Pe termen lung

Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
„Cu bule“ jpeg

În societatea românească, între atîtea alte paradoxuri, există şi o contradicţie între convingerea că nimeni nu mai dă importanţă folosirii limbii standard, care ar fi sistematic neglijată şi dispreţuită – şi sensibilitatea extremă manifestată în spaţiul public pentru modul de exprimare al celorlalţi. Din interior, vedem în primul rînd haosul şi încălcarea normelor. Dacă am face însă exerciţiul unei priviri din exterior, probabil că am vedea mai bine intensitatea reacţiilor, faptul că în evaluarea unei persoane modul în care vorbeşte sau scrie contează foarte mult. Iar definitorii pentru o cultură sînt pînă la urmă imaginile şi valorile sale. Nu are atîta importanţă existenţa erorilor, pînă la urmă nici măcar frecvenţa lor: să nu uităm că diversitatea socială şi culturală e o realitate, iar unanimitatea – doar o utopie periculoasă. E în natura unei limbi de cultură – construcţie socială, limitare a variaţiei inerente din comunicarea reală – să fie o abilitate dobîndită, care aduce prestigiu şi care nu va fi vorbită niciodată de absolut toată lumea la fel de bine. Or, modul în care lumea reacţionează faţă de abateri de la normele limbii standard arată că prestigiul chiar există. E lungă (şi se lungeşte mereu) lista politicienilor ironizaţi pentru greşeli de exprimare, după cum e o experienţă curentă ca în spaţiul internetului neglijenţele sau erorile de scriere dintr-o intervenţie să fie rapid sancţionate de alţi comentatori. Evident, există persoane care declară că important nu este cum vorbesc, ci ce spun, sau inşi care nu văd greşelile pentru că ei înşişi nu stăpînesc normele. Şi există destule persoane care au succes financiar sau social, în ciuda modului cum vorbesc. E desigur supărător că accesul la funcţii importante nu este asociat cu abilităţile de exprimare şi cu un nivel cultural onorabil, dar asta e o altă problemă; puterea şi prestigiul pot rămîne lucruri diferite. Ceea ce contează e partea activă a opiniei publice, pentru care, orice s-ar spune, prestigiul continuă să existe. Cei care deţin averea sau puterea fără prestigiu nu sînt de invidiat, pe termen lung.

Ar fi de aşteptat, de altfel, ca prestigiul să se asocieze cu un anume orgoliu al profesioniştilor educaţiei lingvistice şi comunicative. E ciudat că profesorii de română tind mai curînd să deplîngă o reală sau presupusă indiferenţă a societăţii, în loc să sublinieze importanţa, validată public, a meseriei lor. În şcoala românească nu se vorbeşte suficient de faptul că a avea abilităţi de comunicare în româna standard nu e o datorie patriotică, ci un avantaj social. „Vă gîndiţi cumva să ajungeţi politicieni? Dacă nu stăpîniţi româna standard s-ar putea să deveniţi ţinta tuturor ironiilor“ – ar putea să le spună de pe acum profesorul elevilor săi.

Pe de altă parte, dincolo de a ne indigna faţă de efecte, ar merita să schimbăm cîte ceva în cauzele mai generale. Premisele sînt simple: stăpînirea variantei de cultură a unei limbi naţionale – limba literară, normată, standardizată – nu se obţine automat, de la sine, ci prin efort instituţional (în şcoală) şi prin efort personal (prin lecturi, conştientizare a regulilor, imitare a unor modele). Iar capacităţile de exprimare şi de comunicare (nu doar în registrul standard) pot fi bazate pe calităţi native, dar sînt dezvoltate tot prin căile de mai sus (prin şcoală şi prin bune lecturi). Or, şcoala noastră încă nu este foarte eficientă în a forma abilităţile de folosire a limbii standard şi de comunicare. Cu siguranţă nu le-a format, ani la rîndul, prin comentariile oferite spre învăţare pe de rost, care au creat un soi de plagiat în masă şi o iluzie comodă. Nu le-a format şi nu le formează nici atunci cînd le lasă doar în grija orelor de limba română. Dacă normele de exprimare şi de redactare nu sînt aplicate în şcoală la toate materiile, dacă pentru unele discipline sau unii profesori contează doar conţinutul, şcoala transmite mesaje contradictorii. Unii profesori nu corectează greşeli de exprimare pentru că nu le dau importanţă, alţii pentru că nu sînt siguri de normă, pentru că în propria lor formare aceasta nu a contat prea mult. Iar dacă învăţământul de bază nu formează anumite deprinderi, mai târziu lucrurile stau chiar mai rău: în învăţămîntul superior din unele domenii nu pare să se acorde prea mult timp argumentării şi redactării.

Nu sînt multe şanse de a creşte prin şcoală abilităţile de exprimare şi pentru că aşa numita cultivare a limbii e limitată şi adesea rămasă în urmă faţă de dinamica limbii: sînt vînate cu îndîrjire cacofoniile şi pleonasmele, sînt corectate greşelile de altădată, dar nu neapărat şi cele actuale. Într-o lume a informaţiei fragmentare şi dispersate, prea puţine exerciţii dezvoltă capacitatea de a conecta enunţuri, de a asigura continuitatea textului. Noile programe au destule teme de comunicare corectă şi eficientă, dar nu se ştie cîţi profesori le vor aplica cu adevărat, în lipsa unor foarte bune cursuri de formare. Modul de exprimare contează mult în societatea românească, dar nu într-atît încît chiar să ne conducă de la rîs şi indignare la proiecte pe termen lung. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.