Nedumeriri

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Dacă tot avem în revistă un Dosar despre prostie, aș semnala niște lucruri care mi-au atras atenția în ultima vreme. Sigur, ele nu reprezintă decît un grăunte de nisip de pe o plajă extrem de întinsă.     

O știre recentă spunea, de exemplu, că tot mai mulți cetățeni ai unor țări europene demonstrează împotriva restricțiilor impuse în pandemie. E dreptul și libertatea lor. Bineînțeles, guvernele impun restricțiile, iar guvernele sînt prin definiție nesuferite. Dar dacă nu ar impune aceste restricții ar fi nu doar nesuferite, ci și iresponsabile. Poate că mai corect ar fi ca oamenii ăștia să demonstreze direct împotriva COVID-19, să se revolte adică de-a dreptul contra naturii (care i-a creat). Ce o fi în mintea lor? Poate că emoțiile și spiritul de turmă (neimunizată) duc la obturarea rațiunii? Altfel...      

Acum cîteva săptămîni a apărut știrea că lacul IOR din București s-a înroșit. Chiar așa. Imaginile televizate arătau apa cea roșie. Organizații de mediu, preluate imediat de presă, au început să acuze autoritățile și pe nemernicii de poluatori care nu sînt niciodată trași la răspundere de nimeni. Unii au emis ipoteza că e vorba de o poluare intenționată, de aruncarea unor deșeuri sau, mai probabil, că în lac s-ar fi deversat mai multe mașini de vidanjare. În mijlocul Capitalei, ca într-un sat fără cîini? Au apărut și reprezentanții autorităților care au spus candid că n-au habar ce s-a întîmplat, dar că vor studia problema și că vor lua în calcul și varianta cu vidanjele. Nimeni nu și-a pus problema cum se poate comite așa ceva într-o zonă în care scrie mare pe toate gardurile că este supravegheată video. Și nimeni nu și-a imaginat cam de cîte cisterne ar fi nevoie ca să schimbe culoarea unui lac de o asemenea mărime. Și, iarăși, nici jurnaliștii, nici cei de la ONG-urile ecologiste, nici reprezentanții autorităților nu s-au întrebat de ce apa s-a făcut roșie, de ce nu maronie sau măcar tulbure? De ce pescărușii, rațele sălbatice și cormoranii au continuat să înoate, să prindă pești fără nici o tulburare? Oare astfel de păsări ar mai sta și într-o hazna? Cîteva zile, lumea a fost indignată și speriată. Mamele care își mai plimbau copiii prin parc îi țineau cît mai la distanță de lacul cel spurcat. În fine, a venit și răspunsul oficial din partea autorităților de mediu: apa se înroșise datorită apariției unor alge pe nume Crysococcus. O plantă care se dezvoltă în fiecare primăvară timpuriu. Carevasăzică...

Tot legat de poluare, de luni de zile, dacă nu chiar de ani întregi, periodic, în București se dă alarma. Stațiile care înregistrează calitatea aerului semnalează depășiri mari la unele substanțe nocive. Presa informează imediat, organizațiile ecologiste acuză, iar autoritățile dau din colț în colț: ba că n-au oameni destui, ba că n-au aparate, ba că de vină e iarna, ba că traficul, ba că încălzirea cu lemne care încă mai există, ba că unii agenți economici sau că gropile de gunoaie, ori niște locuri unde probabil se ard deșeuri... Răspunsurile plutesc mereu într-o atmosferă vagă, asemeni poluării. Care agenți economici, care deșeuri, care amenzi, care măsuri concrete, nu ne spune aproape niciodată nimeni. Parcă la mijloc ar fi vorba de un adevărat mister extraterestru. Chiar nu se știe sau nu se poate afla cine poluează? Rare excepții au fost cînd au ars batalurile de porci de la o fermă din Periș, și atunci ni s-a explicat. În rest, nu mi-e clar dacă ei sînt proști sau ne iau pe noi ca fiind așa. Ce-i drept, există și extrema cealaltă, din care tot la fel sîntem luați, cînd ni se spune, de exemplu (într-o știre preluată aproape identic de nenumărate instituții mass-media), că Bucureștiul a devenit la un moment dat cel mai poluat loc de pe Pămînt, judecînd după media poluării din Bangladesh care e considerat cea mai poluată țară etc.

Bucureștiul e poluat într-adevăr și uneori aerul miroase urît, dar locul lui e, potrivit clasamentului grupului elvețian de referință IQAir, al 51-lea între capitalele lumii. Între cele europene stă, bineînțeles, mai rău, întrecut în sens negativ doar de Sarajevo, Skoplie, Sofia, Belgrad Atena, Varșovia și Tirana. Nu e deloc bine, dar a te da drept buricul Pămîntului, fie și la poluare... 

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Şoferii nu vor mai putea parca gratis în centrul Bucureştiului
Începând cu luna august şoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate în centrul Capitalei sau pe trotuar, a anunţat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre şi bariere automate, iar cei care parchează pe trotuar vor fi sancţionaţi.
image
Un apropiat al lui Kadîrov susţine că cecenii „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu îi va opri” VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, Magomed Daudov, preşedintele parlamentului cecen, afirmă că unităţile cecene care luptă în Ucraina „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu le va opri”.
image
Firmă IT din Cluj implicată în eşecul unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la eşecul lansării unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firmă IT din Cluj, arată Forbes în ediţia internaţională. Articolul a declanşat o serie de mărturii de la angajaţi ai companiei, dar şi o reacţie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.