Amestecate și mestecate

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 897 din 17 ÔÇô 23 iunie 2021
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Vreau să vă povestesc cîte ceva despre ce-am mai văzut-citit-auzit în ultima vreme (o rubrică din Dilema veche se numea odată așa), cu alte cuvinte, să mai observ pe ce lume trăim (alt titlu de pagină din revista noastră).

├Än primul r├«nd, chiar ├«n timp ce scriam acest text, l-am v─âzut pe fostul nostru coleg de redac╚Ťie Cristian Ghinea care, ├«n calitatea sa de ministru, a f─âcut praf PSD-ul de la tribuna Parlamentului, la discutarea mo╚Ťiunii de cenzur─â pe tema Planului Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â. Cu un discurs elocvent ╚Öi precis, a sintetizat ├«ntreaga realitate ╚Öi cauzele pentru care PSD se opune din r─âsputeri acestui plan care, bine aplicat, i-ar strica toate mecanismele din care ├«╚Öi trage puterea ╚Öi prin care tinde s─â trag─â ╚Öi toat─â ╚Ťara mereu ├«napoi. R─âspunsul pe care a ├«ncercat s─â i-l dea un personaj ca Sorin Grindeanu (da, fostul premier ridicat, t─âv─âlit prin noroi ╚Öi iar ridicat de Dragnea e ast─âzi parlamentar) mi s-a p─ârut denaturat ╚Öi la fel de penibil ca autorul s─âu. Iar, apropo, motivul mo╚Ťiunii de cenzur─â e un proiect prin care Rom├ónia ar trebui s─â primeasc─â 30 de miliarde de euro.

Cu vreo s─âpt─âm├«n─â ├«nainte, am v─âzut ╚Öi am citit cum s-a pr─âbu╚Öit (!?) ÔÇ×cea mai frumoas─â cascad─â din lumeÔÇŁ, cascada Big─âr. O ╚Ötire care mi-a adus aminte de vestea care s-a r─âsp├«ndit ca focul printre noi, pe vremea c├«nd eram copii, ╚Öi care zicea c─â ÔÇ×a murit ABBAÔÇŁ. Am observat f─âr─â nici o mirare ╚Öi cum, pe re╚Ťelele de socializare, s-a aruncat imediat─â vinov─â╚Ťia asupra unor institu╚Ťii ╚Öi, ├«n general, asupra activit─â╚Ťii omului. Omul, aceast─â fiin╚Ť─â care, nu-i a╚Öa, ar trebui st├«rpit─â, fiindc─â face at├«ta r─âu naturii. Ni╚Öte mucali╚Ťi au atras aten╚Ťia c─â, ├«n realitate, de vin─â pentru ÔÇ×pr─âbu╚ÖireaÔÇŁ cascadei ar fi fost ursul Arthur. Noroc c─â ├«n Rom├ónia mai s├«nt ╚Öi al╚Ťi ur╚Öi mari ╚Öi o mul╚Ťime de alte cascade frumoase, de care, deocamdat─â, ÔÇ×url─âtoriiÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×duruitoriiÔÇŁ de pe Facebook n-au auzit. Ca s─â ajungi la ele trebuie s─â te despar╚Ťi un pic de tastatur─â. ├Än alt─â ordine de idei, poate ar fi bine de ╚Ötiut c─â, de c├«nd lumea, cascadele se surp─â. Bine de ╚Ötiut e ╚Öi c─â, ├«n ciuda surp─ârii, cascada Big─âr n-a fost luat─â de nimeni de acolo.

Dintr-un domeniu conex ecologiei e ╚Öi ╚Ötirea pe care am citit-o recent, cum c─â firma de automobile Porsche e anchetat─â de autorit─â╚Ťile germane pentru ÔÇ×posibile date incorecte privind consumul unor ma╚Öini pe benzin─âÔÇŁ. Iertat─â s─â-mi fie uimirea, dar eu n-am pomenit vreodat─â ca o ma╚Öin─â s─â se ├«ncadreze ├«n promisiunile de consum ale produc─âtorului. ├Än cel mai bun caz, minciuna e mai mic─â dec├«t te a╚Ötep╚Ťi, dar e evident c─â testele ├«n urma c─ârora se stabile╚Öte consumul se fac ├«n ni╚Öte condi╚Ťii care nu pot fi niciodat─â reproduse ├«n realitatea obi╚Önuit─â. ─ésta pare s─â fie un fel de dat al lumii actuale, ╚Öi atunci ├«ntrebarea logic─â este de ce tocmai Porsche sau de ce numai Porsche e investigat.

De auzit... ├«ntr-o perioad─â cu furtuni, am auzit afar─â tunete, ploaie ╚Öi v├«nt puternic. Tot atunci, brusc, am auzit ╚Öi soneria telefonului sun├«nd ca la balamuc. Era o alert─â ├«n care eram aten╚Ťionat asupra codului portocaliu meteo, de furtuni ╚Öi vijelii. Adic─â cine nu vede norii sau fulgerele ╚Öi nu aude tunetele va auzi telefonul ╚Öi va vedea mesajul. Dac─â nu te sperie ce-i afar─â, oricum, te sperie telefonul. E ca faza ├«n care, la ni╚Öte inunda╚Ťii, o femeie povestea unui reporter c─â a v─âzut la televizor cum ├«i intra apa ├«n curte ╚Öi ├«n cas─â.

├Än fine, tot recent am citit cum un scafandru din Statele Unite a nimerit ├«n gura unei balene cu cocoa╚Ö─â. N-a v─âzut-o, dar a povestit c─â, dup─â ce a sim╚Ťit o lovitur─â puternic─â, s-a trezit brusc ├«ntr-o bezn─â total─â ╚Öi a ├«n╚Ťeles ce i se ├«nt├«mpl─â. Putea s─â respire pentru c─â avea ├«nc─â tubul de oxigen conectat. A ├«nceput s─â se agite, ├«n speran╚Ťa c─â balena va reac╚Ťiona cumva, iar ├«n cele din urm─â aceasta, jenat─â probabil de senza╚Ťie, l-a scuipat afar─â, teaf─âr ╚Öi nemestecat.

Ei bine, dac─â pove╚Ötile anterioare spuneau ceva despre repovestirea, r─âst─âlm─âcirea ╚Öi transformarea ├«n fic╚Ťiune a realit─â╚Ťii, istoria asta cu balena pare s─â fie despre o poveste care a devenit realitate. Povestea e veche ╚Öi binecunoscut─â, ceea ce face s─â fie de-a dreptul curios c─â nici una dintre relat─ârile pe care le-am citit despre acel scafandru nu face vreo referire la ea. E, bine├«n╚Ťeles, povestea biblic─â a profetului Iona, dar nici m─âcar cu Pinocchio nu s-a f─âcut vreo leg─âtur─â. Se pare c─â nu doar ├«n pove╚Öti, ci ╚Öi ├«n realitate se mai ├«nt├«mpl─â ca, uneori, c├«te un om s─â mai fie ├«nghi╚Ťit de c├«te o balen─â. ╚śi se mai pare c─â, ├«n lumea de azi, oamenii s├«nt ├«n pericol s─â ├«nghit─â o mul╚Ťime de nara╚Ťiuni prost mestecate.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.