Criminala de la metrou

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Dacă aveți curiozitatea să căutați sintagma de mai sus, cu ajutorul motorului de căutare Google, veți găsi 729.000 de rezultate în 0,24 secunde. Iar dacă se întîmplă să vă-mpingă curiozitatea și mai departe, să citiți la întîmplare articole și referințe legate de căutarea după această sintagmă, veți descoperi care este nivelul nostru de înțelegere, atunci cînd sîntem în situația de a întîlni un fapt foarte grav, în care este implicată o persoană bolnavă psihic. Emoția pe care ne-o produce o știre în care există formula „criminala de la metrou“, alături de formula „bolnavă psihic“, se extinde brusc, mult dincolo de cazul real, cel care declanșează această reacție emoțională, spre orice persoană care poate fi catalogată că suferă de o boală mintală. Dintr-odată – iar asta se întîmplă ori de cîte ori se petrece în spațiul public un fapt grav în care este implicat un bolnav psihic –, toți bolnavii care suferă de o afecțiune din această categorie devin cumva vinovați. Pentru noi, ei sînt, pur și simplu, „nebunii care mișună în libertate, printre noi“.

Dacă în cazul cuiva lipsit de educație, ținut în beznă și în ignoranță, e explicabil un asemenea fel de a vedea lucrurile, cu totul și cu totul alta e situația în care gîndește așa un ditamai medicul pshiatru. Un medic psihiatru care se exprimă cu seninătate, într-un mod mult mai inacceptabil decît ar face-o chiar și o persoană care trăiește la nivelul felului de înțelegere de acum cîteva secole. Din motive care țin de modelul nostru civilizațional, deci de cultura din care venim, de nivelul ei de dezvoltare, încă e un fapt obișnuit la noi să considerăm că „un nebun“ e o ființă pierdută, vinovată pentru faptul că suferă de o boală psihică. Scoatem aceste persoane din definiția pe care o dăm ființei umane, le ascundem de ochii comunității, le tratăm ca pe niște animale periculoase și le plasăm în spații sordide, să se stingă lent, fără prea mari remușcări că le facem așa ceva unor semeni de-ai noștri. Și sîntem încurajați să gîndim așa chiar de către unii medici de specialitate – „experți“, nu-i așa?! – care apar surîzători la televizor și au păreri de oameni de meserie. Printre păreri mai fac cu ochiul, ștrengărește, mai strecoară ceva neaoș în discurs, pînă cînd totul devine unsuros, așa cum le place unora dintre noi, o flecăreală primitivă, cu pretenție de „opinie din partea unui specialist“.

„Domnu’ doctor”, în calitate de expert la care jurnaliștii fug să ceară o părere, nici măcar nu se gîndește să explice care ar fi diferența între un psihopat și un alt bolnav psihic. Nici vorbă. Dînsul vorbește doar despre „ei“, despre bolnavii psihic, care „pot fi foarte periculoși“. Și dă-i în sus și-n jos cu „ei“, despre cum trebuie izolați undeva, în afara societății, e drept, în condiții umane, zice dom’ doctor, dar puși undeva de unde să nu ne mai deranjeze. Un om lipsit de informație pe această temă, speriat de știrea cu omorul din stația de metrou, înțelege că orice bolnav psihic e în stare să comită o crimă, e gata să facă o faptă gravă, deci e foarte periculos „să-i lăsăm liberi printre noi“. Cu o seninătate dezarmantă, dar mereu cu un aer șugubăț, de știutor, dom’ doctor de specialitate culpabilizează lejer toată categoria de bolnavi care pot fi pacienții dumnealui. E ca și cum un imunolog, să zicem, ne-ar sfătui discret că e bine să nu respirăm în aceeași cameră cu un bolnav de SIDA, că nu se știe. Poate se ia și de pe clanță.

În fața camerei de luat vederi, domnului doctor nici nu-i trece prin cap să pună niște nuanțe de elementar bun-simț în discurs. Adică să explice cît poate de clar ce înseamnă un psihopat, ce e un bolnav psihic, cam care e spectrul de afecțiuni și de tulburări cu care are de a face în meseria dumnealui, ce-nseamnă un bolnav periculos, care-și poate face rău lui însuși, dar și celor din jur, după cum și ce e cu bolnavii care pot fi integrați în spațiul public cît se poate de normal, urmînd tratamente și beneficiind de înțelegere și de susținere din partea unor semeni care fac parte dintr-o societate civilizată. Nici vorbă de așa ceva. „Ei“ sînt „ei“ și cu asta, basta. Gata. Am lămurit lucrurile. Criminala e o nebună. Nebunii sînt, toți, periculoși. Te duci la psihiatru sau la psihoterapie? Ești nebun. Deci ești un potențial pericol. Nu?! Ce să cauți la psihiatru, dacă nu ești nebun? Ai intrat într-un cabinet de-ăsta? Trebuie să fii urmărit, supravegheat, că nu se știe. Poate împingi pe cineva în fața metroului. Hopaaa! Ai fost la psihoterapeut? Păi, nu mai poți ocupa nici un loc de muncă, trebuie să-i lași pe unii normali, că tu ești periculos.

Și nici unul dintre marile nume ale acestei specialități medicale, nici un medic psihiatru cu reputație, nici un psihoterapeut-vedetă nu iese public să-și apere pacienții, să explice limpede că nu putem vorbi despre „ei“ la grămadă, anatemizîndu-i și ținîndu-i în colimator ca fiind periculoși. Nici o asociație sau organizație profesională din acest teritoriu nu organizează vreo conferință de presă în care să spună cum stau lucrurile, cum percepem categoria asta de bolnavi, generalizînd în mod cu totul greșit. Modelul de civilizație din care încă facem parte e cel în care rîdem pe stradă, facem mișto de oameni bolnavi, incapabili să aibă discernămînt, oameni sărmani, fugiți din locuri de internare sordide sau din familii care-i pedepsesc numai pentru că sînt bolnavi sau fugiți pur și simplu din medii prietenoase și corecte, doar pentru că boala lor așa-i face să se comporte. Pentru noi, ei sînt, cu toții, „nebunii liberi“ care „mișună printre noi“. În felul ăsta, deși am vrea să fim percepuți ca o comunitate civilizată din Europa contemporană, tot ca-n urmă cu cîteva secole vedem anumite lucruri. E zona aceea de detalii pe care le băgăm sub preș. Sînt lucruri pe care nu vrem să le vedem, atunci cînd cerem să fim egali, să fim tratați la fel cu cetățenii din societățile pe care le admirăm pe acest continent.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turiştii care ajung în munţii Hunedoarei pot vizita o mulţime de peşteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO
Doar o parte din şoseaua care se afundă în munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane, a fost finalizată. Localnicii se plâng de starea drumului naţional.
image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.