Ping-pong istoric
Povestea cu sportul care unește (oameni și națiuni și orice ar mai fi cazul) nu este ficțiune.
Și nu de puține ori s-a transformat în istorie. O pagină de istorie de acest fel a fost scrisă acum 50 de ani la masa de ping-pong. Co-autori: Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză. Ediție îngrijită de Campionatul Mondial de Tenis de Masă, Japonia, 1971.
Pe fondul Războiului Rece, relațiile americano-chineze erau… înghețate. Cu alte cuvinte, lipseau cu desăvîrșire din 1949.
În timp, lucrurile s-au mai schimbat. Raportul prezidențial anual al SUA din februarie 1971 afirma disponibilitatea țării de a stabili contacte cu statul chinez: Noi sîntem pregătiți să stabilim un dialog cu Pekinul. Apoi, la fix, s-a marcat un punct esențial pe tabela diplomației.
În timpul Campionatului Mondial de Tenis de Masă de la Nagoya, Japonia, un sportiv american, Glenn Cowan, s-a urcat aparent întîmplător (aproape nimic nu-i întîmplător în diplomație) în autobuzul echipei chineze. Cel mai mare jucător de tenis de masă chinez, Zhuang Zedong, l-a întîmpinat cu o strîngere de mînă și cu un cadou, un tablou cu Munții Huangshan. A doua zi, americanul a întors gestul, oferindu-i sportivului din China un tricou pe care era inscripționat un simbol al păcii și versul semnat Beatles Let it be. Ales neîntîmplător. Momentul a fost surprins de fotografi și a devenit subiectul de discuție al turneului. Adevărata știre, însă, a urmat peste cîteva zile, cînd Mao Zedong a invitat echipa de sportivi din SUA într-o călătorie oficială în China. Invitație acceptată.
Pe 10 aprilie 1971 a început vizita de o săptămînă a echipei americane de tenis de masă în China. Se anunța astfel o nouă etapă în relația SUA-China. Cele două echipe au jucat mai multe meciuri demonstrative, sub deviza Friendship First, Competition Second. Astfel, prietenește, chinezii i-au lăsat să cîștige și pe americani, care nu excelau la acest sport.
Pe 14 aprilie, președintele Nixon deja anunța că Statele Unite ale Americii relaxează restricțiile de călătorie și de comerț impuse Republicii Populare Chineze.
A urmat, în luna iulie, vizita secretă în China a consilierului de Securitate Națională Henry Kissinger, care a pregătit călătoria președintelui Richard Nixon din 1972, prima vizită din istorie a unui președinte american pe teritoriul Chinei continentale.
Ping-pong-ul politic și diplomatic americano-chinez a continuat mult timp și continuă și astăzi, dar aceasta-i altă istorie. Care, după ultimele evoluții, pare că nu se scrie la masa de ping-pong.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: Președintele S.U.A. Richard Nixon și premierul chinez Zhou Enlai, 1972 (wikimedia commons)