CivicAlert, Forumul Cultura în educație, Unde e Aromânia
● În perioada 8-10 aprilie, la ARCUB Gabroveni, Forumul Cultura în educație, un eveniment organizat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, care aduce în dezbatere importanța culturii în învățămîntul românesc și invită părinți, profesori și specialiști să ia parte la discuții. Proiectul „Susține cultura în educație“, inițiat în 2013, vorbește despre dialogul cultural între artă și educație și pune în valoare inițiative în care elevii iau contact direct cu artiști și alți profesioniști din domeniul cultural (muzică, artă contemporană, dans, arte vizuale, cinema, patrimoniu, lectură) în școală sau în afara ei. (Adina Popescu)
● Dacă aveți drum la Timișoara zilele astea, intrați și la Galeria Calina să vedeți/citiți Reality check, proiectul artistei Aurora Király, curatoriat de Liviana Dan, făcut în cadrul platformei „The Installation Projects“. Mesajul e în tot și în toate. (Ana Maria Sandu)
● Interviul făcut de Alexandre Devecchio cu Jean Pierre Le Goff (filozof, scriitor și sociolog francez, a cărui carte recentă se numește Malaise dans la démocratie) din Le Figaro (pe care îl puteți citi pe site) e o incursiune lucidă și nuanțată în sfîrșitul acesta de ciclu istoric pe care-l trăim. Fricile Europei, felul de a face politică, xenofobia, terorismul – toate schimbă lumea în care trăim cu mare viteză. Și e cu atît mai important să înțelegem ce ni se întîmplă. (Ana Maria Sandu)
● Dacă sînteţi posesor de smartphone sau iPhone, puteţi descărca gratuit aplicaţia CivicAlert, cu ajutorul căreia puteţi trimite în maximum două minute orice plîngere Primăriei de sector. Mai întîi fotografiaţi locul/problema, o localizaţi pe hartă sau scrieţi manual adresa, o înscrieţi într-una dintre categoriile standard (străzi şi iluminat, gunoi şi vandalism, trafic auto, apă şi canalizare, parcuri şi spaţii verzi, transport în comun, construcţii etc.) şi o trimiteţi. „Alerta“ este înregistrată automat şi nu vă mai rămîne decît să aşteptaţi, tot pe telefon, feedback-ul de la autorităţi. (Marius Chivu)
● „Combinația dintre apariția explozivă a lui Gavrilov pe scenele lumii, succesul uluitor la public și mai ales declarațiile demascatoare la adresa sistemului sovietic făcute de tînărul artist au avut drept urmare o anulare bruscă și forțată a activității lui din partea poliției politice a Uniunii Sovietice.“ – Catalog „Serile Lipatti“. Marele pianist Andrei Gavrilov revine pe scena Ateneului Român, pe 7 și respectiv 8 aprilie, ora 19, cu un program de excepție: Rahmaninov, Prokofiev, Ravel. (Ruxandra Mihăilă)
● Duminică, 24 aprilie, la ora 17, la restaurantul La machedoni se lansează volumul lui Nicolas Trifon Unde e Aromânia (Editura Cartier). Tot atunci, autorul va prezenta și un scurt film documentar, rezultat al unui voiaj de cercetare prin Balcani. (Matei Martin)