⬆
TÎLC SHOW
Pagina 9
Ei, na!
Un conspiraționist nu se opune neapărat oamenilor de știință, ci oricui are încredere în punctele de vedere oficiale sau în cele susținute de mainstream-ul social.
Spionul și cafeaua (cu lapte)
Regele Sobieski l-a lăsat să își ia orice dorește din prada de război. A ales sacii plini cu boabe de cafea aduși de turci cu ei și lăsați de aceștia în Viena după înfrîngere.
Librăria din viitor
Auzisem vorba potrivit căreia „în America nu se citește” și, evident, am fost curios să văd cum arată totuși o librărie.
Prima și singura vizită a lui Hitler la Paris
Nu-i așa că Parisul este frumos? Dar Berlinul trebuie să fie făcut cu mult mai frumos, îi spunea Hitler arhitectului Albert Speer într-o seară de iunie a anului 1940.
Ce ascunde mantia oniromantului?
Într-unul dintre multele sale eseuri consacrate universului oniric, Roger Caillois ne spune că, pentru popoarele primitive, visul nu e profeție, ci constrîngere, nu înștiințare, ci prefigurare coercitivă.
Amestecate și mestecate
Vreau să vă povestesc cîte ceva despre ce-am mai văzut-citit-auzit în ultima vreme (o rubrică din Dilema veche se numea odată așa), cu alte cuvinte, să mai observ pe ce lume trăim (alt titlu de pagină din revista noastră).
Raport despre banalitatea plictiselii
…pentru c-a fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti (păcat că Heidegger nu știa română, c-ar fi fost mult mai entuziasmat de basmele românești decît de Hölderlin), o vreme în care cititorii Dilemei vechi ar fi știut că titlul e o referință la cartea Hannei Arendt, Eichmann în Ierusalim: Un raport despre banalitatea răului. „Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfîrşit / Ridicînd un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit...” De-acuș, nu mai bag mîna-n foc cîtă lume știe că astea-s versuri
Ce te faci cînd conspiraționistul are dreptate?
O anume radicalitate îl face pe conspiraționist să fie mai mult decît un simplu sceptic.
Anul fără vară
Sufletul trebuia și el să se adapteze cumva vremurilor și vremii total nefericite.
Slujitorul echității
Norma care statuează că judecătorul nu poate refuza să dea o hotărîre pe motiv că legea tace, este neclară sau insuficientă a fost adoptată și se regăsește și astăzi în Codul civil francez, împreună cu norma care interzice judecătorului să se pronunțe pe cale de dispoziții generale și reglementare.
Șah și politică
Retras din competiții, Kasparov păstorește astăzi promovarea șahului și, cum știm, face opoziție de la distanță regimului Putin.
Puntea spre iad. De Ziua Copilului
Că, de cînd a început pandemia, România este în topul țărilor cu cele mai puține zile de școală în Europa, nu pare să îngrijoreze prea multă lume, atunci cînd vine vorba de „punțile” dintre week-end-uri și zilele de sărbătoare.
Suzanne Lenglen: performanță, fustă plisată și un strop de coniac
La Divine, însă, și-a imprimat numele în istorie nu doar ca sportivă de top, ci și ca femeie cu o personalitate puternică.
Să mai și rîdem
Farsele făcute la serviciu au devenit și ele probabil un capitol aproape inexistent în ultimul an, motiv să amintesc cîteva petrecute mai demult.
Pentru antisemiți și teroriști, viitorul arată bine
Ca în orice război total, ambele părți declară patetic că vor pace și nici una nu crede că cealaltă chiar vrea.
Rafael Nadal: jocurile copilăriei și joaca istoriei
„Fotbalul a fost pasiunea mea, atunci și acum”, mărturisește Rafael Nadal într-una dintre cărțile sale biografice.
Un meșter
Cînd să socotească diagonala acoperișului, s-a cam încurcat, dar asta nu era un obstacol. A pus o stinghie pe poziție și i-a făcut un semn cu un cui.
O definiție a Sfîntului Augustin, utilă și pentru juriști
„De mințit minte acela care una are în gînd și altceva redă prin cuvinte sau prin orice alte moduri de semnificare.”
Mînca-te-aș!
Dacă e să ne luăm după toate expresiile românești care presupun îngurgitarea altui om sau măcar a unor părți din trupul omenesc, s-ar putea crede că sîntem un popor de canibali îndrăgostiți.
Regele fotbalului
Lunile trecute s-a iscat o dispută în jurul întrebării dacă nu cumva Mbappé e cel mai bun fotbalist din lume.
Dieta după Ignațiu
Pentru omul recent, ținta vieții este să mănînce gustos și sănătos. Echilibrul e greu de obținut căci, știe cam oricine, cu cît ceva e mai gustos, cu atît e mai puțin sănătos și cu cît e mai sănătos, cu atît e mai puțin gustos.
46 de ani după 1946
Prelegerea lui Gorbaciov, susținută exact în același loc și cam după același scenariu ca aceea prezentată de Churchill, a fost un moment încărcat de simbolism.
