Exact ca o furtun─â de citokine...

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Pentru ca omenia din noi s─â nu fie cu totul ├«nghi╚Ťit─â de omenescul din noi, e necesar s─â ne distribuim ├«n╚Ťelept solidaritatea de care s├«ntem ├«n stare. Cu cine ╚Ťii? Cu cine ╚Ťii aproape? Exist─â o vreme c├«nd trebuie s─â ╚Ťii cu c├«te un partid ╚Öi exist─â o vreme c├«nd trebuie s─â ╚Ťii cu oamenii, cu semenii t─âi. Tot secolul XX ne-a ├«nv─â╚Ťat c─â dac─â ╚Öi atunci c├«nd trebuie s─â ╚Ťii cu oamenii ╚Ťii tot cu partidul, barbaria triumf─â. Uneori, partidul face bine. Dar alteori, partidul ucide. La ├«nceput metaforic, lichid├«nd autonomia individual─â, ╚Öi mai t├«rziu, Doamne fere╚Öte, fizic, la propriu. Se spune c─â cine nu a ├«nv─â╚Ťat lec╚Ťiile istoriei e condamnat s─â le repete. S├«ntem o genera╚Ťie care nu prea pune m├«na pe cartea de istorie, fiind foarte ocupa╚Ťi cu Facebook-ul, asta se ╚Ötie...

Nu eu ╚Öi nu noi, cei din jurul acestui col╚Ť de revist─â, am ideologizat lupta cu COVID-19. Am acceptat, ├«ns─â. Am acceptat c─â lupta cu COVID-19 este o lupt─â a ÔÇ×unui partidÔÇŁ (adic─â a unei p─âr╚Ťi), ├«mpotriva ÔÇ×celuilalt partidÔÇŁ (adic─â a celeilalte p─âr╚Ťi). O parte dintre noi ÔÇô desigur cei buni, aler╚Ťi, responsabili, civici ÔÇô se lupt─â cu cealalt─â parte dintre noi, cu ceilal╚Ťi ÔÇô desigur cei r─âi, t├«mpi╚Ťi, iresponsabili, incon╚Ötien╚Ťi. Noi, de fapt, nu lupt─âm cu COVID-19, ci lupt─âm cu al╚Ťi oameni. Medicii ╚Öi to╚Ťi cei ce le s├«nt sprijin direct ├«n actul medical lupt─â cu virusurile. Doar ei! Noi, ceilal╚Ťi, lupt─âm cu al╚Ťi oameni. Exist─â, ├«ns─â, o limit─â. Undeva trebuie s─â ne oprim. Cu siguran╚Ť─â exist─â un punct pe care, dac─â-l dep─â╚Öim merg├«nd p├«n─â ├«n p├«nzele albe cu ÔÇ×partidulÔÇŁ, particip─âm, de fapt, la un act de barbarie ╚Öi nu la mai binele omenirii, cum credem. Acest punct este co╚Ömarul tr─âit aievea. C├«nd un semen de-al nostru tr─âie╚Öte, co╚Ömaresc, o experien╚Ť─â limit─â, orice-ar fi, trebuie s─â fim cu el, chiar dac─â ÔÇ×partidulÔÇŁ ne ├«mpinge ├«n alt─â direc╚Ťie. Iat─â, de pild─â...

A. locuie╚Öte la 100 de km de Bucure╚Öti. Mama lui a fost operat─â ├«ntr-o zi de joi, la spitalul ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ. Transplant osos ├«n urma unui cancer. Opera╚Ťie grea. Vineri seara, pe la ora 5, a primit telefon de la spital. I s-a spus s─â g─âseasc─â repede o ambulan╚Ť─â, s─â vin─â urgent, chiar ├«n acea sear─â, s─â o ia pe mama lui de acolo ╚Öi s-o duc─â la un alt spital. P├«n─â la urm─â, tot el a trebuit s─â g─âseasc─â ╚Öi spitalul. Privat. C─âci ÔÇ×la statÔÇŁ n-a primit nimeni pacientul ├«n starea ├«n care era. La privat, ├«ns─â, adic─â pe bani, da...

