Rafael Nadal: jocurile copilăriei și joaca istoriei

Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai - 2 iunie 2021
Rafael Nadal: jocurile copilăriei și joaca istoriei jpeg

Îmi plac istoria, copilăria și sportul. Și, mai ales, cînd se îmbină toate. Cam așa: „Haide! Trebuie să ne antrenăm! Mîine trebuie să învingem!”, striga cu solemnitate un băiețel de patru ani către doi dintre unchii săi, ambii sportivi, conducîndu-i spre garaj, unde avea să înceapă antrenamentul. Copilul: Rafael Nadal. Sportul: fotbal. Ați citit bine, iar eu nu am scris greșit. „Fotbalul a fost pasiunea mea, atunci și acum”, mărturisește Rafael Nadal într-una dintre cărțile sale biografice. Atunci, în copilărie. Acum, cînd nu ratează nici un meci important al echipei preferate, Real Madrid, chiar dacă se află în vreun turneu și are chiar el competiție în ziua respectivă. Acum, cînd una dintre activitățile care îi fac cea mai mare plăcere și care îl relaxează pe măsură este un joc de fotbal cu prietenii.

Atunci, cînd visul lui, ca al majorității băieților din Spania, de altfel, era să ajungă jucător profesionist de fotbal. Și era pe drumul cel bun. Tenisul era și el în intersecție, însă. Micul Rafael se antrena deopotrivă pentru ambele sporturi, iar la vîrsta de șapte ani a început să intre în competiții oficiale și de fotbal, și de tenis. Cu succes în ambele direcții. Entuziasmul și plăcerea îi erau net mai mari cînd avea de alergat după mingea de fotbal decît după cea de tenis, ceea ce se datora în mare parte faptului că fotbalul este un sport de echipă, iar asta vine la pachet cu un set de trăiri și emoții în plus. Dar dacă la fotbal era bun, la tenis deja începea să exceleze. Pe la 11 ani, cu cinci antrenamente de tenis pe săptămînă, competiții în afara Spaniei, dar și antrenamente de fotbal și meciuri jucate în week-end, plus îndatoriri școlare impuse de mama sa, Rafael Nadal trebuia să facă o alegere. Ceva trebuia scos din joc.

Sportul care și-a luat cartonașul roșu a fost fotbalul. Rafa a fost ajutat cumva și de circumstanțe – adesea arbitrul principal în istorie. Chiar dacă balanța tindea să încline în favoarea tenisului, sportivul nu voia să renunțe nici la fotbal, îl sîcîia pînă la mîhnire numai simplul gînd al renunțării. Decizia i-a fost ușurată și durerea i-a fost cumva alinată de context întrucît echipa lui de fotbal tocmai fusese preluată de un alt antrenor. Noul antrenor nu era la fel de permisiv ca acela de dinainte, care înțelegea că Rafael nu poate veni la toate antrenamentele și îl primea bucuros la meciuri, mai ales că era cel mai bun marcator al echipei. După noile reguli impuse, dacă lipseai și de la un singur antrenament pe săptămînă, zburai din echipă. Deci nu mai era nici un dubiu. „Trebuia ales tenisul”, așa cum zice chiar campionul. Rafael Nadal continuă: „Nu am regrete, deoarece am luat decizia bună, dar și pentru că sînt genul de om care nu suferă din pricina lucrurilor care nu pot fi schimbate”.

De reținut, de dorit, de făcut.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: flickr

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sorin Grindeanu conferinta de presa 28 mai 2025  Foto Mediafax Foto Alexandru Dobre (1) jpg
Mesaje interne în PSD: „Nu suntem la 13%. Avem peste 20% și vom da premierul peste 2 ani”
Președintele interimar al PSD Sorin Grindeanu le-a transmis colegilor de partid că PSD are în continuare peste 20% în sondajele de opinie, susțin surse politice pentru Adevărul.
Ruinele orașului Callatis (© Wikimedia Commons)
Cetatea Callatis, ridicată la porunca unui oracol
Fostă colonie grecească, ulterior oraș roman, Callatis se află pe teritoriul actual al municipiului Mangalia, la circa 50 de kilometri de Constanța. A fost întemeiată de coloniști dorieni din Heracleea Pontică, cel mai probabil la sfârșitul secolului al VI-lea sau începutul secolului al IV-lea î.Hr.
aliment, foto shutterstock jpg
Secretul unui veteran de război pentru longevitate: „Mănânc asta în fiecare zi”. Bărbatul are 106 ani și nu ia pastile: „Nu mă simt bătrân”
Când centenarii își sărbătoresc o zi de naștere, este firesc să ne întrebăm ce îi ajută să fie în formă. În cazul lui Leslie Lemon, în vârstă de 106 ani, răspunsul nu este o băutură miraculoasă, ci… un desert.
nori de furtuna Targu Jiu   Foto Sever Weather Alert Gorj jpg
Cod roșu de vreme severă în vestul țării. ANM anunță furtuni, vijelii și grindină până la ora 23:00
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă până astăzi, la ora 23:00, pentru jumătatea de vest a țării. Sunt așteptate intensificări ale vântului, vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină.
urs gif
Un urs uriaș a fost filmat când se pregătea să atace o mașină, printre blocuri. „Dacă eram pe jos”
Un urs de dimensiuni mari i-a speriat pe oameni, după ce a fost filmat de niște trecători. La vederea luminilor, animalul a început să fugă spre mașină.
Navă sub pavilion libanez atacată de houthi Marea Roșie FOTO via X jpeg
Al doilea vrachier atacat cu drone în Marea Roșie în doar 24 de ore. Doi marinari sunt dați dispăruți
A doua navă comercială a fost atacată luni în Marea Roşie, rută de transport maritim esenţială pentru comerţul mondial. Doi membri ai echipajului unei nave administrate de Grecia au fost răniți, iar doi sunt dispăruți.
furtuna 2 jpg
Furtunile devastatoare fac prăpăd în România! Care sunt județele cele mai afectate și la ce să ne așteptăm în continuare
Vremea extremă lovește România: în timp ce peste jumătate de țară se sufocă sub cod roșu de caniculă, alte regiuni se confruntă cu furtuni puternice care au produs distrugeri semnificative. În județe precum Sălaj, Maramureș, Arad, Bihor și Satu Mare, vijeliile au făcut ravagii.
Lica Nunweiller webp
Strigăt disperat al fiicei unei legende dinamoviste: „Nu mai am bani de tratament!”. Chinuită de cancer, se luptă pentru dreptate după moartea tatălui
Mirela Nunweiller, fiica legendarului dinamovist Lică Nunweiller, trăiește cu frica zilei de mâine. Femeia se confruntă cu o boală necruțătoare.
Daniel David Foto Mediafax Foto Alexandru Dobre (2) jpg
Ministrul Educației anunță scăderea valorii plății cu ora: „Asta își permite țara acum”
Plata cu ora în învățământ va scădea, a anunțat marți ministrul Educației, Daniel David, precizând că noul calcul se va face în funcție de întregul salariu, nu separat, „așa cum se practică în alte domenii”.