Vacanța dăunează grav sănătății?

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Micile depresii cauzate de vacanță, via timpul liber, au fost subiectul a nenumărate cercetări și studii bazate pe sondaje, provocînd și o sumedenie de descoperiri și revelații.

Astfel, în 2001, doi psihologii olandezi, Ad Vingerhoets și Maaike van Huijgevoort, au prezentat la o reuniune a Societății Americane de Psihosomatice o lucrare intitulată Leisure sickness: An explorative study („Boala timpului liber: un studiu explorativ”).

Potrivit celor doi, există persoane, mai ales cele dependente de muncă, predispuse să dezvolte o afecțiune psihologică atunci cînd sînt în vacanță. Un simptom asemănător cu o depresie pasageră, care se instalează în timpul week-end-ului și care le provoacă dureri de cap, oboseală, dureri musculare și greață. În ceea ce privește vacanțele, tot din cauza acestui simptom, au fost adesea raportate chiar infecții virale și boli precum răceli și gripe. O parte din participanții la acest studiu și-au atribuit starea de inconfort dificultăților de tranziție de la locul de muncă la unul în care ar fi trebui să se relaxeze, stresul resimțit fiind asociat cu călătoriile, precum și cu indispoziția provocată de schimbarea rutinei.

Un alt studiu, al Universității Tilburg (realizat pe un eșantion de 1.128 de bărbați și femei), a confirmat că pînă la 4% din oameni se îmbolnăvesc de-a dreptul în vacanță în virtutea acestei „boli” provocate de timpul liber. 

Doctorul Jerome Nawijn, de la Universitatea de Științe Aplicate NHTV Breda, din Țările de Jos, care a făcut multe cercetări în domeniul stresului provocat de vacanțe, crede că, de fapt, există o „curbă a fericirii”. În primele zile din vacanță, majoritatea oamenilor tind să aibă mai degrabă o dispoziție proastă (cauzată de schimbarea ritmului vieții și, uneori, de oboseala călătoriei). Apoi dispoziția bună revine, se instalează cam pe la mijlocul vacanței, după care scade din nou, doar ca să revină în forță la finalul perioadei de concediu.

„Primele zile ale unei călătorii de vacanță pot fi deosebit de neplăcute, chiar periculoase”, a declarat Nawijn, citat de Washington Post. „În acele zile e cel mai probabil ca oamenii plecați în vacanță să cadă victime ale «diareei călătorului» și chiar cei mai nenorocoși să aibă probleme cardiace.”

Philip Pearce, de la Universitatea James Cook din Australia, a studiat turiștii care vizitează insulele tropicale de-a lungul Marii Bariere de Corali și a descoperit că dispozițiile lor erau deosebit de negative în a doua și a treia zi de vacanță, perioadă în care păreau să dezvolte și cele mai multe probleme de sănătate. Aceste afecțiuni au inclus erupții cutanate, oboseală, alergii, infecții ale urechii și astm. Cu toate acestea, susține profesorul, nu doar un climat nou sau diferențele culturale ne pot face să ne îmbolnăvim: există și o anumită alergie la timpul liber în sine. Un timp liber pe care, fără să ne dăm seama, am început să-l mutilăm din ce în ce mai mult, prin adicțiile provocate de tehnologiile digitale. 

Conectați, în permanență, la o întreagă rețea de informații, mintea a devenit dependentă de un soi de adrenalină provocată în permanență de „noutăți”. Menținut în această stare de alertă, în mod paradoxal, creierul percepe relaxarea ca pe ceva stresant, iar liniștea și deconectarea ca pe un abis fără margini. 

Peste adicția de rețele sociale s-a suprapus însă, în prezent, și telemunca din ce în ce mai prezentă în viața multor angajați din întreaga lume. Deși, în teorie, aceasta ne poate oferi mai mult timp liber, căci exclude drumurile de la serviciu acasă și înapoi și chiar timpii morți, în practică s-a dovedit că telemunca este mult mai acaparatoare, granița dintre viața profesională și cea personală devenind din ce în ce mai slabă.

Pe 1 august, ministrul Economiei din Franța, Bruno Le Maire, a transmis un mesaj prin care și-a îndemnat concetățenii să lase smartphone-ul din mînă pentru a putea profita la maximum de vacanță. „Trebuie să trăiți momentul. Aveți tot restul anului să citiți e-mail-uri, să răspundeți la apeluri profesionale sau să defilați pe rețelele de socializare.”

Ironia face că îndemnul de a renunța la rețelele sociale, de a se deconecta de viața virtuală, pentru a gusta din plin viața reală, a fost postat de ministru pe o rețea socială. 

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.