B. nu are ├«nc─â 50 de ani ╚Öi abia merge. Are nevoie urgent─â de opera╚Ťie la coloan─â. Nu are bani s-o fac─â ÔÇ×la privatÔÇŁ, a╚Öa c─â a a╚Öteptat o programare la stat. ╚śti╚Ťi cum e: acte, trimiteri, dosare, consulturi, ceva cozi, zile, s─âpt─âm├«ni. ├Än sf├«r╚Öit, a ob╚Ťinut-o: trebuia operat ├«ntr-o vineri, la pr├«nz. La ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ. C├«nd s-a dus s─â se interneze i s-a spus c─â totul s-a am├«nat. Pe c├«nd? Nu se ╚Ötie, va fi anun╚Ťat. Unde? Nu se ╚Ötie unde. Doctorii au repetat indica╚Ťia: dac─â nu te operezi repede, paralizezi. B. a plecat n─âuc. Cl─âtin├«ndu-se, la propriu. De fapt, dramele omene╚Öti s├«nt exact asta: trecerea de la modul figurat la modul propriu...

C. fusese operat chiar ├«n acea zi. St─âtea amor╚Ťit ╚Öi ame╚Ťit, cu drenaj ╚Öi branule, ├«n sec╚Ťia ATI de la ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ. Deodat─â, o agita╚Ťie teribil─â a cuprins pe toat─â lumea ├«n jur. Firesc, s-a speriat ╚Öi el. Nimeni nu-i spunea nimic. Oricum, nici nu avea mintea suficient de limpede s─â priceap─â. Peste vreo trei ore, a fost ridicat, cu tot cu drenaj ╚Öi cu branulele ├«n vene ╚Öi scos ├«n strad─â cu targa. I s-a spus c─â merge la alt spital, pentru c─â la ÔÇŁFoi╚ÖorÔÇŁ vin cei bolnavi de COVID. A vrut s─â vorbeasc─â cu doctorul care f─âcuse opera╚Ťia. I se p─ârea firesc c─â doar el poate spune dac─â, la c├«teva ore dup─â opera╚Ťie, poate fi transportat a╚Öa. Dar nu a mai putut vorbi cu el. Ambulan╚Ťa nu a putut intra ├«n curtea spitalului din nu se ╚Ötie ce motiv, a╚Öa c─â targa pe care C. era ├«ntins a fost scoas─â pe trotuar, unde parcase ambulan╚Ťa. Lumea se holba, jandarmi ├«mpingeau pe unii care urlau ceva ├«n fa╚Ťa t─ârgii, al╚Ťii filmau. Totul se filma. Tr─âim ├«n veacul ├«n care totul se filmeaz─â. Unii s├«nt foarte ferici╚Ťi din pricina asta...

Acest gen de m─ârturii s├«nt de neg─âsit ├«n acea pres─â ├«n care, de obicei, g─âseai zeci de m─ârturii ale unor oameni lovi╚Ťi de nenorociri. Nenorociri care loviser─â, ├«ns─â, ├«n vremea guvern─ârilor PSD. Acest gen de m─ârturii se pot g─âsi doar ├«n cealalt─â parte a presei ÔÇô cea care nu publica niciodat─â vreo m─ârturie c├«nd nenorocirile loveau ├«n vremea guvern─ârilor PSD.

Ideologizarea vie╚Ťii ╚Öi mor╚Ťii, a bolii ╚Öi a s─ân─ât─â╚Ťii, a spitalului, a virusului ╚Öi a vaccinului este crima ├«n mas─â a veacului nostru. A╚Öa cum virusul dezvolt─â tulpini noi, nea╚Öteptate, R─âul lucreaz─â ├«n istorie tot mai sofisticat. Noile tulpini ale virusului, se zice, ╚Ötiu s─â evite vaccinul. E ca ╚Öi cum ├«i respect─â puterea, se ├«nclin─â ╚Öi ├«ncearc─â alte c─âi: ÔÇ×Pe drumul ─âsta m-ai ├«nvins, nu mai pot lucra cu proteina asta, ok, recunosc, m─â retrag, ├«ncerc s─â asediez organismul omului pe alt─â caleÔÇŁ. La fel ╚Öi R─âul, acum: ÔÇ×Am ├«n╚Ťeles, poate c─â nu mai merge s─â lucrez prin indivizi charismatici care spun c─â salveaz─â lumea de inamici vizibili ╚Öi lesne exterminabili, ├«ncerc altfel, ├«ncerc cu indivizi care spun c─â vindec─â lumea de o boal─â, c─â lupt─â cu un inamic nev─âzutÔÇŁ. Ideologizarea luptei anti-COVID a dus la scene precum cele de la ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ. Dar a╚Ö vrea s─â fiu clar: nu repet aici cli╚Öeul cu depolitizarea S─ân─ât─â╚Ťii. Barbaria de la ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ n-a avut loc (doar) pentru c─â partidele ├«╚Öi pun clien╚Ťii ╚Öefi de spitale. ╚śtiu c─â asta e lectura pe care s├«ntem ├«ndemna╚Ťi s-o avem ╚Öi c─â mul╚Ťi dintre noi o ├«nghit cum ├«nghite gugu╚Ötiucul gr─âun╚Ťele aruncate-n parc. Nu e vorba despre asta! Politizarea institu╚Ťiilor de s─ân─âtate este o problem─â real─â ╚Öi grav─â, dar la ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ a fost vorba despre ceva mai ad├«nc. Acolo a operat radicalismul pe care l-a n─âscut ├«n noi lupta cu COVID. Acest radicalism ├«nseamn─â c─â e acceptabil s─â murim de orice, numai s─â ne ferim de COVID. Opera╚Ťiunea de la ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ asta este: orice alt gen de bolnav trebuie dat la o parte, poate ╚Öi muri, important e s─â sc─âp─âm de COVID.

