Vav┼Öi─Źka ╚Öi al╚Ťii versus Republica Ceh─â

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
În semn de respect și gratitudine jpeg

Unele dintre drepturile fundamentale listate ├«n Conven╚Ťia European─â a Drepturilor Omului (Conven╚Ťia) s├«nt susceptibile de derogare ├«n caz de stare de urgen╚Ť─â (practic, este vorba de o suspendare temporar─â a exercit─ârii lor), altele pot fi restr├«nse ├«n exercitarea lor, iar cele care alc─âtuiesc nucleul tare al protec╚Ťiei fiin╚Ťei umane nu pot fi suspendate nici m─âcar temporar ╚Öi nu pot fi restr├«nse ├«n exercitarea lor. Dreptul la respectarea vie╚Ťii private, prev─âzut ├«n primul alineat al articolului 8 din Conven╚Ťie, nu este inclus ├«n acest nucleu tare, put├«nd fi suspendat ├«n caz de stare de urgen╚Ť─â sau restr├«ns ├«n exercitarea lui, dar numai cu respectarea condi╚Ťiilor precizate ├«n cel de-al doilea alineat al acestui articol. Sub acest ultim aspect, fiecare stat parte la Conven╚Ťie poate adopta m─âsuri care au semnifica╚Ťia unui amestec sau a unei ingerin╚Ťe ├«n sfera de exercitare a dreptului la respectarea vie╚Ťii private. M─âsurile trebuie s─â fie, ├«ns─â, prev─âzute de lege ╚Öi s─â fie necesare ├«ntr-o societate democratic─â pentru atingerea unui scop legitim. Recent, Curtea European─â a Drepturilor Omului (Curtea) a adoptat hot─âr├«rea ├«n cazul Vav┼Öi─Źka ╚Öi al╚Ťii versus Republica Ceh─â, privind tocmai dreptul la respectarea vie╚Ťii private. Primul reclamant a sesizat Curtea cu o pl├«ngere ├«mpotriva aplic─ârii unei amenzi, motivate de refuzul vaccin─ârii celor doi copii ai s─âi cu unul dintre vaccinurile obligatorii, potrivit legii cehe. Ceilal╚Ťi cinci reclaman╚Ťi s-au pl├«ns pentru c─â nu li s-a permis ├«nscrierea copiilor la gr─âdini╚Ť─â deoarece nu erau vaccina╚Ťi ├«mpotriva bolilor infantile, m─âsur─â prev─âzut─â de legea ceh─â.

├Än contextul actualei pandemii, hot─âr├«rea Cur╚Ťii are o rezonan╚Ť─â foarte mare, dar semnifica╚Ťia ei dep─â╚Öe╚Öte sfera interesului imediat. Caracterul facultativ sau obligatoriu al vaccin─ârilor a fost dezb─âtut cu mult ├«nainte de declan╚Öarea pandemiei, iar pasiunile care ├«nso╚Ťesc aceast─â dezbatere nu ├«╚Öi vor pierde din intensitate nici dup─â dep─â╚Öirea crizei. De╚Öi ├«n cazul Vav┼Öi─Źka ╚Öi al╚Ťii versus Republica Ceh─â nu a fost vorba despre vaccinarea ├«mpotriva virusului SARS-CoV-2, ci de vaccinarea ├«mpotriva bolilor infantile, relevan╚Ťa solu╚Ťiei adoptate de instan╚Ťa de la Strasbourg este mai mult dec├«t evident─â. Mutatis mutandis, precedentul creat este aplicabil ├«n toate situa╚Ťiile asem─ân─âtoare, iar analiza condi╚Ťiilor ├«n care este posibil─â restr├«ngerea exercit─ârii dreptului la respectarea vie╚Ťii private are valoare de precedent, cu caracter obligatoriu, ├«n privin╚Ťa m─âsurilor luate de statele membre la Conven╚Ťie pentru obligativitatea vaccin─ârii ├«mpotriva unor maladii.

