Luxurie

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
Luxurie jpeg

Unii cititori îşi mai aduc probabil aminte de un om de afaceri de la începutul anilor ’90, care, răspunzînd la întrebarea unui reporter, declara inocent şi nedumerit că îşi alesese pentru firma sa denumirea Coleus pentru că i se spusese că aceasta e traducerea latină a cuvîntului urzică (iar Urzică era numele său de familie). Se pare că SC Coleus – Lux SRL a dispărut la un moment dat (deşi mai există urme ale sale în Internet), probabil că nu numai din cauza rîsului pe care l-a stîrnit celor care ştiau sensul cuvîntului latin cu pricina (transmis, de altfel, limbilor romanice, inclusiv românei, odată cu forme fonetice uşor modificate în timp).

În comparaţie cu anii ’90, în prezent e mult mai uşor să se verifice sensurile unui cuvînt înainte ca acesta să fie transformat în denumire de firmă sau de produs. Nu e nevoie decît de un minimum de prudenţă şi de un mărunt efort de căutare în Internet. Şi totuşi, în mod destul de surprinzător, în capcanele lingvistice se cade la fel de uşor ca acum mai bine de două decenii. Aflăm, de exemplu, din materiale publicitare răspîndite online, că se va construi un complex rezidenţial care şi-a primit deja numele Luxuria. E ciudat că nimeni dintre cei implicaţi în proiect nu a avut vreo bănuială asupra denumirii alese, astfel încît să caute prin dicţionare şi enciclopedii. E drept, dicţionarele de latină clasică nu ar fi descurajat definitiv alegerea, oferind mai multe sensuri, inclusiv unele relativ pozitive; în dicţionarul latin-român al lui G. Guţu cuvîntul e tradus prin (a) „prisos, supraabundenţă, exces“, (b) „lux, fast“, (c) „viaţă voluptuoasă, desfrînare, exces“. Latina ecleziastică nu mai lasă însă nici o speranţă, pentru că foloseşte termenul luxuria pentru a desemna unul dintre cele şapte păcate capitale din tradiţia creştină; oricine le poate întîlni în muzeele lumii, în numeroase reprezentări alegorice.

Cuvîntul a intrat şi în română, ca termen livresc, împrumutat din latină şi franceză în secolul al XIX lea. Dicţionarul explicativ (DEX) a selectat ca recomandabilă forma luxură (după fr. luxure), dar indică şi varianta luxurie (după lat. luxuria), cu definiţia „viciu al celor ce se dedau fără reținere plăcerilor senzuale; desfrînare, concupiscență“. Dicţionarul limbii române (DLR, tomul 5, Litera L, 2008) identifică o primă atestare a cuvîntului într-o traducere de Eufrosin Poteca (Filosofia cuvîntului şi a năravurilor) din 1829: „ei sînt porniţi mai mult la curvie sau la luxurie decît la lăcomie“. În dicţionarul academic latinizant al lui Laurian şi Massim (1876), cuvîntul (scris lussuria) apărea cu mai multe sensuri (preluate din latină), dintre care totuşi unul era indicat ca fiind cel mai frecvent: „desfrîu în trai, trai voluptos şi libidinos“. Luxurie apare într-o versificaţie moralizatoare a lui Petre Dulfu, publicată în Amicul Familiei (Cluj, 15 mai 1879), despre Lene şi „ale ei fiice: Lipsa, Mizeria, Minciuna, Beţia, Pizma, Luxuria – negrele păcate“. Cea mai cunoscută atestare a cuvîntului provine din romanul Craii de Curtea Veche al lui Mateiu Caragiale, într-o formulare în care preţiozitatea are rol eufemistic, despre „vestita Sultana Negoianu“, „falnica amazoană ce, în puţini ani, izbutise, şi nu era pe atunci tocmai lesne, să înspăimînte cu luxuria principatele încă neunite“.

Cei care au ales denumirea Luxuria pentru un complex rezidenţial s-au gîndit, desigur, să evoce luxul şi s-au bazat pe sensurile termenului englezesc luxury – „lux, confort, eleganţă, implicînd costuri mari“; cuvîntul englezesc provine tot din latinescul luxuria, dar a pierdut între timp înţelesul negativ al etimonului. Nu la fel s-a întîmplat în franceză, unde luxure e definit ca o „căutare excesivă a plăcerilor sexuale“, cu sinonimele lascivité şi lubricité, sau în italiană, unde lussuria e „dorinţă fără limite de plăceri carnale, sexuale“. În română, sinonimele cuvîntului luxurie sînt desfrînare, desfrîu, dezmăţ, destrăbălare etc.: toate, să recunoaştem, destul de greu de imaginat ca denumiri ale unui cartier de lux. E drept că publicitatea pentru noul complex rezidenţial vorbeşte de „o experienţă de locuire premium“, dar nu cred că intenţia dezvoltatorilor imobiliari a fost de a transmite publicului adult îndrăzneţe mesaje subliminale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.