Năpasta
Probabil însă că Năpasta, oricît de „autentic” ar fi fost jucată, nu putea să nu producă un impact puternic la o vîrstă așa fragedă.
Vavřička și alții versus Republica Cehă
Dincolo de țesătura rațională a argumentelor se întrevede urzeala profundă a principiului echității.
…dintre care cel mai bun sînt eu!
Cei de la Facebook nu glumesc cînd vine vorba despre oamenii buni – doar ei pot beneficia gratuit de acest serviciu (dacă au cont de FB, desigur).
Înghețată la dozator cu Margaret Thatcher
„Sînt extraordinar de răbdătoare, cu condiția să iasă la sfîrșit cum vreau eu.”
Nadia și Securitatea
Gimnasta devenise un fel de prizonieră de lux, pe care Ceaușeștii o păzeau în mod special, tocmai de teama de a nu rămîne în străinătate.
Specialiștii pot greși politic?
Omul, chiar și specialist, poate greși. Ce a făcut ca secretar de stat, însă, nu prea mai e legitim.
Coco de Azur
Coco a zărit acest loc și a decis că acolo vrea să își facă o casă de vacanță, unde să poată uita de viață tumultuoasă din capitala Franței și să lase la o parte foarfeca pe care adesea o ținea agățată la gît.
D-ale telecabinei
Particularitatea de netăgăduit a telecabinei este aceea că duce largi categorii de indivizi în locuri în care aceștia n-ar ajunge altfel niciodată.
Pe urmele lui Doru Cosma
Recunoscut de avocați și de magistrați ca un mare maestru al barei, Doru Cosma se bucura de un prestigiu indeniabil în lumea academică, cîștigat după ce își publicase, în anul 1969, la Editura Științifică, teza de doctorat Teoria generală a actului civil.
În-credere
Diferența dintre o societate bazată pe încredere și una clădită pe suspiciune e uriașă pentru că pleacă de la premise diferite despre natura umană și, implicit, despre relațiile interumane.
Discuții la gura sobei
Înainte cu o zi ca băncile să se redeschidă, președintele FDR a vrut să le ofere un plus de încredere americanilor. La radio.
Ultimul împărat al zăpezii, căprioara și cheia pierdută
Era ca și cum aș fi fost ultimul supraviețuitor al unui cataclism atomic, beneficiar al iernii nucleare posterioare unui conflict devastator.
Exact ca o furtună de citokine...
Nu mai există nimic decît COVID, nu mai contează nimic altceva, COVID sintetizează toate relele lumii și, în consecință, nimic nu-i rău dacă e împotriva COVID.
Aproape trei secole de reviste
În vreo jumătate de secol, domnul doctor Steven Lomazow a adunat 7.000 de titluri de reviste, în total în jur de 83.000 de ediții.
Prejudecăți spulberate
Doi japonezi comentînd un domeniu considerat ca fiind prin excelență o valoare a culturii occidentale e lucru rar și cît se poate de interesant.
Adevărul între informații și probe
Diferența esențială dintre informații și probe este dată de modul de raportare la adevăr, ca noțiune cognitivă.
Soluția? Beruf!
În germană, Beruf înseamnă deopotrivă „meserie” sau „profesie”, dar și „vocație” sau „chemare”.
Statuia Libertății și Canalul Suez
În 1886, Frédéric-Auguste Bartholdi a inaugurat o lucrare adaptată, dar asemănătoare cu cea propusă pentru Suez, într-un port din New York: Libertatea luminînd lumea.
România noastră
O țară nehotărîtă, oprită de pe un drum total nefiresc, care a fost comunismul, dar care nu și-a găsit sau nu e încă în stare să se avînte cu curaj pe o cale firească.
O inserție a altei lumi în lumea noastră
Fascinația pentru Lipatti se menține peste ani pentru că apare tot mai clar miza superioară a existenței sale.
Ping-pong istoric
Un sportiv american, Glenn Cowan, s-a urcat aparent întîmplător în autobuzul echipei chineze.
„Viața trece ca un glonț”
Nimic din ceea ce povestește Dorian Galbinski nu-i plicticos sau fără tîlc, indiferent despre ce fel de întîmplări e vorba, mari sau mici.
Pensia de serviciu a magistraților nu este un privilegiu
Orice comunitate trebuie să găsească echilibrul dintre ceea ce le cere și ceea ce le dă magistraților.
„Mai încet, că ne aud copiii!”
Conștiința vederii de către altul funcționează ca o frînă morală.
Aurora Cornu, Jacques Chirac și puțină dulceață de cireșe amare
Jacques Chirac și soția acestuia au fost martori la cununia religioasă a Aurorei Cornu și a lui Aurel Cornea de la Biserica Ortodoxă din Paris.
Nedumeriri
Poate că mai corect ar fi ca oamenii ăștia să demonstreze direct împotriva COVID-19, să se revolte adică de-a dreptul contra naturii (care i-a creat).
O lecție sau poate chiar lecția
La Ionesco nu există suflet, nu există ură sau iubire, nu există prietenie sau invidie, nu există fericire și nici umilință.