Ce te faci c├«nd conspira╚Ťionistul are dreptate?

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Din str─âfundurile Internetului, ajunge pe ecranul telefonului meu urm─âtoarea poant─â: ÔÇ×├Äntrebare: care este diferen╚Ťa dintre teoria conspira╚Ťiei ╚Öi adev─âr? R─âspuns: cam 6-12 luniÔÇŁ. Poanta este ├«n limba englez─â, cel mai probabil provine din spa╚Ťiul american ╚Öi se refer─â, cum lesne se poate b─ânui, la noile dezv─âluiri care fac prima pagin─â a ╚Ötirilor de peste Ocean cu privire la originea virusului SARS-CoV-2. V─â reaminti╚Ťi, probabil, c─â acum un an sau mai pu╚Ťin ÔÇ×speciali╚Ötii oficialiÔÇŁ cam de peste tot, ├«n frunte cu OMS, sus╚Ťineau c─â virusul care a produs pandemia de COVID-19 este natural ╚Öi provine de la lilieci sau de la pangolini ÔÇô ├«n fine, ideea era c─â din pie╚Ťele bizare ├«n care se vinde carnea crud─â a animalelor de acest gen, ├«n China, virusul a intrat ├«n lume. Tot pe atunci, unii (ÔÇ×speciali╚Öti neoficialiÔÇŁ sau chiar oameni politici) sus╚Ťineau c─â virusul nu e natural, ci artificial, ╚Öi ar fi fost creat ├«ntr-un laborator specializat din Wuhan, de unde a sc─âpat, cumva. Ace╚Öti din urm─â oameni au fost rapid eticheta╚Ťi drept ÔÇ×conspira╚Ťioni╚ÖtiÔÇŁ. Acum s-au adunat deja multe date care indic─â originea artificial─â a virusului. Datele ╚Öi informa╚Ťiile dau dreptate celor care s-au ├«ndoit atunci c├«nd devenise aproape o datorie civic─â s─â nu te ├«ndoie╚Öti. Nimeni nu-i mai nume╚Öte azi ÔÇ×conspira╚Ťioni╚ÖtiÔÇŁ pe cei care spun c─â virusul a pornit dintr-un laborator chinezesc. ╚śi nu exist─â ├«nc─â o etichet─â pentru cei care au crezut sau ├«nc─â mai cred ├«n teoria lilieci-pangolini, alt─âdat─â ÔÇ×oficial─âÔÇŁ.

Nu ╚Ötiu dac─â a╚Ťi b─âgat de seam─â, dar cu c├«t ne propunem s─â construim o lume nou─â, mare ╚Öi ÔÇ×incluziv─âÔÇŁ, f─âr─â discrimin─âri ╚Öi f─âr─â grani╚Ťe, cu at├«t s├«ntem mai creativi ├«n inventarea unor criterii de excludere ╚Öi cu at├«t discrimin─âm mai mult. Poate c─â nu mai discrimin─âm rasial at├«t de mult ca acum, s─â zicem, 100 de ani, dar am dezvoltat noi instrumente de discriminare care au ├«nlocuit pe cel rasial, desuet ╚Öi odios ast─âzi. Unul dintre ele este conspira╚Ťionismul. ÔÇ×NoiÔÇŁ, lucizii, ╚Ötiin╚Ťificii ╚Öi civicii, ├«i identific─âm ╚Öi execut─âm scurt pe ÔÇ×eiÔÇŁ, conspira╚Ťioni╚Öti, ira╚Ťionali, sceptici nevindecabili. ÔÇ×NoiÔÇŁ ╚Ötim adev─ârul, c─â ni l-au spus clar la televizor guvernele cu care ╚Ťinem ÔÇ×noiÔÇŁ ╚Öi speciali╚Ötii ÔÇ×no╚ÖtriÔÇŁ. ÔÇ×EiÔÇŁ sus╚Ťin prostii, spuse de speciali╚Ötii ÔÇ×lorÔÇŁ, culese din surse obscure, dinspre grupurile politice cu care ╚Ťin ÔÇ×eiÔÇŁ. ÔÇ×NoiÔÇŁ mergem ├«nainte baz├«ndu-ne pe ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi ne-am vindeca repede, dar ÔÇ×eiÔÇŁ s├«nt ├«nd─âr─âtnici ╚Öi ne trag ├«napoi. Iar ÔÇ×noiÔÇŁ ur├«m tot ce e ├«napoi. Iar ÔÇ×eiÔÇŁ ne enerveaz─â!

