⬆
TÎLC SHOW
Pagina 33
Găurile negre din societate
Ce speranțe raționale să mai avem în România, țara în care, nu de mult, punerea în funcțiune a unui accelerator de particule din Elveția a determinat un partid politic să organizeze manifestații de protest, de teamă că experimentul ar putea produce o gaură neagră în lume?
Numele meu e 14. C14
Care-i treaba cu datarea cu carbon-14? Ea ne spune vîrsta aproximativă a obiectelor din materiale organice, din paleolitic încoace. Cum vine asta?
Ca şi cum ar fi ultima
Cîți de mîine vei suporta dacă tu știi, zi de zi, că mîine nu mai e posibil și totuși nu întîrzie să vină de fiecare dată? Mîine nu mori, deși știai că mori – ce efect are asta asupra vieții tale dacă se repetă în fiecare zi? Zău, așa nu-i de trăit…
Februarie 1948
Puse în fața mașinii de scris a istoriei, cele două partide s-au apucat de tastat. Le-au ieșit, printre altele, o nouă Constituție și un act de fuziune.
Atmosferă foarte încărcată
Ai pronunțat cumva cuvintele interzise în limba română? Ai zis cumva ceva care să semene cu „maghiar“, „rom“, „persoană gay“, „evreu“, „arab“? Te-ai ars! Imediat începe un tsunami de scuipături.
Criptograma de seară
Doamne iartă-mă, ca bufnițica paraplegică să-și întindă lectura mai mult decît îi e plapuma! PS. Vezi că te-am sunat repetat și n-ai răspuns!
Leziuni incompatibile
Mai multe persoane rănite „au leziuni compatibile cu viaţa, iar alte 8 au răni mai grave“ (cugetliber.ro); „în timpul confruntării au rezultat nişte leziuni compatibile cu viaţa“ (ziare.com).
Etică şi integritate, pentru posteritate?
Introducerea în spațiul universitar a problematicii privind etica și integritatea academică va avea, indubitabil, consecințe benefice pentru evoluția sistemului, între altele și aceea, poate neprevăzută de către decidenți, a refuzului tot mai apăsat al „dublei măsuri“ cu care am operat, de regulă, pînă acum.
Cîinii roşii sînt pe cale să devină căţeluşi?
Prin locurile astea, obişnuinţa e fie chiotul de fericire, fie bocetul de prăbuşire. Iată Rapidul, Craiova într-o vreme, Petrolul, Timişoara! După baloanele de săpun colorat, întunericul nefiinţei. Dinamo a apucat-o pe o cale de mijloc complet nefascinantă.
Beethoven, Mozart, Wagner
Dintr-odată ceasurile de la bord s-au făcut roșii ca ochii unui diavol. Direcția s-a întărit, suspensiile de asemenea. Mi-am închipuit că și pe afară farurile s-au înroșit și că din botul de rechin trebuie să fi ieșit niște dinți nichelați de vampir.
Despre breaslă şi Belize
Mi se părea o vrăjeală să spui că faci arheologie acolo, în paradisul tropical cu recifuri de coral și păduri cu jaguari.
Cele două Corei pe gheață
Deși, astfel, Coreea de Nord și-a mai asigurat o medalie la proba de terorism, jocul nu prea i-a ieșit.
Ce facem cu sărbătoarea asta?
entenarul Marii Uniri nu e o sărbătoare împotriva maghiarilor. Nu poți sărbători rînjind de bucurie că-l împungi pe altul, care n-are cum să se bucure. Așa ceva nu mai e o sărbătoare, ci o formă de mitocănie deghizată în ceea ce se pretinde a fi patriotism.
Neagu Djuvara (1916-2018)
Şi eu am tensiune. M-a lovit brusc, anul trecut, la 88 de ani, şi de atunci tot iau pastile. Dar pînă anul trecut nu am avut nici un fel de problemă. Am fost oameni zdraveni – mama mea a trăit pînă la 94 de ani. Înseamnă că mai am şi eu vreo cinci ani, dacă ar fi să mă iau după scriptură!
Amorţit
The Cranberries. Am învățat engleză încercînd să pricep despre ce cînta Dolores O’Riordan, o femeie mică, slabă și, pentru mine, foarte frumoasă.
Hipertiroidie academică
A început să doarmă cîteva zeci de minute pe noapte într-un coșciug.