Anul din urm─â, ├«n dimensiunea lui rea, despre asta a fost. Ici-colo s-a mai putut rosti acest adev─âr. Modul ├«n care ne-am organizat, mai ales ├«n primele trei-patru luni de la declan╚Öarea pandemiei, a fost exact a╚Öa: nu mai exist─â nimic dec├«t COVID, nu mai conteaz─â nimic altceva, COVID sintetizeaz─â toate relele lumii ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, nimic nu-i r─âu dac─â e ├«mpotriva COVID. Acea mentalitate n-a disp─ârut. Iar cazul ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ este exemplar.

Pericolul s─â ne pierdem omenia sub acest radicalism anti-COVID este imens. Acea pres─â ╚Öi acei politicieni care ne opresc s─â fim solidari cu A, cu B ╚Öi cu C din exemplele de mai sus pe motiv c─â ╚Öeful de la ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ e prieten cu Firea ╚Öi, dec├«t s─â fim solidari cu ace╚Öti oameni, mai bine o ur├«m ╚Öi mai v├«rtos pe Firea, comit o atrocitate! ├Än cheie omeneasc─â, este o tic─âlo╚Öie de mare, sufocant─â anvergur─â. Dac─â accept─âm c─â ce s-a ├«nt├«mplat la ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ este din cauza unui prieten de-al PSD care saboteaz─â m─ârea╚Ťa lupt─â cu COVID condus─â cu m├«n─â forte de ÔÇ×Comandantul ac╚ŤiuniiÔÇŁ, deja ne-am pierdut inima. ╚śi nu v─âd de ce nu am accepta ╚Öi explica╚Ťiile ÔÇ×ComandantuluiÔÇŁ de dup─â ÔÇ×ColectivÔÇŁ. Acum, ca ╚Öi atunci, ÔÇ×Comandantul ac╚ŤiuniiÔÇŁ ne spunea c─â ar proceda exact la fel ╚Öi a doua oar─â, nu are ce s─â-╚Öi repro╚Öeze. ╚śi ne-a ├«nchis gura cu curajul lui de b─ârbat de ac╚Ťiune.

Dac─â dup─â ÔÇ×Foi╚ÖorÔÇŁ nu s├«ntem solidari cu A, B ╚Öi C de mai sus ╚Öi r─âm├«nem solidari ba cu USR, ba cu PSD, ba cu Arafat, ba cu Voiculescu, ba cu C├«╚Ťu, ne-am pierdut complet sufletele. ╚śi, crede╚Ťi-m─â, asta nu ├«nseamn─â deloc c─â lupt─âm cu COVID. Asta ├«nseamn─â c─â lupt─âm ├«mpotriva noastr─â. Exact ca ├«n cumplita ÔÇ×furtun─â de citokineÔÇŁ declan╚Öat─â de SARS-CoV-2. Sistemul imunitar ac╚Ťioneaz─â at├«t de furios ╚Öi de radical sub impulsul virusului ├«nc├«t ajunge s─â ucid─â ÔÇ×orbe╚ÖteÔÇŁ organismul pe care este menit s─â-l apere.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.