a fost manipulată de sindicat. Federația a publicat, de altfel, o altă fotografie de la ceremonie, în care Hermoso este văzută cum îl ridică practic în aer pe Rubiales, ținîndu-l strîns în brațe. 

Însă nimic nu a mai contat. Mulți din branșă, precum Luis de la Fuente, antrenorul echipei de fotbal masculin a Spaniei, s-a delimitat de Rubiales, iar FIFA a decis să-l demită temporar din funcție, în așteptarea rezultatelor procedurii disciplinare.

Pe 29 august, Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a făcut și el o declarație, tot pe rețelele sociale, exprimîndu-și solidaritatea cu jucătoarea de fotbal Jennifer Hermoso. „Femeile din sport continuă să se confrunte cu hărțuirea și abuzul sexual – fiecare dintre noi are responsabilitatea de a semnala și de a contesta un astfel de abuz”, a declarat acesta.

Recent a apărut însă un videoclip filmat în autobuzul care le ducea acasă pe jucătoare, după ceremonia de premiere. Toate sînt vesele și comentează „ca fetele” sărutul președintelui, cu o undă de dezamăgire cochetă: „Doar pe Hermoso a sărutat-o!”. La un moment dat, Rubiales apare în autobuz și toate scandează euforice: „Un sărut! Un sărut!”.

Bani reali pentru victime false

Pe 22 mai, trupa germană Rammstein a început „Turul European” cu un concert în orașul lituanian Vilnius. După trei zile, de la acel prim concert, Shelby Lynn, o tînără irlandeză de 23 de ani, a lansat pe rețelele sociale acuzații dure împotriva liderului trupei, Till Lindemann, și echipei sale. 

 „Sînt fata care a fost drogată de Rammstein”, a scris aceasta, susținînd că a fost recrutată împreună cu alte tinere pentru a participa la o petrecere în culise, unde i-au fost administrate droguri și a fost hărțuită sexual.

Postarea irlandezei a provocat, imediat, un întreg scandal. Acuzele contra trupei s-au prăvălit, mass-media din Germania a publicat lungi articole cu mărturii ale unor persoane care pretindeau că au fost, și ele, racolate de trupa Rammstein, drogate și abuzate sexual. Însă cele mai multe mărturii au fost anonime. Altele au aparținut vedetelor de rețele sociale, precum influencerița Kayla Shyx, care a declarat într-un videoclip că și ea s-a simțit amenințată la unul dintre concerte. Însă Shyx nu a avut alte argumente decît „senzația ei” și „impresia ei”.

Acuzele voalate și cele anonime au contat mai mult decît dovezile. Emoția publică nu s-a domolit nici cînd acuzatoarea principală a scris ulterior că, de fapt, Till Lindemann nu a atins-o în nici un fel, sau că rezultatele testului antidrog, pe care îl făcuse, fuseseră negative. 

Scandalul declanșat pe rețelele sociale a fost imediat interceptat la nivel politic. Ministrul Familiei, Lisa Paus, a avansat ideea că, de acum, la concertele pe stadioane, femeile ar trebui să aibă un loc special ca să fie protejate și să se înființeze echipe de „conștientizare”, care să intervină în cazuri de abuzuri sexuale. Autoritățile din orașele unde trupa urma să concerteze au interzis ca publicul să fie lăsat lîngă scenă, după cum interzis a fost și accesul publicului în culise.

Între timp, din ce în ce mai mulți politicieni din Germania au lansat acuzații împotriva trupei și a liderului ei, Till Lindemann.

Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Steffen Hebestreit, a cerut investigații în Justiție în întreaga industrie a muzicii, iar ministrul de stat pentru Cultură, Claudia Roth, a declarat într-un interviu pentru Spiegel: „Avem nevoie de o mai mare conștientizare a abuzului de putere și a violenței sexuale, și nu doar în industria muzicală, ci și în întreaga industrie a culturii. Vremurile machismului malefic combinat cu abuzul de putere și violența sexuală ar trebui să se termine cu adevărat”, a declarat Roth, adăugînd că este inacceptabil ca vedetele să profite de celebritatea lor. „Nici măcar geniile artistice și superstarurile nu sînt deasupra legii.”

Vizîndu-l pe Lindemann, Roth a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește „structurile de putere” din spatele rockerului, declarînd că „victimele” suferă de „disprețuire, banalizare și un transfer de responsabilitate, absolut inacceptabile”.

