Cum le mulţumeşti celor care-ţi fac bine?

Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Păi, de cele mai multe ori, nu le mulțumești. Pentru că nu prea știi că ei există. Ți se pare că e imposibil așa ceva. „Pe niște vremuri ca astea? Fugi, frate, d-acilea! Cine e tîmpit să facă bine? E un interes la mijloc, se spală niște bani, se fac niște parandărături mai deștepte, se mînăresc niște fonduri, se-nvîrt niște marafeți pînă amețește toată lumea, și dup-aia parc-a venit un ninja, a dat cu fum, și...pauză bani! Au dispărut, nene! Asta e cu toate oengheurile astea, că la toate e ceva-n spate. Încă să le mai dau și bani? Da’ de ce, frăție? Mie-mi dă cineva ceva?”

Dincolo de zîmbete, există și tristețea ascunsă, lașitatea profundă, invidia latentă, remușcarea nemărturisită, din străfundurile multor suflete. Îți dai seama că ai fi putut face ceva, pentru cineva, la un moment dat. Dacă nu pentru cineva, măcar pentru ceva, pentru o idee. Dar n-ai făcut. Cînd vezi că cineva face un bine, și mai e și fericit c-o face din suflet, un ac fierbinte împunge în rana adîncă, nevăzută, a fiecăruia dintre noi. “De ce ăla poate și eu n-am putut?” Iar acul încins sparge imediat membrana subțire care ține  păcura tristeților și a resentimentelor. Tot ce e întunecat și amar se revarsă peste lumina fiecărei zile. Și nimic nu pare corect, nimic nu e adevărat, nimic nu e frumos, nimic nu e bine. Totul e o ură dezlănțuită, un plan de asasinare a oricărei idei curate, o pornire barbară de siluire a oricărui gînd luminos. Pentru că nu l-am făcut noi, nici cîndva, nici acum, Binele e ceva imposibil. E masca hidoasă a unui dușman nevăzut care, mereu, vrea să ne fure ceva. E ratarea fiecăruia dintre noi. E răzbunarea pe lume a tuturor neîmplinirilor noastre. Și e frica cea mai mare. Aceea a întîlnirii fiecăruia cu sine însuși.

Fără să știm de ei, în țara asta există oameni care fac Binele. Oameni care ne ajută enorm, fie în cel mai concret mod cu putință, fie simbolic. De cele mai multe ori, habar n-avem. N-avem cunoștință despre acest șuvoi de Bine, de gînduri de încurajare, de speranță, dar și de soluții concrete care curg în direcția noastră. Pentru noi, eroii zilei sînt cei care se dau în stambă și fac zgomot la televizor. Sîntem atît de rătăciți în noaptea tristeții, încît televizorul pare singura fereastră spre lume. Prin urmare, credem că așa e lumea, cum se vede la televizor. Dar Binele care nu dă din coate și din buric nu prea are șanse să-și facă loc în chenarul ăsta de atenție. Și rareori poate concura cu „Binele” făcut doar pentru a-i propulsa în atenția publică pe unii dintre făcătorii lui. Așa cum rareori poate concura cu orice altceva din ceea ce vedem zilnic. Pentru că Binele nu-ți pune la poartă o mașină cu fundă roșie. 

Într-un spațiu în care haosul și deznădejdea par temeliile lumii, Asociația Dăruiește Viața a reușit să schimbe legi, să construiască 18 camere sterile de transplant, a construit la Timișoara primul laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, a dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni, a renovat secții de oncologie pediatrica şi de adulți în Bucureşti, Timişoara şi Brasov, a dotat cîteva zeci de spitale cu echipamente medicale, iar acum construiește de la zero primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Ceea ce fac acești oameni e enorm. Dimensiunile Binelui produs de ei sînt atît de mari, încît riști să te îneci în ridicol dacă-ți menții starea de spirit pe „setarea de ură”. Niște oameni ca mine și ca tine, cititorule, au reușit ceva ce pare neverosimil, aici, la noi. Ceva de o concretețe și de niște dimensiuni dezarmante. Habar n-avem de oamenii ăștia, pentru că nu de aia fac ceea ce fac. Nu ca să știm de ei și să le facem temenele, ci ca să preluăm ceva din spiritul lor, cît de puțin, ceva care duce Binele mai departe. Iar ei fac toate astea cu o naturalețe care poate să panseze și cele mai rănite orgolii, cele mai sîngerînde răni ale invidiei, cele mai dureroase umflături ale remușcărilor. Activitatea acestor oameni nu e doar imens de concretă, ci e încărcată și cu o uluitoare consistență simbolică. Pentru că ceea ce fac ei se bazează pe oameni de meserie, pe cercetarea felului cel mai eficient și actual de a face Binele. Un spital nu e o”ctitorie” făcută să fie acolo, să se vadă, și să tămîieze un binefăcător, ci o instituție complexă, care se construiește și funcționează într-o ordine a civilizației contemporane.

Și e o demonstraţie de cea mai mare limpezime a puterii colosale a cetățeanului, a omului care refuză să mai fie mințit, umilit și ținut în beznă. Laolaltă cu tot ceea ce fac multe alte asociații, fundații, voluntari, de peste tot din țara asta, activitatea acestor oameni e, în primul rînd, o expresie a demnității. Un soi de demnitate despre care mulți dintre noi habar n-aveam că mai există. Pentru că Binele făcut unor copii bolnavi de cancer, faptul în sine că ei sînt tratați într-o instituție modernă, la fel cu oricare alta din orice țară civilizată a acestei lumi, e un Bine făcut fiecăruia dintre noi. Cum să le mulțumești pentru așa ceva celor care-ți fac Bine? Făcînd orice, cît de mic, dar asemănător în spirit cu ceea ce fac ei. Ieșind la vot. Cerînd socoteală autorităților. Spălîndu-ne. Alegîndu-ne cu mai multă atenție locurile de unde ne informăm și verificînd de fiecare dată ceea ce auzim și vedem. Educîndu-ne. Crezînd în valoarea demnității fiecăruia dintre noi. Înțelegînd că un lucru cu valoare simbolică și unul cît se poate de concret pot avea importanță egală. Respectînd opiniile diferite de ale noastre și încercînd să dialogăm civilizat. Pricepînd că spațiul public nu e al nimănui, ci al fiecăruia dintre noi. Și, mai ales, încercînd măcar să nu stricăm ceea ce fac ei în fiecare zi.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turiştii care ajung în munţii Hunedoarei pot vizita o mulţime de peşteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO
Doar o parte din şoseaua care se afundă în munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane, a fost finalizată. Localnicii se plâng de starea drumului naţional.
image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.