Spionul și cafeaua (cu lapte)
Neagră sau cu lapte? Dacă v-ar întreba cum vă place cafeaua un... spion? Ar fi ușor suspect? Nu neapărat.
Diplomat de origine poloneză, Jerzy Franciszek Kulczycki lucra pe post de trimis al Austriei în Turcia prin anii ’70 ai secolului al XVII-lea. Curier diplomatic și translator la Istanbul, el avea și sarcina să urmărească îndeaproape activitatea armatei turce.
În 1680 s-a întors la Viena cu un raport de informații de unde reieșea că Imperiul Otoman plănuiește un război împotriva austriecilor. Raport corect.
În vara anului 1683 a început al doilea asediu al Vienei. Prin august, Kulczycki a avut de îndeplinit o misiune secretă, trebuia să-l informeze pe comandantul-șef al forțelor austriece despre situația disperată a Vienei și să ceară sprijin. Îmbrăcat în haine turcești, spionul a reușit să se strecoare neobservat prin noaptea orașului asediat și să ducă mesajul autorităților imperiale. S-a întors cu garanția că ajutorul este deja pe drum, folosind aceeași manevră vestimentară pentru a nu atrage atenția.
Viena a rezistat în fața turcilor, iar pe 12 septembrie 1683 a fost eliberată cu ajutorul unei coaliții internaționale conduse de regele polonez Jan Sobieski, după cunoscuta Bătălie a Vienei.
Și acum, ce ziceți de o cafea?
Spionul a fost răsplătit pentru efortul său cu o frumoasă sumă de bani și cu o casă (bănuiesc, la fel de frumoasă) în Leopoldstadt. Și cu încă ceva. Regele Sobieski l-a lăsat să își ia orice dorește din prada de război. A ales sacii plini cu boabe de cafea aduși de turci cu ei și lăsați de aceștia în Viena după înfrîngere. Întrucît petrecuse mult timp la Istanbul, domnul Kulczycki știa la ce se folosesc boabele de cafea, spre deosebire de austrieci, care le considerau mîncare pentru cămile.
De aici pînă la înființarea primei cafenele din Viena (există și surse care atribuie premiera unui armenian, dar cele mai multe înclină balanța în favoarea polonezului) nu a mai fost decît un pas. Pe care Kulczycki l-a făcut și a fondat cafeneaua The Blue Bottle, unde își aștepta clienții îmbrăcat în haine turcești, iar ca să facă cafeaua mai prietenosă pentru gusturile lor îi adăuga lapte și zahăr. Se pare, de altfel, că spionul polonez a fost primul care a pus lapte în cafea.
Mai departe, cum știm, cafenelele vieneze au făcut istorie, una dintre cele mai frumoase istorii.
Care continuă. Cu lapte sau fără.
Cu spion? Sau fără?
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: wikimedia commons