Dispariţii de pe Insula Şerpilor

Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
Dispariţii de pe Insula Şerpilor jpeg

Bănuiesc, fără nici o dovadă, că undeva în Sulina se află încă fragmente arhitectonice ale templului de pe Insula Șerpilor. Cele mai importante dintre ele (capiteluri, tamburi, baze de coloane) au sosit acolo în 1841 și urmau să călătorească mai departe spre O­dessa, unde n-au mai ajuns niciodată. Cineva întreprinzător trebuie să le fi rătăcit după toate regulile artei, poate îngropîndu-le pe unele laolaltă pentru mai tîrziu, așa cum s-a întîmplat și cu tezaurul de sculpturi de la Tomis. În orice caz, în anii 1990 doar vreo două piese dintr-un vechi transport direct de șase fragmente de pe insulă erau „în curs de identificare“ (numai un istoric poate produce o asemenea ambiguitate) în muzeul din Odessa.

Templul de pe mica insulă antică Leuke (a Șerpilor sau Zmeinîi, fiindcă azi e a Ucrainei; 45 km în larg față de Sulina) era închinat lui Ahile, fiind și cel mai renumit sanctuar al eroului homeric din toată zona pontică. Probabil că el era onorat aici mai ales de navigatorii pe care îi îndruma, dar insula rămîne un fel de paradis funerar hiperboreean în mitologia păgînă (și post). Aici ar fi fost adus corpul lui Ahile, ucis la Troia și smuls din rugul funerar de mama lui, zeița Thetis (hashtag picioare de argint).

Cîteva sinteze recente ale cercetărilor făcute de arheologii din Odessa și Moscova rămîn destul de speculative, în special pentru că în 1837, la 15 ani de la realizarea primului plan arheologic al insulei, piatra din fundațiile antice a fost refolosită pentru construcția Farului (bombardat apoi în Primul Război Mondial și refăcut de România). Punînd cap la cap informațiile credibile, situația e cam așa: prin secolul VI î.Hr., coloniști greci (din Milet?) au construit aici pentru Ahile un templu ionic in antis (cu coloanele fațadei încadrate de prelungirile zidurilor laterale), asemănător cu cel al lui Apollo Vindecătorul din Olbia, dar de două ori mai mare, 15 x 30 m. Două secole mai tîrziu, primului templu i-a fost adăugat, adiacent la vest, un altul de aceleaşi dimensiuni, posibil pentru Apollo însuși, cu fundaţie din lespezi de calcar fără mortar, cu o cameră pentru ofrande, coloane ionice de cam 8 m şi elemente de marmură de Paros. Ideea că două temple grecești, ambele cu fațada spre sud, folosesc în comun zidul dintre ele mi se pare bizară, dar ar putea avea rațiuni topografice sau logistice, legate de dificultatea de a construi temple pe o stîncă fără apă și fără copaci.

Cultul lui Ahile pe insulă, în ipostaza sa de Stăpînitor al Pontului, avea o semnificație panelenică și era administrat de Olbia, iar apoi, din secolul I d.Hr., de Tomis. Pe lîngă vase și cioburi cu dedicații, mai erau depuse aici ca ofrande și vîrfuri de săgeți, probabil de data asta închinate lui Ahile ca vindecător. E posibil ca pelerinii sau navigatorii să fi trecut prin incubația sacră, adică o noapte petrecută într-o incintă sfîntă (poate asta era așa-numitul al doilea templu), în timpul căreia zeul te vindecă în vis. Spun zeu pentru că, deși Ahile era onorat adesea ca erou, în unele sanctuare el este asimilat treptat cu un zeu (Poseidon îi promisese lui Thetis că fiul ei va deveni zeu în Pont, iar Homer îl numeşte pe Ahile „divinul“). De la acești vizitatori provin vreo 2000 de monede găsite pe insulă, care acoperă un mileniu întreg și merg pînă în vremea lui Iustinian, indicînd poate chiar o continuare a cultului lui Ahile acolo, în plină epocă creştină. Implicațiile funerare-soteriologice ale legendei îl fac de altfel pe erou o decorație predilectă pentru sarcofage, iar în arta antichității tîrzii figura lui are o răbufnire de popularitate, creîndu-se cicluri cu aventurile lui, unele inspirate formal din modele creştine şi ebraice. Multe figuri păgîne sînt bineînțeles recuperate în artă în cheie creștină, sau în orice caz sînt văzute drept compatibile, măcar prin anumite episoade biografice atent selectate, cu un ethos creștin, ceea ce la Ahile, cu moartea timpurie și gloria sa eternă, nu era greu de făcut. O fascinație mai greu de mărturisit trebuie să fi exercitat, în vremea ereziilor, natura sa duală. Pe de-o parte, el e profund uman prin iubirea față de prietenul pierdut, pentru care plînge și jelește înfășurat ca o mumie. Pe de alta, el depășește umanul, atît înspre monstruos, prin maltratarea cadavrului unui inamic (în plus, unul nobil, Hector), cît și înspre divin, prin invulnerabilitatea sa (chit că imperfectă, ca la Siegfried). Această invulnerabilitate are, că veni vorba, o expresie iconografică oarecum diferită de povestea „călcîiului“. În artă, Ahile e mereu prezentat ca ţinut de Thetis de gleznă cînd e îmbăiat în Styx, şi de asemenea lovit de săgeata lui Paris tot în gleznă. Cît despre descoperirile de pe teritoriul românesc, un mozaic policrom cu Ahile (căruia Priam îi cere trupul fiului său, Hector, pentru a-l îngropa) găsit în 1823, la Sarmizegetusa romană, a dispărut distrus de austrieci (ne-a rămas desenul).

Sursele antice (Arrian) zic că una dintre ofrandele aduse la templul lui Ahile erau gemele. Pe Insula Șerpilor s-au găsit într-adevăr destule asemenea geme, reprezentînd pe Dionysos, Cybele, Nero-Helios, Nike, sau al căror design vine cu o varietate de înțelesuri magice și politice: semne zodiacale (scorpion, capricorn etc.), acvila romană, strîngerea de mînă contractuală (dextrarum iunctio), lună, stele, floare de mac, furnică, delfin, leu, sepie. Toată colecția de geme găsite de arheologii ruși pe insulă a dispărut însă. Se păstrează doar efigiile lor în ceară (ale gemelor, nu ale arheologilor).

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.