Muzeul kitsch-ului?

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Cum poate fi Bucureştiul capitală europeană a culturii? jpeg

„Bucureștenii și turiștii au la dispoziție o nouă desti-ație muzeală, dedicată, de această dată, kitsch-ului românesc“ – au anunțat ziarele începînd cu 5 mai. „Ea include aproximativ 200 de exponate și poate fi vizitată în Centrul Vechi al Capitalei. Muzeul de tip boutique cuprinde peste 200 de exponate, care compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc. Aceasta poate fi dedusă și din cele șapte categorii în care au fost împărțite obiectele: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern și make your own kitsch.“ Un jurnalist supralicitează: „În Muzeul Kitsch-ului, vizitatorul nu se poate plictisi. «Nimic nu este mai vulgar decît kitsch-ul sofisticat», este mesajul de întîmpinare. O statuie a lui David cu dolarul de gît întîmpină, de asemenea, musafirul avid de cunoaștere. Oricine își va regăsi un obiect care i-a aparținut sau pe care încă îl are acasă“.

Avid de cunoaștere, așa cum mă știți, mi-am luat nevasta și, ca tot burghezu’ care se respectă, am dus-o duminică la muzeu.

– Bine ați venit la muzeul kitsch-ului! – ne întîmpină o domnișoară zîmbitoare.

– De-abia așteptam un asemenea muzeu! – se aud două voci la unison, ale unui cuplu de tineri din spatele nostru.

– Pentru români, știți, avem bilete mai ieftine, că ei sînt expuși tot timpul-kitsch-ului!

Noi mormăim ceva, mulțumim și ne luăm biletele. Și în asta sîntem excepționali!? – încep eu să mă enervez. Tot restul muritorilor nu sînt expuși la kitsch și trebuie să ajungă în România ca să descopere acest fenomen exotic, numai noi ne am născut și vom muri în kitsch. Măi, să fie!… Apoi îmi dau seama că domnișoara zîmbitoare mi-a luat cu zece lei mai mult pe bilete, căci prețul nefiind afișat nicăieri, am crezut că atît costă. Dau să mă întorc, dar renunț: o iau ca pe o experiență live a kitsch-ului românesc…

Înăuntru găsim, într-adevăr, tot ceea ce ne așteptam să regăsim. Înșiruirile jurnaliștilor care au trecut pe aici sînt corecte – și toate încep cu ceea ce știau oricum: peștele de sticlă albăstruie de pe televizor și „Răpirea din Serai“ de pe perete. Sînt, evident, mult mai multe. Ba chiar mult prea multe. Sifonul acesta vechi, de pildă, în plasa lui de sîrmă, ce caută aici?

– Dar ăsta e frumos! – se minunează și un jurnalist care s-a întîmplat să-și facă reportajul în timp ce eram și noi acolo. Dacă mergi jos, la restaurantul X, ăia chiar au expuse sifoane d-astea!

– Îl aveam aici și n-am știut unde să l pun, așa că… – se scuză stăpînul muzeului.

Rezultă din cele expuse că tot comunismul a fost, pur și simplu, kitsch. Mă rog, fie, omul știa că asta prinde la public. Dar de ce este Dacia 1300 kitsch? Sau Sala Palatului? Sau cravata de pionier, așa, ca atare? Kitsch-ul religios cuprinde tot felul de icoane care îți fac cu ochiul, cruci cu beculețe, Iisus în posturi grotești etc. De acord, e kitsch în stare pură. Se bate apoi monedă pe fastul preoților. O fi reprobabil, dar nu e kitsch. Apoi se trece la kitsch-ul bisericilor. Unele sînt însă impecabile, doar că fie sînt mari (probabil că proprietarul a auzit ceva de la trupa Taxi despre Catedrala Neamului), fie au forme mai îndrăznețe. Una însă e chiar superbă…

– Hainele astea puse la uscat nu sînt kitsch, dar le-am pus ca să completeze atmosfera – îi spune patronul jurnalistului, pe cînd treceam pe lîngă o sfoară lungă de care atîrnau chiloți, sutiene și cîrpe. E tipic românesc! – mai precizează acesta.

Și străzile din orașele medievale italienești cum or fi atunci? – îmi trece mie prin minte, cu gîndul la toate instalațiile de uscat rufe pe sub care treci pe străduțele atîtor orașe vechi din Italia. Acolo e pitoresc, la noi e kitsch…

Ajungem la colțul cu „camera comunistă“, cu un pat cu noptieră-ladă-de-pat care domină totul.

– Aici facem poze! – se animă brusc patronul. Aici, în sertar, avem și bani – falși, desigur! – și lumea se așază pe pat, ia un pumn de bani și îi aruncă, așa, în aer, ca să zică că sînt bogați! Vizitatorilor noștri le place foarte mult aici! – rezumă amfitrionul cu mîndrie.

Ei da, acesta chiar e kitsch de zile mari: să parodiezi cu bani falși kitsch-ul la care rîvnești, dar n-ai parte, căci e pe bani adevărați! Poate că adevăratul kitsch din acest muzeu nu este cel pe care îl expune, ci cel pe care îl produce… Muzeul nu are stil, dar nici umor, nu are distanță, dar nici empatie. Ce au oare cu bietele milieuri, de pildă, aceste obiecte atît de desuet tandre, cu care bunici și mătuși își alintau locuința amărîtă pentru a o însufleți puțin?

