Stalin şi „cursa de şoareci“

Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
Stalin şi „cursa de şoareci“ jpeg

„Dictatorul nu doarme“, scrie Cioran, întrebîndu se dacă insomnia e cauza sau consecinţa exerciţiului totalitar. El citează exemple istorice, Caligula, Lenin, dar cine poate uita că Macbeth, ajuns la putere asasinîndu-şi protectorul legitim, „şi-a pierdut somnul“, cum se plîngea el însuşi. Stalin nici el nu dormea, iar Soljeniţîn evoca luminile aprinse în noapte la Kremlin, figurile livide ale acoliţilor sau celebra scenă cînd, în noapte, i-a telefonat lui Bulgakov. „Dictatorul nu doarme“, dar, pe de altă parte, „dictatorul nu uită“ – o ştiam, dar am redescoperit recent acest adevăr, graţie unei teribile emisiuni văzute de unul singur în apartamentul meu parizian. Dictatorul e străin oricărui fenomen amnezic şi, fără precipitare, îşi plăteşte poliţele în timp, sancţionează, distruge, ucide, confundînd duratele, trecutul şi prezentul. Doar moartea poate salva de conflictele nesancţionate. Uneori, chiar şi dictatorii mor.

Contra lui Stalin, cînd s-a prezentat pentru a fi ales secretar al Partidului, în jur de douăzeci de voturi au fost negative. În ciuda succesului obţinut, el a păstrat buletinele de vot secret, le-a analizat grafologic cu ajutorul unor experţi şi, zece ani mai tîrziu, „vinovaţii“ au fost identificaţi şi, apoi, toţi asasinaţi. Revanșard, dictatorul nu se consolează şi nu admite nici o rezistenţă, chiar minoră: acesta-i un simptom al apetitului de putere care, pentru el, nu poate fi, decît absolută.

Consternant, emisiunea recentă confirmă diagnosticul de mult formulat. Tiranul nu uită! Stalin, după al Doilea Război Mondial, în 1948, surprinde prin promulgarea unei amnistii generale privind emigraţia ruşilor albi care se refugiaseră îndeosebi la Paris, eșuînd în funcţii subalterne de şoferi sau chelneri. Cu toate că tardivă, perspectiva reîntoarcerii, în ciuda prudenţei promovate de majoritatea ruşilor instalaţi în Europa, i-a sedus pe unii dintre ei. Şi după aproape trei decenii, cîţiva au răspuns afirmativ gestului de reconciliere: războiul, încercare teribilă, adusese cu sine iertarea şi reconcilierea devenea posibilă, şi-au spus ei creduli. Iată şansa ultimă, aceea de a reveni în Rusia de care, afectiv, niciodată nu se despărţiseră. Nu o abandonaseră. Stalin le oferea această şansă.

În realitate, Stalin îşi propunea să decapiteze astfel pînă şi pe cei din urmă adversari ai bolşevismului şi el le-a întins, cum spune Hamlet, o sinistră „cursă de şoareci“. La ora plecării se organizează un abandon festiv al Parisului, satisfacţie nutrită de întoarcerea la ţara şi limba maternă, în principiu fără nici un risc, căci toţi erau „amnistiaţi“ – dar, în realitate, toţi erau „condamnaţi“. O vor descoperi cînd „capturaţi“, de la sosire, li se vor retrage paşapoartele, vor fi deportaţi, sancţionaţi pentru neaderența la comunismul roşu: aceste pete de sînge, izolate şi disparate, vor marca emigraţia ruşilor albi înşelaţi de viclenia Kremlinului. Pierduţi în Siberia sau Kazahstan, fără rădăcini și fără şanse de salvare, ei vor fi o dovadă a reuşitei „cursei de şoareci“, strategie de un cinism unic. Îi vedem metamorfozaţi în ţărani, vorbind o limbă amestecată, nici franceză, nici rusă, privind fotografii din colţuri pierdute ale ţării recent părăsite: valea Loarei, Muntele Saint-Michel… Acolo, în Franţa, ei resimțeau nostalgic iubirea pentru Rusia, „ţara-mamă“ – metaforă frecvent utilizată de poeţi –, iar acum, în mijlocul acestor întinderi fără repere, îşi rememorează Franţa. Sfișiere, acesta le a fost destinul. În Germania, Hitler n-a avut viclenia de a propune asemenea soluţii iluzorii. El n-a atras pe nimeni. Stalin, dimpotrivă, a capturat „şoarecii“ naivi, confirmîndu-şi încă o dată superioritatea sa faţă de „confratele“ în dictatură de la Berlin.

