⬆
La zi în cultură
Pagina 57
„Formele contradictorii sau controversate ale poeziei“ - interviu cu Mircea Dan DUŢĂ
Am curajul de a mă autodefini în raport cu poezia. Oricît de banal ar suna, cel mai elementar nivel al raporturilor mele cu poezia constă în faptul că o iubesc. „Mai rău“: sînt îndrăgostit de ea. Şi, tocmai de aceea, o citesc, o traduc, o promovez atît cît şi cum pot şi o şi scriu.
Artişti la 30 de ani
Dacă v-ați întrebat vreodată cum arată concret această vîrstă artistică, dacă ar trebui ea considerată una tînără, de început de drum, sau, din contra, una a așezării pe o șină clară și punctul din care începe maturitatea, atunci mergeți să vedeți lucrările celor 30 de artiști prezenți în expoziția Artistul la treizeci de ani.
Scriitorii faţă cu rock-ul
Ancheta lui Doru Pop merită citită şi, mai ales, continuată, extinsă, pentru că acesta ar fi începutul ideal pentru o foarte necesară discuţie despre cultura pop în comunismul românesc.
Don Quijote şi legile în vînt
În recentul său spectacol de la Sibiu, Oameni obişnuiţi, Gianina Cărbunariu s-a preocupat de un nou tip de funcţionar: avertizorul de integritate/whistleblower (într-o traducere aproximativă: cel care suflă în fluier).
Blockbuster-ul Junglei
O demonstraţie de grandoare, tehnologică și nu numai. Jungla e făcută să pară, prin folosirea CGI-ului, pe cît de imensă, pe atît de întunecat-înfricoşătoare, ascunzătoare de pericole.
Lumea văzută prin oglinda retrovizoare
PJ Harvey e o poetă rămasă uneori fără capacitatea de a mai transfigura imaginile văzute-n oglinda retrovizoare. Mantrele naturaliste și abuzul de saxofon au efect, dar parcă nu reușesc să te transporte dincolo de mizanscena unei realități la care avem, totuși, acces cu toții.
Discreţia solidarităţii
Aflîndu-se într-un mic anticariat din Ierusalim, la începutul carierei, temîndu-se, ca orice tînăr, de stafia eșecului, Robert Kaplan descoperă, ca la un semn combinat de greii imaginarului sud-american îndemnați de Eco, un mic volum de istorie a Europei de Est.
Muzeul Fotografiei, Cele 40 de legi ale iubirii, Dominic Miller & Miles Bould
● Excelent cel mai recent număr (primăvara 2016) al revistei DOR! M-am delectat, printre altele, cu interviul lui Alex Gâlmeanu, un artist care fotografiază mult şi vorbeşte, de regulă, rar şi puţin. Aşa am aflat şi de Muzeul Fotografiei pe care îl tot „construieşte“, de ani buni, pe Internet: www.muzeuldefotografie.ro. (Matei Martin)
● Elif Shafak, Cele 40 de legi ale iubirii, (Polirom 2014, traducere de Anda Tanasă) – la care tot citesc de ceva timp, fără să mă plictisesc. Pentru că e fermecăt
Un non-caz de lipsă de umor
Ce înseamnă libertatea de exprimare şi de unde încep ofensa, insulta, calomnia? Există limite ale umorului – fie că vorbim de scrieri satirice, de caricaturi, de numere de cabaret, de sketch-uri TV? Există o deontologie a umoriştilor? Rîdem oricum, de oricine, în orice situaţie?
La Ministerul Culturii, porţile s-au deschis – dialog cu Corina ŞUTEU
În ultimii zece ani, sistemul cultural din Europa și sistemul cultural global au evoluat cu o viteză extraordinară și au luat-o înaintea legislației și regulilor. Europa a trebuit să adapteze rapid un sistem tradițional, uneori centralist, alteori nu.
„Aş putea să trăiesc fără să traduc, dar fără să scriu mi-ar fi foarte greu“ - interviu cu Veronica D. NICULESCU
Cred că e important să fii singur, să citești, să eviți grupurile, să te izolezi și să nu suferi foarte tare din asta, să scrii și să arunci, să scrii și să rescrii, să pui deoparte. În cele din urmă, să scrii și să publici. Să fii singur, din nou. Să ai un prieten. Dacă a mai rămas vreunul.
Micul Fahrenheit
Faptul e cunoscut: un individ cu simpatii legionare s-a filmat arzînd o carte de Mircea Cărtărescu în semn de protest faţă de faptul că scriitorul a cîntat refrenul „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici“ în videoclipul „Despre smerenie“ al trupei Taxi.
