La zi în cultură

Pagina 58
Cărţi fără librării, piaţă fără cititori jpeg
Cărţi fără librării, piaţă fără cititori
Despre ce vorbim cînd vorbim despre piaţa de carte românească? „Avem librării de mall, care, cu unele excepții, vînd noutăți și trimit cărțile retur editurii după 4-5 luni de la apariție, ori vînd tricouri, băuturi, ceramică sau mai știu eu ce altceva – solicitînd editorilor rabaturi care depășesc orice închipuire.“
Teatrul melancolic al lui Radu Afrim jpeg
Teatrul melancolic al lui Radu Afrim
Punctul orb continuă o serie de spectacole de autor, conectate între ele prin­tr‑un anume tip de  scriitură, dar mai ales, prin subordonarea textului unei regii cu personalitate puternică. Afrim explorează (in)voluntar un univers interior care îl bîntuie sistematic: melancolia suferinţei postdramă.
Metamorfoza unui cîine jpeg
Metamorfoza unui cîine
Mîini. Gesturi. Artă, premiat anul acesta în secţiunea „Forum“ a Festivalului de la Berlin, e un documentar observaţional care reuşeşte să fie deopotrivă o riguroasă incursiune istorică, un studiu tehnologic şi totodată poetic asupra unui proces artizanal, o introducere în domeniul sculpturii şi explorare a filmului ca mediu.
Puls & tact jpeg
Puls & tact
Black Light – un fel de Jaga Jazzist în care toată lumea ar cînta cu cîte o mînă legată la spate, ori un Nik Bärtsch mai insistent şi mai repetitiv.
De ale zăpezii în Vail, Colorado jpeg
De-ale zăpezii în Vail, Colorado
Despre Vail se spune că e „ca nimic altceva pe Pămînt“. Spun chiar ei, de altfel, în sloganul stațiunii, mizînd pe wow-ul ieșit din gura schiorilor și a boarderilor, pe sub cască, atunci cînd dau cu nasul de zăpadă, se pierd pe sutele de pîrtii sau ajung în bowls cînd pică soarele în acel fel.
„Que Viva Picasso“, Daraveri de boieri, „Terenul de joacă“ jpeg
„Que Viva Picasso“, Daraveri de boieri, „Terenul de joacă“
● Joi, 10 martie, de la ora 19, la librăria Humanitas de la Cișmigiu are loc lansarea cărții Eminescu – versuri din manuscrise, ediție coordonată de Ioana Bot și Cătălin Cioabă. (Stela Giurgeanu) ● A Bigger splash (Pasiuni periculoase, 2015, Luca Guadgnino), un film interesant și îngrozitor de­spre cupluri și pasiuni, în care Tilda Swinton face un rol remarcabil. (Iaromira Popovici)
„Oamenii sînt dispuşi să plătească pentru calitate“   dialog cu Vlad PETREANU jpeg
„Oamenii sînt dispuşi să plătească pentru calitate“ - dialog cu Vlad PETREANU
Sînt două exemple foarte interesante: New York Times și Financial Times, două publicații de o reputație extraordinară, care au aplicat tarife la intrarea pe site. La New York Times funcționează, la Financial Times nu. E o deosebire de abordare.
Salutări de la Basel jpeg
Ruta balcanică şi calea lui Davutoglu
„Vremea imigraţiei ilegale a trecut“, a spus preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după încheierea summit-ului de la Bruxelles. Şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, e optimist: propunerea Turciei de a prelua refugiaţii sirieni din Grecia „schimbă regulile jocului“.
Teatrele naţionale: mall uri culturale sau centre de stimulare a imaginaţiei civice jpeg
Teatrele naţionale: mall-uri culturale sau centre de stimulare a imaginaţiei civice
În condiţii economice total diferite, ceea ce tindem să imităm, în mod superficial, este aparenţa de „mall cultural“ a unora dintre teatrele britanice sau americane.
Shakespeare, enigmă şi prezenţă jpeg
Shakespeare, enigmă şi prezenţă
Am putea sacrifica principiul substituţiei binare – în locul lui Shakespeare, o identitate unică, Francis Bacon, Marlowe, Florio – pentru a imagina o societate secretă ce-i reuneşte pe aceşti autori ipotetici.
