Aurora Cornu, Jacques Chirac și puțină dulceață de cireșe amare

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Aurora Cornu, Jacques Chirac și puțină dulceață de cireșe amare jpeg

Pe lîngă paginile de istorie (și de literatură) trăite și scrise alături de Marin Preda, Aurora Cornu a avut parte și de alte întîmplări istorice, iar una dintre acestea se leagă (nici urmă de literatură aici) de conflictul din Orientul Mijlociu dintre Irak și Iran din anii ’80.

După ce a divorțat de Marin Preda, Aurora Cornu s-a stabilit în Paris, unde l-a cunoscut pe viitorul ei soț, tot român imigrat în Franța, Aurel Cornea (coincidența de nume și chiar de prenume este cel puțin interesantă). Acesta era inginer de sunet la televiziunea franceză Antenne 2, iar în 1986 a fost trimis împreună cu alți colegi pentru a relata din zona de conflict din Orientul Mijlociu, unde a fost capturat și luat ostatic de o grupare pro-iraniană în Liban.

Premierul de atunci al Franței, Jacques Chirac, s-a implicat, cum era firesc și în fișa postului, în elibererea cetățenilor statului său, iar implicarea acestuia s-a dovedit una de succes, chiar dacă procesul a durat vreo zece luni.

Exact în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1986, premierul Chirac, alături de alți membri din Guvernul francez, îl așteptau pe Aurel Cornea pe Aeroportul Paris-Orly. Acesta fusese eliberat din captivitate cu o zi înainte și deja o sunase pe soția sa pentru a o asigura că este bine.

„Mă bucur să vă văd. Nu îmi vine să cred. Mi se pare că visez“, i-a spus jurnalistul Antenne 2 premierului francez la Orly.

ms3 jpg jpeg

Ulterior, cei doi aveau să își spună mai multe, în cu totul alt cadru. Domnul prim-ministru Jacques Chirac și soția acestuia au fost martori (un echivalent al nașilor la noi) la cununia religioasă a Aurorei Cornu și a lui Aurel Cornea de la Biserica Ortodoxă din Paris. Iar aici, da, parcă este și puțină literatură-n istorie.

Și ar mai fi și ceva arhitectură în istoria Aurorei Cornu, undeva foarte aproape de satul unde s-a născut: mănăstirea din comuna Cornu, județul Prahova, pe care aceasta a ctitorit-o. Construcția, inspirată de un desen semnat de Horia Damian, nu a fost simplu de ridicat, dar locul pe care s-a înălțat oferă o priveliște (văzut, verificat) care justifică efortul, mare parte din el susținut de nepotul Aurorei Cornu din Cîmpina, Adrian Horjea.

ms2 jpg jpeg

Ca un detaliu, de la același nepot din Cîmpina pleca spre mătușa din Paris, pe diferite căi, de fiecare dată cînd era posibil, un borcan cu dulceață de cireșe amare, preferata ei.

Bine, poate și unul cu dulceață de mure.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Aurora Cornu și Aurel Cornea (sus); Aurora Cornu și Aurel Cornea la căsătoria lor religioasă, alături de dl Jacques Chirac și de soția acestuia, în calitate de martori (mijloc); Aurora Cornu și nepotul ei, Adrian Horjea, la mănăstirea de la Cornu (atunci în construcție) (jos)

Sursa foto: Paul Horjea, strănepotul Aurorei Cornu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.