Amestecate și mestecate

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Vreau să vă povestesc cîte ceva despre ce-am mai văzut-citit-auzit în ultima vreme (o rubrică din Dilema veche se numea odată așa), cu alte cuvinte, să mai observ pe ce lume trăim (alt titlu de pagină din revista noastră).

În primul rînd, chiar în timp ce scriam acest text, l-am văzut pe fostul nostru coleg de redacție Cristian Ghinea care, în calitatea sa de ministru, a făcut praf PSD-ul de la tribuna Parlamentului, la discutarea moțiunii de cenzură pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. Cu un discurs elocvent și precis, a sintetizat întreaga realitate și cauzele pentru care PSD se opune din răsputeri acestui plan care, bine aplicat, i-ar strica toate mecanismele din care își trage puterea și prin care tinde să tragă și toată țara mereu înapoi. Răspunsul pe care a încercat să i-l dea un personaj ca Sorin Grindeanu (da, fostul premier ridicat, tăvălit prin noroi și iar ridicat de Dragnea e astăzi parlamentar) mi s-a părut denaturat și la fel de penibil ca autorul său. Iar, apropo, motivul moțiunii de cenzură e un proiect prin care România ar trebui să primească 30 de miliarde de euro.

Cu vreo săptămînă înainte, am văzut și am citit cum s-a prăbușit (!?) „cea mai frumoasă cascadă din lume”, cascada Bigăr. O știre care mi-a adus aminte de vestea care s-a răspîndit ca focul printre noi, pe vremea cînd eram copii, și care zicea că „a murit ABBA”. Am observat fără nici o mirare și cum, pe rețelele de socializare, s-a aruncat imediată vinovăția asupra unor instituții și, în general, asupra activității omului. Omul, această ființă care, nu-i așa, ar trebui stîrpită, fiindcă face atîta rău naturii. Niște mucaliți au atras atenția că, în realitate, de vină pentru „prăbușirea” cascadei ar fi fost ursul Arthur. Noroc că în România mai sînt și alți urși mari și o mulțime de alte cascade frumoase, de care, deocamdată, „urlătorii” și „duruitorii” de pe Facebook n-au auzit. Ca să ajungi la ele trebuie să te desparți un pic de tastatură. În altă ordine de idei, poate ar fi bine de știut că, de cînd lumea, cascadele se surpă. Bine de știut e și că, în ciuda surpării, cascada Bigăr n-a fost luată de nimeni de acolo.

Dintr-un domeniu conex ecologiei e și știrea pe care am citit-o recent, cum că firma de automobile Porsche e anchetată de autoritățile germane pentru „posibile date incorecte privind consumul unor mașini pe benzină”. Iertată să-mi fie uimirea, dar eu n-am pomenit vreodată ca o mașină să se încadreze în promisiunile de consum ale producătorului. În cel mai bun caz, minciuna e mai mică decît te aștepți, dar e evident că testele în urma cărora se stabilește consumul se fac în niște condiții care nu pot fi niciodată reproduse în realitatea obișnuită. Ăsta pare să fie un fel de dat al lumii actuale, și atunci întrebarea logică este de ce tocmai Porsche sau de ce numai Porsche e investigat.

De auzit... într-o perioadă cu furtuni, am auzit afară tunete, ploaie și vînt puternic. Tot atunci, brusc, am auzit și soneria telefonului sunînd ca la balamuc. Era o alertă în care eram atenționat asupra codului portocaliu meteo, de furtuni și vijelii. Adică cine nu vede norii sau fulgerele și nu aude tunetele va auzi telefonul și va vedea mesajul. Dacă nu te sperie ce-i afară, oricum, te sperie telefonul. E ca faza în care, la niște inundații, o femeie povestea unui reporter că a văzut la televizor cum îi intra apa în curte și în casă.

În fine, tot recent am citit cum un scafandru din Statele Unite a nimerit în gura unei balene cu cocoașă. N-a văzut-o, dar a povestit că, după ce a simțit o lovitură puternică, s-a trezit brusc într-o beznă totală și a înțeles ce i se întîmplă. Putea să respire pentru că avea încă tubul de oxigen conectat. A început să se agite, în speranța că balena va reacționa cumva, iar în cele din urmă aceasta, jenată probabil de senzație, l-a scuipat afară, teafăr și nemestecat.

Ei bine, dacă poveștile anterioare spuneau ceva despre repovestirea, răstălmăcirea și transformarea în ficțiune a realității, istoria asta cu balena pare să fie despre o poveste care a devenit realitate. Povestea e veche și binecunoscută, ceea ce face să fie de-a dreptul curios că nici una dintre relatările pe care le-am citit despre acel scafandru nu face vreo referire la ea. E, bineînțeles, povestea biblică a profetului Iona, dar nici măcar cu Pinocchio nu s-a făcut vreo legătură. Se pare că nu doar în povești, ci și în realitate se mai întîmplă ca, uneori, cîte un om să mai fie înghițit de cîte o balenă. Și se mai pare că, în lumea de azi, oamenii sînt în pericol să înghită o mulțime de narațiuni prost mestecate.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.