Rugăciune pentru Cernobîl jpeg
Rugăciune pentru Cernobîl
O carte atît de tragică, deopotrivă filozofică şi poetică (cea mai neagră poezie imaginabilă), politică (în cea mai scandaloasă formă a ei), dar mai ales umană, copleşitor de umană în fiecare cuvînt.
Einstein şi Frankenstein jpeg
Einstein şi Frankenstein
Dramaturgul Peca Ştefan şi regizorul Radu Apostol pun problema modului în care copiii se regăsesc (sau nu) în identitatea naţională, cum se raportează ei la moştenirea culturală autohtonă şi la multiculturalism.
O investigaţie detectivist jurnalistică jpeg
O investigaţie detectivist-jurnalistică
Asistăm, pe coridoarele unei secţii de poliţie din Boston, la trecerea sub tăcere a unui caz de pedofilie şi urmărim ieşirea din secţie în deplină libertate a preotului acuzat, însoţit de un episcop, Spotlight se angajează să restituie ceea ce se muşamalizase atunci.
Gang of One jpeg
Gang of One
Primele două albume ale grupului din ­Leeds Gang of Four, esențialele Entertainment! și Solid Gold, apăreau în 1979, respectiv 1981 și creau un standard redescoperit la ani lu­mină distanță de generația post-post-punk.
„Iubesc să cînt, dar rareori sînt şi mulţumit de felul în care o fac“   interviu jpeg
„Iubesc să cînt, dar rareori sînt şi mulţumit de felul în care o fac“ - interviu
Niciodată n-am fost în stare să semăn cu nimeni altcineva, chiar dacă uneori probabil mi-am dorit asta!
„În Univers nu există culoare şi sunet“   interviu cu colonel dr  Constantin MOCANU jpeg
„În Univers nu există culoare şi sunet“ - interviu cu colonel dr. Constantin MOCANU
În general, înțelegem realitatea prin intermediul simțurilor și considerăm reale experiențele noastre. În Univers nu există culoare și sunet. Există vibrație pe care o interpretăm, iar noi reușim să interpretăm prin simțurile noastre doar o fracție minusculă din tot spectrul. Ştiința însă suplinește această limitare.
BIEFF, Brian May, Departe de trunchi jpeg
BIEFF, Brian May, Departe de trunchi
● Luna asta întîmplă multe. Mai bine să știți din timp: în săptămîna 14-20 martie va avea loc la București Festivalul Internațional de Film Experimental. Ca în fiecare an, programul e unul provocator. Dacă sînteți amatori de titluri noi și de experiențe vizuale, treceți-vă festivalul în program. Mai multe informații pe: www.bieff.ro. (Ana Maria Sandu) ● Pe 14 martie e concert Bryan May la București. Nu ratați întîlnirea cu legendarul chitarist al trupei Queen. (Matei Martin)
Modestia este una dintre pierderile esenţiale ale secolului XXI   dialog cu Ioana PÂRVULESCU jpeg
Modestia este una dintre pierderile esenţiale ale secolului XXI - dialog cu Ioana PÂRVULESCU
Mă simt bine scriind pur şi simplu. Iar în momentul de față, cînd nu am prea mult timp pentru scris, mi-e dor de scris ca de un om. Un om drag pe care nu pot să-l văd, pe care sînt împiedicată să-l văd săptămîni în șir.
Salutări de la Basel jpeg
Ce înseamnă „o istorie mai frumoasă“?
Guvernul conservator din Polonia vrea să rescrie istoria. Sau, mai precis, să evacueze din trecut capitolele rușinoase pentru a-și construi o istorie a prezentului glorioasă.
„Fără Dada, secolul XX ar fi fost secolul XIX“ jpeg
„Fără Dada, secolul XX ar fi fost secolul XIX“
„Dada“, de fapt, este „nu“. E un instrument pe care îl pot activa tinerii. Fiindcă ei nu au putere. Și au nevoie de un spirit ghiduș și serios, care să-i țină la treabă cu arta, cu un lucru care nu face nici bani și nu există decît cu un sens idealist. Pentru ei, Dada e un sprijin de familie spiritual.
