Aurora Cornu, Jacques Chirac și puțină dulceață de cireșe amare

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Aurora Cornu, Jacques Chirac și puțină dulceață de cireșe amare jpeg

Pe lîngă paginile de istorie (și de literatură) trăite și scrise alături de Marin Preda, Aurora Cornu a avut parte și de alte întîmplări istorice, iar una dintre acestea se leagă (nici urmă de literatură aici) de conflictul din Orientul Mijlociu dintre Irak și Iran din anii ’80.

După ce a divorțat de Marin Preda, Aurora Cornu s-a stabilit în Paris, unde l-a cunoscut pe viitorul ei soț, tot român imigrat în Franța, Aurel Cornea (coincidența de nume și chiar de prenume este cel puțin interesantă). Acesta era inginer de sunet la televiziunea franceză Antenne 2, iar în 1986 a fost trimis împreună cu alți colegi pentru a relata din zona de conflict din Orientul Mijlociu, unde a fost capturat și luat ostatic de o grupare pro-iraniană în Liban.

Premierul de atunci al Franței, Jacques Chirac, s-a implicat, cum era firesc și în fișa postului, în elibererea cetățenilor statului său, iar implicarea acestuia s-a dovedit una de succes, chiar dacă procesul a durat vreo zece luni.

Exact în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1986, premierul Chirac, alături de alți membri din Guvernul francez, îl așteptau pe Aurel Cornea pe Aeroportul Paris-Orly. Acesta fusese eliberat din captivitate cu o zi înainte și deja o sunase pe soția sa pentru a o asigura că este bine.

„Mă bucur să vă văd. Nu îmi vine să cred. Mi se pare că visez“, i-a spus jurnalistul Antenne 2 premierului francez la Orly.

ms3 jpg jpeg

Ulterior, cei doi aveau să își spună mai multe, în cu totul alt cadru. Domnul prim-ministru Jacques Chirac și soția acestuia au fost martori (un echivalent al nașilor la noi) la cununia religioasă a Aurorei Cornu și a lui Aurel Cornea de la Biserica Ortodoxă din Paris. Iar aici, da, parcă este și puțină literatură-n istorie.

Și ar mai fi și ceva arhitectură în istoria Aurorei Cornu, undeva foarte aproape de satul unde s-a născut: mănăstirea din comuna Cornu, județul Prahova, pe care aceasta a ctitorit-o. Construcția, inspirată de un desen semnat de Horia Damian, nu a fost simplu de ridicat, dar locul pe care s-a înălțat oferă o priveliște (văzut, verificat) care justifică efortul, mare parte din el susținut de nepotul Aurorei Cornu din Cîmpina, Adrian Horjea.

ms2 jpg jpeg

Ca un detaliu, de la același nepot din Cîmpina pleca spre mătușa din Paris, pe diferite căi, de fiecare dată cînd era posibil, un borcan cu dulceață de cireșe amare, preferata ei.

Bine, poate și unul cu dulceață de mure.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Aurora Cornu și Aurel Cornea (sus); Aurora Cornu și Aurel Cornea la căsătoria lor religioasă, alături de dl Jacques Chirac și de soția acestuia, în calitate de martori (mijloc); Aurora Cornu și nepotul ei, Adrian Horjea, la mănăstirea de la Cornu (atunci în construcție) (jos)

Sursa foto: Paul Horjea, strănepotul Aurorei Cornu

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Deşi temperaturile scad uşor, căldura extremă face ravagii în România. După valul de aer tropical, meteorologii anunţă furtuni violente.
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.