„În materie de kitsch, sînt și eu diletant, la fel ca toți ceilalți“ – se scuză proprietarul Muzeului Kitsch-ului. „Nu cred că există specialiști în kitsch, pentru că nu este o știință. Nu toate (exponatele) sînt 100% kitschoase, dar mi s-au părut de prost gust. Voi ține cont de feedback-urile și rating-urile vizitatorilor pentru a face schimbări sau pentru a îmbogăți colecția de exponate“. Și adaugă: „Niciodată nu vom ști dacă am făcut cea mai bună selecție…“ Puțin șmecheraș de provincie, puțin visător, declarat diletant, a mirosit o lovitură de piață, dar se declară, prudent, diletant și e vizibil speriat de ce-o să zică lumea. Nu te poți supăra pe el. Dar cazi pe gînduri și te întristezi puțin. Onest, în felul său, inițiatorul muzeului a fost foarte precis cînd a spus că nu prea știe ce obiecte a pus în muzeu, „dar mi s-au părut de prost gust“. Există un naiv mesaj pedagogic în această confesiune: Dragi vizitatori, nu vă înconjurați de astfel de obiecte, să știți că sînt de prost gust! Or, vorba jurnalistului citat mai sus, „oricine își va regăsi un obiect care i-a aparținut sau pe care încă îl are acasă“. Muzeul kitsch-ului nu este nici muzeu, nici al kitsch-ului, ci un soi de cabinet de curiozități, alcătuit de un autodidact în căutarea bunului gust. Pe de altă parte, astfel expus public, kitsch-ul „unora“ devine „al altora“ – drept care „unii“ pot să se rîdă de el și, eventual, să se ridice deasupra lui. E altceva, dar este și asta ceva… 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Apologia pîrleazului, Editura Polirom, București, 2015.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Recunoști vedeta din imagine? Este o celebră vedetă de la PRO TV
Este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la PRO TV, cu o carieră solidă și de succes. De asemenea, în mediul online și-a dezvoltat o mare comunitate de fani pe care îi ține la curent cu diverse evenimente din viața sa. Tu ai reușit să îți dai seama despre ce vedetă este vorba?
62502823 (1) jpg
Barajul Vidraru intră în reparații și va fi golit. Povestea imensei construcții
Pentru că va intra în retehnologizare, Barajul Vidraru va fi golit complet, în patru etape, începând cu 1 august. Pe cursul apei sunt însă anumite zone inundabile și vor trebui luate măsuri de protecție. Barajul din apropierea Transfăgărășanului este cel mai mare baraj arc din România.
FOTO Bihoreanul
Recuperare miraculoasă pentru băiețelul din Bihor, rănit de o poartă de fotbal. „Sper că va trăi, atâta vreau”
Un băiețel din Bihor și-a revenit în mod miraculos după ce o poartă de fotbal i-a căzut în cap, provocându-i răni grave care i-au pus viața în pericol.
4 baza harta coduri jpg
Cod de furtuni și ploi peste jumătate din țară! România, „măturată” de fenomene meteo periculoase, până pe 28 mai
Meteorologii au lansat noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu, fiind prognozate ploi abundente, intensificări ale vântului şi răcire accentuată a vremii în aproape jumătate de ţară.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Accident grav în Neamț: O persoană încarcerată în urma coliziunii a trei mașini. Traficul este blocat complet pe DN2
Un accident rutier grav a avut loc duminică, 25 mai, în localitatea Secuienii Noi, județul Neamț, pe DN 2, în urma coliziunii a trei autoturisme. O persoană este încarcerată, iar circulația rutieră este complet oprită pe ambele sensuri de mers.
Gerhard Schroder si Vladimir Putin FOTO Getty Images
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prietenul lui Putin, nu mai poate primi bani din Rusia. Suma importantă la care nu mai are acces
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder nu mai poate accesa contul bancar prin care primea plăți de la companii rusești. Astfel, Schröder ar fi pierdut deja aproape jumătate de milion de euro.
match the objects brain teaser jpg
Testul de inteligență aproape imposibil de rezolvat! Găsește obiectul care are nu are pereche în maxim 5 secunde
Ești gata să-ți testezi rapiditatea mentală și puterea de observație? Acest test vizual de inteligență este o provocare pentru cei mai agili dintre noi.
image png
Defilare de vedete și diamante la Reședința Ambasadei Britanice! Andreea Raicu, Loredana și Amalia Enache invitate de onoare la evenimentul Cristinei Bâtlan
Ce au în comun moda, diamantele și vedetele de top? Un eveniment de lux organizat de Cristina Bâtlan în colaborare cu Lucie Portam- soția ambasadorului Marii Britanii, Giles Portman, desfășurat la Reședința Ambasadorului Marii Britanii. Sub titlul „Fashion is Timeless, Diamonds are Forever”, vedete,
YWRlY2ExZjVlOTEyOGQ4YjUwNTI5N2YxNzRm thumb jpg
Care sunt primele tronsoane de autostradă care vor fi gata în 2025 și de când vor putea circula mașinile
Prima porțiune de autostradă care va fi gata în 2025 este cel mai probabil lotul 3 al Autostrăzii 0 - Sud (Autostrada de centură a Capitalei). De asemenea, secțiunea 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești, între Băiculești și Curtea de Argeș, va fi, probabil, gata în luna iunie 2025.