Doamna nepereche a eseisticii literare jpeg
Doamna nepereche a eseisticii literare
Elisabeta Lăsconi a fost cea mai originală cronicăreasă de carte de la noi!
Unde se duc anii, cînd se duc? jpeg
Unde se duc anii, cînd se duc?
Lansat de teatrul independent din România, dramaturgul Peca Ştefan s-a impus ca unul dintre cei mai importanţi autori contemporani. Scriitura lui, asociată adesea cu teatrul documentar, este diferită de acesta căci, deşi se bazează pe interviuri şi materiale de investigare a realităţii, ea este eminamente ficţională.
În intimitate png
În intimitate
Despre Carol s-a spus că, avînd în centru două femei şi fiind şi cel mai explicit dintre toate romanele Patriciei Highsmith în descrierea unei relaţii homosexuale, ar fi şi destul de improbabil să fie adaptat.
Valoare adăugată jpeg
Valoare adăugată
Trupa The Bad Plus s-a făcut în repetate rînduri vinovată de practicarea unui jazz populist, care invită la ascultare un public susceptibil de a da întîietate structurilor fredonabile mai degrabă decît ingineriei sonore sofisticate.
Supravieţuirea pe zboruri lungi jpeg
New York-ul cărţilor
Îți amintești, la caruselul din Central Park, că aici Holden Caulfield o privea pe sora lui mai mică, Phoebe, bucurîndu-se de joacă, dar și că Salinger stătea undeva aproape, în Upper West, și nu poți trece pe lîngă Tiffany’s fără să te gîndești la Truman Capote.
Ci­vilizația analfabetismului, Jurnalul unei fete greu de mulțumit, Librăria Papirus png
Ci­vilizația analfabetismului, Jurnalul unei fete greu de mulțumit, Librăria Papirus
● Astă-vară am căutat peste tot Jurnalul unei fete greu de mulțumit al lui Jeni Acterian. Nu l-am mai găsit. A apărut, însă, de curînd, o ediție integrală (Editura Humanitas, edi­ție îngrijită, traduceri, prefață și note de S. Skultety), care m-a bucurat nespus. La fiecare pagină mă gîn­desc ce mare noroc aș fi avut dacă aș fi putut să-l citesc cînd eram în liceu. Adolescența mea ar fi fost un pic altfel. Dar Jeni mi-e dragă și a­cum, așa că vă invit s-o cunoașteți. (Ana Maria Sandu) ● Dacă vă p
„Discontinuitatea în management nu va rezolva problemele reale din teatre“   interviu cu Ion CARAMITRU, director al TNB şi preşedinte al UNITER jpeg
„Discontinuitatea în management nu va rezolva problemele reale din teatre“ - interviu cu Ion CARAMITRU, director al TNB şi preşedinte al UNITER
înt printre cei care își doresc reforma, dar o reformă consistentă și solidă. Uitaţi-vă la atacurile din ultima vreme: nimeni dintre cei care s-au arătat furioşi că se cere totuşi păstrarea unei discipline legislative nu a făcut o analiză asupra modului cum funcţionează TNB, de exemplu.
Salutări de la Basel jpeg
Viitorul virtual şi praful din ochi
Exact ca acum douăzeci de ani, cînd arhitecţii şi urbaniştii au început să-l creioneze. Dacă îţi dai jos ochelarii de realitate virtuală, vezi realitatea dureroasă: o groapă mare, ziduri dărîmate, maşini de construcţie şi mult praf.
Fetiş 103 jpeg
Fetiş 103
Din Iași iau un tren pînă la Roman, unde, cînd cobor, îmi apare în minte ideea de păcănele. Intru în barul de lîngă gară, două aparate, unul ocupat, celălalt nu merge. Mă gîndesc că nu mai e mult din călătorie și s-ar putea să ratez experiența jocurilor de noroc în gară.
„Am învăţat să privesc teatrul prin aparat“   interviu cu fotograful Adi BULBOACĂ jpeg
„Am învăţat să privesc teatrul prin aparat“ - interviu cu fotograful Adi BULBOACĂ
Cu aparatul la ochi, schimbînd mereu obiective, îmi fac ceva ce seamănă cu un decupaj de cinema. Jonglez cu prim-planuri și cu cadre largi, cred că e puțin altă experiență decît cea „standard“.
