Lecţia despre nud

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Lecţia despre nud jpeg

Acum două săptămîni, președintele Iranului Hassan Rouhani se afla în vizită oficială în Italia. Printre alte obiective, a vizitat Muzeul Capitoliului din Roma. Înainte de primirea înaltului oaspete, cîteva obiecte de artă – nuduri – au fost acoperite cu paravane ori ascunse în cutii imense. Imaginea cu Hassan Rouhani trecînd prin fața unor statui ascunse după paravane a făcut rapid înconjurul lumii.

Amuzant și în același timp tulburător e că nimeni nu și-a asumat răspunderea. Unele ziare notează că funcţionarii iranieni ar fi cerut, în mod explicit, ca traseul delegaţiei să evite nudurile şi că muzeografii, negăsind un asemenea circuit, au acoperit obiectele de artă despre care se credea că ar putea să deranjeze. Alte ziare citează reprezentanţi ai muzeului care afirmă că ar fi primit ordin de la guvern să acopere statuile care ar fi putut fi considerate indecente de liderul iranian. Alții au dat vina pe primărie. În fine, mai sînt și unii care zic că, de fapt, totul ar fi o mare neînţelegere şi că, nimeni n a cerut nimic de sus, paravanele fiind instalate la inițiativa unor funcţionari zeloşi. Oricare ar fi adevărul, e jenant pentru muzeu și e jenant pentru democrația occidentală. Nudul acoperit e ilustrarea perfectă și, în același timp, absurdă a ipotezei că spre binele comun și pentru înțelegerea reciprocă e mai bine să (ne) ascundem diferențele. Ca și cum, ignorînd diferențele sau prefăcîndu-ne că nu există, ele ar dispărea de-a binelea! Ca și cum unitate în diversitate ar fi doar un slogan, nu un șantier perpetuu.

La sfîrşitul acestui an se deschide Muzeul Luvru de la Abu Dhabi. Clădirea proiectată de arhitectul francez Jean Nouvel va adăposti o colecţie permanentă pe care specialiști occidentali recrutați special pentru această misiune au început deja să o achiziționeze; dar și expoziţii temporare cu obiecte împrumutate din colecţiile Luvrului şi ale altor patru muzee importante din Hexagon. Luvrul va fi elementul central de atracție pe ceea ce va deveni o adevărată insulă a muzeelor. Tot acolo, pe insula Saadiyat (în arabă „Insula fericirii“) urmează să se construiască și un muzeu Guggenheim, alte două muzee mai mici și o bibliotecă.

Valoarea totală a proiectului e greu de estimat: ca de obicei, în asemenea cazuri, cifra finală e mult mai mare decît investiția planificată inițial. În orice caz, numai dreptul de folosire al numelui Luvru în următorii cincizeci de ani, consultanța oferită și împrumutarea capodoperelor de la muzeul parizian ar consta un miliard de euro. Cum se explică acest ataşament pentru cultura occidentală? Nu e vorba doar de oportunism, de o afacere profitabilă în care banii proveniți din vînzarea unei resurse limitate (petrolul) sînt investiți într-o economie care ar putea aduce și mai mulți bani, pe termen, lung, turismul. Preocuparea Emiratelor pentru cultura occidentală şi acribia cu care investesc în bunuri culturale ar putea fi și semnul unui complex. Un complex faţă de Occident. Un complex faţă de artă. Un complex faţă de modernitate. Rămîne de urmărit pînă unde merge această deschidere. Căci vorbim despre o lume de-abia de puțină vreme întoarsă cu fața către Occident și valorile sale.

Deocamdată se pregăteşte terenul prin educaţie. Cel mai greu e să schimbi mentalităţile, remarca ziarul german Die Welt. Aşa cum prevăd şi contractele dintre saudiţi şi muzeele occidentale, muzeografii şi curatorii de la Luvru şi Guggenheim au lansat deja programe de consultanţă şi de educaţie artistică. În Orient sînt prea puţini specialişti în acest domeniu. Iar publicul local nu e format pentru a înţelege arta occidentală. Sper ca lecția despre nud să fie bine primită.

Foto: wikimedia commons

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.