├Änaintea Cr─âciunului trecut, o institu╚Ťie de talia BBC publica un material intitulat ÔÇ×Cum trebuie s─â vorbe╚Öti cu prietenii ╚Öi rudele care cred ├«n teoriile conspira╚Ťiei?ÔÇŁ. G─âsi╚Ťi aici instruc╚Ťiuni despre condescenden╚Ťa manipulatoare cu care trebuie s─â abordezi o asemenea persoan─â, indubitabil defect─â, ca s─â nu-╚Ťi strici s─ârb─âtorile, dar s─â o ╚Öi aduci pe calea cea bun─â. Deja Internetul ÔÇô Biblia zilei! ÔÇô ofer─â instruc╚Ťiuni despre cum s─â te por╚Ťi cu un conspira╚Ťionist, similare cu cele care te ├«nva╚Ť─â cum s─â te compor╚Ťi cu un retardat mintal, cu un alcoolic cronic sau cu un suferind incurabil.

Fundamental, conspira╚Ťioni╚Ötii s├«nt oameni care nu cred ├«n ce ni se spune oficial. Ei cred c─â oficialit─â╚Ťile conspir─â. Aceast─â credin╚Ť─â a lor nu este cu totul absurd─â. De multe ori ├«n istorie s-a dovedit c─â oficialit─â╚Ťile conspir─â, c─â ascund adev─ârul, c─â trimit opinia public─â pe piste gre╚Öite. Bine├«n╚Ťeles, asta nu s-a ├«nt├«mplat ├«ntotdeauna. Aici apare, ├«ns─â, ╚Öi prima lor eroare. O anume radicalitate ├«l face pe conspira╚Ťionist s─â fie mai mult dec├«t un simplu sceptic. Or, asta ├«l ╚Öi expune unui risc suplimentar. Dac─â noi credem ce ni se spune ╚Öi, dup─â un timp, ne d─âm seama c─â am fost min╚Ťi╚Ťi, nu avem cine ╚Ötie ce explica╚Ťii s─â d─âm. C├«nd, ├«ns─â, se a╚Öaz─â ├«mpotriva ÔÇ×credulilorÔÇŁ de la bun ├«nceput, conspira╚Ťionistul trebuie s─â se explice imediat r─âspunz├«nd ├«ntreb─ârii: dac─â nu e cum ni se spune, atunci cum e? ╚śi ├«n acest punct, de cele mai multe ori, conspira╚Ťioni╚Ötii o iau razna. Ceea ce ├«i expune erorii nu este ne├«ncrederea ca atare, ci explicarea realit─â╚Ťii din spatele farsei. De pild─â, antivaccini╚Ötii nu s├«nt deloc ridicoli pentru c─â nu cred ├«n beneficiul vaccinurilor. Eu s├«nt un provaccinist convins, dar pot s─â admit c─â nu s├«ntem to╚Ťi la fel ╚Öi c─â unii nu cred c─â vaccinurile le fac bine. Antivaccini╚Ötii devin ├«ns─â ridicoli c├«nd explic─â scenariul colosal din spatele campaniilor generale de vaccinare, de la cipuri implantate la ├«mboln─âviri programate ca s─â creasc─â veniturile industriei Pharma ╚Öi altele asemenea.