Stalin a ştiut să seducă. El a transformat o ideologie în momeală întinsă celor care i se asociau şi de aceea, în numele idealului comunist, pentru a evita pericolul nazist, mulţi militanţi şi-au căutat refugiu în Rusia. Soarta le-a fost la fel de crudă ca aceea a amnistiaţilor din 1948. Studii recente nu încetează să descopere francezi, nemți, evrei care s-au lăsat prinşi în aceeaşi „cursă de şoareci“ şi au eşuat fie în faţa plutonului de execuţie, fie în lagărele Siberiei. Care le era vina? Faptul că personificau o fidelitate fără rezerve pentru idealul pervertit de către puterea stalinistă, faptul că puteau beneficia de o legitimitate fără cusur în caz de tratative politice. Stalin i-a distrus așa cum Richard al III-lea a ucis pe orice pretendent posibil la coroană. Dictatorul nu doarme, nu uită şi, pentru totdeauna singur, instalează dispozitivul „cursei de şoareci“.

O recentă operă semnată de Michel Tabachnik, şi el rus de origine, a fost compusă pornind de la libretul semnat de Régis Debray, Dernière nuit (Ultima noapte) ce îl are ca protagonist pe gînditorul, azi unanim celebrat, Walter Benjamin. Totul porneşte de la sinuciderea sa la Port Bou, la frontiera spaniolă, cînd, după peregrinări fără de sfîrşit, îşi abandonează orice speranţă de salvare. Momentul final e ocazia unui teribil flashback. Printre episoadele evocate se numără şi acela moscovit. Acolo, Walter Benjamin o întîlneşte şi se lasă sedus de Asja Lacis, o tînără activistă, animatoare a unei celebre trupe de teatru pentru copii, care se dăruise corp şi suflet bolşevismului. Eşecul afectiv şi experienţa trăită în Rusia vor fi la originea unui Jurnal de la Moscova, dar mai ales a îndepărtării de locul morţii printr-un soi de intuiție mediumnică. Benjamin, în ultima clipă, fuge din oraşul infectat. La fel ca şi ­Brecht care, adept al lucidităţii fără compromis, îşi va abandona amanta bolnavă, pe Margaret Steffin, pentru a evita asasinarea pe care o bănuiește şi de care se teme. Nici unul, nici altul nu vor cădea în „cursa de şoareci“, căci un anumit simţ al realităţii îi scapă şi le permite să reia drumul exilului într-o Europă tragic ocupată de fascism. Lor li se va alătura Arthur Koestler, autorul acelei cărţi Zero sau infinitul, care, în adolescenţă, mi-a revelat perversitatea stalinismului şi mi-a tulburat nopţile. Teroarea, cauză a insomniilor personale.

