Micul Fahrenheit

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Micul Fahrenheit jpeg

- Arde o carte! -

Faptul e cunoscut: un individ cu simpatii legionare s-a filmat arz├«nd o carte de Mircea C─ârt─ârescu ├«n semn de protest fa┼ú─â de faptul c─â scriitorul a c├«ntat refrenul ÔÇ×Dumnezeu prefer─â lemnul ┼či spa┼úiile miciÔÇť ├«n videoclipul ÔÇ×Despre smerenieÔÇť al trupei Taxi.

Focul s-a extins pe Internet, a fost invocat Heine cu aforismul s─âu conform c─âruia cei care ard c─âr┼úi vor da ├«ntr-o zi foc oamenilor, ┼či multe voci ┼či-au exprimat stupoarea ┼či indignarea fa┼ú─â de un asemenea gest simbolic extrem, dar totodat─â ┼či solidaritatea cu scriitorul, care a ┼či postat pe contul personal de Facebook o explica┼úie: ÔÇ×Clipul forma╚Ťiei Taxi nu e ├«n realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala M├«ntuirii Neamului, nici o tez─â de doctorat. E doar o poezie c├«ntat─â. Clipul nu cere oprirea lucr─ârilor la catedral─â ╚Öi nu jigne╚Öte credin╚Ťa nim─ânui. Nu e o pozi╚Ťionare atee, cei pe care-i cunosc dintre participan╚Ťi s├«nt cre╚Ötini ortodoc╚Öi, ca ╚Öi mine. ├Än clip e vorba de un om care-l caut─â pe Dumnezeu. Nu-l g─âse╚Öte ├«n Catedral─â din cauza spa╚Ťiilor prea largi, dar ├«l vede imediat ├«ntr-o biseric─â mic─â. E o metafor─â, nu o disput─â ideologic─â ╚Öi nici o lucrare de istoria religiilor sau de geopolitic─â gen Huntington. Lemnul ╚Öi spa╚Ťiile mici nu trebuie luate literal, ele s├«nt simbolul intimit─â╚Ťii actului de credin╚Ť─â. De fapt, toate acestea exist─â ├«n textul c├«ntecului, dar cei care s-au inflamat nu leÔÇĹau observat. Dumnezeu exist─â ╚Öi ├«n catedral─â, cum exist─â pretutindeni, spune c├«ntecul ├«n mod expres ╚Öi literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelen╚Ť─â) ╚Öi nu la unul t─âios ideologic. ├Än ceea ce m─â prive╚Öte, o alt─â perspectiv─â nu m─â intereseaz─â. R─âzboiul iscat din senin ╚Öi proste╚Öte din ne├«n╚Ťelegerea unui poem c├«ntat nu e r─âzboiul meu. Eu nu ur─âsc nimic altceva dec├«t ura ÔÇô cum c├«nta Bob Dylan.ÔÇť

Au fost ┼či voci care au considerat episodul ÔÇ×o flam─â mediatic─âÔÇť invoc├«nd ba modestia piesei (ca ┼či cum dac─â ar fi fost vorba de o compozi┼úie complex─â, asta ar fi schimbat datele situa┼úiei), ba sub┼úirimea c─âr┼úii arse (altfel ar fi stat lucrurile dac─â era ars─â o trilogie romanesc─â ┼či nu un ÔÇ×voluma┼čÔÇť de povestiri), ba cretin─âtatea individului, care n-ar trebui generalizat─â, ┼či al c─ârui gest prostesc n-ar trebui s─â capete importan┼ú─â. Radu Vancu a comentat foarte nimerit: ÔÇ×S-a spus c─â faptul c─â tipul e evident idiot diminueaz─â gravitatea gestului. Nu, nu o diminueaz─â. Pe de o parte, nici vechea Gard─â de Fier nu era compus─â exclusiv din genii. Pe de alta, nu ├«n╚Ťeleg de ce numai violen╚Ťa inteligen╚Ťilor ar avea dreptul s─â fie luat─â ├«n serios.ÔÇť Dar s-a mai spus ┼či altceva ┼či anume c─â, de vreme ce Mircea C─ârt─ârescu e un autor popular, deopotriv─â cu succes la public ┼či ├«n presa literar─â (ÔÇ×i se dedic─â numere tematice, c├«nd nu de-a dreptul omagialeÔÇť), nu e cazul s─â fie transformat acum ┼či ├«ntr-o victim─â. Altfel spus, e o contrareac┼úie normal─â, s─â nu-l comp─âtimim, s─â nu-i ┬şlu─âm partea, oricum succesul implic─â ni┼čte riscuri. Inclusiv inflamabile.

