ÔÇ×Via╚Ťa trece ca un glon╚ŤÔÇŁ

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Rareori istoria mare, cea legat─â de r─âzboaie, ├«nt├«lniri ╚Öi ├«n╚Ťelegeri importante ├«ntre regi sau ╚Öefi de stat, se intersecteaz─â cu istoria personal─â, tr─âit─â de oamenii f─âr─â putere politic─â. Povestea vie╚Ťii lui Dorian Galbinski face excep╚Ťie, are asemenea ├«ntret─âieri. Reporterul ╚Öi redactorul cu cel mai ├«ndelungat stagiu din sec╚Ťia rom├ón─â a BBC World Service (aproape patru decenii) ╚Öi-a scris recent memoriile, publicate sub titlul Via╚Ťa trece ca un glon╚Ť ÔÇô memoriile unui reporter BBC (Humanitas 2021). E o carte savuroas─â, ├«n care via╚Ťa unui om, a unei familii, a unui ├«ntreg grup de prieteni ╚Öi cunoscu╚Ťi se ├«mplete╚Öte, cum spuneam, cu evenimente istorice importante.

N─âscut ├«n 1944 ├«ntr-o familie evreiasc─â din Constan╚Ťa, Dorian Galbinski ├«╚Öi tr─âie╚Öte copil─âria ╚Öi adolescen╚Ťa ├«n comunism, un regim de pe urma c─âruia are de p─âtimit ca mai toat─â lumea, chiar dac─â nu se confrunt─â neap─ârat cu cele mai mari rele posibile ├«n acea vreme. T├«n─âr, deschis ╚Öi destul de pozna╚Ö, se bucur─â de relaxarea survenit─â ├«n anii ╩╝60, ├«ncepe facultatea de Istorie la Ia╚Öi, dar dup─â un an emigreaz─â ├«mpreun─â cu familia ├«n Israel.

La 20 de ani nimere╚Öte dintr-odat─â ├«ntr-o ╚Ťar─â despre care nu ╚Ötia mai nimic, o alt─â lume, la a c─ârei descoperire ├«i face p─ârta╚Öi ╚Öi pe cititorii memoriilor sale, care pot afla ╚Öi ├«n╚Ťelege mai bine despre cine, cum ╚Öi de ce emigra ├«n Israel ├«n acele timpuri, ├«n ce fel  ar─âta ╚Öi cum se popula noua ╚Ťar─â care abia se forma. Dorian Galbinski lucreaz─â o vreme ├«ntr-un kibutz, uimit de multe lucruri noi, dar printre care recunoa╚Öte cu nepl─âcere ╚Öi ceva similitudini cu ceea ce l─âsase ├«n urm─â, ├«n Rom├ónia comunist─â. Nici nu apuc─â ├«ns─â bine s─â ├«nve╚Ťe noua limb─â ╚Öi s─â se familiarizeze cu noua sa via╚Ť─â, c─â este ├«nrolat ├«n armat─â ╚Öi, dup─â c├«teva luni de instruc╚Ťie, se treze╚Öte lupt├«nd de-a dreptul ├«n R─âzboiul de ╚śase Zile, ca tanchist. Asist─â la scene de lupt─â, trage cu tunul tancului, se aventureaz─â s─â foloseasc─â mitraliera contra avia╚Ťiei inamice, spre groaza camarazilor s─âi care se ascund sub tanc, ia un prizonier egiptean pe care, ├«n mijlocul de╚Öertului, ├«l trateaz─â cu Coca-Cola ╚Öi ciocolat─â... ├Än unele momente, te-ai putea g├«ndi c─â ai ├«n fa╚Ť─â un adev─ârat roman de aventuri, de fic╚Ťiune, dac─â n-ar fi tonul ce denot─â o des─âv├«r╚Öit─â autenticitate.

Av├«nd ├«n vedere ╚Öi profesia lui ulterioar─â, Dorian Galbinski nu poate fi dec├«t un martor extrem de valoros al evenimentelor complicate pe care le-a tr─âit, ├«ntr-o perioad─â cu multe schimb─âri. Cele mai multe dintre lucrurile povestite au calitatea de a nu mai prea fi fost relatate de nimeni ├«n Rom├ónia. Cititorul poate descoperi situa╚Ťii ╚Öi fenomene sociale  foarte pu╚Ťin ╚Ötiute.

Dup─â cinci ani petrecu╚Ťi ├«n Israel ca soldat, muncitor ╚Öi func╚Ťionar la banc─â, se mut─â la Londra, ├«n urma c├«╚Ötig─ârii unui concurs de reporter la sec╚Ťia rom├ón─â a BBC. Angajatorii s├«nt impresiona╚Ťi de vocea sa radiofonic─â. Acolo ├«╚Öi va ├«mplini adev─ârata voca╚Ťie.

├Än a doua jum─âtate a c─âr╚Ťii, autorul poveste╚Öte via╚Ťa sa ├«n aceast─â a treia ╚Ťar─â ├«n care a tr─âit. O alt─â lume, diferit─â ╚Öi de Rom├ónia, ╚Öi de Israel, un loc ├«n care din nou are ocazia s─â participe la evenimente ie╚Öite din comun, cum ar fi vizita perechii Ceau╚Öescu la Buckingham, la invita╚Ťia reginei Elisabeta a II-a, ca translator. Cunoa╚Öte demnitari comuni╚Öti ca ╚śtefan Andrei sau Paul Niculescu-Mizil, face traduceri pentru Margaret Thatcher, ba chiar bea o bere cu prin╚Ťul consort Philip.

Perioada de dup─â Revolu╚Ťie, ├«n care revine periodic ├«n Rom├ónia, e ╚Öi ea ├«nf─â╚Ťi╚Öat─â din postura unui jurnalist cu experien╚Ť─â, deja obi╚Önuit cu lumea occidental─â, care poate  compara ╚Öi analiza ├«n profunzime toate transform─ârile din ╚Ťara natal─â (pe care o g─âse╚Öte ├«ntr-o stare mai dezolant─â dec├«t o l─âsase ├«n anii ╩╝60).

Cartea e ├«n╚Ťesat─â de ├«nt├«mpl─âri, nu neap─ârat ÔÇ×istoriceÔÇŁ, unele m─ârunte, dar semnificative, scrise ├«ntr-un fel direct, sincer ╚Öi uneori sec (f─âr─â comentarii ╚Öi interpret─âri ÔÇô dup─â model BBC), care-i smulg ├«ns─â cititorului reac╚Ťia, de mare haz sau de ├«ntristare. Da, e o carte plin─â de umor, dar ╚Öi cu ├«nt├«mpl─âri triste, a╚Öa cum ╚Öi din titlu r─âzbate un anume dramatism ÔÇô Via╚Ťa trece ca un glon╚Ť (din fericire, gloan╚Ťele R─âzboiului de ╚śase Zile l-au ocolit pe autor).   

Via╚Ťa plin─â de ├«nt├«mpl─âri, experien╚Ťa de reporter la poate cea mai serioas─â institu╚Ťie mass-media din lume ╚Öi talentul autorului au dus la aceast─â carte de memorii extrem de interesant─â. A╚Ö zice c─â nimic din ceea ce poveste╚Öte Dorian Galbinski nu-i plicticos sau f─âr─â t├«lc, indiferent despre ce fel de ├«nt├«mpl─âri e vorba, mari sau mici. Iar dincolo de toate se ├«ntrevede destul de clar firul unui destin, ├«n mijlocul unei istorii pline de ├«ntors─âturi.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.