O defini╚Ťie a Sf├«ntului Augustin, util─â ╚Öi pentru juri╚Öti

Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai - 2 iunie 2021
În semn de respect și gratitudine jpeg

S-a scris mult despre minciun─â, poate la fel de mult ca despre adev─âr. Oric├«t de multe ar fi fe╚Ťele adev─ârului, v─âlurile mincinoase care le pot acoperi s├«nt ╚Öi mai numeroase. ├Äntinderea acestor v─âluri ╚Öi ÔÇ×materialulÔÇŁ lor s├«nt extrem de diferite. Dup─â Umberto Eco, chiar limbajul este, cel pu╚Ťin indirect, mincinos, ├«ntruc├«t elementele componente s├«nt doar substitute ale realit─â╚Ťii. Parafraz├«nd, cuvintele mint ├«n leg─âtur─â cu lucrurile pe care le desemneaz─â. Lingvistica, ├«n varianta ei structuralist─â, a dat multe dureri de cap prin r─âsp├«ndirea unor termeni savan╚Ťi (semn, semnificat, semnificant, semnifica╚Ťie). Uneori, literatura beletristic─â este privit─â ca o form─â de minciun─â; ├«n limba latin─â, mendacium are, pe l├«ng─â sensul de a spune ceva contrar adev─ârului, ╚Öi sensul de fic╚Ťiune poetic─â sau de poveste. Alteori, acela╚Öi cuv├«nt are ╚Öi sensul de iluzie sau eroare a sim╚Ťurilor. Au fost c─âutate ╚Öi originile biologice ale minciunii; mimetismul ╚Öi alte strategii de ap─ârare sau de atac ale diferitelor forme de via╚Ť─â au fost privite ca variante naturale ale minciunii. Inventarul v─âlurilor mincinoase ale realit─â╚Ťii pare s─â fie nesf├«r╚Öit. O delimitare ╚Öi o ordonare a acestor v─âluri s├«nt posibile printr-o defini╚Ťie rezonabil─â a minciunii. Sf├«ntul Augustin a dat cea mai simpl─â ╚Öi mai clar─â defini╚Ťie a acestui termen ├«n Despre minciun─â (Humanitas, 2016, edi╚Ťie bilingv─â): de min╚Ťit minte acela care una are ├«n g├«nd ╚Öi altceva red─â prin cuvinte sau prin orice alte moduri de semnificare; (ille mentitur, qui aliud habet in animo et aliud verbis vel quibuslibet significationibus enuntiat).

Delimitarea net─â a ├«n╚Ťelesului minciunii, prin restr├«ngerea la domeniul uman, este primul avantaj al defini╚Ťiei. Urm─âtorul avantaj este eliminarea oric─ârei denota╚Ťii morale, pentru a permite includerea ├«n sfera acestui termen nu numai a formelor malefice, ci ╚Öi a formelor benefice ale minciunii; se poate min╚Ťi nu numai pentru a face r─âu, ci ╚Öi pentru a face bine. F─âr─â a ignora raportarea minciunii la adev─âr, defini╚Ťia ofer─â o imagine particular─â a acestei opozi╚Ťii: adev─ârul este desprins de criteriul concordan╚Ťei dintre ceea ce se cunoa╚Öte ╚Öi ceea ce este real, fiind redus la ceea ce are ├«n g├«nd autorul minciunii; nu conteaz─â dac─â acest ce are ├«n g├«nd reflect─â ├«n mod corect sau incorect o anumit─â realitate; mai mult, ce are ├«n g├«nd poate s─â fie nu doar reflectarea, exact─â sau eronat─â, a unui fapt trecut, ci ╚Öi planul unei ac╚Ťiuni viitoare; autorul minciunii ascunde astfel nu ceea ce s-a ├«nt├«mplat ├«n trecut, ci ceea ce vrea s─â se ├«nt├«mple ├«n viitor; este al treilea avantaj al defini╚Ťiei. ├Än sf├«r╚Öit, minciuna se poate s─âv├«r╚Öi nu numai prin cuvinte, ci ╚Öi prin ÔÇ×orice alte moduri de semnificareÔÇŁ; nu numai cuvintele, ci ╚Öi orice alte semne pot exprima altceva dec├«t ce are ├«n g├«nd cel care minte; t─âcerea, adic─â absen╚Ťa cuvintelor, nu este prin ea ├«ns─â╚Öi un asemenea semn, dar cuvintele pot fi ├«nlocuite prin alte semne care pot reda acela╚Öi lucru; juri╚Ötii cunosc aceast─â nuan╚Ť─â ├«n leg─âtur─â cu exprimarea consim╚Ť─âm├«ntului, ca o condi╚Ťie de validitate a actului juridic: nu acela care tace pur ╚Öi simplu (qui tacet), ci acela care tace ca ╚Öi cum ar vorbi (qui tacet cum loqui debetur), folosind astfel alte semne dec├«t cuvintele, poate fi considerat c─â a consim╚Ťit la ├«ncheierea unui act juridic (consentire videtur). Aceste patru clarific─âri s├«nt utile pentru to╚Ťi cei care, dintr-o perspectiv─â sau alta, vorbesc sau scriu despre minciun─â. Juri╚Ötii s├«nt ╚Öi ei interesa╚Ťi de aceste clarific─âri; cum s-a spus, nu f─âr─â mali╚Ťie, ├«n lumea dreptului minciuna este la ea acas─â.