Recunosc c─â nu prea ├«n┼úeleg dou─â lucruri. Unul are leg─âtur─â cu gesturile, chiar ┼či izolate, de violen┼ú─â ale unor oameni ├«mpotriva altor oameni (nu conteaz─â nivelul lor de educa┼úie sau de clas─â social─â), c─ârora, ca s─â nu capete importan┼ú─â, n-ar trebui s─â li se acorde importan┼ú─â. Pe mine, gesturi precum aruncarea cu pietre ├«n participan┼úii de la Gay Parade din Pia┼úa Unirii de acum c├«┼úiva ani, ├«ngroparea unor carcase de porci pe locul unde s-ar putea construi moscheea sau recenta agresiune ├«mpotriva celor dou─â fete musulmane de pe Calea Mo┼čilor nu m─â pot l─âsa indiferent. La fel de odioas─â mi s-a p─ârut ┼či scrisoarea publicat─â ├«n Jurnalul na┼úional pe care a┼ča-zisa jurnalist─â Oana Stancu i-o adresa copilului lui Dan T─âp─âlag─â. Nu mai departe de s─âpt─âm├«na trecut─â au fost plantate vreo 500 de cruci anti-mega-moschee ├«n Bucure╚Öti, iar trei indivizi au scris ÔÇ×Moarte ╚ŤiganilorÔÇť pe cortul ridicat ├«n Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii chiar de ziua romilor. Izolate sau nu, venind dinspre Noua Dreapt─â sau de aiurea, astfel de gesturi pline de ignoran┼ú─â, intoleran┼ú─â ┼či violen┼ú─â trebuie comentate ┼či condamnate ca atare.

Nu mai departe de sf├«r┼čitul anului trecut, Radu Paraschivescu publica volumul Rom├ónia ├«n 7 gesturi (Editura Humanitas), ├«n care explica prin c├«teva gesturi din recenta noastr─â istorie o parte din metehnele societ─â┼úii. La vremea respectiv─â, parte din gesturile analizate de Radu Paraschivescu p─âreau regretabile excep┼úii, mici sc─âp─âri de sub control, dar timpul a dezv─âluit c─â gesturile cu pricina prevesteau o anume traiectorie a indivizilor respectivi, fenomene mai ample de m├«rl─ânie, oportunism, corup┼úie ┼č.cl. Comportamentul public al semenilor no┼čtri nu este, de fapt, niciodat─â izolat de anumite caracteristici colective. ├Äntr-un articol de acum c├«teva zile de pe voxpublica.net, Dan Gulea vorbe┼čte despre ÔÇ×contextul ├«n care discursul de extrem─â dreapt─â escaladeaz─â, ├«n care ┬źrom├ón┬╗ este din nou egal cu ┬źortodox┬╗ sau ┬źrefugiat┬╗ este egal cu ┬źterorist┬╗ sau se face ├«n mod consecvent apologia fascismului ├«n cunoscute cercuri neoconservatoare, dup─â cum au demonstrat o biat─â edi╚Ťie Ezra Pound sau o reuniune Vintil─â Horia.ÔÇť (S─â nu uit─âm nici c─â plagiatorul Victor Ponta, ├«nc─â prim-ministru, ├«i f─âcea pe unii intelectuali ÔÇ×fasci┼čti b─âtr├«niÔÇť). Nu altceva pare s─â spun─â Mircea C─ârt─ârescu ├«nsu┼či ├«n finalul post─ârii sale: ÔÇ×Sociologii vor avea mult de lucru s─â explice enorma discrepan╚Ť─â dintre un mesaj ambiguu ╚Öi understated al unui c├«ntecel ╚Öi masiva overreaction pe care a provocat-o. Dup─â mine, asta arat─â c─â ne sc─âld─âm ├«n ape foarte tulburi, din care-ar putea ie╚Öi oric├«nd o fantom─â a trecutului.ÔÇť

