Pe urmele lui Doru Cosma

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
În semn de respect și gratitudine jpeg

La sf├«r╚Öitul anului 1978, c├«nd eram t├«n─âr judec─âtor la o instan╚Ť─â de sector din Bucure╚Öti, Doru Cosma mi-a d─âruit, cu o dedica╚Ťie sobr─â, cartea sa De la Dante la Zola. Pe urmele unor procese celebre, care tocmai ap─âruse la Editura Sport-Turism (cei tineri s-ar putea ├«ntreba ce leg─âtur─â ar fi putut fi ├«ntre o editur─â cu acest nume ╚Öi procesele celebre, dar cei de v├«rsta mea ╚Ötiu c─â ├«n acea vreme ├«ncercarea de a publica o carte p─ârea o aventur─â, mai ales pentru c─â sf├«r╚Öitul era imprevizibil). Bucuria ╚Öi folosul lecturii au fost sporite patru ani mai t├«rziu, c├«nd autorul mi-a d─âruit cartea Socrate, Bruno, Galilei ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei. Cu un interludiu despre Inchizi╚Ťie, publicat─â la aceea╚Öi editur─â, sub ├«ngrijirea aceluia╚Öi redactor, Ari├ę Matache, ╚Öi cu prezentarea grafic─â asigurat─â de acela╚Öi tehnoredactor, Mihail C├«rciog (tot pentru cei mai tineri ar fi de ad─âugat c─â acesta din urm─â a f─âcut o carier─â fulminant─â ├«n presa postdecembrist─â, ca proprietar al unor hebdomadare ╚Öi, mai ales, al cotidianului Evenimentul zilei). Aerul seniorial, statura ├«nalt─â ╚Öi masiv─â, expresia distins intelectual─â, p─ârul alb-cenu╚Öiu, ochelarii cu lentile groase ╚Öi rame negre, vocea puternic─â, vestimenta╚Ťia elegant─â ╚Öi servieta din piele fin─â erau semnalmentele  nobile, care ├«l identificau imediat pe Doru Cosma, fie c─â era ├«nconjurat de clien╚Ťi ├«n sala pa╚Öilor pierdu╚Ťi din Palatul de Justi╚Ťie, fie c─â r─âspundea la salutul deferent al colegilor, fie c─â intra maiestuos ├«ntr-o sal─â de judecat─â, fie c─â ├«╚Ťi acorda privilegiul de a te primi acas─â, ├«n biblioteca uria╚Ö─â, loc de imens─â pl─âcere ╚Öi nesf├«r╚Öit─â admira╚Ťie. ├Äntr-o lume ├«n care marii avoca╚Ťi din perioada interbelic─â fuseser─â ├«ndep─ârta╚Ťi din profesie ╚Öi, cei mai mul╚Ťi dintre ei, aresta╚Ťi ╚Öi trimi╚Öi ├«n ├«nchisorile comuniste, Doru Cosma, de╚Öi f─âcea parte dintr-o alt─â genera╚Ťie, reu╚Öea s─â continue tradi╚Ťia acestora, ├«n mod firesc, f─âr─â ostenta╚Ťie, cu prestan╚Ť─â ╚Öi eficien╚Ť─â.

Recunoscut de avoca╚Ťi ╚Öi de magistra╚Ťi ca un mare maestru al barei, Doru Cosma se bucura de un prestigiu indeniabil ├«n lumea academic─â, c├«╚Ötigat dup─â ce ├«╚Öi publicase, ├«n anul 1969, la Editura ╚śtiin╚Ťific─â, teza de doctorat Teoria general─â a actului civil. Subtilitatea logic─â ╚Öi rafinamentul argumenta╚Ťiei, claritatea sintezelor ╚Öi for╚Ťa concluziilor explic─â de ce monografia este ╚Öi ast─âzi, ╚Öi va fi mereu de neocolit de c─âtre orice jurist care dore╚Öte s─â ├«n╚Ťeleag─â ├«n profunzime aceast─â institu╚Ťie fundamental─â a dreptului privat. Refuzul unei cariere universitare a fost doar par╚Ťial compensat ├«n 1991, prin invitarea ca profesor la Institutul Na╚Ťional al Magistraturii. Al─âtur├«ndu-se lui Octavian C─âp─â╚Ť├«n─â ╚Öi lui ╚śerban Beligr─âdeanu, Doru Cosma a acceptat s─â gireze cu prestigiul s─âu profesional inatacabil o institu╚Ťie abia ├«nfiin╚Ťat─â, care ├«╚Öi c─âuta identitatea ╚Öi avea nevoie de credibilitate.

