Prețuirea incompetenței

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Un raport recent al Băncii Mondiale arată că, în ultimii 15 ani, din România au emigrat peste două milioane de oameni, ceea ce reprezintă un segment de aproape 20% din forța de muncă. Potrivit raportului, profilul celor mai mulți români care aleg să plece indică oamenii tineri, cu un nivel de educație ridicat – mai ridicat decît al celor care rămîn în țară.

Motivațiile lor de a părăsi România nu sînt neapărat financiare. Chiar dacă, de cele mai multe ori, în discursurile publice se invocă salariile mici din țara noastră ca motiv principal, în ceea ce-i privește mai ales pe tinerii cu studii superioare și cu o bună pregătire în domeniul lor, aceștia emigrează îndeosebi din cauza contextului social și politic. O lipsă de perspectivă, atît în ceea ce privește cariera, cît și viața personală. Căci, nu de puține ori, cei care aleg să plece invocă lehamitea față de o societate care prețuiește non-valorile, îngropînd competența.

Un bun exemplu în privința motivului principal pentru care „creierele” și oamenii competenți pleacă din România a fost oferit, tot recent, chiar de către deciziile Ministerului Educației.

Concomitent cu lansarea raportului Băncii Mondiale, la noi s-a declanșat un scandal legat de noile criterii ale acordării burselor de merit pentru elevii de gimnaziu și liceu. Potrivit noii legislații, s-a ajuns ca elevi cu medii școlare sub nota 5 să primească burse de merit. 

Astfel, la un liceu din Ploiești, un elev cu media generală 4,59 va fi răsplătit de stat cu o bursă de merit în valoare de 450 de lei pe lună. Un altul, care a intrat la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești, din Prahova, cu media 1,97, va primi și el aceeași recompensație. La fel se întîmplă și la Liceul „Nicolae Teclu”, din Copșa Mică, unde o altă bursă de merit va fi oferită unui elev a cărui medie este 1,59. Cazurile au fost semnalate de presa locală (Observatorul.ph și Turnulsfatului.ro), însă, avînd în vedere noile criterii ale legislației privind acordarea acestor burse, cu siguranță statul va ajunge să recompenseze, din ce în ce mai mult, asemenea „performanțe”. 

Aberațiile „României educate”

Una dintre inițiativele de reforme educaționale, cuprinse în ambițiosul proiect „România educată”, a fost regîndirea acordării burselor de merit.

La începutul lunii septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial metodologia potrivit căreia bursele de merit se acordă de acum încolo nu doar elevilor cu medii mari (de cel puțin 9,50), ci și pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățămînt preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, chiar dacă unii dintre elevi au rezultate foarte slabe. 

De menționat este și un aspect semnalat de site-ul Edupedu.ro: proiectul inițial al legii prevedea acordarea burselor de merit doar pentru 30% din elevii fiecărei clase, singura condiție fiind nota bună la purtare. 

Tot Edupedu.ro a scris cum s-a ajuns la acest procent. „Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a încercat să justifice pragul de 30% din elevii unei clase care ar urma să primească bursă de merit, indiferent de medie, spunînd că s-a ajuns la acest procent «pe baza datelor pe care Sistemul Informatic Integrat al Învățămîntului din România (SIIIR) le furnizează cu privire la tranșeele de medii generale pe care le obțin elevii la sfîrșitul anului școlar».”

Cu alte cuvinte, criteriile nu au fost prea mult investigate. Și, din cîte se pare, nu au fost luate în calcul nici consecințele.

La vremea respectivă, ministrul Educației, Ligia Deca, explica această decizie, într-un interviu pentru TVR Info: „Copiii performează atunci cînd intră într-un soi de competiție sănătoasă, întîi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea nu este să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit”.

Totuși această decizie a fost aspru criticată încă de atunci, mulți invocînd motivele politice – doar urmează un an electoral.

Marian Stas, expert în Educație, declarase la acea vreme pentru PRO TV: „E o definiție nefericită a mediocrității. Atunci cînd pui un prag de 30% pentru merit și nu coroborezi pragul, care oricum e foarte mare, cu un prag minim al unei medii rezonabile, atunci se întîmplă două lucruri păcătoase: ideea de merit e zdrobită și dată de gard și apare un factor pervers subtil de școală pe bani. Încearcă să împace și capra, și varza punînd laolaltă și mediocritatea definită de 30%, și perfomanța definită de medii peste 9,50”. 