Régis Debray îl caricaturizează pe André Gide, care se arată insensibil la drama lui Benjamin, dar e injustă această tratare în contextul epocii descrise. André Gide a fost cel care nu s-a lăsat intimidat și nici sedus de iluziile Moscovei staliniste, asemeni lui Henri Barbusse, şi a scris celebrul text Revenire din URSS, – denunţ al „paradisului“ care atrăgea, cel puţin imaginar, milioane de oameni ce-l vedeau ca pe o soluţie de salvare în faţa invaziei hitleriste. Gide a vorbit, aşa cum, înaintea lui, a făcut-o Panait Istrati, cu o clarviziune nebănuită. Dar acestuia, Kazantzakis, lucid şi laş, i-a sugerat tăcerea, căci mărturia, l-a prevenit prietenul grec, nu putea decît să-i ucidă cariera de scriitor. Istrati a refuzat, nimeni din vechea coaliţie nu l-a iertat, nici măcar Romain Rolland, mentorul său spiritual. Nu e uşor de vorbit în vremuri grele, dar rămînînd mut colaborezi la reuşita „cursei de şoareci“. Ea a funcţionat îndelung, o reuşită tragică.

Unde să fugim?… aceasta-i întrebarea. Unde? În cele mai intense momente ale operei lui Tabachnik şi Debray intervine Hannah Arendt, care îi dă întîlnire lui Benjamin în America, acolo unde, graţie unui diplomat abil, mulţi emigranţi şi-au găsit azil. America, dincolo de Europa, America, esenţă a democraţiei, s-a constituit în unic refugiu pentru cei care încercau să scape de oroarea nazistă, dar nici nu se lăsau înşelaţi de „cursa de şoareci“ stalinistă. America a salvat Europa, nu numai pe cîmpul de luptă, ci şi pe acela al exilaţilor. Din America toţi s au întors. Din Rusia, nici unul.

George Banu este critic de teatru.

Foto: Stofleth

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.
Gabriel Cotabita
Unde va fi înmormântat Gabriel Cotabiță. Mesajul familiei: „Dorim să îl onorăm cu aceeași discreție și eleganță de care a dat dovadă în timpul vieții”
Fanii care vor să-și ia rămas bun de la marele artist Gabriel Cotabiță sunt așteptați luni, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu. Ultima slujbă se va ține în cadru restrâns, doar cu cei foarte apropiați, a anunțat familia.
toni grebla foto SGG.gov.ro
Pot vota locuitorii din Ilfov în București și invers la alegerile prezidențiale? Reclamații în Capitală și răspunsul șefului AEP
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a explicat pentru ”Adevărul” dacă locuitorii din Ilfov pot vota în București și invers și unde puteți vota în caz că nu sunteți în localitatea de reședință la primul tur al alegerilor prezidențiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Suspiciuni de fraudă la vot în Olt. O femeie s-ar fi prezentat cu două acte de identitate și ar fi primit două buletine de vot
În județul Olt s-a sesizat o posibilă fraudă la vot, dintr-un birou electoral din mediul rural fiind sesizat, prin 112, că o femeie s-a prezentat cu două acte de identitate și a primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ștampilat și introdus în urne.
inmormantare masina india jpg
„Înmormântare” faraonică pentru o mașină veche: „Ne-a fost loială 20 de ani”
O familie din Padarshinga, India, a devenit recent virală pentru decizia de a-și înmormânta mașina, un vechi Suzuki Wagon R, într-o ceremonie fastuoasă, în loc să o ducă la fier vechi. La eveniment au participat aproximativ 1.500 de persoane, relatează Oddity Central.
alegeri elecorale sectie de vot jpeg
Alegător amenințat de o persoană într-o secție de votare din Capitală. Polițiștii confirmă conflictul
Un scandal a avut loc duminică, într-o secție de votare de votare din Capitală. Un alegător a fost amenințat de către o altă persoană, fiind chemată Poliția.
Spital bombardat in Gaza FOTO Profimedia jpg
Loviturile israeliene în Gaza au ucis 11 persoane, inclusiv copii. Directorul unui spital a fost rănit
Directorul spitalului Kamel Adwan din nordul Fâşiei Gaza a fost grav rănit, sâmbătă seara, în urma unui atac cu dronă asupra instituţiei, iar unsprezece locuitori din Gaza au fost ucişi în lovituri israeliene, a anunţat Apărarea civilă din teritoriul palestinian.
Radu Dragusin si Erling Haaland (EPA) jpg