Totuși, Justiția a conchis că mărturiile presupuselor victime nu au avut nici o greutate, iar ancheta oficială, atît de vehement cerută de politicieni, s-a închis fără un verdict de vinovăție la adresa trupei Rammstein. Deși au cîștigat procesul în instanță, rockerii au fost cei care au pierdut. Defăimare publică, din toate părțile, și banii cheltuiți cu procesul. 

În ceea ce-i privește pe politicienii care i-au acuzat, înainte ca Justiția să se pronunțe, aceștia au avut numai de cîștigat, căci au demonstrat că sînt de partea „poporului”. Au mai avut de cîștigat și jurnaliștii care au rostogolit acuzele anonime și articole de senzație care interpretau versurile trupei.

Și au cîștigat și fundații, precum Amadeu Antonio. „Cîtă putere putem cîștiga dacă donăm un euro?” – această a fost întrebarea postată de Fundația Amadeu Antonio, pe 17 iunie, pe Twitter, cînd a lansat un apel pentru donații pentru presupusele victime ale trupei Rammstein. În urma apelului, fundația a strîns peste 800.000 de euro. 

Cînd ancheta a fost încheiată, acuzele dovedindu-se false, jurnaliștii de la WELT au lansat o întrebare către fundație: ce se va întîmpla acum cu banii donați? Reprezentanții Fundației Amadeu Antonio au reacționat printr-un lung comunicat de presă, în care acuză societatea solidară cu infractorii, nu cu victimele, ignorînd faptul că tocmai această societate le-a donat aproape un milion de euro. Însă, în legătură cu folosirea banilor donați, nu au dat amănunte.

„Avînd în vedere suma remarcabilă strînsă, este cu atît mai regretabilă încetarea procedurii împotriva lui Lindemann” – au declarat aceștia, adăugînd că decizia Justiției poate „delegitima” campania de strîngere de fonduri. Fonduri care, susține fundația, „ar putea” fi folosite pentru a oferi consiliere și sprijin profesional victimelor trupei Rammstein.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

ciucă png
Nicolae Ciucă evită să vorbească despre maneaua dedicată lui de Dani Mocanu
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, spune că nu a văzut şi nici nu a ascultat maneau pe care i-a dedicat-o Dani Mocanu, pentru că nu a avut timp.
digitalizare-conexiune-internet Foto ACCENTURE
Europa între independența de Rusia și dependența de SUA
Toate războaiele s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina a generat acțiuni în care zeci de negocieri în anii de pace nu au avut nici un rezultat.
traian basescu
Băsescu, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: „Putin nu îmi dă impresia că are Alzheimer, știe că dacă lovește, va fi lovit”
Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține că Vladimir Putin este foarte conștient de faptul că, dacă va folosi arma nucleară, va fi la rândul său lovit.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Portret de candidat. Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă și fost membru AUR, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu Prigoană. Vedeta spune că ar fi primit ameninţări cu moartea
Adriana Bahmuţeanu a organizat miercuri, 20 noiembrie, un parastas pentru Silviu Prigoană, după ce acesta a fost înmormântat „în secret”, fără preot și slujbă, prezenții fiind doar cei patru fii ai săi, doi dintr-o căsătorie anterioară şi doi din mariajul cu vedeta TV.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă. Acolo exista zăpadă și 8 luni pe ani
În perioada regimului comunist, România a avut planuri ambițioase de a deveni gazda unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, o realizare care, însă, nu a fost niciodată concretizată.
image png
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Adriana Bahmuțeanu nu are deloc o relație apropiată cu Honorius și Silvius Prigoană, băieții fostului soț din primul său mariaj. Cu toate acestea, acum mai bine de un deceniu, Honorius era prezent în cadrul emisiunii „Confidențial” și vorbea despre relația lui cu Adriana Bahmuțeanu, pe vremuri soția
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
De unde vine expresia „țâță de mâță”? Când este folosită și care sunt semnificațiile ei
Expresia „țâță de mâță” este o expresie care desemnează ceva excepțional, deosebit. Poate fi folosită pentru a exprima admirația față de o persoană, un lucru sau un eveniment, având și o notă ușor ironică.
Alexandra Pacuraru jpg
Portret de candidat. Cine e Alexandra Păcuraru
Alexandra Păcuraru, fostă vedetă de televiziune și acum reprezentantă a Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.