Ping-pong istoric

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Ping pong istoric jpeg

Povestea cu sportul care unește (oameni și națiuni și orice ar mai fi cazul) nu este ficțiune.

Și nu de puține ori s-a transformat în istorie. O pagină de istorie de acest fel a fost scrisă acum 50 de ani la masa de ping-pong. Co-autori: Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză. Ediție îngrijită de Campionatul Mondial de Tenis de Masă, Japonia, 1971.

Pe fondul Războiului Rece, relațiile americano-chineze erau… înghețate. Cu alte cuvinte, lipseau cu desăvîrșire din 1949.

În timp, lucrurile s-au mai schimbat. Raportul prezidențial anual al SUA din februarie 1971 afirma disponibilitatea țării de a stabili contacte cu statul chinez: Noi sîntem pregătiți să stabilim un dialog cu Pekinul. Apoi, la fix, s-a marcat un punct esențial pe tabela diplomației.

În timpul Campionatului Mondial de Tenis de Masă de la Nagoya, Japonia, un sportiv american, Glenn Cowan, s-a urcat aparent întîmplător (aproape nimic nu-i întîmplător în diplomație) în autobuzul echipei chineze. Cel mai mare jucător de tenis de masă chinez, Zhuang Zedong, l-a întîmpinat cu o strîngere de mînă și cu un cadou, un tablou cu Munții Huangshan. A doua zi, americanul a întors gestul, oferindu-i sportivului din China un tricou pe care era inscripționat un simbol al păcii și versul semnat Beatles Let it be. Ales neîntîmplător. Momentul a fost surprins de fotografi și a devenit subiectul de discuție al turneului. Adevărata știre, însă, a urmat peste cîteva zile, cînd Mao Zedong a invitat echipa de sportivi din SUA într-o călătorie oficială în China. Invitație acceptată.

Pe 10 aprilie 1971 a început vizita de o săptămînă a echipei americane de tenis de masă în China. Se anunța astfel o nouă etapă în relația SUA-China. Cele două echipe au jucat mai multe meciuri demonstrative, sub deviza Friendship First, Competition Second. Astfel, prietenește, chinezii i-au lăsat să cîștige și pe americani, care nu excelau la acest sport.

Pe 14 aprilie, președintele Nixon deja anunța că Statele Unite ale Americii relaxează restricțiile de călătorie și de comerț impuse Republicii Populare Chineze.

A urmat, în luna iulie, vizita secretă în China a consilierului de Securitate Națională Henry Kissinger, care a pregătit călătoria președintelui Richard Nixon din 1972, prima vizită din istorie a unui președinte american pe teritoriul Chinei continentale.

Ping-pong-ul politic și diplomatic americano-chinez a continuat mult timp și continuă și astăzi, dar aceasta-i altă istorie. Care, după ultimele evoluții, pare că nu se scrie la masa de ping-pong.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Președintele S.U.A. Richard Nixon și premierul chinez Zhou Enlai, 1972 (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.