Libr─âria din viitor

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 898 din 24 ÔÇô 30 iunie 2021
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

La vreo trei ani dup─â Revolu╚Ťie (continui s─â sus╚Ťin c─â a fost o revolu╚Ťie, s├«ngeroas─â, care a schimbat un ├«ntreg regim ╚Öi un ├«ntreg mod de trai, chiar dac─â ulterior s-au coco╚Ťat la putere tot fo╚Öti comuni╚Öti), m-am trezit pentru prima oar─â ├«n Occident. ╚śi nu ├«n orice Occident, ci chiar ├«n America, pentru o lun─â de zile. A fost un ╚Öoc nemaipomenit (de care am mai povestit), ├«n ciuda destulelor filme americane pe care le v─âzusem ╚Öi ├«n pofida faptului c─â nu m─â credeam tocmai un ignorant ├«ndoctrinat de comunism, fiindc─â, de copil, ascultasem al─âturi de ai mei Europa Liber─â ╚Öi avusesem ocazia s─â aud ╚Öi relat─ârile unor oameni ferici╚Ťi care mai c─âl─âtoriser─â ├«n America ╚Öi ├«n ╚Ť─âri occidentale. Teoretic, deci, trebuia s─â am o idee despre ce ├«nseamn─â acea lume. Practic, ├«ns─â, detaliile m-au f─âcut praf, ├«ncep├«nd cu mirosurile de prin holurile aeroportului. Curios e c─â ast─âzi, dup─â ce Rom├ónia  s-a ÔÇ×occidentalizatÔÇŁ ├«ntr-o propor╚Ťie oarecum important─â, pare c─â devine mai interesant de povestit nu cum era ├«n America, ci cum era ├«n Rom├ónia, la ├«nceputul anilor ÔÇÖ90. ├Än anumite privin╚Ťe, e mai mare distan╚Ťa dintre Rom├ónia de atunci ╚Öi cea de acum dec├«t ├«ntre Rom├ónia de acum ╚Öi America.

Auzisem vorba potrivit c─âreia ÔÇ×├«n America nu se cite╚ÖteÔÇŁ ╚Öi, evident, am fost curios s─â v─âd cum arat─â totu╚Öi o libr─ârie. A fost unul dintre acele ÔÇ×detaliiÔÇŁ ╚Öocante de care pomeneam. Era la New York, nu mai ╚Ťin minte unde, ci doar cum ar─âta. Acum pot rezuma, spun├«nd c─â sem─âna cu orice libr─ârie mai mare din Bucure╚Ötiul de ast─âzi. Dar atunci, pentru mine, tocmai asta era fascinant. Era ca ╚Öi cum a╚Ö fi vizitat viitorul unei libr─ârii din Rom├ónia. Ce era diferit? Ei bine, cump─âr─âtorii aveau acces la toate rafturile ╚Öi puteau r─âsfoi sau chiar citi orice carte doreau. Se g─âseau o mul╚Ťime de locuri confortabile ├«n care te puteai a╚Öeza. Unii tineri ╚Öedeau chiar pe mocheta de pe jos. Se vorbea aproape ├«n ╚Öoapt─â pentru a nu-i deranja pe al╚Ťii. Atmosfera, relaxant─â ╚Öi democratic─â, era mai apropiat─â de cea a unui salon de studiu, a unei biblioteci deschise dec├«t de a unui magazin.

