Înghețată la dozator cu Margaret Thatcher
Înainte ca presa sovietică, iar apoi lumea întreagă să o numească Doamna de Fier, Margaret Thatcher mai primise o poreclă, de la presa tabloidă engleză: The Milk Snatcher, cu alte cuvinte (românești) Hoața de lapte. I s-a tras de la o hotărîre pe care a luat-o în 1970, cînd îndeplinea funcția de ministru al Educației în guvernul lui Edward Heath: a întrerupt programul care oferea lapte gratuit elevilor între 7 și 11 ani. Chiar dacă doamna minstru Thatcher și-a explicat decizia argumentînd că banii economisiți prin această măsură ar putea ajuta la finanțarea unor programe mai utile, cetățenii nu au fost deloc încîntați, așa că porecla neprietenoasă propusă de presa tabloidă s-a încetățenit cu spor.
La cum o știm pe Margaret Thatcher, nu cred că a afectat-o prea mult, ci probabil mai degrabă a amuzat-o. În plus, ea deja avea o experiență valoroasă în economisirea laptelui, experiență dezvoltată nu oriunde, ci în laboratorul de chimie.
Prin 1947, înainte de a se specializa ca avocat și de a-și începe cariera politică, doamna Thatcher și-a luat licența în chimie de la Universitatea Oxford. A lucrat pe post de cercetător la o companie producătoare de plastic, iar apoi s-a angajat ca specialist în chimia alimentelor la compania J. Lyons and Co. (un celebru lanț britanic de restaurante, de fabrici de alimente și de hoteluri, fondat în 1884). În acest cadru, alături de alți chimiști, a contribuit la crearea primei înghețate cu textură moale (adică înghețata la dozator). Cum? Găsind o metodă de a mări volumul de aer introdus în înghețată. De ce? Pentru ca înghețata să poată fi produsă la costuri mai scăzute, folosind cantități mai mici de ingrediente. În special de lapte.
Inovația a avut mare succes, tonetele cu înghețată răsărite peste tot în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fiind martore. Alături de fiecare cornet umplut vîrf cu înghețată.
Sînt extraordinar de răbdătoare, cu condiția să iasă la sfîrșit cum vreau eu – este o cunoscută replică ce poartă semnătura Margaret Thatcher.
De ce o amintesc? Fără motiv anume, doar pentru că îmi place.
Ca și înghețata.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: Margaret Thatcher, 1981 (wikimedia commons)