A doua eroare a conspira╚Ťioni╚Ötilor este credin╚Ťa lor c─â pe lume exist─â un singur, mare complot, c─â unii foarte puternici ╚Öi bine oculta╚Ťi decid ceva, ╚Öi a╚Öa se ├«nt├«mpl─â. ├Än realitate, o gr─âmad─â de lume conspir─â. Dintr-un motiv sau altul, fel de fel de grupuri mai mult sau mai pu╚Ťin organizate, mai mari sau mai mici, mai puternice sau mai slabe, mai legale sau mai clandestine, au scopuri diverse pe care le ascund prin diverse ac╚Ťiuni, simul─âri, fente. ├Än sens pragmatic, aproape to╚Ťi conspir─â pentru c─â aproape to╚Ťi au secrete ╚Öi proiecte, speran╚Ťe, visuri ce nu s├«nt puse pe mas─â, la vedere. Cred c─â nu e deloc gre╚Öit s─â citim ├«ntreaga istorie a omului ca pe o nesf├«r╚Öit─â sum─â de planuri secrete/discrete ╚Öi comploturi. De aici mai rezult─â ceva ce conspira╚Ťioni╚Ötii, cel mai adesea, omit. Nu toate conspira╚Ťiile reu╚Öesc! De fapt, fiind at├«t de multe, iar istoria factual─â fiind doar una, rezult─â c─â cele mai multe conspira╚Ťii nu reu╚Öesc, de╚Öi toate s├«nt puse ├«n oper─â de creatorii lor. Astfel, ceea ce se ├«nt├«mpl─â ne apare, deodat─â, ca fiind nu rezultatul unei conspira╚Ťii anume, ci un fel de rezultant─â a mai multor conspira╚Ťii care intr─â ├«n coliziune, c─âci conspira╚Ťia unora se ├«nt├«lne╚Öte inevitabil cu o alt─â conspira╚Ťie cel pu╚Ťin. Unde e╚Öueaz─â conspira╚Ťionismul nu e ├«n confruntarea lui cu logica sau cu ╚Ötiin╚Ťa sau cu alte date s─â le zicem ÔÇ×pozitiveÔÇŁ, ci tocmai ├«ntr-un simplism pe care pretinde c─â-l ├«nl─âtur─â.

Dar aceste erori pe care le fac conspira╚Ťioni╚Ötii ne dau nou─â, celorlal╚Ťi, dreptul s─â-i trat─âm cum ├«i trat─âm? S─â ne referim la ei ca la ni╚Öte paria? ├Än fond, s├«nt oameni care tr─âiesc conform convingerilor lor (nu e asta esen╚Ťa democra╚Ťiei?) ╚Öi nu ├«ncearc─â deloc s─â ne conving─â pe noi s─â credem ce cred ei. Dimpotriv─â, noi s├«ntem cei care-i agres─âm cu credin╚Ťele noastre. ÔÇ×EiÔÇŁ s├«nt minoritatea, ÔÇ×noiÔÇŁ s├«ntem majoritatea. Iar ├«ntrebarea cea mai util─â nu este ÔÇ×Cum s─â ne comport─âm cu un conspira╚Ťionist?ÔÇŁ, ci ÔÇ×Ce ne facem c├«nd conspira╚Ťionistul a avut dreptate?ÔÇŁ. Ce ne facem c├«nd fosta teorie a conspira╚Ťiei a devenit, dup─â ╚Öase luni sau un an, adev─âr? Pentru ├«nceput, am putea s─â nu-i mai numim conspira╚Ťioni╚Öti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.
image
P─â┼úania nea┼čteptat─â a unei rom├ónce ├«n Grecia. ÔÇ×Asta cu seriozitatea ┼či amabilitatea grecilor e doar un mitÔÇŁ
O rom├ónc─â spera s─â petreac─â un concediu de vis ├«n Grecia, iar pentru asta ┼či-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajuns─â acolo, turista a avut o surpriz─â nepl─âcut─â.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.