Minunata lume kinky
Spectatori este unul dintre spectacolele kinky ale lui Afrim, se înrudeşte cu producţia mureşeană Castingul dracului, atît ca mod de lucru, cît şi ca finalitate. Ce le desparte semnificativ este tema. În Spectatori, el se focusează pe teatru şi pe un segment important în creaţia sa: relaţia cu publicul.
Torture porn formalist
Horror-ul austriac Noapte bună, mami! / Ich seh, Ich seh explorează relaţia dintre o mamă şi fiii săi gemeni din perspectiva groazei provocate de ne(re)cunoaşterea identităţii celuilalt, pînă în punctul torture porn-ului.
Metamorfoza perpetuă
După ce au trecut cu succes testul reciclării pieselor altora, iar ceva mai înainte testul regurgitării propriilor piese de către alţii, norvegienii Ulver au ales să-şi serbeze primii 20 de ani de carieră cu un proiect de autofagie live desfăşurat în iarna lui 2014 sub forma unui turneu european
Iubirea în videoclipurile muzicale
Majoritatea situațiilor evoluează pe axa întîlnire în club – petrecere în budoar, cu protagoniști care joacă toate cărțile seducției. E, de altfel, cazna noastră, a tuturor, de a cuceri prin vorbe și purtări. Totuși, în mecanismul de momire a celuilalt, în videoclipuri, se strecoară un soi de neadecvare care te pune pe gînduri.
CivicAlert, Forumul Cultura în educație, Unde e Aromânia
● În perioada 8-10 aprilie, la ARCUB Gabroveni, Forumul Cultura în educație, un eveniment organizat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, care aduce în dezbatere importanța culturii în învățămîntul românesc și invită părinți, profesori și specialiști să ia parte la discuții. Proiectul „Susține cultura în educație“, inițiat în 2013, vorbește despre dialogul cultural între artă și educație și pune în valoare inițiative în care elevii iau contact direct cu artiști și alți profesioniști di
Necazuri în Paradis?
Dezvăluirile „Panama Papers“ arată că tot felul de oameni recurg sistematic la metode prin care pot scăpa de fiscalizarea averilor. Lideri democrați din țări occidentale și șefi de state despotice, cîntăreți de operă sau fotbaliști, oameni de afaceri în ascensiune sau familii nobiliare și-au construit companii în paradisuri fiscale.
Cultura vie şi spiritul antreprenorial
Discursul despre „abordarea antreprenorială“ în cultură e tot mai prezent la noi în ultima vreme şi pare să aducă un pic de oxigen într-o zonă – cea a administrării şi funcţionării culturii – unde nu s-au mai deschis de mult ferestrele.
Stalin şi „cursa de şoareci“
„Dictatorul nu doarme“, scrie Cioran, întrebîndu se dacă insomnia e cauza sau consecinţa exerciţiului totalitar. El citează exemple istorice, Caligula, Lenin, dar cine poate uita că Macbeth, ajuns la putere asasinîndu-şi protectorul legitim, „şi-a pierdut somnul“, cum se plîngea el însuşi.
Planeta a.l.ş
Zilele astea se împlinesc cinci ani de la moartea lui Alex. Leo Şerban (1959-2011).
„Există lucruri comune pe care le au teatrul şi filmul“ - interviu cu Radu JUDE
În plus, noul meu proiect de film, aflat deocamdată în fază de scenariu, are în centru o anumită formă de spectacol teatral popular, așa că era un moment bun să nu mai amîn și să fac asta acum.
Filme de la NexT
Să descopere noi talente, o plajă foarte largă de experienţe cinematografice de multe ori excepţionale, destul de diverse şi contradictorii încît să provoace şi o anumită reflecţie asupra filmelor, nu doar consumul lor.
Pastişe pop
The 1975 e o trupă britanică înființată într-unul dintre cele mai bogate orașe din Anglia, Wilmslow, aflat la vreo 20 de kilometri de Manchester, care a debutat în 2013 cu un disc eponim ajuns aproape instantaneu pe primul loc în UK Albums Chart.
Dragostea din tei
Municipalitatea seuleză organizează în fiecare an un festival care se cheamă Hi! Seoul Festival, pentru a sărbători istoria capitalei în orașul de pe fluviul Han, dar și pentru a marca deschiderea, spiritul comunitar și de dialog în acest oraș foarte cosmopolit din Asia de Est, din ce în ce mai tolerant cu diversitățile sale noi.
