Primordial postuman

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Primordial postuman jpeg

● abuabua, o mînă de boabe, self released, 2015.

● multumult, zigzag, Thirsty Leaves Music, 2016.

E mereu la îndemînă posibilitatea de a expedia muzica de improvizaţie punîn­d-o pe seama scurtcircuitării metodologiilor consacrate de a compune, poate chiar pe seama prestaţiei intuitive a unor artişti incapabili de a fi metodici. De aceea, înainte de a apuca pe calea improvizaţiei, e important ca artistul să demonstreze premeditare, că ar putea cînta muzica „ce gîdilă plăcut urechea“ (în sens caragialesc), dar că nu mai vrea. Călin Torsan e unul dintre cei care au demonstrat‑o, înainte de începe o campanie de explorare a unor structuri sonore libere, însă nu şi lipsite de viziune. Numele său e legat de unul din proiectele de avangardă muzicală românească ale anilor ’90, Domnişoara Pogany, a cărui desfiinţare a dus la crearea grupului einuiea – popularizat printr-o serie de coloane sonore live ce acompaniau proiecţii de festival ale unor filme mute. Au urmat alte proiecte (am mai scris aici despre Jazzadezz şi Avant’n’gard), poate prea multe avînd în vedere că munca distribuită diluează identitatea artistului. E vorba aici de un hibrid John Zorn – Buckethead al României, caracteristicile distinctive ţinînd de acel „al României“, atît în sens pozitiv (prin priceperea în a experimenta cu portofoliul nostru etno-muzical), cît şi în sens negativ (numele său se risipeşte în spaţiul dezintegrat care este muzica underground românească). În numai cîteva luni avem parte de două noi albume legate de numele artistului.

Sub numele abuabua, Torsan şi colegul său din einuiea – percuţionistul Juan Carlos Negretti – se pun în slujba unui proiect cu ambiţii academice al etnomuzicologului Elena Şulea. Albumul o mînă de boabe e un material ştiinţific ce exploatează spaţiul muzical primordial al cîntecului de leagăn şi totodată evidenţiază particularităţile etno/world music care îi sînt asimilate. Poporul român îşi adoarme în mod tradiţional copiii cu mac, aşadar e şi ceva trippy pe acest album – vocalizări şi îngînări sedative, potenţate de instrumentaţie şi efecte evocatoare de rural, trădînd discret experienţa grupului cu coloane sonore epice. La proiect mai participă, dinspre partea ştiinţifică, meloterapeuta Loredana Mitruţ, iar de pe partea muzicală, chitaristul Victor Podeanu.

Al doilea proiect este semnat multumult şi îi implică pe aceiaşi muzicieni – Torsan, Negretti, Podeanu –, cărora li se alătură violoncelistul Andrei Kivu. Avem aici un cu totul alt tip de sound: improvizaţie minimalistă lipsită de lirism, însă încărcată de epic, cu instrumente care construiesc fraze narative cursive în absenţa melodiei. Conceptul e înrudit cu al Elenei Şulea, în sensul că ţinteşte tot spre structuri primordiale, dar de data aceasta copilul care gîngureşte e însăşi muzica în chinurile facerii, după cum îşi prezintă grupul seria concertelor de improvizaţie din care s-a născut materialul. Fiind vorba de un proiect analogic, doar ocazional-imprevizibil bruiat cu riff-uri de chitară electrică, cu instrumente recognoscibile dincolo de scrîşnetele produse, e totuşi ceva mai prietenos decît omologii digitali consacraţi internaţional (Merzbow şi în general noise-artiştii promovaţi pe canale precum Quietus). Albumul prezintă nişte muzicieni eschivîndu‑se de la orice formă de conformism, chiar şi minoritară. Amatorilor de jazz le place să revendice acest tip de muzică, însă structural e la fel de departe ca de orice alt gen.

Călin Torsan, în strădania de a se delimita de orice ar putea să se închege în trend-uri şi comunităţi, continuă să se poziţioneze evaziv într-un punct greu de arătat cu degetul, ce aparţine simultan trecutului primordial şi viitorului postuman.

Citiţi aici recenzia celei mai recente cărţi scrise de Călin Torsan.

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com 

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Inundații în țară Foto IGSU jpg
Autoritățile precizează că nu au existat morți în urma inundațiilor din țară. Cazul celor doi bărbați găsiți decedați
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis informații despre cele două persoane găsite decedate, în ultimele zile, în urma intervențiilor desfășurate din cauza inundațiilor.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Chivu dezvăluie cum l-a batjocorit marele Ajax. I-a propus să fie „secund”, dar nu l-a sunat cine trebuia
Cristi Chivu, 44 de ani, are o relație complicată cu fostul său club, Ajax Amsterdam.
BeFunky collage (97) jpg
Meseriile secrete ale vedetelor din România, dinainte de a fi celebre. Cine erau cu adevărat Dan Negru, Inna sau Gina Pistol
Înainte de a deveni figuri cunoscute pe micile ecrane, multe dintre vedetele de la noi au avut meserii surprinzătoare, unele complet diferite de domeniul artistic. Deși acum se bucură de faimă în televiziune sau pe scenă, acești artiști au renunțat la profesiile lor inițiale pentru a urma o carieră
moscova atac jpg
Atac masiv cu drone ucrainene în Rusia. Explozii în regiunea Moscovei, incendiu la o fabrică strategică din Sankt Petersburg
Rusia a anunțat că, în noaptea de marți spre miercuri, a interceptat aproape 50 de drone ucrainene, în contextul unui nou val de atacuri aeriene ce a afectat mai multe regiuni, inclusiv zona Moscovei.
La tarabă, preţul e mai mare faţă de anul trecut  jpeg
Polonezii și ungurii vin în Satu Mare pentru a cumpăra un produs din Halmeu: „De când nu mai este vamă vin mai mulţi străini”
Comuna Halmeu din județul Satu Mare a devenit, în plin sezon al căpșunilor, o veritabilă atracție pentru cumpărători din afara țării.
Hailey Bieber  foto   Profimedia jpg
„Divorțează și salvează-ți averea!” Va urma Hailey Bieber sfatul primit?
După ce și-a vândut brandul de produse cosmetice cu 1 miliard de dolari, tomodelul este „consiliat” financiar de fanii ei – „Divorțează de Justin Bieber!”.
Ilie Bolojan  FOTO Mediafax
Bolojan nu face minuni
Ilie Bolojan nu este și nu poate fi mesianic. Dacă unii reușesc printr-o repetare continuă a numelui său să-i creeze această aură - vai, fără el nu se poate - e doar chestie de autohipnoză.
colesterol, foto shutterstock jpg
Ce să consumi zilnic dimineața pentru a-ți regla colesterolul. Nutriționistul Mario Popescu dezvăluie secretul inimii sănătoase: „Are un efect antioxidant puternic”
Dacă ai probleme cu nivelul colesterolului din sânge, primul pas pentru a-l regla este să-ți schimbi alimentația. Nutriționistul Mario Popescu explică ce să incluzi în dietă și ce să consumi zilnic pentru a menține grăsimile sub control.
FOTO Ivan Zavrodskii / Facebook
Un oficial rus care a participat la cucerirea Mariupolului, ucis într-o explozie pe teritoriul Rusiei
O explozie produsă miercuri, 28 mai, în Stavropol, Rusia, l-a ucis pe Zaur Gurțiev, viceprimarul orașului, care a participat la războiul la scară largă declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.