Vitejii căilor bătătorite

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

În Franța, Manon Aubry, eurodeputat din partea partidului La France Insoumise, a denunțat recent microfoanele de lavaliere ca fiind „sexiste”. Primul motiv invocat de Aubrey este însăși denumirea, căci, potrivit acesteia, duce cu gîndul la cravata purtată de bărbați (în franceză numindu-se micros-cravates). Al doilea motiv invocat a fost că lavalierele nu sînt comod de purtat la o rochie, cu alte cuvinte sînt o declarație antifeminism, de vreme ce sînt concepute doar pentru bărbați.

Feminismul și tot ce ține de drepturile femeii sînt probleme dezbătute recurent și în Germania. Aici, tot recent, politica a intervenit după un scandal izbucnit în presă, cu iz senzaționalist de MeToo, pornind de la niște postări pe rețelele sociale, în care membrii unei trupe au fost acuzați de violență sexuală. Deși nu au existat plîngeri în Justiție, ministrul Familiei, Lisa Paus, a ținut să facă declarații în legătură cu tinerele femei expuse încontinuu atacurilor și abuzurilor sexuale, sugerînd să se înființeze „echipe de conștientizare” pe durata concertelor. Într-un discurs înflăcărat, Ursula Nonnemacher, șefa Ministerului Femeilor din Brandenburg, a declarat: „Nu trebuie să mai tolerăm sexismul. Trebuie să depășim prejudecățile și să construim o cultură a respectului și a egalității”.

În Spania, în timpul unui interviu televizat, Yolanda Díaz, ministrul Muncii, a cerut o mobilizare feministă împotriva „drepturilor omului cavernelor”.

În timp ce, în țările Uniunii Europene, feminismul se manifestă vehement în discursuri retorice, invocînd mai degrabă niște drepturi de mult cîștigate, în Turcia, o țară curtată asiduu de politica UE, o femeie este omorîtă în fiecare zi, ca urmare a violenței domestice. Potrivit statisticilor, în această țară, aproape în fiecare zi, o femeie este violată sau bătută. În ciuda acestor statistici, Parlamentul turc plănuiește legi care să limiteze și mai mult drepturile femeilor.

Într-un recent interviu pentru WELT,  Lale Akgün, fost parlamentar al SPD, a enumerat planurile noului Parlament turc. Potrivit acesteia, există proiecte de legi care ar prevedea eliminarea egalității între bărbați și femei din Constituție; de asemenea, se configurează din nou permiterea căsătoriilor între copii; amnistie pentru violatori, dacă aceștia vor să se căsătorească cu victimele; în caz de divorț, femeile n-ar mai trebui să aibă drept asupra bunurilor dobîndite în timpul căsătoriei; divorțul ar trebui să fie mai ușor pentru bărbați și mai dificil pentru femei, chiar și în cazul parteneriatelor violente. Cum bărbatul urmează să fie ridicat legal înapoi la statutul de cap al familiei, în caz de divorț numai tații ar putea avea dreptul la custodia copiilor. 

„Observăm că numărul feminicidelor a crescut în fiecare an sub guvernul AKP”, a declarat presei franceze doamna Fidan Ataselim, inițiatoarea platformei We Will Stop Feminicide.

Într-un articol, publicat pe site-ul Sudouest, aceasta a afirmat că platforma ei a înregistrat 397 de feminicide în 2022 în Turcia și aproape 90 în primele luni ale anului 2023. Alianța creată în martie 2023 între AKP și două partide islamiste urmărește în prezent retragerea Legii 6284, singurul instrument legal încă activ pentru a proteja femeile împotriva violenței, după ce Turcia s-a retras, în 2021, din Convenția de la Istanbul, președintele Erdogan motivînd atunci că tratatul pune în pericol unitatea familiei.

„Guvernul încearcă acum să distrugă, rînd pe rînd toate drepturile pe care femeile le-au cîștigat în urmă cu douăzeci de ani”, a declarat și Berrin Sönmez, de la platforma feministă Esik, amintind de noile proiecte de legi.

Avortul – legal, dar refuzat

„Avortul este o crimă împotriva umanității” – în 2012, președintele Erdoğan dorea o lege contra avortului. Inițiativa a stîrnit însă proteste de amploare, iar Guvernul a trebuit să dea înapoi în fața opoziției puternice. Însă, în realitate, chiar și fără o interdicție legală, în Turcia accesul la avort a fost îngreunat. „Majoritatea spitalelor publice refuză să-l efectueze”, a declarat jurnaliștilor francezi Gökçe Gökçen, vicepreședintele CHP. Iar asta din cauză că, la nivel politic, stigmatizarea avortului a crescut și spitalele publice se tem să mai ofere acest serviciu. În Istanbul, doar trei spitale publice mai efectuează avorturi. 

În plus, în afara faptului că metodele de contracepție sînt încă foarte costisitoare, mentalitatea generală a bărbaților în ceea ce privește protecția este ostilă. 

