Leziuni incompatibile

Publicat în Dilema Veche nr. 729 din 8-14 februarie 2018
„Cu bule“ jpeg

Cuvintele pot căpăta sensuri noi şi adesea destul de surprinzătoare prin izolarea lor din anumite îmbinări stabile; cînd frecvenţa în uz determină o scurtare, cuvîntul păstrat preia sensul întregii sintagme. Cu un secol în urmă, se vorbea curent de pătlăgele roşii şi pătlăgele vinete; adjectivele substantivizate roşii şi vinete sînt azi denumirile curente ale legumelor în cauză. Folosirea substantivului temperatură cu sensul „temperatură ridicată; febră“ a fost criticată, pentru că producea o interpretare aparent tautologică (cineva are temperatură, în mod normal), dar e curentă în registrul familiar. La fel se petrec lucrurile şi cu alte sintagme, mai ales în jargonul diferitelor profesii. Aşa se ajunge ca în declaraţii asupra unor accidente grave să se vorbească despre leziuni incompatibile, o formulă stranie şi departe de a sugera, prin sensul componentelor, semnificaţia pe care vrea să o transmită vorbitorul („leziuni mortale“). Exemplele din mass-media nu sînt (deocamdată) multe, dar par să indice o tendinţă: „În doar cîteva minute victima a fost scoasă, însă prezenta leziuni incompatibile. În acest moment resursele se vor retrage în mod progresiv“ (declaraţie a unui purtător de cuvînt, preluată de digi24.ro); „șeful batalionului separatist (…) a fost ucis de o bombă artizanală (…). «Separatistul a suferit leziuni incompatibile», a transmis sursa agenției»“ (independent.md); „creierul a suferit leziuni incompatibile, fără cale de întoarcere“ (informatiahr.ro) etc.

Ciudăţenia formulei provine din sensul adjectivului („care nu poate exista simultan cu altceva, care nu este compatibil cu altceva“, DEX), care presupune obligatoriu un complement sau aplicarea la cel puţin doi termeni diferiţi (X e incompatibil cu ceva; X şi Y sînt incompatibili). Dacă ne raportăm la sensul de dicţionar, rănile incompatibile ar trebui să fie cele care nu se potrivesc între ele sau nu se acceptă reciproc. Evident, nu acesta este sensul din declaraţiile citate. Rănile incompatibile provin din scurtarea formulei răni incompatibile cu viaţa, o sintagmă curentă în limbajul de specialitate al medicinei de urgenţă, al medicinei legale, al comunicatelor poliţiei. Este, de altfel, o formulă internaţională, cu echivalente în multe limbi (injuries incompatible with life; blessures incompatibles avec la vie; lesioni incompatibili con la vita etc.). Scurtarea ei, produsă în jargonul profesioniştilor, poate crea perplexitate vorbitorilor obişnuiţi.

De altfel, chiar formula completă, care comunică o stare de lucruri într-un mod complicat, indirect şi tehnic, încercînd să evite ambiguităţile, nu este cea mai potrivită cu registrul standard al limbii. Faptul că rănile nu sînt numite grave, mortale sau cauzatoare de moarte indică foarte probabil şi o intenţie eufemistică. Totuşi, pentru gîndirea spontană, rănile şi viaţa sînt entităţi situate în planuri atît de diferite încît asocierea lor pare cumva nefirească. Cel puţin la fel de ciudată e formula tehnică opusă, compatibil cu viaţa: aflăm, de pildă, că mai multe persoane rănite „au leziuni compatibile cu viaţa, iar alte 8 au răni mai grave“ (cugetliber.ro); „în timpul confruntării au rezultat nişte leziuni compatibile cu viaţa“ (ziare.com).

Conflictul dintre limbajul curent şi limbajul de specialitate (cu efectele sale eufemistice sau doar derutante) e o problemă mai generală. Sintagma injuries incompatible with life, folosită în legătură cu victimele unui grav accident produs în 2016 într-un parc de distracţii din Australia, a trezit proteste în mediul online, mai multor cititori anglofoni părîndu-li-se prea birocratică şi lipsită de empatie. La noi, mass-media preia fără prea multe scrupule sintagmele de specialitate din rapoartele medicale şi poliţieneşti, cu deplină încredere în autoritatea şi limbajul expertului. Ar fi totuşi de dorit ca măcar formula abreviată leziuni incompatibile să nu se răspîndească în afara jargonului meseriei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.