Prețuirea incompetenței

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Un raport recent al Băncii Mondiale arată că, în ultimii 15 ani, din România au emigrat peste două milioane de oameni, ceea ce reprezintă un segment de aproape 20% din forța de muncă. Potrivit raportului, profilul celor mai mulți români care aleg să plece indică oamenii tineri, cu un nivel de educație ridicat – mai ridicat decît al celor care rămîn în țară.

Motivațiile lor de a părăsi România nu sînt neapărat financiare. Chiar dacă, de cele mai multe ori, în discursurile publice se invocă salariile mici din țara noastră ca motiv principal, în ceea ce-i privește mai ales pe tinerii cu studii superioare și cu o bună pregătire în domeniul lor, aceștia emigrează îndeosebi din cauza contextului social și politic. O lipsă de perspectivă, atît în ceea ce privește cariera, cît și viața personală. Căci, nu de puține ori, cei care aleg să plece invocă lehamitea față de o societate care prețuiește non-valorile, îngropînd competența.

Un bun exemplu în privința motivului principal pentru care „creierele” și oamenii competenți pleacă din România a fost oferit, tot recent, chiar de către deciziile Ministerului Educației.

Concomitent cu lansarea raportului Băncii Mondiale, la noi s-a declanșat un scandal legat de noile criterii ale acordării burselor de merit pentru elevii de gimnaziu și liceu. Potrivit noii legislații, s-a ajuns ca elevi cu medii școlare sub nota 5 să primească burse de merit. 

Astfel, la un liceu din Ploiești, un elev cu media generală 4,59 va fi răsplătit de stat cu o bursă de merit în valoare de 450 de lei pe lună. Un altul, care a intrat la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești, din Prahova, cu media 1,97, va primi și el aceeași recompensație. La fel se întîmplă și la Liceul „Nicolae Teclu”, din Copșa Mică, unde o altă bursă de merit va fi oferită unui elev a cărui medie este 1,59. Cazurile au fost semnalate de presa locală (Observatorul.ph și Turnulsfatului.ro), însă, avînd în vedere noile criterii ale legislației privind acordarea acestor burse, cu siguranță statul va ajunge să recompenseze, din ce în ce mai mult, asemenea „performanțe”. 

Aberațiile „României educate”

Una dintre inițiativele de reforme educaționale, cuprinse în ambițiosul proiect „România educată”, a fost regîndirea acordării burselor de merit.

La începutul lunii septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial metodologia potrivit căreia bursele de merit se acordă de acum încolo nu doar elevilor cu medii mari (de cel puțin 9,50), ci și pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățămînt preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, chiar dacă unii dintre elevi au rezultate foarte slabe. 

De menționat este și un aspect semnalat de site-ul Edupedu.ro: proiectul inițial al legii prevedea acordarea burselor de merit doar pentru 30% din elevii fiecărei clase, singura condiție fiind nota bună la purtare. 

Tot Edupedu.ro a scris cum s-a ajuns la acest procent. „Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a încercat să justifice pragul de 30% din elevii unei clase care ar urma să primească bursă de merit, indiferent de medie, spunînd că s-a ajuns la acest procent «pe baza datelor pe care Sistemul Informatic Integrat al Învățămîntului din România (SIIIR) le furnizează cu privire la tranșeele de medii generale pe care le obțin elevii la sfîrșitul anului școlar».”

Cu alte cuvinte, criteriile nu au fost prea mult investigate. Și, din cîte se pare, nu au fost luate în calcul nici consecințele.

La vremea respectivă, ministrul Educației, Ligia Deca, explica această decizie, într-un interviu pentru TVR Info: „Copiii performează atunci cînd intră într-un soi de competiție sănătoasă, întîi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea nu este să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit”.

Totuși această decizie a fost aspru criticată încă de atunci, mulți invocînd motivele politice – doar urmează un an electoral.

