Suzanne Lenglen: performan╚Ť─â, fust─â plisat─â ╚Öi un strop de coniac

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Suzanne Lenglen: performan╚Ť─â, fust─â plisat─â ╚Öi un strop de coniac jpeg

Pe l├«ng─â istorie, copil─ârie ╚Öi sport ÔÇô cum men╚Ťionam ├«n edi╚Ťia trecut─â ÔÇô, ├«mi plac ╚Öi fustele plisate.

Numit─â La Divine de presa francez─â, Suzanne Lenglen este considerat─â prima juc─âtoare profesionist─â de tenis din lume. S-a n─âscut la Paris ├«n 1899. Era un copil relativ boln─âvicios, a╚Öa c─â tat─âl ei, care a ╚Öi antrenat-o ulterior, a hot─âr├«t c─â ├«i va face bine s─â joace tenis. I-a f─âcut. ╚śi ei, ╚Öi istoriei. Mademoiselle Lenglen a devenit mai puternic─â (╚Öi ce putere!), istoria tenisului mai frumoas─â (╚Öi ce frumuse╚Ťe!).

├Än 1914, la doar patru ani de c├«nd a lovit prima oar─â mingea de tenis cu racheta, Suzanne Lenglen a c├«╚Ötigat primul ei turneu mondial, desf─â╚Öurat ├«n Fran╚Ťa (World Hard Court Championships, considerat precursor al Roland Garros-ului).

A început Primul Război Mondial, jocul s-a oprit, mica tenismenă și-a continuat antrenamentele.

├Än 1919, Suzanne Langlen a participat la Wimbledon ╚Öi a devenit prima fran╚Ťuzoaic─â ce a c├«╚Ötigat trofeul turneului englez. ╚śi, probabil, unica juc─âtoare de tenis din istorie care ├«n pauzele dintre seturi sorbea c├«te o ├«nghi╚Ťitur─â de coniac, ├«n loc de ap─â. Tat─âl ei ├«i pasa cu precizie sticlu╚Ťa cu licoare (din aceea mic─â, plat─â, din metal) ori de c├«te ori era nevoie.

De aici ├«ncolo, succesele fran╚Ťuzoaicei aveau s─â curg─â f─âr─â oprire, raportul victorii-├«nfr├«ngeri vorbind de la sine: 371-7. La care se adaug─â stilul s─âu de joc, destul de dur ╚Öi ferm, totodat─â liber ╚Öi lin, de unde ╚Öi compara╚Ťia multora cu un dans de balet.

La Divine, ├«ns─â, ╚Öi-a imprimat numele ├«n istorie nu doar ca sportiv─â de top, ci ╚Öi ca femeie cu o personalitate puternic─â, pe c├«t de ├«ndr─âznea╚Ť─â, pe at├«t de atractiv─â, ├«ntr-o epoc─â pe m─âsur─â, epoca jazz-ului (The Roaring Twenties). L-a ├«ns─ârcinat pe Jean Patou s─â ├«i fac─â echipamentul de tenis: fust─â plisat─â deasupra genunchilor, bluz─â f─âr─â m├«neci, ciorapi sus╚Ťinu╚Ťi de jartier─â ╚Öi o bandan─â de cap din tul. P├«n─â la acel moment, tenismenele performau ├«mbr─âcate din cap p├«n─â ├«n picioare, or s─â joci cu bra╚Ťele ╚Öi cu gambele la vedere era un evident act de cutezan╚Ť─â (╚Öi unul care ├«╚Ťi u╚Öura jocul, de altfel). Completa╚Ťi cu ruj ro╚Öu aprins.

Cu ruj sau f─âr─â, Ernest Hemingway a men╚Ťionat-o pe Suzanne Lenglen ├«n romanul s─âu The Sun Also Rises (1926), iar istoria recent─â a avut grij─â ca cel de-al doilea teren principal al complexului sportiv Roland Garros s─â ├«i poarte numele (1996).

╚śi istoria continu─â: p├«n─â ├«n 2024, arena Suzanne Lenglen va fi dotat─â cu un acoperi╚Ö retractabil f─âcut din 21 de... cute, un omagiu adresat sportivei, stilului ╚Öi elegan╚Ťei acesteia ╚Öi faimoasei fuste plisate, cum specific─â arhitectul proiectului.

Divine.

Mihaela Simina este licen╚Ťiat─â ├«n istorie (specializarea Rela╚Ťii Interna╚Ťionale), scriitor, coprezentator ╚Öi coautor (comentariu ╚Öi scenariu) al serialului documentar Rom├ónia construit─â.

Foto: Suzanne Lenglen, 1922 (wikimedia commons)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.