Cum să creşti un copil poet jpeg
Cum să creşti un copil poet
Experimentul MAMATATA este o carte spectaculoasă literar şi utilă părinţilor interesaţi să-şi crească copiii cu o imaginaţie sănătoasă, cu interes şi cu dragoste pentru cuvinte.
Spectacole translucide jpeg
Spectacole translucide
Textul lui Tennessee Williams este scris din această perspectivă, a capcanei pe care o reprezintă memoria. Menajeria de sticlă înregistrează un moment de schimbare fundamentală în civilizaţia modernă.
Moara cu noroc png
Moara cu noroc
Recentul Orizont e mult sub nivelul Morgen şi Rocker – încercarea de adaptare cinematografică a nuvelei lui Slavici Moara cu noroc, sub forma unui thriller cu accente realiste (combinaţie folosită cu succes şi de Radu Muntean în Un etaj mai jos), nu ajunge să se susţină.
Menajeria de sticlă jpeg
Menajeria de sticlă
„Well if you’re out and about on the freeways this morning, no dinosaurs to worry about.“ Dacă ar fi să vă luați după ceea ce urmează acestei fraze, smulsă de pe „Hocus Pocus“, Brian Wilson a schimbat drogurile, trecînd pe salvia divinorum.
12 ore jpeg
12 ore
În vara lui 2011 am pierdut o legătură la un avion pentru că ascultam muzică. Veneam de la Seul la București, după un zbor de 12 ore, legătura era pe aeroportul din Frankfurt. Cine a zburat 12 ore cu un avion știe exact acea senzație de plutire și translucid din oase pe care interminabilul zborului ți-o lasă.
NCR şi filmul de gen: Orizont, după Aferim! jpeg
NCR şi filmul de gen: Orizont, după Aferim!
E de mirare că nimeni nu se încumetă și nu se grăbește să constate că fluxurile filmului românesc se află într-o fază tranzitorie, între două „valuri“: cel ivit în 2001-2002 și următorul, așteptat să apară în acest al doilea lustru, în care tocmai am intrat, din deceniul în curs.
Seinfeld, Columna, Dragostea  Gene egoiste, chimie sau romantism? jpeg
Seinfeld, Columna, Dragostea. Gene egoiste, chimie sau romantism?
● Dacă tot se apropie Dragobetele cu zilele lor de orbire sentimentală, iată cîteva cărţi-eseu numai potrivite pentru a ilumina ocazia: Dragostea. Gene egoiste, chimie sau romantism? de Richard David Precht (Editura Litera); De ce el? De ce ea? Cum să găseşti dragostea adevărată înţelegîndu-ţi tipul de personalitate de Helen Fischer (Editura Humanitas) şi, eventual, Sex fără vinovăţie în secolul XXI de Albert Ellis (Editura TREI). (Marius Chivu) ● Vinil, noul serial original HBO, lansat pe 15 fe
Ai Weiwei la Berlin jpeg
Ai Weiwei la Berlin
Acum cîteva săptămîni, artistul chinez Ai Weiwei a decis să-şi închidă expoziţia de la Copenhaga după ce a aflat că Danemarca adoptase o lege care le permite autorităţilor să confişte banii şi obiectele de valoare ale refugiaţilor care cer azil.
„Sînt un admirator necondiţionat al imaginaţiei“   interviu cu Robert KRULWICH jpeg
„Sînt un admirator necondiţionat al imaginaţiei“ - interviu cu Robert KRULWICH
„Dacă Dumnezeu are nevoie de un cor de îngeri care să-i cînte „Aleluia!“, iar el e ditamai Dumnezeu, atunci înseamnă că și tu ai voie să ai așa ceva. Imaginează-ţi un cor de îngeri care-ți cîntă dimineața: „Eşti fabulos!”
Nu faci nimic pentru mine jpeg
Iubirea în 111 poeme
Împreună cu Radu Vancu am (re)citit, vreme de cîteva luni, cîteva sute de volume de poezie. În ceea ce mă priveşte, am avut cîteva mici-mari revelaţii.