Urban Talks, M60, Ce a fost înainte de Big Bang? O istorie întreagă a universului
● „Urban Talks: despre oraș, la micul dejun“, în fiecare vineri din aprilie, de la 9,30, la ARCUB. Orașul și multele fațete ale dezvoltării sale sînt teme pentru discuții deschise și matinale. Urban Talks sînt gîndite ca un impuls de inspirație / smart breakfast și nu se adresează specialiștilor, ci tuturor celor interesați de creșterea sănătoasă a orașelor, de felul în care se pot folosi resurse existente. Sînt așteptați locuitori interesați de cultură urbană, antreprenori cu proiecte ce influe
Cuminte despre Cuminţenia Pămîntului
Între timp, ansamblul monumental Calea Eroilor de la Tîrgu-Jiu, creaţie exemplară a lui Brâncuşi, e tot acolo, neclintit. Prost întreţinut, cu lucrări de restaurare făcute de mîntuială. Şi la periferia tuturor circuitelor culturale şi turistice importante.
„Văd că lumea se închide tot mai mult“ - dialog cu Dan PERJOVSCHI
Desenele mele nu sînt reportaje „de fapte“, sînt eseuri, interpretări ale realității, opinii. Sînt fascinat de ce se întîmplă. Acum am la dispoziție zidul de Facebook, care e global.
Leipzig, un tîrg-spectacol
Hotelurile sînt rezervate cu un an înainte. Leipzig-ul se pregătește din timp pentru acest eveniment care, printre altele, îl definește. Iar tîrgul în sine profită de un spațiu expozițional pe lîngă care Romexpo al nostru, cu toate paviloanele sale, pălește.
„Vrem să dăm tuturor şansa de a asculta jazz“ - interviu cu Alin VAIDA
Alin Vaida este directorul Jazz in the Park, un festival clujean care a ajuns la ediţia a patra. Anul acesta, festivalul se va desfăşura în perioada 27 iunie – 3 iulie. Mai multe informaţii găsiţi la www.jazzinthepark.ro.
Dragoste & durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice ale ţesăturii scrisului Zeruyei Shalev.
Identităţile lui Atilla Bartis
Debutul în regie al lui Attila Bartis a reprezentat pentru acesta asumarea unei a treia identităţi auctoriale, pe lîngă cele de scriitor şi fotograf.
Wishful thinking
Ilegitim, premiat anul acesta în secţiunea „Forum“ a Festivalului de la Berlin, încearcă să împace două direcţii: pe de o parte, urmăreşte să vadă unde pot duce explorările prin exerciţii de actorie ale unui grup de profesionişti şi neprofesionişti, care construiesc o poveste prin improvizaţie.
Fără metehne
Faptul că muzica românească a fost în mod tradiţional cu vreo douăzeci de ani în urma tendinţelor occidentale ne-a permis să prindem nişte valuri de revigorări internaţionale ale genurilor de altădată, să profităm de faptul că ne prind ele din urmă venind din direcţia opusă celei spre care ne îndreptăm.
Tu unde găseşti toate astea în New York?
New York-ul trăiește prin evenimentele alternative, prin „dubioșenii“, prin chestii „marginale“, prin lucruri pe care nu le-ai vedea cu atîta naturalețe într-un așezat oraș european (poate cu excepția Berlinului sau a Londrei) sau în majoritatea celorlalte orașe americane.
„Daguerreobase“, „Fîntîni și statui ascunse ale Bucureștiului“, Manon
● Joi, 24 martie, în Club Control puteți asculta un recital de lăută al lui Jozef Van Wissem, compozitor olandez avangardist, cîștigător al unui premiu la Cannes pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive (regizor: Jim Jarmusch). Recitalul va fi urmat de proiecția filmului. Iar sîmbătă, 26 martie, mergeți la Arenele Romane să ascultați trei trupe de peste Prut: Alternosfera, Alexandrina & band și Gîndul Mîței. (Cristina Ștefan)
● Sîmbătă, 26 martie, la o zi după Ziua Internațională
Obama la Havana
„America crede în democraţie“ – a spus preşedintele Obama la conferinţa de presă susţinută împreună cu omologul său cubanez, Raul Castro. „Iar libertatea de exprimare e un element esenţial al democraţiei.“
„Dacă vrei să ai o cultură vie, trebuie să ai grijă de publicul ei“ - dialog cu Cezar PAUL-BĂDESCU
Eu trăiesc cu convingerea că, în momentul în care se ridică nivelul cultural al celorlalți, ajunge să-ți fie și ție bine. Vreau ca binele general să se reflecte și asupra mea, și asupra copiilor mei – acesta e calculul egoist.
Ce trist este...
