Atmosferă foarte încărcată

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Nuanțarea nu pică bine. Cade greu la stomac, mai greu decît un lighean cu maioneză sub care se odihnesc ciolane de porc afumate și cartofi prăjiți în untură. Mai întîi că, în vremuri ca astea, n-o prea întîlnești. Vine foarte greu și pleacă aproape imediat după ce-a sosit. Dar e suficient să fie prezentă pentru o scurtă bucată de timp, că lasă-n urmă numai ravagii. Fețe îngălbenite, descompuse, priviri împăienjenite, pumni încleștați, „pipote“ umflate, icnete de durere, văicăreli, dar mai ales resentiment. Mult resentiment. Pe urmă, nici nu prea ai cum să dai de nuanțări, fie ele și bio, pentru că mulți le consideră chestii modificate genetic, aduse pe la noi de la alții, deci marfă cu potențial de pericol mare. Nu prea merită să te-ncurci cu consumul de nuanțări în public. Nu numai că e considerată chestie de prost gust, dar te și descalifică, așa, ca ființă, în ochii unor compatrioți. Bine, există și locuri unde nuanțările cresc frumos, la soare, ca-ntr-o lume nelovită de streche, dar locurile alea sînt considerate, în cel mai bun caz, cuiburi de dubioși.

Dacă nu ești radical atașat de o parte a oricărei baricade, dacă pui în discuție niște lucruri, dar mai ales dacă ai o formă elementară de considerație pentru cineva care nu gravitează pe orbita părerilor tale, ești, în primul rînd, un trădător. Un vîndut, o slugă a celor care au un plan sinistru, o strategie de distrugere a acestei lumi diafane și tolerante. N o scoți la capăt nicicum. Oricum ai prezenta lucrurile, dacă în treaba asta încape un pic de nuanțare, e ca și cum ai îndesa cîrnați, sîngerete, caltaboși și tobă pe gîtul unuia căruia nu-i permite religia să mănînce porc. Deși tu îți vezi liniștit de argumentația ta și vrei să zici ceva care ar putea interesa destulă lume, începe ime-diat un cor de văicăreli din partea celor care au senzația că li se bagă ceva pe gît. Iar cel mai crunt lucru e că producătorii de văicăreli nici măcar nu se obosesc să vadă despre ce e vorba. Ai pronunțat cumva cuvintele interzise în limba română? Ai zis cumva ceva care să semene cu „maghiar“, „rom“, „persoană gay“, „evreu“, „arab“? Și lista poate continua mult și bine. Te-ai ars! Imediat începe un tsunami de scuipături. Nu prea stă nici unul dintre vigilenții neamului să asculte sau să citească pînă la capăt. A auzit sau a citit el vreunul dintre cuvintele-cheie? Gata, frate! Începe procesul de adunare a secrețiilor, se mobilizează toată forța pulmonară și se pregătește marea canonadă.

Adevărul e că felul ăsta de vigilență nu e ceva ce se găsește doar pe aici. Adică nu e ceva ce rîde la soare doar pe la București, pe lîngă Iași sau în Mănășturul Clujului. E o chestie peste care poți să dai oriunde în lumea asta. Cel mai amuzant e că așa ceva zăngănește tot mai tare, din toate încheieturile armurilor, într-o lume care se dă – cel puțin printr-o parte a ei – ca fiind un exemplu de finețe și de loc geometric al tuturor punctelor de civilizație pașnică, egal depărtată de orice axă a intoleranței. Dar asta sună bine doar în cîntecele de gintă. Cu toate că și pe-acolo ne mai scapă cîte-o sudalmă la adresa ălora care nu s ca noi. În rest, e jale mare. E mare supărare pe tot ce nu-i ca noi. Iar dacă îndrăznești să spui ceva, dacă încerci să sugerezi că se exagerează grav cu scuipăturile pline de resentiment și că asta n-o să ducă niciodată la ceva bun, atunci ești trădătorul perfect, care s a dat cu dușmanul. Și imediat începe o creativitate cosmică în a înjura, pe care n o s-o găsești, din păcate, nici în curățenia curții sau a scării de bloc, nici în cea a satului sau a cartierului în care viețuiește „creatorul“ repede înjurător de dușmani. După cum n-o să prea regăsești energie și creativitate în nimic legat de existența comunitară a vigilentului apărător. Deși el pretinde că se află tocmai în slujba comunității din mijlocul căreia a sărit să apere orice, cu pieptul său voinic.