Ajuns aici, ating al doilea lucru pe care eu nu-l ├«n┼úeleg la cei care fac apel la ignorare, ┼či anume faptul c─â popularitatea atrage/merit─â anumite derapaje ┼či, oricum, n-are dec├«t s─â suporte atacurile barbare, ca ┼či cum acestea ar fi o fatalitate, o consecin┼ú─â a succesului. C├«nd, acum c├«┼úiva ani, Mircea C─ârt─ârescu era b─âl─âc─ârit la Antena 3, n-a existat valul de solidaritate de breasl─â care s-ar fi cuvenit ┼či pe care oricine l-ar fi meritat, din acela┼či considerent, formulat ┼či atunci, c─â imundul post de televiziune nu merit─â aten┼úie ┼či c─â oricum ÔÇ×C─ârt─ârescu n-are el nevoie s─â fie ap─âratÔÇť. De fapt, la┼čitatea ┼či lipsa spiritului de solidaritate ale scriitorilor rom├óni, pentru care ga┼čca e mai presus de breasl─â, s├«nt proverbiale. La fel ┼či obedien┼úa fa┼ú─â de autorit─â┼úi sau institu┼úii. ├Än fond, la noi a ap─ârut sintagma ÔÇ×rezisten┼úei prin cultur─âÔÇť care s─â mascheze conformismul ┼či lipsa de reac┼úie ├«n fa┼úa umilin┼úelor ┼či abuzurilor dictaturii ceau┼čiste. De fapt, nu era vorba de nici o rezisten┼ú─â, ci de o subzisten┼ú─â intelectual─â prin cititul ┼či scrisul ├«n g├«nd. Se vede asta acum, c├«nd nici cu responsabilitatea propriilor acte/declara┼úii nu o ducem bine. Cum, f─âr─â s─â dea nume, bine a formulat tot Radu Vancu: ÔÇ×Acum un an, un scriitor venerabil spunea c─â, ├«ntr-o ╚Ťar─â serioas─â ca Polonia, Patapievici ar fi fost pe bun─â dreptate ├«mpu╚Öcat. Recent, un pre╚Öedinte al USR ├«i transmitea public unui pre╚Öedinte al Academiei c─â e t├«mpit. Acum apare neogardistul ─âsta t├«mp. Parc-am tr─âi ├«ntr-o parodie f─âcut─â de Monty Python dup─â Jurnalul lui Sebastian. Parodie, dar la fel de disperant─â.ÔÇť Ar trebui men┼úionat─â ┼či inepta Comisie de Monitorizare, Suspendare ┼či Excludere a Uniunii Scriitorilor (├«mpotriva ac┼úiunilor c─âreia - scriitori care exclud al┼úi scriitori din Uniune - ┼či-au manifestat ├«ngrijorarea organiza┼úii precum Active Watch ┼či Pen Club Rom├ónia, apropo), care este, de fapt, propria ei parodie de vreme ce actualul ei pre┼čedinte ├«l acuza, acum c├«┼úiva ani, chiar pe fostul ┼či (probabil) actualul pre┼čedinte al USR de oportunism ┼či lips─â de ├«n┼úelepciune.

P├«n─â la urm─â, reac┼úiile de pe Internet au creat presiune, iar videoclipul incendierii c─âr┼úii lui Mircea C─ârt─ârescu ÔÇ×a fost ╚Öters de utilizatorÔÇť ┼či, astfel, un gest odios s-a ├«ntors ├«n neantul de unde a venit. Dar pentru asta a fost nevoie de vorbe.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

Foto: Cosmin Bumbuţ

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.