Jazzy Tarot, Hocus Pocus, O întîmplare ciudată cu un cîine la miezul nopții
● Două colecţii de literatură străină de la Editura Litera pe care vi le recomand, mai întîi pentru că selecţia titlurilor este foarte bună, apoi şi pentru că apar într-un format cartonat elegant, bine legat, redus ca dimensiuni, numai bune de cărat oriunde am pleca: „Clasici contemporani“ – unde tocmai s-a tradus romanul lui David Nicholls, Noi, nominalizat la Man Booker acum doi ani – şi „Clasici moderni“ – unde s‑a reeditat Hocus Pocus de Kurt Vonnegut, printre cei mai citiţi scriitori americani de la noi. (Marius Chivu)
● In memoriam Dinu Lipatti (99 de ani de la naștere) & Ștefan Gheorghiu (90 de ani de la naștere). Pe 22 martie, orele 18,30, la Ateneul Român, în cadrul celei de-a V-a ediții a „Serilor Lipatti“, recital extraordinar Mihaela Martin, vioară, Plamena Mangova, pian. Program integral Beethoven. Evenimentul va fi prefațat de o scurtă prelegere susținută de muzicologul Saviana Diamandi. (Ruxandra Mihăilă)
● La Green Hours se joacă Jazzy Tarot. Un show magic cu Mircea Tiberian și The Twisters: cele 22 de cărți arcane majore devin teme muzicale, secvențe teatrale, pretext pentru improvizații. (Matei Martin)
● Unul dintre cele mai frumoase spectacole de teatru pe care le-am văzut în ultima vreme: O întîmplare ciudată cu un cîine la miezul nopții, după un roman al lui Mark Haddon, în regia lui Bobi Pricop, la TNB. Următoarea reprezentație – 29 martie, de la ora 20. (Stela Giurgeanu)
● Pentru cunoscători și pentru novici, pentru fii (și fiice) reali sau inexistenți, vestea bună vine de la cel mai spectaculos autoficțional pe care-l știu: Radu Cosașu și noul său volum de la Editura Polirom: Viața ficțiunii după o revoluție. Să vedem dacă mai poate să zică cineva că viața nu e cea mai adevărată literatură. (Ana Maria Sandu)
● Sîmbătă, 19 martie, de la ora 18, Asociația Paspartu își serbează ziua printr-o strîngere de cărți, fie pentru copii, fie cărți practice pentru adulți, pe care le duc apoi la bibliotecile defavorizate din județul Sibiu. Aduceți o carte, și primiți la schimb patru arte: retrospectivă de filme de la Emineschool Bucharest Film Festival, concert de tango argentinian cîntat de Sonido 13, cu lectură din Jorge Luis Borges, și expoziție foto de Ioana Bîrdu. La final, afterparty la vecinii de la CARE Cafe, cu Daniel, Fonotecq și George. (Cristina Ştefan)
● La restaurantul Forest aparţinînd de Hotelul Ioana din Sinaia, aflat într-un loc mai greu de descoperit, poţi găsi lucruri absolut neaşteptate. De exemplu, o ciorbă de mistreţ cu tarhon (şi ardei iute lîngă ea) sau cocoşel de munte cu lămîie şi ciuperci. În meniurile speciale, care se fac mai rar, intră, cică, preparate din fălci de taur, antricot de bizon, labă de urs sau carne de crocodil, struţ şi cangur. Dar de o îngheţată prăjită la desert cum vi s-ar părea? Nu numai că sună bine, dar sînt chiar savuroase. Nu vă aşteptaţi însă la preţuri prea mici. (Andrei Manolescu)
● Zootropolis (Zootopia, 2016, Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush), ultima producție Disney, un film mai mult decît simpatic despre diversitate, pericolele discriminării și „o frumoasă prietenie“ între o iepuroaică și un vulpoi. (Iaromira Popovici)