Înghețată la dozator cu Margaret Thatcher

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
Înghețată la dozator cu Margaret Thatcher jpeg

Înainte ca presa sovietică, iar apoi lumea întreagă să o numească Doamna de Fier, Margaret Thatcher mai primise o poreclă, de la presa tabloidă engleză: The Milk Snatcher, cu alte cuvinte (românești) Hoața de lapte. I s-a tras de la o hotărîre pe care a luat-o în 1970, cînd îndeplinea funcția de ministru al Educației în guvernul lui Edward Heath: a întrerupt programul care oferea lapte gratuit elevilor între 7 și 11 ani. Chiar dacă doamna minstru Thatcher și-a explicat decizia argumentînd că banii economisiți prin această măsură ar putea ajuta la finanțarea unor programe mai utile, cetățenii nu au fost deloc încîntați, așa că porecla neprietenoasă propusă de presa tabloidă s-a încetățenit cu spor.

La cum o știm pe Margaret Thatcher, nu cred că a afectat-o prea mult, ci probabil mai degrabă a amuzat-o. În plus, ea deja avea o experiență valoroasă în economisirea laptelui, experiență dezvoltată nu oriunde, ci în laboratorul de chimie.

Prin 1947, înainte de a se specializa ca avocat și de a-și începe cariera politică, doamna Thatcher și-a luat licența în chimie de la Universitatea Oxford. A lucrat pe post de cercetător la o companie producătoare de plastic, iar apoi s-a angajat ca specialist în chimia alimentelor la compania J. Lyons and Co. (un celebru lanț britanic de restaurante, de fabrici de alimente și de hoteluri, fondat în 1884). În acest cadru, alături de alți chimiști, a contribuit la crearea primei înghețate cu textură moale (adică înghețata la dozator). Cum? Găsind o metodă de a mări volumul de aer introdus în înghețată. De ce? Pentru ca înghețata să poată fi produsă la costuri mai scăzute, folosind cantități mai mici de ingrediente. În special de lapte.

Inovația a avut mare succes, tonetele cu înghețată răsărite peste tot în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fiind martore. Alături de fiecare cornet umplut vîrf cu înghețată.

Sînt extraordinar de răbdătoare, cu condiția să iasă la sfîrșit cum vreau eu – este o cunoscută replică ce poartă semnătura Margaret Thatcher.

De ce o amintesc? Fără motiv anume, doar pentru că îmi place.

Ca și înghețata.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Margaret Thatcher, 1981 (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: