Vacanța dăunează grav sănătății?

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Micile depresii cauzate de vacanță, via timpul liber, au fost subiectul a nenumărate cercetări și studii bazate pe sondaje, provocînd și o sumedenie de descoperiri și revelații.

Astfel, în 2001, doi psihologii olandezi, Ad Vingerhoets și Maaike van Huijgevoort, au prezentat la o reuniune a Societății Americane de Psihosomatice o lucrare intitulată Leisure sickness: An explorative study („Boala timpului liber: un studiu explorativ”).

Potrivit celor doi, există persoane, mai ales cele dependente de muncă, predispuse să dezvolte o afecțiune psihologică atunci cînd sînt în vacanță. Un simptom asemănător cu o depresie pasageră, care se instalează în timpul week-end-ului și care le provoacă dureri de cap, oboseală, dureri musculare și greață. În ceea ce privește vacanțele, tot din cauza acestui simptom, au fost adesea raportate chiar infecții virale și boli precum răceli și gripe. O parte din participanții la acest studiu și-au atribuit starea de inconfort dificultăților de tranziție de la locul de muncă la unul în care ar fi trebui să se relaxeze, stresul resimțit fiind asociat cu călătoriile, precum și cu indispoziția provocată de schimbarea rutinei.

Un alt studiu, al Universității Tilburg (realizat pe un eșantion de 1.128 de bărbați și femei), a confirmat că pînă la 4% din oameni se îmbolnăvesc de-a dreptul în vacanță în virtutea acestei „boli” provocate de timpul liber. 

Doctorul Jerome Nawijn, de la Universitatea de Științe Aplicate NHTV Breda, din Țările de Jos, care a făcut multe cercetări în domeniul stresului provocat de vacanțe, crede că, de fapt, există o „curbă a fericirii”. În primele zile din vacanță, majoritatea oamenilor tind să aibă mai degrabă o dispoziție proastă (cauzată de schimbarea ritmului vieții și, uneori, de oboseala călătoriei). Apoi dispoziția bună revine, se instalează cam pe la mijlocul vacanței, după care scade din nou, doar ca să revină în forță la finalul perioadei de concediu.

„Primele zile ale unei călătorii de vacanță pot fi deosebit de neplăcute, chiar periculoase”, a declarat Nawijn, citat de Washington Post. „În acele zile e cel mai probabil ca oamenii plecați în vacanță să cadă victime ale «diareei călătorului» și chiar cei mai nenorocoși să aibă probleme cardiace.”

Philip Pearce, de la Universitatea James Cook din Australia, a studiat turiștii care vizitează insulele tropicale de-a lungul Marii Bariere de Corali și a descoperit că dispozițiile lor erau deosebit de negative în a doua și a treia zi de vacanță, perioadă în care păreau să dezvolte și cele mai multe probleme de sănătate. Aceste afecțiuni au inclus erupții cutanate, oboseală, alergii, infecții ale urechii și astm. Cu toate acestea, susține profesorul, nu doar un climat nou sau diferențele culturale ne pot face să ne îmbolnăvim: există și o anumită alergie la timpul liber în sine. Un timp liber pe care, fără să ne dăm seama, am început să-l mutilăm din ce în ce mai mult, prin adicțiile provocate de tehnologiile digitale. 

Conectați, în permanență, la o întreagă rețea de informații, mintea a devenit dependentă de un soi de adrenalină provocată în permanență de „noutăți”. Menținut în această stare de alertă, în mod paradoxal, creierul percepe relaxarea ca pe ceva stresant, iar liniștea și deconectarea ca pe un abis fără margini. 

Peste adicția de rețele sociale s-a suprapus însă, în prezent, și telemunca din ce în ce mai prezentă în viața multor angajați din întreaga lume. Deși, în teorie, aceasta ne poate oferi mai mult timp liber, căci exclude drumurile de la serviciu acasă și înapoi și chiar timpii morți, în practică s-a dovedit că telemunca este mult mai acaparatoare, granița dintre viața profesională și cea personală devenind din ce în ce mai slabă.

Pe 1 august, ministrul Economiei din Franța, Bruno Le Maire, a transmis un mesaj prin care și-a îndemnat concetățenii să lase smartphone-ul din mînă pentru a putea profita la maximum de vacanță. „Trebuie să trăiți momentul. Aveți tot restul anului să citiți e-mail-uri, să răspundeți la apeluri profesionale sau să defilați pe rețelele de socializare.”

Ironia face că îndemnul de a renunța la rețelele sociale, de a se deconecta de viața virtuală, pentru a gusta din plin viața reală, a fost postat de ministru pe o rețea socială. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei . „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.
politie etilotest
Un șofer beat mort s-a dus cu mașina la Poliție. Fusese chemat la secție după ce și-a amenințat cu moartea soția și copiii
Caz incredibil în Galați. Un șofer beat s-a dus cu mașina la o secție de Poliție din orașul Galați. El fusese contactat de polițiști, întrucât era bănuit că și-a amenințat cu moartea soția și copiii.
shutterstock 383146987 jpg
Cele mai neglijate 7 locuri din casă, atunci când vine vorba despre curățenie
Află care sunt cele 7 locuri cel mai des uitate la curățenie și învață cum să le cureți eficient pentru un cămin mai sănătos și mai curat. Ghid complet cu sfaturi utile!
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis, ofițer al fostei Securități pe un site obscur din Ungaria. Ce scrie presa maghiară despre anularea alegerilor din România
Un articol publicat în presa maghiară scrie despre situația anulării alegerilor din România, comparându-l pe Călin Georgescu cu Donald Trump. Totodată, site-ul fuhu.hu face referire la președintele Klaus Iohannis, susținând șeful de stat este fost ofițer al Securității comuniste.