Pe termen lung
„Vă gîndiţi cumva să ajungeţi politicieni? Dacă nu stăpîniţi româna standard s-ar putea să deveniţi ţinta tuturor ironiilor“ – ar putea să le spună de pe acum profesorul elevilor săi.
Fără termene
„Sînt pentru neatîrnarea și neamovibilitatea corpului judecătoresc; sînt pentru introducerea juriului în procesele criminale, de presă și politice.“
Simona Halep ne poate duce pe toţi în cîrcă?
La drept vorbind, nu cu Halep a fost inventată atîrnarea emoţională a unui popor sau, în cazul nostru, a unei populaţii de un singur cetăţean în costum de sport.
Din nou despre Simona Halep
Data asta Simona a abordat finala corect, dar că, din nefericire, au ajuns-o din urmă „păcatele“ unor meciuri anterioare. Nici psihicul n-a mai trădat-o ca în alte dăți, probabil că și la acest capitol a evoluat foarte mult.
Dispariţii de pe Insula Şerpilor
Bănuiesc, fără nici o dovadă, că undeva în Sulina se află încă fragmente arhitectonice ale templului de pe Insula Șerpilor.
Patriotul imposibil
Spre finalul vieții sale, dl Neagu Djuvara făcea afirmații tulburătoare. Oricum, îndrăzneala intelectuală nu i-a lipsit niciodată.
Zuavul are picioarele în apă
Este o expresie care s-a infiltrat de-a lungul timpului în cultura francezilor. Dar cine este acest zuav? Și de ce are picioarele în apă?
Cum le mulţumeşti celor care-ţi fac bine?
Asociația Dăruiește Viața a reușit să schimbe legi, să construiască 18 camere sterile de transplant, a construit la Timișoara primul laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, a dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni, a renovat secţii de oncologie pediatrică şi de adulţi în Bucureşti, Timişoara şi Brașov
Rafinament de epocă
„Acum, de cînd cu Uniunea Europeană și cu NATO, totul s-a stricat în România față de perioada deplinei mele maturități, adică față de anii ’90, la vremea în care voi erați niște tinerei mucoși, încrezători în dreptatea garantată, pe termen lung, de existență.“
Teleormania
Teleormania… Criptic termen! Poate fi citit și ca manie, și ca mînie, dar și, evident, ca Teleo(RO)mînie. Dintre toate versiunile, eu prefer însă Teleor man, adică omul de Teleor.
Şugubăţ, zglobiu şi ştrengar
Şugubăţ a circulat în textele vechi româneşti cu sensul etimologic „criminal, ucigaş“.
„Îţi mulţumim din inimă, Partid!“
PSD-ul colcăie de oameni pricepuți: în politică, în științe juridice, în economie, în finanțe, în agronomie… Îi lipsesc, însă, poeții: oamenii sensibili și vizionari care să-i nemurească ființa.
Preşedintele FRF e mai tare decît guvernatorul BNR?
Nu l-aş compara pe şeful fotbalului chiar cu Veşnicia însăşi. Dar da, impresia, cu trei luni înaintea alegerilor de la federaţie, este că Răzvan Burleanu e un young Mobutu, înfipt bine într-o administraţie privată de interes naţional, pe care nimeni şi nimic nu l-ar putea clinti.
Bieţii de ei
Primarul cutare „era un aiurit, asta se vedea de la început, iar acum a ajuns și la pușcărie. Dar în prima fază a făcut multe pentru oamenii din oraș, de aia l-au și votat. Au ținut la el“. Am bănuit că și el l-ar fi votat, cînd era bun. Cunoașteți foarte bine genul acesta de retorică…
Cum să te documentezi prost
Te poți documenta excesiv, nu i vorbă, și pentru un discurs de cinci minute. La prima vedere, nimeni nu poate zice că e rău să știi cît mai multe, ca să poți să selectezi apoi chestiile cu adevărat vrednice de atenția publicului toropit. Practic, ce se întîmplă este că începi să vorbești și o iei tot timpul pe arătură, nuanțînd fiecare afirmație, pentru că ai prea multe de spus.
Pomperipossa in Monismania
Conform noilor prevederi fiscale din Suedia, care obligau liber-profesioniștii să plătească, pe lîngă impozitul pe venit, și taxele aferente angajatorului, scriitoarei îi revenea obligația de a plăti 102% din ceea ce cîștiga anual.
