Nedumeriri

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Dacă tot avem în revistă un Dosar despre prostie, aș semnala niște lucruri care mi-au atras atenția în ultima vreme. Sigur, ele nu reprezintă decît un grăunte de nisip de pe o plajă extrem de întinsă.     

O știre recentă spunea, de exemplu, că tot mai mulți cetățeni ai unor țări europene demonstrează împotriva restricțiilor impuse în pandemie. E dreptul și libertatea lor. Bineînțeles, guvernele impun restricțiile, iar guvernele sînt prin definiție nesuferite. Dar dacă nu ar impune aceste restricții ar fi nu doar nesuferite, ci și iresponsabile. Poate că mai corect ar fi ca oamenii ăștia să demonstreze direct împotriva COVID-19, să se revolte adică de-a dreptul contra naturii (care i-a creat). Ce o fi în mintea lor? Poate că emoțiile și spiritul de turmă (neimunizată) duc la obturarea rațiunii? Altfel...      

Acum cîteva săptămîni a apărut știrea că lacul IOR din București s-a înroșit. Chiar așa. Imaginile televizate arătau apa cea roșie. Organizații de mediu, preluate imediat de presă, au început să acuze autoritățile și pe nemernicii de poluatori care nu sînt niciodată trași la răspundere de nimeni. Unii au emis ipoteza că e vorba de o poluare intenționată, de aruncarea unor deșeuri sau, mai probabil, că în lac s-ar fi deversat mai multe mașini de vidanjare. În mijlocul Capitalei, ca într-un sat fără cîini? Au apărut și reprezentanții autorităților care au spus candid că n-au habar ce s-a întîmplat, dar că vor studia problema și că vor lua în calcul și varianta cu vidanjele. Nimeni nu și-a pus problema cum se poate comite așa ceva într-o zonă în care scrie mare pe toate gardurile că este supravegheată video. Și nimeni nu și-a imaginat cam de cîte cisterne ar fi nevoie ca să schimbe culoarea unui lac de o asemenea mărime. Și, iarăși, nici jurnaliștii, nici cei de la ONG-urile ecologiste, nici reprezentanții autorităților nu s-au întrebat de ce apa s-a făcut roșie, de ce nu maronie sau măcar tulbure? De ce pescărușii, rațele sălbatice și cormoranii au continuat să înoate, să prindă pești fără nici o tulburare? Oare astfel de păsări ar mai sta și într-o hazna? Cîteva zile, lumea a fost indignată și speriată. Mamele care își mai plimbau copiii prin parc îi țineau cît mai la distanță de lacul cel spurcat. În fine, a venit și răspunsul oficial din partea autorităților de mediu: apa se înroșise datorită apariției unor alge pe nume Crysococcus. O plantă care se dezvoltă în fiecare primăvară timpuriu. Carevasăzică...

Tot legat de poluare, de luni de zile, dacă nu chiar de ani întregi, periodic, în București se dă alarma. Stațiile care înregistrează calitatea aerului semnalează depășiri mari la unele substanțe nocive. Presa informează imediat, organizațiile ecologiste acuză, iar autoritățile dau din colț în colț: ba că n-au oameni destui, ba că n-au aparate, ba că de vină e iarna, ba că traficul, ba că încălzirea cu lemne care încă mai există, ba că unii agenți economici sau că gropile de gunoaie, ori niște locuri unde probabil se ard deșeuri... Răspunsurile plutesc mereu într-o atmosferă vagă, asemeni poluării. Care agenți economici, care deșeuri, care amenzi, care măsuri concrete, nu ne spune aproape niciodată nimeni. Parcă la mijloc ar fi vorba de un adevărat mister extraterestru. Chiar nu se știe sau nu se poate afla cine poluează? Rare excepții au fost cînd au ars batalurile de porci de la o fermă din Periș, și atunci ni s-a explicat. În rest, nu mi-e clar dacă ei sînt proști sau ne iau pe noi ca fiind așa. Ce-i drept, există și extrema cealaltă, din care tot la fel sîntem luați, cînd ni se spune, de exemplu (într-o știre preluată aproape identic de nenumărate instituții mass-media), că Bucureștiul a devenit la un moment dat cel mai poluat loc de pe Pămînt, judecînd după media poluării din Bangladesh care e considerat cea mai poluată țară etc.

