Cît e ceasul?

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Cît e ceasul? jpeg

Zilele acestea, orașul Geneva s-a putut confunda, în sensul cel mai bun, cu un nume: Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH, ediția numărul 28, 15-19 ianuarie 2018). Cum, de altfel, o bună parte a istoriei ceasurilor se confundă cu Geneva.

E drept, nu elvețienii sînt cei care au meritul de a fi creat primele ceasuri din istorie, ci germanii. Peter Henlein din Nuremberg este cel căruia i se atribuie producția primelor ceasuri de buzunar, cîndva în perioada 1509-1530. Firește, vorbim despre niște obiecte foarte rare și foarte scumpe, destinate exclusiv nobililor epocii.

Pînă să ajungem în Elveția trecem prin Franța, care, evident, trebuie menționată la capitolul de început al istoriei ceasurilor. De fapt, cu ajutorul Franței vom ajunge în Elveția. De ce? În secolul al XVI-lea, Vestul Europei era marcat de Reformă și de revoluțiile religioase, iar francezii protestanți (numiți hughenoți) erau persecutați și, drept urmare, au ales să părăsească Franța. S-au îndreptat în număr considerabil spre Elveția, mai exact spre Geneva. Au luat cu ei și cunoștințele, și talentul în fabricarea obiectelor care măsoară timpul, și astfel a început istoria elvețiană în materie de ceasuri.

Povestea s-a nimerit la fix (cum altfel?) cu noua măsură luată de reformatorul John Calvin, care din 1541 a interzis purtarea bijuteriilor în Geneva. Neavînd prea multe opțiuni, bijutierii locali s-au reorientat, vrînd-nevrînd, spre fabricarea de ceasuri și au făcut echipă perfectă cu refugiații hughenoți. Meșteșugul și arta bijutierilor s-au îmbinat astfel cu știința și tehnica ceasornicarilor, iar Geneva a ocupat rapid un loc pe harta mondială a ceasurilor.

Un ticăit puternic se auzea și din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, mai ales din buzunarele vestelor domnilor. Deci, și englezii aveau un cuvînt important de spus în materie, mai ales în privința inovațiilor.

În Geneva, însă, timpul nu stătea în loc. Și nici bijutierii-ceasornicari, astfel încît s-a dat startul producției standardizate de ceasuri (fapt atribuit lui Daniel Jeanrichard). Rezultatul: în 1790, Geneva exporta mai mult de 60.000 de ceasuri anual.

Elvețienii au continuat pe aceeași direcție, a producției în cantități mari, fără nici o urmă de îndoială asupra calității, însă. Foloseau sistemul numit établissage (asamblarea în etape a diferitelor componente ale produsului final), care permitea fabricarea pieselor componente în diferite locuri în același timp. Cu alte cuvinte, puteau produce mult mai mult în timp mai scurt decît concurența.

Deși au existat multe suișuri și coborîșuri în anii ce au urmat, în cele din urmă timpul a înscris orașul Geneva în istorie drept capitala mondială a ceasurilor. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.