Cînd educaţia e doar o marfă
Teoretic, învățămîntul public e gratuit. Dar o poți lua și pe altă cale. Cea a educației plătite din greu încă de la grădiniță. Iar aici marfa e ca orice marfă.
Despre cafenea, cu respect și dor
Pe la începutul lui 1950, cafenelele au dispărut. Omul de tip nou nu trebuia să-și piardă timpul în locuri neorganizate și nesupravegheate. El asculta conferințe educative, după care juca șah la clubul întreprinderii…
Fericire, civilizație și țigănie
Aflu că tanti Pușa, o infirmieră blondă pe care o știu, se culcă cu șeful de secție și că țipă cu o voce pițigăiată rău de fiecare dată cînd doctorul Cornea reușește să țină mai mult de cinci minute.
Imunitate legendară
Mai mult mort decît viu, cu obsesia investigării lui penale pe teritoriul american, Bonifaciu a localizat, într-un tîrziu, clădirea în chestiune, ascunsă între niște palmieri din întortocheatul labirint.
Româna după Unire
Mai mulţi lingvişti importanţi din perioada interbelică au vorbit despre instabilitatea normelor vremii şi despre mulţimea abaterilor, punîndu-le, printre altele, şi pe seama unirii.
Pasqual „inventează“ problema picioarelor handbaliștilor în avion?
E cam ca treaba cu eradicarea foametei pe glob. Nobil gînd, dar cum faci?
La un mic
...Iau cu degetul și bag acolo și tot îl fac. Am un soft pe telefon care-mi spune și ziua cea mai bună.
Cum s-o scalzi în arheologie
Pentru că sacrificiile umane de la Chichén Itzá sînt menționate încă de la prima descriere a sitului de către episcopul Diego de Landa în secolul al XVI-lea, m-am uitat pe cel mai recent raport antropologic legat de oasele din Cenote.
Best of Trump
Tweet-urile lui Trump exprimă perfect ce este în sufletul a milioane de oameni, sentimentul lor de justiție, și sînt, de aceea, probe pentru cea mai robustă mizantropie.
Cît e ceasul?
E drept, nu elvețienii sînt cei care au meritul de a fi creat primele ceasuri din istorie, ci germanii. Peter Henlein din Nuremberg este cel căruia i se atribuie producția primelor ceasuri de buzunar, cîndva în perioada 1509-1530.
Criminala de la metrou
„Domnu’ doctor”, în calitate de expert la care jurnaliștii fug să ceară o părere, nici măcar nu se gîndește să explice care ar fi diferența între un psihopat și un alt bolnav psihic.
Cine-i băiatul ăsta extraordinar?
Brando scrîşnea, călca rău şi angoasat, James Dean scîncea sfîşietor, între strigăte bruşte şi tulburi.
Carte frumoasă...
Luați un epitet de esență tare (de genul „halucinant“, „stupefiant“, „incredibil“ etc.), alăturați-i unul două nume de polticieni și dați o căutare pe Google. Am făcut experimentul cu „devastator“. Merită! Am găsit „atac devastator“, „declarații devastatoare“, „efecte d…“, „analiză d…“ și multe, multe altele. Pînă și mai previzibilul „cutremur devastator“, numai că nu era din zona Vrancei, ci din PSD.
Săriturile cu schiurile
n general, noi am fost buni cam la toate în vremurile eroice, cînd un sport empiric era disponibil pentru oricine avea un pic de ambiţie şi un ordin de la Partid să sară, să alerge, să înoate sau să zboare. De cînd cele mai multe discipline au devenit mici sau mari industrii, cu intervenţii masive ale politicilor de stat sau ale întreprinderilor private ale capitalismului decadent, am cam rămas de căruţă.
O istorie adevărată a Marelui Război
„Foarte mulți ajunseserăm în așa hal de anemie încît pulsul se redusese la 37-40 pe minut.“ Pentru că, de slăbiciune, prizonierii de la Strohenmoore nu reușeau să iasă nici măcar la apel, erau pedepsiți și duși cu targa la carceră.
Monumentul mesajului de la cititori
„Vă felicit pentru rubrică! Dacă doriți să achiziționați lopeți și cazmale vă putem oferi o reducere de la 30 de bucăți în sus.“ „Să-i transmiți redactorului-șef că România are nevoie urgentă să exporte superconductori.“