Bucureștiul e poluat într-adevăr și uneori aerul miroase urît, dar locul lui e, potrivit clasamentului grupului elvețian de referință IQAir, al 51-lea între capitalele lumii. Între cele europene stă, bineînțeles, mai rău, întrecut în sens negativ doar de Sarajevo, Skoplie, Sofia, Belgrad Atena, Varșovia și Tirana. Nu e deloc bine, dar a te da drept buricul Pămîntului, fie și la poluare... 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mircea Geoană si mihaela FB jpg
Averea lui Mircea Geoană: Moștenirile candidatului și achizițiile controversate ale familiei
Mircea Geoană și soția dețin o avere semnificativă, iar imobilele deținute de familia candidatului la președinție ar fi fost cumpărate de multe ori sub prețul pieței, de la prieteni, la rândul lor beneficiari ai unor contracte cu statul, potrivit Public Record.
demonstratii prim ajutor in scoli   foto FB crucea rosie jpg
Românii nu știu să acorde primul ajutor. „Țările nordice au raportat gradul de pregătire de 100%”
Acordarea primului-ajutor rămâne în România la „și altele”, o lege așteptându-și de ani buni rândul prin sertare. În tot acest timp se întâmplă tragedii lângă noi pentru că nu știm să acționăm în situații de urgență.
image png
Crenvurști de pui făcuți în casă. Rețeta pe care trebuie să o știi neapărat
Crenvuștii pregătiți în casă nu doar că sunt mai gustoși, ci și mai sănătoși. Multe gospodine care se tem să mai mănânce din comerț îi pregătesc în propria lor casă. O rețetă devenită virală pe TikTok de crenvuști de pui a cucerit internetul.
blocuri pixabay jpg
Apartamentele se vând destul de repede la final de an, de teama scumpirilor și mai mari care vor veni
Apartamentele se vând destul de repede la final de an, de teama scumpirilor și mai mari care vor veni anul viitor, experții din piață precizând că cel mai scurt timp este privește Capitala.
emil racovita colaj captura video jpg
15 noiembrie: Ziua în care se naște primul român care a ajuns în Antarctica, savantul Emil Racoviță
În ziua de 15 noiembrie s-a născut savantul Emil Racoviță, primul român care a explorat Antarctica, iar în 1987 au avut loc revoltele muncitorilor de la Brașov.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Românii se împrumută tot mai mult la instituții nebancare. Topul celor mai mici dobânzi
Legea care limitează dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare a intrat în vigoare din 11 noiembrie, multe dintre IFN-uri reducând deja procentul pe care-l aplică creditului.
unghii exfoliate remedii png png
Ce trebuie să facem dacă avem unghii fragile, exfoliate sau casante. Remedii făcute în casă, rapide și deloc costisitoare
Unghiile fragile, exfoliante, casante pot fi o adevărată problemă, mai ales când acestea nu arată sănătos sau se rup ușor. Cauzele pot fi diverse, de la expunerea constantă la substanțe chimice, alimentația deficitară, până la obiceiuri greșite de îngrijire.
Colegiul Național Gheorghe Lazăr Bucurwsti  FOTO Fb jpg
Soluția unui liceu de top din Capitală pentru eficientizarea cursurilor: Elevii de clasa a 12-a vin la școală doar trei zile pe săptămână
Colegiul Național Gheorghe Lazăr, unul din cele mai bune licee din Capitală, se reinventează de patru ani, de când conducerea unității a gândit un proiect pilot curajos, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.
44220460 1004 webp
Boți și trolli. SRI zice că nu sunt periculoși
În campania electorală nu rușii fac propagandă ci fermele de trolli arondate prezidențiabililor și partidelor. SRI recunoaște că în țară există fabrici de troli și boți, dar spune că activitățile lor nu sunt periculoase.