Restr├«ng├«nd minciuna la domeniul uman, defini╚Ťia Sf├«ntului Augustin opune o atitudine de bun-sim╚Ť tendin╚Ťelor de ultim─â or─â, pe c├«t de stranii, pe at├«t de inconsistente, de a atribui prerogative juridice animalelor sau chiar lucrurilor. S├«nt vehiculate astfel teorii despre ÔÇ×drepturile animalelorÔÇŁ sau ÔÇ×dreptul unor lucruri de a fi conservateÔÇŁ. Este la mod─â s─â spui c─â animalele sau lucrurile au calitatea de titular de drepturi subiective. Se complic─â astfel, ├«n mod inutil, ceea ce este simplu: oamenii au unii fa╚Ť─â de al╚Ťii drepturi ╚Öi datorii ├«n leg─âtur─â cu anumite categorii de animale sau  lucruri.

Ca ╚Öi ├«n politic─â (un filosof ÔÇô care este privit uneori, ├«n mod unilateral, ca promotor al unor pozi╚Ťii imorale intransigente ÔÇô a f─âcut distinc╚Ťie, cu subtilitate, ├«ntre ineficacitatea moralei de prim─â instan╚Ť─â ╚Öi eficacitatea moralei de a doua instan╚Ť─â ├«n ac╚Ťiunea politic─â), ╚Öi ├«n drept minciuna poate avea uneori o conota╚Ťie pozitiv─â, ca instrument de realizare a binelui; simula╚Ťia ╚Öi mandatul f─âr─â reprezentare s├«nt concepte juridice care interfereaz─â cu minciuna, r─âm├«n├«nd, de cele mai multe ori, compatibile cu normele juridice ╚Öi cu cele morale, nefiind deci susceptibile de sanc╚Ťionare; alteori, minciuna este sanc╚Ťionat─â doar moral, nu ╚Öi juridic, ├«ntruc├«t ea este neutralizat─â de atitudini sau fapte specifice, cum ar fi posesia de lung─â durat─â, ca temei al dob├«ndirii dreptului de proprietate. ├Än cele mai multe cazuri, ├«ns─â, minciuna este repudiat─â moral ╚Öi sanc╚Ťionat─â juridic; lista acestor forme de minciun─â, cuprinz├«nd exemple din dreptul public ╚Öi din dreptul privat, din dreptul procesual ╚Öi din dreptul substan╚Ťial, este foarte lung─â: inducerea ├«n eroare a celeilalte p─âr╚Ťi cu ocazia ├«ncheierii unui contract, inclusiv prin ascunderea viciilor lucrului v├«ndut, def─âimarea altei persoane, numeroase infrac╚Ťiuni, cum s├«nt ├«n╚Öel─âciunea la m─âsur─âtoare, ├«n╚Öel─âciunea cu privire la calitatea m─ârfurilor, plagiatul, comunicarea de informa╚Ťii false, contrafacerea, m─ârturia mincinoas─â etc. Ceea ce au ├«n comun aceste fapte ilicite este neconcordan╚Ťa dintre ceea ce are ├«n g├«nd autorul minciunii ╚Öi ceea ce el red─â prin cuvinte sau alte moduri de semnificare; iar acest ce are ├«n g├«nd nu se raporteaz─â ├«n mod obligatoriu la o anumit─â realitate, nici la trecut, put├«nd s─â con╚Ťin─â planul unei ac╚Ťiuni viitoare ├«n╚Öel─âtoare. Nu mai pu╚Ťin, minciuna con╚Ťinut─â ├«n aceste fapte ilicite poate fi redat─â nu numai ├«n cuvinte, ci ╚Öi prin alte moduri de semnificare, ca ├«n cazul infrac╚Ťiunii de ├«n╚Öel─âciune la m─âsur─âtoare.

Sprijinul pe care ├«l d─â Sf├«ntul Augustin juri╚Ötilor prin defini╚Ťia minciunii este ├«nc─â o dovad─â a leg─âturilor profunde care exist─â ├«ntre cultura juridic─â ╚Öi cultura filosofic─â, precum ╚Öi a unit─â╚Ťii culturii ├«n ├«ntregul ei.

Valeriu Stoica este avocat ╚Öi profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.