Marian Stas, expert în Educație, declarase la acea vreme pentru PRO TV: „E o definiție nefericită a mediocrității. Atunci cînd pui un prag de 30% pentru merit și nu coroborezi pragul, care oricum e foarte mare, cu un prag minim al unei medii rezonabile, atunci se întîmplă două lucruri păcătoase: ideea de merit e zdrobită și dată de gard și apare un factor pervers subtil de școală pe bani. Încearcă să împace și capra, și varza punînd laolaltă și mediocritatea definită de 30%, și perfomanța definită de medii peste 9,50”. 

Guvernanții își apără decizia

După avalanșa de știri privind efectele noilor reglementări ale Legii educației, intrate în vigoare în luna septembrie, guvernanții au ținut să-și apere decizia.

Pe 25 octombrie, într-o intervenție la Antena 1, ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut că nu criteriile de acordare a bursei de merit sînt greșite, ci faptul că elevii ajung în clasa a IX-a repartizați cu medii sub o notă de trecere. Ministrul a ignorat însă faptul că aceste burse nu se dau doar pentru cei proaspăt admiși la liceu.

„Bursa este un instrument”, a declarat aceasta, insistînd, ca în fiecare declarație, că decizia de a acorda aceste burse de merit, indiferent de medie, este menită „a împinge copiii să învețe mai bine”. 

„Noi am spus că dacă ne uităm la un colectiv, o clasă, trebuie să îi stimulăm pe cei mai buni dintre ei. Prima treime dintre elevi. Problemele care au apărut și care într-adevăr sînt și în presă, apar la clasa a IX-a unde, fiind învățămînt obligatoriu, elevii sînt distribuiți și dacă au note mai mici decît 5. La alte clase nu apare această problemă, pentru că dacă există o notă sub baremul de trecere nu trece în clasa următoare.”

Într-o intervenție, la Radio DigiFM, Sorin Ion, secretar de stat, a insistat și el pe calmarea iritărilor sociale. „E bine să cunoaștem contextul de ansamblu: prevederea privind cei 30% elevi din fiecare clasă este cuprinsă în Legea 198, în metodologia de stabilire a criteriilor de alocare a burselor. (...) La momentul dezbaterilor, Parlamentul României a decis că aceasta e o măsură de încurajare a elevilor din orice categorie. Pentru că e important cum definim meritul, ce este meritul? (...) Cînd vorbim de merit s-a considerat că e merituos și elevul care face efortul de a trece de la nota 7 la nota 8, pentru a se încadra în primii 30% din clasă, așa cum u este și cel care face efortul de a trece de la 9 la 10. (...) Eu am lăudat elevi care au avut media 6 și care pînă atunci aveau rezultate inferioare acestui prag. Ar trebui să privim lucrurile și din următorul punct de vedere: toate bursele de merit se acordă avînd în baza de calcul media de finalizare a anului precedent. Clasa a IX-a este singura clasă unde am pus criteriul mediei de admitere la liceu. Iar aici discuția e mai amplă: cînd faci media pe o clasă ai în vedere 17 discipline de studiu, cînd discutăm de media de admitere vorbim de limba română și matematică, asta e diferența și de asta apar aceste anomalii, sau mai bine zis cazuri excepționale. Căci vă asigur că e vorba despre cazuri izolate. Nu trebuie să punem problema comparației, pentru că elevii trebuie ierarhizați din clasa din care fac parte, în funcție de felul în care are loc competiția în fiecare clasă. Vorbim de o lege a educației adoptată de Parlamentul României.”

Întrebat fiind dacă au de gînd să rezolve problemele create de o lege adoptată în Parlament care recompensează elevi cu medii sub nota 5, Sorin Ion a declarat că „rezolvarea se poate face doar în Parlament. (...) Din punctul meu de vedere, strict pentru acest an școlar ar trebui să nu schimbăm regulile în timpul jocului”.

„Ne mai întrebăm de ce pleacă tinerii?”

Comentînd scandalul provocat de criteriile legislației de acordare a burselor de merit, într-o intervenție la DigiFM, Andreea Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale“ din București, a dat cea mai simplă și de bun-simț explicație a faptului că tinerii educați aleg să părăsească România.