├Änainte de a face aceast─â analiz─â, Curtea a reamintit jurispruden╚Ťa anterioar─â ├«n care a stabilit c─â nu este admisibil─â nici un fel de constr├«ngere fizic─â pentru a impune vaccinarea. Caracterul obligatoriu al vaccin─ârii ├«mpotriva bolilor infantile a fost asigurat de Republica Ceh─â nu prin m─âsuri de constr├«ngere fizic─â, ci fie prin amenda aplicat─â p─ârin╚Ťilor ├«n cazul refuzului de a-╚Öi vaccina copiii, fie prin ne├«nscrierea acestora la gr─âdini╚Ť─â. Aplic├«nd o gril─â de analiz─â ├«ndelung exersat─â ÔÇô pentru a stabili dac─â o ingerin╚Ť─â a unui stat, parte la Conven╚Ťie, ├«n sfera de exercitare a dreptului la respectarea vie╚Ťii private, ├«ndepline╚Öte condi╚Ťiile prev─âzute ├«n textul care consacr─â acest drept fundamental ÔÇô, Curtea a stabilit mai ├«nt├«i c─â at├«t amenda aplicat─â p─ârin╚Ťilor pentru refuzul vaccin─ârii copiilor lor, c├«t ╚Öi ne├«nscrierea la gr─âdini╚Ť─â a copiilor care nu au fost vaccina╚Ťi constituie ingerin╚Ťe ├«n sfera dreptului la respectarea vie╚Ťii private, dar c─â acestea s├«nt prev─âzute de lege, au un scop legitim ╚Öi s├«nt necesare ├«ntr-o societate democratic─â. Scopul legitim este nu doar protejarea copiilor care trebuie s─â fie vaccina╚Ťi, ci ╚Öi, mai ales, protejarea copiilor care, din cauza unor afec╚Ťiuni speciale, au interdic╚Ťie de vaccinare, astfel ├«nc├«t riscul ├«mboln─âvirii lor este foarte mare tocmai din cauza nevaccin─ârii copiilor care nu prezint─â asemenea vulnerabilit─â╚Ťi, dar s├«nt purt─âtori ai agen╚Ťilor patogeni. C├«t prive╚Öte necesitatea adopt─ârii unei asemenea cerin╚Ťe ├«ntr-o societate democratic─â, Curtea a statuat c─â orice stat parte la Conven╚Ťie are o marj─â de apreciere pentru adoptarea celor mai potrivite m─âsuri, ├«n raport cu scopul legitim urm─ârit, iar cele dou─â m─âsuri adoptate de Republica Ceh─â nu dep─â╚Öesc aceast─â marj─â de apreciere. Amenda ╚Öi ne├«nscrierea la gr─âdini╚Ť─â nu s├«nt m─âsuri de constr├«ngere fizic─â, ci m─âsuri rezonabile pentru a asigura obligativitatea vaccin─ârii ├«mpotriva bolilor infantile, ├«n acord cu principiul respect─ârii interesului superior al copilului. Ca urmare, Curtea a apreciat c─â m─âsurile luate de statul ceh, de╚Öi s├«nt ingerin╚Ťe ├«n sfera de exercitare a dreptului la respectarea vie╚Ťii private, s├«nt propor╚Ťionale cu scopul legitim urm─ârit.

Ra╚Ťionamentul juridic dezvoltat ├«n motivarea hot─âr├«rii pronun╚Ťate ├«n cazul Vav┼Öi─Źka ╚Öi al╚Ťii versus Republica Ceh─â urmeaz─â un tipar pe care Curtea l-a stabilit ├«n bogata sa jurispruden╚Ť─â privind condi╚Ťiile ├«n care este posibil─â restr├«ngerea exercit─ârii unui drept al omului, din lista celor susceptibile de o asemenea limitare, ├«ntre care se num─âr─â ╚Öi dreptul la respectarea vie╚Ťii private. Totu╚Öi, concluzia adoptat─â ├«n final, at├«t ├«n acest caz, c├«t ╚Öi ├«n hot─âr├«rile anterioare ├«n care a fost aplicat acest ra╚Ťionament, nu este doar rezultatul unui demers logic ╚Öi metodologic. Dincolo de ╚Ťes─âtura ra╚Ťional─â a argumentelor se ├«ntrevede urzeala profund─â a principiului echit─â╚Ťii. Jurispruden╚Ťa instan╚Ťei de la Strasbourg exprim─â echilibrul dintre judecata ├«n echitate, specific─â sistemului anglo-saxon, ╚Öi judecata ├«ntemeiat─â pe dreptul pozitiv, specific─â sistemului de drept continental. Ca urmare, ├«n╚Ťelegerea drepturilor omului recunoscute prin Conven╚Ťie ╚Öi actele adi╚Ťionale nu mai este posibil─â doar prin referirea la textele conven╚Ťionale, ci prin cunoa╚Öterea numeroaselor precedente prin care a fost clarificat─â sfera de aplicare a acestor texte. ├Än jurispruden╚Ťa sa, Curtea realizeaz─â astfel sinteza dintre spiritul dreptului continental ╚Öi spiritul dreptului anglo-saxon. Spiritul dreptului anglo-saxon este ├«ns─â prezent nu numai la instan╚Ťa de la Strasbourg, ceea ce este firesc, ├«ntruc├«t Regatul Unit este ├«nc─â parte la CEDO, ci ╚Öi la instan╚Ťa din Luxemburg, de╚Öi Brexit-ul este fapt ├«mplinit. Din fericire, nu este vorba de un cal troian, ci de o punte care une╚Öte ├«n continuare Regatul Unit de Uniunea European─â.

Valeriu Stoica este avocat ╚Öi profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.