Prejudec─â╚Ťi spulberate

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Procesul prin care alegem o carte dintr-o libr─ârie, concertul, filmul sau piesa de teatru pe care s─â le vedem ╚Ťine de o mul╚Ťime de factori, uneori foarte subtili, dac─â nu chiar subcon╚Ötien╚Ťi. De exemplu, m─ârturisesc c─â am ocolit de fiecare dat─â nenum─âratele romane scrise de Haruki Murakami care se g─âsesc prin libr─ârii. M-am g├«ndit poate, ├«n primul r├«nd, c─â e pu╚Ťin probabil s─â rezonez cu un scriitor dintr-o cultur─â at├«t de ├«ndep─ârtat─â. Mi-am zis ╚Öi c─â, dup─â ce mi-a pl─âcut deja un japonez (fie el ╚Öi tr─âitor ├«n Anglia) ÔÇô Kazuo Ishiguro, care a scris R─âm─â╚Öi╚Ťele zilei ÔÇô, e mai mult ca sigur c─â un al doilea m─â va dezam─âgi. Apoi, titlul celui mai cunoscut roman al lui Murakami ÔÇô P─âdurea norvegian─â ÔÇô mi s-a p─ârut curios pentru un japonez. Nu mai zic c─â, ├«n ultimii ani, am auzit mult─â lume pam├«ndu-se dup─â el ╚Öi... ╚Öti╚Ťi cum e cu pomul l─âudat.

Despre un alt japonez, dirijorul Seiji Ozawa, am avut impresia, ├«n ignoran╚Ťa mea, c─â a ap─ârut cam din senin, pe la ├«nceputul anilor 2000, tocmai la conducerea Operei din Viena. A dirijat celebrul concert de 1 ianuarie de la Musikverein ╚Öi ├«n c├«╚Ťiva ani a disp─ârut la fel de brusc.

V─âz├«nd ├«ns─â ├«ntr-o libr─ârie cartea de discu╚Ťii dintre Murakami ╚Öi Ozawa (Pur ╚Öi simplu despre muzic─â, Editura Polirom, 2018), prin acela╚Öi complicat ╚Öi obscur proces al alegerilor despre care pomeneam, am devenit dintr-odat─â interesat. ╚śi am descoperit o bijuterie. Citind-o, mi-am dat seama c─â judecasem complet gre╚Öit. Nu avusesem habar c─â Seiji Ozawa a fost discipolul favorit al lui Leonard Bernstein, dar ╚Öi al lui Herbert von Karajan (ce ar fi putut s─â-l recomande mai mult?). A condus orchestrele din Toronto ╚Öi San Francisco, apoi, timp de 29 de ani, a fost directorul celebrei orchestre din Boston, pentru ca ulterior s─â fie numit dirijor principal la Opera din Viena (pe vremea c├«nd manager era Ioan Holender). Apoi, un cancer l-a determinat s─â-╚Öi ├«ntrerup─â pentru o vreme activit─â╚Ťile. Am aflat c─â ignorant ╚Öi chiar ostil ├«n ce-l prive╚Öte a fost ╚Öi publicul de la Scala din Milano, care l-a huiduit pur ╚Öi simplu (s-ar putea spune c─â din principiu), la primele sale apari╚Ťii ├«n aceast─â sal─â, c├«nd a dirijat Tosca de Puccini, cu Pavarotti, ├«n 1980. Ozawa ├«i poveste╚Öte scena lui Murakami, cu mult haz. Drept consolare, i s-a spus atunci c─â nici un dirijor nu a ap─ârut la Scala f─âr─â s─â fie huiduit, nici chiar Toscanini. Ozawa crede c─â a avut totu╚Öi un noroc: ÔÇ×Adev─ârul este c─â membrii orchestrei erau de partea mea. C├«teodat─â, huiduie ╚Öi ei publicul. Chiar am asistat la a╚Öa ceva. (ÔÇŽ) Huiduielile au ├«ncetat dup─â c├«teva zile. Au devenit din ce ├«n ce mai slabe, apoi, ├«ntr-o zi, au disp─ârut completÔÇŁ.