Guvernanții își apără decizia

După avalanșa de știri privind efectele noilor reglementări ale Legii educației, intrate în vigoare în luna septembrie, guvernanții au ținut să-și apere decizia.

Pe 25 octombrie, într-o intervenție la Antena 1, ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut că nu criteriile de acordare a bursei de merit sînt greșite, ci faptul că elevii ajung în clasa a IX-a repartizați cu medii sub o notă de trecere. Ministrul a ignorat însă faptul că aceste burse nu se dau doar pentru cei proaspăt admiși la liceu.

„Bursa este un instrument”, a declarat aceasta, insistînd, ca în fiecare declarație, că decizia de a acorda aceste burse de merit, indiferent de medie, este menită „a împinge copiii să învețe mai bine”. 

„Noi am spus că dacă ne uităm la un colectiv, o clasă, trebuie să îi stimulăm pe cei mai buni dintre ei. Prima treime dintre elevi. Problemele care au apărut și care într-adevăr sînt și în presă, apar la clasa a IX-a unde, fiind învățămînt obligatoriu, elevii sînt distribuiți și dacă au note mai mici decît 5. La alte clase nu apare această problemă, pentru că dacă există o notă sub baremul de trecere nu trece în clasa următoare.”

Într-o intervenție, la Radio DigiFM, Sorin Ion, secretar de stat, a insistat și el pe calmarea iritărilor sociale. „E bine să cunoaștem contextul de ansamblu: prevederea privind cei 30% elevi din fiecare clasă este cuprinsă în Legea 198, în metodologia de stabilire a criteriilor de alocare a burselor. (...) La momentul dezbaterilor, Parlamentul României a decis că aceasta e o măsură de încurajare a elevilor din orice categorie. Pentru că e important cum definim meritul, ce este meritul? (...) Cînd vorbim de merit s-a considerat că e merituos și elevul care face efortul de a trece de la nota 7 la nota 8, pentru a se încadra în primii 30% din clasă, așa cum u este și cel care face efortul de a trece de la 9 la 10. (...) Eu am lăudat elevi care au avut media 6 și care pînă atunci aveau rezultate inferioare acestui prag. Ar trebui să privim lucrurile și din următorul punct de vedere: toate bursele de merit se acordă avînd în baza de calcul media de finalizare a anului precedent. Clasa a IX-a este singura clasă unde am pus criteriul mediei de admitere la liceu. Iar aici discuția e mai amplă: cînd faci media pe o clasă ai în vedere 17 discipline de studiu, cînd discutăm de media de admitere vorbim de limba română și matematică, asta e diferența și de asta apar aceste anomalii, sau mai bine zis cazuri excepționale. Căci vă asigur că e vorba despre cazuri izolate. Nu trebuie să punem problema comparației, pentru că elevii trebuie ierarhizați din clasa din care fac parte, în funcție de felul în care are loc competiția în fiecare clasă. Vorbim de o lege a educației adoptată de Parlamentul României.”

Întrebat fiind dacă au de gînd să rezolve problemele create de o lege adoptată în Parlament care recompensează elevi cu medii sub nota 5, Sorin Ion a declarat că „rezolvarea se poate face doar în Parlament. (...) Din punctul meu de vedere, strict pentru acest an școlar ar trebui să nu schimbăm regulile în timpul jocului”.

„Ne mai întrebăm de ce pleacă tinerii?”

Comentînd scandalul provocat de criteriile legislației de acordare a burselor de merit, într-o intervenție la DigiFM, Andreea Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale“ din București, a dat cea mai simplă și de bun-simț explicație a faptului că tinerii educați aleg să părăsească România.

„Nu-mi vine să cred că trăiesc în această realitate. (...) Am spus-o chiar înainte de a se vota: Legea educației este total neinspirată, nepotrivită, nedreaptă, discriminatorie. Toți sînt revoltați, iar cei care pricep în ce țară trăim, cînd aud sintagma «România educată» fac un gest de lehamite. Elevii îmi spun: învățăm pentru noi și mergem mai departe. Este o dezamăgire majoră. Care este meritul? (...) E o palmă pe obrazul elevilor care învață. Ne mai întrebăm de ce pleacă tinerii? De aceea pleacă, pentru că valori precum muncă, etică, educație nu sînt doar nerăsplătite, ci ajung să fie considerate o rușine. Și cei care au de pierdut sînt românii care rămîn în țară. Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.”

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.