Cîteva reguli ale haosului jpeg
Cîteva reguli ale haosului
Bobi Pricop este un regizor surprinzător, în ciuda vîrstei tinere. O întîmplare... arată din interior modul în care un adolescent cu autism înalt funcţional (care se poate integra în societate, deşi are disfuncţii în comunicare şi incapacitate de rezonare afectivă) îşi reprezintă lumea din jur.
Economie politică pop jpeg
Economie politică pop
MizaThe Big Short – o comedie neagră incitantă, e popularizarea şi problematizarea prin mijloace extrem de atractive pentru spectator a unor informaţii economico-politice referitoare la procesul căderii pieţei imobiliare americane şi la criza globală care i-a urmat, precum şi corelarea acestor informaţii la problemele prezentului.
Primordial postuman jpeg
Primordial postuman
Înainte de a apuca pe calea improvizaţiei, e important ca artistul să demonstreze premeditare, că ar putea cînta muzica „ce gîdilă plăcut urechea“, dar că nu mai vrea. Călin Torsan e unul dintre cei care au demonstrat‑o, înainte de începe o campanie de explorare a unor structuri sonore libere, cu viziune.
Statut și anxietate, Agatha Christie, Teatrul Arte dell’Anima jpeg
Statut și anxietate, Agatha Christie, Teatrul Arte dell’Anima
● Mă bucur cînd se mai deschide cîte un teatru independent, „de buzunar“ sau nu, merită încurajate și frecventate, îți dau senzația unei normalități culturale. Teatrul Arte dell’Anima e la două străzi de strada mea, pe Făinari. Cînd amenajau spațiul, am crezut că va fi un nou Mega Image și cu atît mai plăcută a fost surpriza cînd am descoperit că e un teatru. Așadar, vineri, ora 20, spectacolul Buzunarul cu pîine de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan, cu Alexandru Nagy și Ștefan Pavel.
„Cercetătorii tineri şi studenţii noştri sînt tot ce avem mai de preţ în acest moment“   interviu cu Dana JALOBEANU jpeg
„Cercetătorii tineri şi studenţii noştri sînt tot ce avem mai de preţ în acest moment“ - interviu cu Dana JALOBEANU
În principiu, știința „vinde“, știința este despre descoperire, despre entuziasmul celui care vede adevărul dincolo de perdeaua de iluzii ale lumii. Asta trebuie să transmiți mai departe publicului. Doar că trebuie să înțelegi tu, ca ziarist, despre ce e vorba. Trebuie să înțelegi și să împărtășești acest entuziasm.
Lecţia despre nud jpeg
Lecţia despre nud
Președintele Iranului Hassan Rouhani se afla în vizită oficială în Italia. Înainte de primirea înaltului oaspete, cîteva obiecte de artă – nuduri – au fost acoperite cu paravane ori ascunse în cutii imense. Imaginea cu Hassan Rouhani trecînd prin fața unor statui ascunse după paravane a făcut rapid înconjurul lumii.
„Cineaştii fac filme pentru a fi văzute“ – interviu cu Lucian GEORGESCU jpeg
„Cineaştii fac filme pentru a fi văzute“ – interviu cu Lucian GEORGESCU
Pe Cinepub avem o premieră în fiecare săptămînă, iar cînd dăm scurtmetraje, ficțiune sau documentare, urcăm și patru-cinci filme săptămînal. Ele sînt accesibile oricui.
Cecil Pantazi & Co  jpeg
Cecil Pantazi & Co.
Ca şi în celelalte cărţi ale sale, Călin Torsan face literatură din nimic.
Comedia morţilor jpeg
Comedia morţilor
Unul dintre lucrurile care îmi plac la Alexandru Dabija este modul serios în care tratează cu umor subiectele „grele“. Regizorul se apropie prin comic de „marile probleme ale omenirii“ – religie, moarte, patrie –, are o nativă antipatie faţă de pioşenie şi un refuz consecvent al snobismului performativ.
Idealizat jpeg
Idealizat
Cu toate că e lipsit de orice critică faţă de instituţiile pe care le înfăţişează, filmul lui Bercot e mult mai puţin optimist în ceea ce priveşte efectele pe care acest sistem le poate produce.