Murakami este un meloman des─âv├«r╚Öit, un om care ╚Ötie cum s─â asculte un concert. Pare c─â poate face foarte bine diferen╚Ťa ├«ntre diverse interpret─âri ale aceleia╚Öi piese ╚Öi ╚Ötie c├«nd o bucat─â e c├«ntat─â mai bine sau mai prost, de╚Öi, dup─â cum spune el ├«nsu╚Öi, e un ÔÇ×profan absolutÔÇŁ, adic─â nu se pricepe, tehnic, la note ╚Öi la partituri. Asta face ca ├«ntreb─ârile ╚Öi, ├«n general, discu╚Ťia sa cu maestrul Ozawa s─â fie de o natur─â universal─â ╚Öi inteligibil─â pentru to╚Ťi ÔÇ×profaniiÔÇŁ iubitori de muzic─â. A╚Öa afl─âm, de exemplu, despre deosebirile de stil ╚Öi de eficien╚Ť─â dintre Bernstein ╚Öi Karajan, despre diferen╚Ťele de sunet, de ritm sau de calitate dintre diverse orchestre ale lumii, despre cum s├«nt orchestrele permanente ╚Öi cum s├«nt cele care se adun─â doar din c├«nd ├«n c├«nd, despre cum s-au modificat interpret─ârile ├«n func╚Ťie de schimb─ârile tehnologice (trecerea de la sistemul analog la cel digital). Ozawa ╚Öi Murakami ascult─â ├«nregistr─âri ╚Öi le discut─â. Disec─â ╚Öi analizeaz─â muzica lui Gustav Mahler ╚Öi redescoperirea ei de c─âtre Leonard Bernstein. De asemenea, ├«ntorc pe toate p─âr╚Ťile concertul nr. 3 pentru pian ╚Öi orchestr─â de Beethoven. Ozawa explic─â ╚Öi felul ├«n care Brahms face s─â ÔÇ×dispar─âÔÇŁ respira╚Ťiile sufl─âtorilor.

Doi japonezi coment├«nd un domeniu considerat ca fiind prin excelen╚Ť─â o valoare a culturii occidentale e lucru rar ╚Öi c├«t se poate de interesant. Nu lipsesc nici miciile istorii legate de obiceiurile ╚Öi via╚Ťa unor mari dirijori ╚Öi interpre╚Ťi sau ├«nt├«mpl─âri amuzante din cariera maestrului Ozawa. El m─ârturise╚Öte cum, pe vremea c├«nd era t├«n─âr ╚Öi s─ârac, a ╚Öterpelit trei dintre multele baghete personalizate ale lui Eugene Ormandy ╚Öi a fost prins, sau cum a stat ├«nghesuit cu Richard Burton ╚Öi Elizabeth Taylor ├«ntr-o loj─â ascuns─â, la un concert dirijat de Leonard Bernstein, ╚Öi nu a prea ├«n╚Ťeles ce-i spuneau cei doi actori, fiindc─â nu ╚Ötia bine englez─â.

├Äntr-un capitol ├«n care poveste╚Öte experien╚Ťa particip─ârii la cursurile unei academii de var─â din Elve╚Ťia ├«nfiin╚Ťate de Seiji Ozawa, Haruki Murakami ├«╚Öi dezv─âluie for╚Ťa scriitoriceasc─â, dac─â se poate spune astfel. Descrie ├«ntr-un mod memorabil cele c├«teva zile din vara anului 2011 ├«n care Ozawa ╚Öi colaboratorii s─âi (foarte renumi╚Ťi ╚Öi ei) reu╚Öesc, ├«ntr-un cadru idilic, s─â cizeleze muzica produs─â de o serie de studen╚Ťi selec╚Ťiona╚Ťi. Ca un adev─ârat spirit rector, Seiji Ozawa pare c─â transcende acolo v├«rsta ╚Öi dificult─â╚Ťile fizice ale corpului.

Cred că voi începe să citesc și romanele lui Murakami.

(Trebuie s─â mai spun c─â o asemenea carte special─â nu putea fi savurat─â pe deplin f─âr─â buna traducere, direct din japonez─â, a Mihaelei Albulescu.)        

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.