Apoi, la o prim─â privire, m-au uimit coper╚Ťile. De╚Öi ├«ncepuser─â s─â apar─â ╚Öi la noi c─âr╚Ťi cu fotografii colorate ╚Öi str─âlucitoare pe copert─â, diferen╚Ťele erau ├«nc─â de mare efect. Acolo, nu doar coper╚Ťile, ci ╚Öi foile din interior erau de bun─â calitate ╚Öi pl─âcute la atingere. Eu eram obi╚Önuit cu volumele care ap─âreau la noi ├«n anii ╩╝80 ╚Öi ├«nceputul anilor ╩╝90, cu acele coper╚Ťi ieftine ╚Öi poroase, av├«nd imprimate desene abstracte ├«n culori ╚Öterse ╚Öi cu filele aspre care-╚Ťi d─âdeau fiori la pip─âit. C─âr╚Ťile din comunism erau ni╚Öte obiecte care puteau avea cel mult o valoare de fond, de con╚Ťinut (excep╚Ťie f─âceau, bine├«n╚Ťeles, Omagiile lui Ceau╚Öescu ╚Öi alte c─âr╚Ťi de propagand─â, tip─ârite frumos, dar cu un con╚Ťinut absurd). La New York constatam c─â orice carte era m─âcar un obiect pl─âcut. Dincolo de aspect ├«ns─â, m-au uimit titlurile ╚Öi temele. La noi, c├«nd nu era vorba de manuale ╚Öcolare, pe rafturi g─âseai autori clasici ╚Öi autori contemporani consacra╚Ťi (ori, c├«t de c├«t, cunoscu╚Ťi), str─âini sau rom├óni: de la Platon p├«n─â la Noica, de la Cervantes p├«n─â la Sadoveanu, de la Soljeni╚Ť├«n p├«n─â la Paul Goma ╚Öi tot a╚Öa Acolo, nu recuno╚Öteam aproape nici un autor. Recuno╚Öteam ├«ns─â adesea personajele de pe copert─â: Hillary Clinton, Michael Jordan, George Bush senior, Larry King. C─âr╚Ťile p─âreau s─â fie mai vii, legate de actualitate, de oameni importan╚Ťi care tr─âiau atunci ╚Öi de ├«nt├«mpl─âri care tocmai se petrecuser─â. Coper╚Ťile sem─ânau cu ceea ce vedeai la televizor sau prin filmele recent lansate. ├Äntre c─âr╚Ťi ╚Öi lumea real─â p─ârea s─â fie o rela╚Ťie mult mai str├«ns─â dec├«t la noi. ╚śi mai era un tip de volume, cum nu prea mai v─âzusem ├«nainte, care d─âdeau seama despre o lume a╚Öezat─â ╚Öi ni╚Öat─â: unul despre pipe, altul despre pu╚Öti de v├«n─âtoare sau despre cai de curse, o mul╚Ťime de albume despre construc╚Ťii cu arhitecturi deosebite sau care con╚Ťineau re╚Ťete de buc─ât─ârie ╚Öi multe poze apetisante. C─âr╚Ťile trebuiau s─â atrag─â, erau o marf─â, ceva comercial, nu doar ni╚Öte obiecte culturale sobre. ├Änv├«rtindu-m─â printre ele, am ame╚Ťit. Am ├«n╚Ťeles c─â m─â aflam ├«ntr-o cu totul alt─â lume. Nu era vorba doar de zg├«rie-norii de afar─â, care la Bucure╚Öti nu existau, ci de diferen╚Ťe mai subtile, legate de felul ├«n care se cite╚Öte ╚Öi se g├«nde╚Öte. Dup─â o vreme, am descoperit ╚Öi rafturile cu nume cunoscute de autori. Era o sec╚Ťiune cu scriitori clasici. Evident, nu lipseau nici ei ╚Öi am priceput c─â, de fapt, erau chiar acolo unde le era locul, c─âci ce sens avea s─â pui R─âzboi ╚Öi pace la intrare, la vedere, ca ╚Öi cum abia ar fi ap─ârut pe pia╚Ť─â?

Ast─âzi, cum spuneam, unele libr─ârii de la noi seam─ân─â, ├«n sf├«r╚Öit, cu ceea ce am v─âzut ├«n urm─â cu aproape 30 de ani la New York ╚Öi ni se par c├«t se poate de fire╚Öti. Sigur, aud c─â acum, ├«n libr─âriile din America, te po╚Ťi ├«nt├«lni cu robo╚Ťi care a╚Öaz─â c─âr╚Ťile ├«n rafturi...

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.