Bleu de Gênes

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Bleu de Gênes jpeg

Istoria-i peste tot. Cum sînt și blugii.

Ne plimbăm puțin prin Genova secolului al XVII-lea, printre negustori, marinari și mai ales printre bărcile acestora cu vele. Nu doar pentru că îmi plac mie velierele, ci și grație materialului din care erau făcute pînzele ambarcațiunilor, un fel de stofă rezistentă fabricată în Franța, în orașul Nîmes. Textila era numit serge de Nîmes, de unde provine numele denim (de Nîmes).

Rămînem în orașul-port unde, cu timpul, denimul a fost reinterpretat pentru a fi folosit și în alte scopuri, cum ar fi fabricarea de uniforme de lucru. Mai exact, era vopsit cu indigo adus din India. Noul produs a fost numit bleu de Gênes (Gênes = Genova sub administrație franceză). De aici, da, exact, s-a născut ulterior faimosul blue jeans. Materialul a fost importat în Europa și, se pare, și în alte părți ale lumii.

Apoi au intrat în poveste Jacob Davis și Levi Strauss. Jacob Davis era un croitor din Nevada, care făcea haine pentru muncitorii din fabrici, pentru mineri și pentru fermieri, iar Levi Strauss era un negustor german venit în New York, unde s-a implicat în afaceri cu haine și țesături. Cei doi au început să colaboreze.

Într-o zi, la domnul Davis a venit soția unui miner și l-a rugat să găsească o soluție pentru ca buzunarele pantalonilor de lucru ai soțului ei să nu se mai rupă atît de des. Buzunarele erau esențiale pentru muncitorii care lucrau în minele de aur. Croitorul s-a gîndit să le întărească cu ținte de metal. Soluția a funcționat, iar în scurt timp Jacob Davis și-a dat seama că ideea sa trebuie protejată cumva. Nu avea bani pentru toate actele necesare obținerii unui patent, așa că a apelat la ajutorul financiar al lui Levi Strauss, urmînd ca invenția să fie înregistrată pe numele amîndurora. Pe 20 mai 1873, cei doi au primit patentul pentru Îmbunătățirea fixării buzunarelor, la pantalonii cu două buzunare în față și unul în spate, cu nituri de cupru. Era un soi de certificat de naștere al blugilor.

Pînă prin 1896, pantalonii erau fabricați îndeosebi dintr-un doc maroniu, dar producția s-a îndreptat treptat spre denimul albastru amintit anterior și nu s-a mai oprit.

Restul este istorie. Care, evident, continuă.

Verificați în dulapuri.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: flickr

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nicusor dan fb jpg
Nicușor Dan exclude majorarea TVA: Orice creștere ar limita consumul și ar stimula evaziunea
Nicuşor Dan a declarat vineri că nu se pune problema creşterii cotelor reduse de TVA, de 5% şi 9%, precizând că scenariile privind o eventuală creştere a Taxei pe Valoarea adăugată sunt „absolut teoretice", deoarece nu iau în calcul aspecte precum creşterea evaziunii fiscale şi limitarea consumului.
Carlo Ancelotti, antrenorul lui Real Madrid (EPA) jpg
banner mihai albu jpg
Mihai Albu s-a căsătorit cu Elena Nechifor. Fiica designerului a avut o apariție memorabilă
Celebrul designer Mihai Albu și partenera sa, Elena Nechifor, au ajuns în fața ofițerului de stare civilă, iar alături de ei a fost și fiica lui, Mikaela Ioana, în vârstă de 16 ani.
image png
Aproape 300 de mineri au rămas blocaţi în subteran într-o mină de aur din Africa de Sud
Compania sud-africană Sibanye Stillwater a declarat vineri că se depun eforturi pentru salvarea a 289 de mineri blocaţi sub pământ într-unul dintre puţurile minei de aur Kloof, de lângă Johannesburg, relatează Reuters.
musk trump fotoX jpg
Cum s-a destrămat prietenia dintre Trump și Musk. Dezvăluirile făcute de Steve Bannon
Steve Bannon, fostul strateg politic al lui Donald Trump, a dezvăluit că încercările lui Elon Musk de a obține acces la informații secrete despre planurile de război au dus, în cele din urmă, la destrămarea relației acestuia cu președintele american.
image png
De ce nu vrea Viktor Orban Ucraina în UE. „Ne va absorbi toţi banii, ca un burete"
"Vrem să ţinem Ucraina departe de Uniunea Europeană, pentru că, dacă este lăsată să intre, ne va absorbi toţi banii", a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, în interviul săptămânal acordat postului public de radio, relatează MTI.
Alegeri turul 2 Republica Moldova  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (3) jpg
De ce moldovenii de peste Prut au sprijinit un candidat pro-UE în alegerile din România
Majoritatea alegătorilor moldoveni cu cetățenie română au votat pentru candidatul pro-european, Nicușor Dan, în alegerile prezidențiale de duminică din România.
horoscop aprilie 2022 jpg
Zodia care „l-a prins pe Dumnezeu de picioare". Pe 24 mai va trăi o zi pe care o va ține minte toată viața
Pentru unii nativi ai zodiacului, astrele par să se alinieze într-un mod miraculos, oferindu-le nu doar oportunități neașteptate, ci și un sentiment profund de împlinire. Pe 24 mai, o zodie pare că „l-a prins pe Dumnezeu de picioare” – trăiește o zi pe care o va ține minte toată viața.
Atacuri cu drone în Rusia FOTO via X jpeg
„Cel mai lung atac ucrainean” pe teritoriul rus. Moscova susține că a doborât aproape 500 de drone în trei zile
Kremlinul a declarat joi că Ucraina a lansat cel puțin 485 de drone asupra Rusiei în ultimele trei zile, iar 63 de tentative de atac au avut loc doar în regiunea Moscovei, relatează Business Insider.