Această mentalitate se menține și din cauza faptul că președintele Erdogan și înalți oficiali AKP fac în mod regulat remarci sexiste și discriminatorii, susținînd că egalitatea între bărbați și femei este „contrară naturii” sau că „femeile nu ar trebui să rîdă în hohote în public” – după cum comentează Beril Hepgoncali, președinta organizației Mor Dayanisma.

Bărbatul turc e superior femeii

„Erdogan este împotriva egalității între femei și bărbați”, a declarat, pentru France Info, politologul Hazal Atay, profesor-cercetător la Sciences Po Paris.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește drepturile femeii, lunga durată a domniei lui Erdogan în Turcia poate fi împărțită în două perioade distincte. „În primul deceniu în care Partidul său pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) a fost la putere, Erdogan a făcut reforme care au favorizat femeile, cu scopul de a adera la Uniunea Europeană. De exemplu, a adoptat un nou Cod Penal în 2004, care a incriminat violul conjugal și hărțuirea la locul de muncă. Scopul a fost armonizarea legislației turcești cu normele europene. Dar schimbarea relațiilor cu UE de la începutul anilor 2010 a favorizat apariția unui discurs împotriva libertăților femeilor. Acest ultim deceniu (2012-2022) este mai degrabă marcat de o creștere a autoritarismului. Regimul a devenit treptat foarte intolerant față de Opoziție, care include, evident, grupuri feministe, precum și grupuri LGBTQ+.”

Sofagate

În campania electorală din acest an, AKP-ul lui Erdogan a mizat pe identitatea musulmană și pe faptul că Turcia ar trebui să „protejeze” femeile de decadența Occidentului, respingînd ideile „occidentale” precum drepturile egale. Totuși, Erdogan este curtat de Uniunea Europeană, în ciuda politicii agresive îndreptate contra drepturilor femeii și chiar a gesturilor de frondă pe care acesta le face. 

Unul dintre aceste gesturi a fost etichetat drept Sofagate. Incidentul a avut loc în Turcia și i-a avut ca protagoniști pe președintele Erdogan, pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și pe Charles Michel, președintele Consiliului European. Întîlnirea a avut loc în aprilie, 2021, la o lună după ce Erdogan emisese decretul prezidențial pentru ieșirea Turciei din Convenția de la Istanbul, și era menită să repare relațiile tensionate dintre UE și Turcia.

Cînd Michel și von der Leyen au fost primiți de președintele turc, în camera protocolară existau doar două scaune. Pe unul s-a așezat Erdogan, iar pe celălalt l-a invitat să ia loc pe Michel, nu pe von der Leyen, nevoită să se așeze pe o canapea.

Ulterior, Ursula von der Leyen a descris incidentul ca fiind sexist, susținînd că s-a simțit „jignită și însingurată”, atît ca femeie, cît și ca cetățean al Europei. „Nu este vorba despre aranjarea scaunelor sau despre protocol, ci despre nucleul a ceea ce sîntem, (...) despre valorile pe care le reprezintă Uniunea noastră. Și despre cît de mult mai avem de luptat pentru ca femeile să fie tratate ca egale bărbaților”, a declarat doamna von der Leyen.

Însă această luptă Uniunea Europeană nu o duce cu Turcia. Potrivit comentatorilor, atît gestul lui Erdogan, cît și reacțiile celor doi înalți funcționari ai Uniunii Europene au arătat poporului turc nu doar că politicile identitare ale lui Erdogan sînt de succes și acceptate ca atare de Uniunea Europeană, dar și faptul că discursurile despre egalitate ale politicienilor europeni sînt doar niște vorbe în vînt.

Sofagate este doar un exemplu al puterii lui Erdogan asupra Uniunii Europene. Președintele turc a demonstrat că se bazează pe temerile guvernelor europene în ceea ce privește politica și economia, căpătînd siguranța că acestea vor răspunde formelor de șantaj mai degrabă cu supunere decît cu fermitate. De altfel, în ciuda rapoartelor privind declinul democrației și al drepturilor omului, după realegerea sa, toți șefii de stat ai țărilor membre ale Uniunii Europene s-au grăbit să-l felicite și să își reafirme speranțele cu privire la colaborarea în „problemele comune”.

Pe căile de mult bătătorite ale feminismului în UE politicienii europeni continuă să calce apăsat, însă în ceea ce privește drumul accidentat pe care acesta îl are de înfruntat în Turcia, preferă să-l ocolească, nemaifiind atît de viteji. 

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Descinderi în Găgăuzia, regiunea din sudul Republicii Moldova: Vizați sunt oamenii bașcanei Evghenia Guțul
Procurorii și polițiștii fac percheziții în regiunea prorusă Găgăuzia, descinderile fiind efectuate într-un caz pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Printre cei vizați este vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Guzun.
Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul craciun craiova jpg
Orașul din România sufocat de turiști. Găsirea unei cazări a devenit aproape imposibilă: „Este ca într-un basm”
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!