Ping-pong istoric

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Ping pong istoric jpeg

Povestea cu sportul care une╚Öte (oameni ╚Öi na╚Ťiuni ╚Öi orice ar mai fi cazul) nu este fic╚Ťiune.

╚śi nu de pu╚Ťine ori s-a transformat ├«n istorie. O pagin─â de istorie de acest fel a fost scris─â acum 50 de ani la masa de ping-pong. Co-autori: Statele Unite ale Americii ╚Öi Republica Popular─â Chinez─â. Edi╚Ťie ├«ngrijit─â de Campionatul Mondial de Tenis de Mas─â, Japonia, 1971.

Pe fondul R─âzboiului Rece, rela╚Ťiile americano-chineze erauÔÇŽ ├«nghe╚Ťate. Cu alte cuvinte, lipseau cu des─âv├«r╚Öire din 1949.

├Än timp, lucrurile s-au mai schimbat. Raportul preziden╚Ťial anual al SUA din februarie 1971 afirma disponibilitatea ╚Ť─ârii de a stabili contacte cu statul chinez: Noi s├«ntem preg─âti╚Ťi s─â stabilim un dialog cu Pekinul. Apoi, la fix, s-a marcat un punct esen╚Ťial pe tabela diploma╚Ťiei.

├Än timpul Campionatului Mondial de Tenis de Mas─â de la Nagoya, Japonia, un sportiv american, Glenn Cowan, s-a urcat aparent ├«nt├«mpl─âtor (aproape nimic nu-i ├«nt├«mpl─âtor ├«n diploma╚Ťie) ├«n autobuzul echipei chineze. Cel mai mare juc─âtor de tenis de mas─â chinez, Zhuang Zedong, l-a ├«nt├«mpinat cu o str├«ngere de m├«n─â ╚Öi cu un cadou, un tablou cu Mun╚Ťii Huangshan. A doua zi, americanul a ├«ntors gestul, oferindu-i sportivului din China un tricou pe care era inscrip╚Ťionat un simbol al p─âcii ╚Öi versul semnat Beatles Let it be. Ales ne├«nt├«mpl─âtor. Momentul a fost surprins de fotografi ╚Öi a devenit subiectul de discu╚Ťie al turneului. Adev─ârata ╚Ötire, ├«ns─â, a urmat peste c├«teva zile, c├«nd Mao Zedong a invitat echipa de sportivi din SUA ├«ntr-o c─âl─âtorie oficial─â ├«n China. Invita╚Ťie acceptat─â.

Pe 10 aprilie 1971 a ├«nceput vizita de o s─âpt─âm├«n─â a echipei americane de tenis de mas─â ├«n China. Se anun╚Ťa astfel o nou─â etap─â ├«n rela╚Ťia SUA-China. Cele dou─â echipe au jucat mai multe meciuri demonstrative, sub deviza Friendship First, Competition Second. Astfel, prietene╚Öte, chinezii i-au l─âsat s─â c├«╚Ötige ╚Öi pe americani, care nu excelau la acest sport.

Pe 14 aprilie, pre╚Öedintele Nixon deja anun╚Ťa c─â Statele Unite ale Americii relaxeaz─â restric╚Ťiile de c─âl─âtorie ╚Öi de comer╚Ť impuse Republicii Populare Chineze.

A urmat, ├«n luna iulie, vizita secret─â ├«n China a consilierului de Securitate Na╚Ťional─â Henry Kissinger, care a preg─âtit c─âl─âtoria pre╚Öedintelui Richard Nixon din 1972, prima vizit─â din istorie a unui pre╚Öedinte american pe teritoriul Chinei continentale.

Ping-pong-ul politic ╚Öi diplomatic americano-chinez a continuat mult timp ╚Öi continu─â ╚Öi ast─âzi, dar aceasta-i alt─â istorie. Care, dup─â ultimele evolu╚Ťii, pare c─â nu se scrie la masa de ping-pong.

Mihaela Simina este licen╚Ťiat─â ├«n istorie (specializarea Rela╚Ťii Interna╚Ťionale), scriitor, coprezentator ╚Öi coautor (comentariu ╚Öi scenariu) al serialului documentar Rom├ónia construit─â.

Foto: Președintele S.U.A. Richard Nixon și premierul chinez Zhou Enlai, 1972 (wikimedia commons)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.