Excelen╚Ťa profesional─â, ca avocat ╚Öi ca doctrinar, s-a ├«ntemeiat ╚Öi s-a hr─ânit dintr-o vast─â cultur─â. Cele dou─â c─âr╚Ťi despre c├«teva procese celebre care au marcat istoria Justi╚Ťiei dau seama, de╚Öi doar ├«ntr-o mic─â m─âsur─â, de amploarea ╚Öi diversitatea lecturilor lui Doru Cosma. Scriind despre afacerile judiciare ale lui Socrate, Dante, Giordano Bruno, Galilei, B─âlcescu, Dostoievski, Flaubert, Baudelaire, Hasdeu, Caragiale ╚Öi Zola, autorul ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â o adev─ârat─â ╚Öi pasionant─â istorie a culturii umaniste. Erorile ╚Öi abuzurile judiciare din aceste procese nu au fost doar o sfidare a adev─ârului ╚Öi a drept─â╚Ťii, ci ╚Öi momente cruciale care i-au ├«ndemnat pe g├«nditorii umani╚Öti s─â reformuleze sau s─â schimbe paradigmele culturale  ale timpului lor. Se spune uneori, cu fals─â ├«n╚Ťelepciune, c─â ├«ntr-un proces nu este vorba despre adev─âr ╚Öi dreptate, ci despre cine c├«╚Ötig─â. ├Än procesele prezentate de Doru Cosma ├«n cele dou─â c─âr╚Ťi, to╚Ťi cei care spun adev─ârul ╚Öi au dreptate pierd, ├«ntr-un fel sau altul, dar ei pl─âtesc pre╚Ťul pentru ca, mai devreme sau mai t├«rziu, adev─ârul ╚Öi dreptatea lor s─â fie recunoscute. ╚śi nu este vorba doar despre o recunoa╚Ötere simbolic─â, ci ╚Öi de una judiciar─â.

Mai pu╚Ťin norocos dec├«t Flaubert, dac─â se poate spune a╚Öa, care fusese achitat, la ├«nceputul anului 1857, de o sec╚Ťie corec╚Ťional─â a Tribunalului Senei, pentru acuza╚Ťia de ultraj ├«mpotriva bunelor moravuri, ce ar fi fost s─âv├«r╚Öit─â prin publicarea romanului Doamna Bovary, Baudelaire a fost condamnat pentru aceea╚Öi acuza╚Ťie, ├«n partea a doua a aceluia╚Öi an, ca urmare a public─ârii volumului de poezii Florile r─âului. Procesul ├«n care a fost condamnat Baudelaire, ├«n 1857, a fost revizuit, nu doar simbolic, ci printr-o sentin╚Ť─â a sec╚Ťiei penale a Cur╚Ťii de Casa╚Ťie din Fran╚Ťa, la 23 mai 1949. Simbolic, sentin╚Ťa fusese deja casat─â ÔÇ×de judecata litera╚Ťilor ╚Öi de hot─âr├«rea posterit─â╚ŤiiÔÇŁ; dar, cum a continuat s─â spun─â consilierul raportor Falco ├«n sus╚Ťinerea revizuirii, hot─âr├«rea Cur╚Ťii de Casa╚Ťie a avut menirea ÔÇô mai mult dec├«t de a-l despov─âra pe poet ÔÇô ÔÇ×s─â reabiliteze Justi╚Ťia de condamnarea pe care a pronun╚Ťat-oÔÇŁ. Ceea ce ├«nseamn─â c─â, nu de pu╚Ťine ori, cei care spun adev─ârul ╚Öi au dreptate, dar pierd procesul, vor c├«╚Ötiga peste timp. ├Än orice proces judiciar este vorba p├«n─â la urm─â despre cine spune adev─ârul ╚Öi are dreptate, iar nu despre cine c├«╚Ötig─â. Mai mult, juri╚Ötii ├«n╚Öi╚Öi au c─âutat noi mijloace ╚Öi garan╚Ťii procedurale pentru a restr├«nge sfera erorilor ╚Öi a abuzurilor judiciare. Voi reveni poate alt─â dat─â asupra acestei provoc─âri uria╚Öe cu care Justi╚Ťia nu va ├«nceta niciodat─â s─â se confrunte.      

C├«nd mi-a d─âruit a doua carte, Doru Cosma mi-a spus c─â inten╚Ťionase s─â includ─â ╚Öi analiza procesului lui Iisus Hristos, plec├«nd de la dialogul cu Pilat din Pont, redat ├«n Evanghelia dup─â Ioan: ÔÇ×┬źEu pentru aceasta am venit ├«n lume: s─â m─ârturisesc pentru adev─âr; cel ce este dintru adev─âr ascult─â glasul Meu┬╗. Pilat I-a zis: ┬źCe este adev─ârul?ÔÇŽ┬╗. ╚śi, zic├«nd aceasta, a ie╚Öit iar─â╚Öi la Iudei ╚Öi le-a zis: ┬źEu nu g─âsesc ├«n El nici o vin─â┬╗ÔÇŁ. Cu un asemenea capitol, nici m─âcar Editura Sport-Turism nu ar fi reu╚Öit s─â publice cartea lui Doru Cosma ├«nainte de 1989.

În procesul lui Iisus nu mai este vorba doar despre o eroare sau un abuz judiciar care a schimbat o paradigmă culturală, ci de întemeierea unei religii care a schimbat lumea pentru mileniile următoare. Poate că este mai bine că Doru Cosma nu a mai putut să scrie acest capitol. Adevărul și dreptatea se pot întemeia pe un miracol, dar juriștii nu l-ar putea niciodată explica.

Valeriu Stoica este avocat ╚Öi profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.