Mi s-a împlinit un vis frumos: mulţi dintre tinerii care mi-au acordat un anumit credit şi pe care, într-un fel sau altul, i-am sedus, au evoluat atît de frumos încît azi au devenit ei obiectul admiraţiei mele. Ce trist este să simţi sfîrşitul aproape tocmai atunci cînd viaţa devine mai interesantă şi mai captivantă!
„Indiferent ce scrii, tot pe tine te povesteşti“ - interviu cu Florin IARU
Pentru neîncepători nu am sfaturi, evident, ci o poruncă: respectați-vă cititorul, seamănul vostru, fratele vostru. E mai inteligent, mai atent și mai pretențios decît pare. Aveți curaj să vedeți cît de buni sînteți?
Marele Tur al familiei
Radiografie a cuplului în timp, odisee culturală a familiei aflate în criză, elegie a diferențelor dintre copii și părinți, romanul lui David Nicholls (tradus foarte bine, apropo) pendulează între dramă și comedie cu o ușurătate care nu poate fi decît încurajatoare.
Sub pămînt, în ură
Orb de mină marchează resuscitarea Teatrului „Andrei Mureşanu“ din Sfîntu Gheorghe.
Absurdul şi paradoxul
Fiul lui Saul nu e un film lipsit de conştienţă în ceea ce priveşte ruptura dintre evenimentele Holocaustului şi posibilităţile de reprezentare şi înţelegere a acestor evenimente, fiind dintr-un anumit punct de vedere chiar polemic, prin adoptarea unor soluţii oferite de celelalte reprezentări cinematografice.
Tribalism electronic şi comentariu politic
În 2015, la 90 de ani distanță de călătoria etnografică a lui Armand Denis, un muzician din Suedia, Peder Mannerfelt — parte a unui proiect muzical, Roll the Dice, care și-a cîștigat destulă notorietate în lumea muzicii electronice –, producea un disc, The Swedish Congo Record.
60 de ani, ca un dublu CD
În Coreea, aniversarea vîrstei de 60 de ani, în bună tradiție budistă, e cea mai importantă. E considerată vîrsta renașterii, a înțelepciunii line. E sărbătorită cu mult drag în familie și cu prietenii. E aniversarea caldului, a interiorului bun și vesel, a speranței.
Jazzy Tarot, Hocus Pocus, O întîmplare ciudată cu un cîine la miezul nopții
● Sîmbătă, 19 martie, de la ora 18, Asociația Paspartu își serbează ziua printr-o strîngere de cărți, fie pentru copii, fie cărți practice pentru adulți, pe care le duc apoi la bibliotecile defavorizate din județul Sibiu. Aduceți o carte, și primiți la schimb patru arte: retrospectivă de filme de la Emineschool Bucharest Film Festival, concert de tango argentinian cîntat de Sonido 13, cu lectură din Jorge Luis Borges, și expoziție foto de Ioana Bîrdu. La final, afterparty la vecinii de la CARE C
„Dacă nu ne creştem cititorii, n-o să-i avem“ - dialog cu Ioana NICOLAIE
Cititorii nu apar din senin, la 20 de ani. Ei au legătură cu acei părinți care hotărăsc să le citească micuților lor de foarte timpuriu și cu acei învățători care din cînd în cînd renunță la orele indigeste făcute după manuale proaste ca să parcurgă în clasă o poveste. Cititorii apar din contactul la vîrste mici cu literatura.
Cînd sistemul nu funcţionează
Franţa a hotărît, în februarie, să prelungească starea de urgenţă cu încă trei luni. După atentatele de anul trecut de la Paris, statul a luat numeroase măsuri pentru a spori gradul de siguranță și rapiditatea de reacție în caz de atentate teroriste.
„Scrisul, într-un fel, chiar m-a încurcat“ – interviu cu Sorin GHERGUŢ
Deseori, pe vremurile primei tinereţi, cînd îi arătam cuiva producţiile mele lirice, aveam grijă să spun că sînt lucruri scrise mai demult. Demult putea însemna, pe-atunci, sigur, şi o lună-două. Subtextul fiind că între timp am progresat şi am texte mai bune, doar că nu la-ndemînă momentan.
„Am încercat să ies din cercul vicios al lamentaţiilor“ - interviu cu regizorul Alexandru SOLOMON
„Europa scriitorilor“ este o serie de filme documentare inițiată de canalul Arte, în jurul ideii de a alcătui un tablou al Europei, al identităților naționale și culturale de astăzi prin prisma unor scriitori contemporani din țările portretizate. Seria era gîndită și ca o modalitate de promovare a literaturii din aceste țări.