Spionul și cafeaua (cu lapte)

Publicat în Dilema Veche nr. 898 din 24 – 30 iunie 2021
Spionul și cafeaua (cu lapte) jpeg

Neagră sau cu lapte? Dacă v-ar întreba cum vă place cafeaua un... spion? Ar fi ușor suspect? Nu neapărat.

Diplomat de origine poloneză, Jerzy Franciszek Kulczycki lucra pe post de trimis al Austriei în Turcia prin anii ’70 ai secolului al XVII-lea. Curier diplomatic și translator la Istanbul, el avea și sarcina să urmărească îndeaproape activitatea armatei turce.

În 1680 s-a întors la Viena cu un raport de informații de unde reieșea că Imperiul Otoman plănuiește un război împotriva austriecilor. Raport corect.

În vara anului 1683 a început al doilea asediu al Vienei. Prin august, Kulczycki a avut de îndeplinit o misiune secretă, trebuia să-l informeze pe comandantul-șef al forțelor austriece despre situația disperată a Vienei și să ceară sprijin. Îmbrăcat în haine turcești, spionul a reușit să se strecoare neobservat prin noaptea orașului asediat și să ducă mesajul autorităților imperiale. S-a întors cu garanția că ajutorul este deja pe drum, folosind aceeași manevră vestimentară pentru a nu atrage atenția.

Viena a rezistat în fața turcilor, iar pe 12 septembrie 1683 a fost eliberată cu ajutorul unei coaliții internaționale conduse de regele polonez Jan Sobieski, după cunoscuta Bătălie a Vienei.

Și acum, ce ziceți de o cafea?

Spionul a fost răsplătit pentru efortul său cu o frumoasă sumă de bani și cu o casă (bănuiesc, la fel de frumoasă) în Leopoldstadt. Și cu încă ceva. Regele Sobieski l-a lăsat să își ia orice dorește din prada de război. A ales sacii plini cu boabe de cafea aduși de turci cu ei și lăsați de aceștia în Viena după înfrîngere. Întrucît petrecuse mult timp la Istanbul, domnul Kulczycki știa la ce se folosesc boabele de cafea, spre deosebire de austrieci, care le considerau mîncare pentru cămile.

De aici pînă la înființarea primei cafenele din Viena (există și surse care atribuie premiera unui armenian, dar cele mai multe înclină balanța în favoarea polonezului) nu a mai fost decît un pas. Pe care Kulczycki l-a făcut și a fondat cafeneaua The Blue Bottle, unde își aștepta clienții îmbrăcat în haine turcești, iar ca să facă cafeaua mai prietenosă pentru gusturile lor îi adăuga lapte și zahăr. Se pare, de altfel, că spionul polonez a fost primul care a pus lapte în cafea.

Mai departe, cum știm, cafenelele vieneze au făcut istorie, una dintre cele mai frumoase istorii.

Care continuă. Cu lapte sau fără.

Cu spion? Sau fără?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

contemporary drawing hong xiuquan taiping rebellion battle scenes 1024x589 png
Revolta Taiping, una dintre cele mai mari şi sângeroase războaie civile din istorie. Au murit peste 20 de milioane de oameni
Revolta Taiping a fost o rebeliune împotriva dinastiei Qing, din China, una dintre cele mai mari şi sângeroase războaie civile din istorie, care a izbucnit din cauza credințelor religioase în mijlocul problemelor economice, corupției și lipsei de moralitate. Revolta a fost atât de sângeroasă încât a
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
Mii de soldaţi nord-coreeni staţionaţi în Rusia vor lupta „în curând” împotriva Ucrainei. Avertismentul șefului Pentagon
SUA se așteaptă ca mii de soldați nord-coreeni staționați în Rusia să intre „în curând” în luptă împotriva Ucrainei, a declarat sâmbătă secretarul apărării.
Vânt puternic FOTO Shutterstock
Vremea sâmbătă, 23 noiembrie: Județele care intră sub cod galben de vânt și viscol
Un nou Cod galben de intensificări ale vântului și viscol intră în vigoare sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 10, când expiră precedenta atenționare meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
pep guardiola facebook jpeg
istock vot votare jpg
Prezidențiale 2024. Câți români au votat deja în Diaspora, pe țări. Campania electorală s-a încheiat
âmbătă, la ora 7:00, s-a încheiat oficial campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România. Conform legislației, aceasta se desfășoară pe o perioadă de 30 de zile și se
12635650 jpg
Sfaturile „omului cu fierăstrăul” pentru Elon Musk și departamentul său al eficienței guvernamentale
Președintele Argentinei, Javier Milei, și-a petrecut joia trecută la Mar-a-Lago interacționând cu legiuitorii americani, făcând selfie-uri și intrând în istorie, fiind primul lider străin care s-a întâlnit cu președintele ales Donald Trump după victoria sa decisivă în alegeri.
elon musk colaj gettypixabay jpg
Averea lui Elon Musk atinge un nou record, după victoria lui Trump în alegeri
Numeroasele afaceri ale lui Elon Musk au crescut spectaculos, după victoria în alegeri a lui Donald Trump.
femeie frig pexels andrea piacquadio 783222 jpg
Alimentele care ne „încing” corpul iarna. Dacă le consumăm, nu o să ne fie deloc frig
După cum putem observa cu toții, temperaturile din ultimul timp au scăzut simțitor, iar pe măsură ce ne apropiem de începutul iernii, vremea se va răci și mai mult.
Scott Bessent  FOTO FB Scott Bessent jpg
Donald Trump l-a desemnat pe secretarul Trezoreriei SUA. Politica financiară promisă de Scott Bessent
Donald Trump l-a numit vineri pe Scott Bessent, fondatorul companiei de investiţii Key Square Group şi promotor ardent al unui control politic asupra Rezervei Federale (Fed), în funcţia de secretar al Trezoreriei, potrivit presei americane.