Coco de Azur

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
Coco de Azur jpeg

Coco Chanel se urcă în Le Train Bleu din Paris spre Monaco. Cel puțin o dată pe lună. Uneori cu retur în aceeași zi. Merge să verifice stadiul construcției care urma să îi fie reședință de vacanță în Roquebrune-Cap-Martin: vila La Pausa. Prin 1927, în timpul unei plimbări cu iahtul pe Mediterana alături de iubitul ei, Ducele de Westminster, Coco a zărit acest loc și a decis că acolo vrea să își facă o casă de vacanță, unde să poată uita de viață tumultuoasă din capitala Franței și să lase la o parte foarfeca pe care adesea o ținea agățată la gît. Peste un an terenul era deja cumpărat și lucrările începute.

Mademoiselle Chanel a apelat la arhitectul german Robert Streitz, iar planurile realizate de el au fost pe placul acesteia. Cu o singură rugăminte în plus către arhitect, să  meargă să viziteze Abația Aubazine din Franța pentru a încerca să redea cît mai exact atmosfera de acolo. Domnul Streitz s-a conformat cu plăcere și, astfel, unul dintre elementele distinctive ale mănăstirii de măicuțe de la Aubazine, scara de piatră din interior, a devenit și unul dintre punctele centrale ale casei de vacanță de pe Riviera Franceză. Alături de geamurile relativ mici și pătrate și de mulți pereți albi. De ce ținea Coco Chanel atît de mult la vechea construcție monahală din Aubazine? Fusese crescută de măicuțe în orfelinatul de acolo de la doisprezece pînă la optsprezece ani.

Sigur, vacanțele petrecute alături de prieteni (Pablo Picasso, Salvador Dalí, Jean Cocteau, Igor Stravinsky, Luchino Visconti și lista poate continua) în La Pausa, care a fost gata în aproximativ un an, nu se puteau compara nicidecum cu amintirile triste de la Aubazine. Și asta-i bine. Contrastele-s frumoase, Universul le croiește cel mai bine.

Coco Chanel a mai avut o cerere specială pentru vila sa de pe Rivieră: să fie plantați măslini bătrîni. Au fost aduși 20 de astfel de măslini, iar unul a fost pus chiar în mijlocul curții. E loc și de o legendă biblică la umbra acestor copaci: se spune că Maria Magdalena, după Învierea Domnului (veste pe care avea să o propovăduiască), pe drumul parcurs dinspre Ierusalim spre actuala Marsilia, s-a oprit undeva pe Coasta de Azur pentru a se odihni lîngă niște măslini. Pauza luată de ea a fost sursa de inspirație pentru numele vilei lui Coco Chanel, La Pausa. Ceea ce vă doresc și vouă, oricînd este nevoie.

Pauză.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Roquebrune-Cap-Martin (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.