„Nu-mi vine să cred că trăiesc în această realitate. (...) Am spus-o chiar înainte de a se vota: Legea educației este total neinspirată, nepotrivită, nedreaptă, discriminatorie. Toți sînt revoltați, iar cei care pricep în ce țară trăim, cînd aud sintagma «România educată» fac un gest de lehamite. Elevii îmi spun: învățăm pentru noi și mergem mai departe. Este o dezamăgire majoră. Care este meritul? (...) E o palmă pe obrazul elevilor care învață. Ne mai întrebăm de ce pleacă tinerii? De aceea pleacă, pentru că valori precum muncă, etică, educație nu sînt doar nerăsplătite, ci ajung să fie considerate o rușine. Și cei care au de pierdut sînt românii care rămîn în țară. Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.”

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

titularizare
Titularizare 2025. Criza în Educație: posturi blocate intenționat de directori. Ministrul Educației promite măsuri
România are nevoie de profesori, dar pentru ca sistemul să atragă vocație și performanță, trebuie să își învingă propriile reflexe de conservare. Examenul de titularizare, așa cum îl știm, pare să își trăiască ultimele zile, dar foarte multe școli nu oferă reale oportunități pentru profesori tineri.
Dezbatere Historia: 100 de ani de la înfiinţarea PCR  Ce a rămas în urmă? VIDEO jpeg
8 mai: Ziua când s-a înființat Partidul Comunist Român, aflat la remorca partidului bolșevic rus
În anul 1921, pe 8 mai, a avut loc la București Congresul Partidului Socialist din Români care hotărăşte transformarea sa în Partidul Comunist din România. Tot pe 8 mai, a capitulat Germania nazistă.
articol intepatura de capusa 1 jpeg
Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de o căpușă și cum să previi acest risc. Sfaturile medicilor
Odată cu venirea sezonului cald, căpușele devin din nou o preocupare majoră, atât pentru oameni, cât și pentru animale
ruiz jpg
Finală Inter - PSG în Liga Campionilor. Trupa franceză s-a distrat cu Arsenal în semifinale
PSG a dispus miercuri seară cu 3-1 la general de Arsenal și merge în ultimul act al Ligii Campionilor la fotbal.
Crin Antonescu FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu a transmis un nou mesaj după ce a pierdut alegerile. „Am dreptul să nu fiu luat în turmă pentru o nouă «salvare» a țării”
Crin Antonescu, clasat pe locul al 3-lea în primul tur al alegerilor prezidențiale, a transmis un nou mesaj în care i-a atacat pe cei doi candidați calificați în finala din 18 mai, George Simion și Nicușor Dan.
george Simion jpeg
George Simion a plecat de la Prima News după 25 de minute: „Am venit pentru o dezbatere cu Nicușor Dan”
George Simion nu a răspuns, miercuri seara, decât la câteva dintre întrebările jurnaliştilor de la Prima News şi a părăsit platoul după 25 de minute. El a motivat că a venit la o dezbatere cu Nicuşor Dan, iar în lipsa acestuia nu are niciun motiv să mai rămână.
victor negrescu facebook jpg
Victor Negrescu pleacă din funcția de consilier onorific. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
Premierul interimar, Cătălin Predoiu, a semnat miercuri eliberarea, la cerere, a lui Victor Negrescu din calitatea de consilier onorific al prim-ministrului.
FOTO Sânziana Cristina Dobrovicescu / Facebook
„Tata George”. Cum a profitat George Simion de adolescenții vulnerabili din jurul său
O fostă membră a mișcării „Noii Golani” care l-a cunoscut pe George Simion în adolescență susține că actualul lider AUR a știut mereu să profite de vulnerabilitățile celor din jurul său, inclusiv ale copiilor implicați în proiectele sale.
Donald Trump revendică „o victorie politică fără precedent” în alegerile prezidențiale din SUA (foto: captură video Youtube / The Times and The Sunday Times)
Economist: „Și cu taxe vamale de 25%, prețurile vor fi mai mici în SUA decât în România”
Economistul Radu Georgescu trage un semnal de alarmă asupra taxelor foarte mari din România/Europa comparativ cu cele din SUA, arătând că și după o creștere cu 25% a taxelor vamale, prețurile în SUA vor fi mult mai mici. De ce costă un Chanel No. 5 cu 80% mai puțin în SUA?