Cu puțină vreme în urmă ne bucuram, nevenindu-ne să ne credem ochilor și urechilor, că stăm mai bine în termeni de păstrare a democrației contemporane decît țări pe care nu prea visam să le ajungem din urmă, ani mulți de-acum încolo. Cine și-ar fi închipuit că, la nivelul organizațiilor europene din care facem parte, o să fim un exemplu mai bun decît Ungaria sau Polonia? Stați liniștiți, se rezolvă! Se risipește îndată mirarea asta, care ne-a tulburat pentru o scurtă perioadă. Nu reușește nimeni de prin jur să ne amețească de cap? Nu reușește nimeni să ne oprească dintr-un drum spre civilizație, spre care am pornit cu chiu, cu vai? N-are nimic, fraților! O facem singuri, că nimic nu-i mai bun pe lumea asta decît ce-și face omul cu mîna lui. Să revenim la vechile metehne, că și-așa ne-am obișnuit să punem preț mai mare pe trecut decît pe prezent. Să dăm tonul unui cîntec de vitejie, că așa ne-a învățat Partidul, în Epoca de Aur. Să ne umplem sufletele de „hrană spirituală“, de versuri mobilizatoare, și să uităm stomacul și lucrurile concrete, că-s secundare. Gigantică performanță! Să fii umilit și înfometat zilnic, dar să cînți, mîndru nevoie mare, cît te țin plămînii, cîntece despre demnitate. Și să le mai și crezi.

E îngrozitor mecanismul ăsta. Să te simți neputincios, să ți se administreze picătura chinezească a tîmpirii de cap, să ți se sugereze că mereu alții, cei care nu sînt perfect la fel cu tine, sînt ăia vinovați de starea proastă în care te găsești, să ți se plimbe pe la nas un trecut glorios din care să-ți iei „hrana spirituală“, să fii mințit și umilit, dar tu să urli din rărunchi cîntece despre demnitate. E foarte trist. E ceva care, fatalmente, depășește etniile. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fabrica Autoturisme din Timișoara FOTO Facebook/ Catalog Lastun Dacia 500 Club
Aberația industriei auto comuniste, încropită într-o fabrică de cuști de animale. „Mercedes și BMW ar fi dat orice să-i oprească producția”
La sfârșitul anilor 80, pe porțile unei fabrici din Timișoara ieșea una dintre cele mai caraghioase mașini din întreaga istorie a industriei auto: Lăstunul. Aceste mașini erau destinate clasei muncitoare din România socialistă și erau parodiate inclusiv în acei ani.
Studenți USV Iași jpeg
Ajutor nesperat pentru elevi și studenți. Cei care învață în străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuției la stat
Este oficial! Elevii, studenţii şi studenții doctoranzi care urmează cursurile școlilor și universităților din străinătate vor beneficia de asigurare de sănătate fără plata contribuțiilor.
Inundaţii Bucureşti FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei
INTERVIU Cum pot fi prevenite inundațiile din mediul urban: de la „orașele-bureți” la asigurările de locuințe
Directorul general interimar al Institutul Internațional pentru Apă din Stockholm (SIWI), Håkan Tropp, explică pentru „Weekend Adevărul” modul în care poate fi evitată inundarea străzilor din orașe în perioadele ploioase.
bacalaureat jpg
Bacalaureat 2025, sesiunea din iarnă. Cum se va desfășura examenul de evaluare a competențelor lingvistice la Limba română
În perioada 27-31 ianuarie 2025, elevii claselor a XII-a vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice la Limba română și Limba maternă din cadrul examenului de Bacalaureat.
Stațiunea Straja  Foto Bunzac Media, Complex montana (11) jpg
Cele mai populare stațiuni montane din România. Unde se află destinațiile de iarnă ale Carpaților
Cele mai populare stațiuni montane din România se înșiruie de-a lungul văii Prahovei, însă locuri ca Munții Apuseni, Bucovina sau Valea Jiului atrag și ele nenumărați turiști.
vaci lapte (2) jpg
Se prăbușește „împărăția laptelui”. Seceta, scumpirile și munca plătită în bătaie de joc adâncesc sărăcia în lumea rurală
Seceta care aproape a lăsat animalele fără hrană, dar și prețul extrem de scăzut al litrului de lapte, la vânzare, sărăcește comunități întregi din România. Este vorba în special despre satele în care localnicii trăiesc aproape exclusiv din creșterea vacilor cu lapte.
Comorile Olteniei de sub Munte descoperite datorită Festivalului Licuricilor de la Costești Vâlcea Foto Colaj
Ce este „vacanța de formare” și de ce câștigă popularitate acest tip de călătorie. Skillcation în România
Un nou tip de vacanță câștigă tot mai mulți adepți la nivel global. Skillcation, vacanța de dezvoltare personală, poate fi comparată cu o tabără pentru adulți, în care participanții au ocazia să deprindă noi abilități, exersând activități pe care poate nu au avut ocazia să le experimenteze.
Copii fericiti FOTO Shutterstock
Copiii activi învață mai bine. Legătura dintre mișcare și rezultate la școală
Un adolescent din șapte la nivel global se confruntă cu o afecțiune mintală, iar în acest context, se caută tot mai multe soluții de prevenire. Surprinzător, cercetările recente sugerează că activitatea fizică ar putea fi cheia unei abordări simple, dar extrem de eficiente.
Inundatii Slobozia Conachi  Foto Inquam Photos   George Calin (2) jpg
INTERVIU Cum ar putea fi prevenite inundațiile: „O soluție rentabilă este să folosim natura ca parte a protecției”
Directorul general interimar al Institutului Internațional pentru Apă din Stockholm (SIWI), Håkan Tropp, explică modul în care pot fi gestionate mai eficient resursele de apă astfel încât riscul de inundații sau secete să scadă semnificativ.